Naar HOM-website

Startpagina HOM-algemeen

Nieuw op HOM-site

Naar externe links

Zoeken in HOM-site

Inloggen HOM-ledengebied

Vorige bezochte pagina

Volgende (reeds bezochte) pagina

Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Klik voor naar top van de pagina of dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

www

Hulp- en Voedingskomiteit van Mazenzele –
Verslagen van de vergaderingen 1916-1918


Zie ook de bijdrage De bevoorrading van de bevolking, de armoede, de hulporganisaties.

Over dit bewaard gebleven verslagboekje: zie ook het hoofdstuk 3) Wereldoorlog I - Bron 1 (pag. 8-9) van de bijdrage Enkele sprokkels over werken van barmhartigheid in heden en verleden in Opwijk en Mazenzele, door Jules Van de Velde, in HOM-tijdschrift 20047-2008-1, pag. 6-9.

Nota van Leo De Nil 1984 bij dit verslagboekje

Rakende Het Voedingskomitee

De bedeling van voedingswaren en soep gebeurde in de woning van J. De Vits tussen de woning van De Cock en Vereertbruggen (later Gust Couck) waar nu Miel Wille het kafee gebouwd heeft.

Men noemde het wegens de bedeling van soep aan de armen 'het Soepkot'.

Ik heb er nog een oude foto van te vinden in den album n° 7.

Transcriptie van het verslagboekje van het plaatselijk Hulp- en Voedingskomiteit van Mazenzele 1916-1918. 

Verslag der zitting van 30 april 1916.

Zijn aanwezig: de Heeren De Smet O. Voorzitter, E. Esselens, E. Verdoodt, Fr. De Smedt, A. De Smedt, Fr. De Cock, J. De Vits, Leden en Van de Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 15 ½ ure geopend. De heer Voorzitter geeft lezing van eenen brief van den Heer Voorzitter van het Provinciaal Komiteit, rakende een te kort in onze kas van 360 fr. en uitleg vragende hoe in dit te kort zal voorzien worden.

Er wordt beslist eene aanvraag te doen aan het Armbestuur om dit te kort te dekken.

De heer Voorzitter doet de volgende mededeelingen: 1° Het meel moet van toekomende week af verkocht worden aan 0,4721 fr per Kgr. 2° Er zal eerlang ammoniak sulfaat te bekomen zijn. 3° De landbouwers zullen kunnen maïs bekomen, alleenlijk bestemd tot het zaaien; 4° De Comiteiten moeten regelmatig alle weken vergaderen en een verslag der zitting opzenden naar het provinciaal Comiteit.

Er wordt ten slotte lezing gegeven van eenen brief, rakende het verdeelen van witte bloem aan zieken

De zitting wordt om 16 ½ geheven.

                    De secretaris,                     De Voorzitter,

                    (get.) H Vandevelde

Zitting van 7 Mei 1916

Aanwezig de Heeren De Smet O., Voorzitter, , E. Esselens, E. Verdoodt, Fr. De Smedt, A. De Smedt, Fr. De Cock, J. De Vits, Leden en Van de Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 10 ½ ure geopend.

De heer Voorzitter deelt mede dat hij van wege den Heer Civil Commissaris de toelating gekregen de volgende opeisching van aardappelen in de gemeente te doen. (Deze aardappelen moeten dienen voor de voeding der personen van Maxenzele, die er geene meer hebben).

Bij de We Dirix

600 Kgr.

Bij P. Vande Perre

200 Kgr.

Bij L. Van Langenhove

200 Kgr.

Bij J. De Ridder

100 Kgr.

Er dient gezorgd te worden dat aan de werkeloozen werk worde verschaft. De personen die van het Steunkomiteit trekken mogen ook aan die werken gebezigd worden.

Er is suiker en rijst toegekomen. De suiker zal verdeeld worden aan 250 gr. per persoon. Voor het verdeelen van den rijst zal men beginnen met nr. 116.

De zitting wordt om 11 ½ ure geheven.

                    De secretaris,                      De Voorzitter,

                    (get.) H Vandevelde

Zitting van 14 Mei 1916

Aanwezig: de heeren De Smet O., Voorzitter, E. Esselens, J. De Vits, E. Verdoodt, Fr. De Cock, Fr. De Smedt en A. De Smedt, Leden en Van de Velde H., Secretaris.

De heer Voorzitter opent de zitting om 15 ½ .

Hij doet de volgende mededeelingen: De moeder zal ½ rantsoen per dag meer ontvangen tot dat haar kind 1 jaar oud is. De vrouwen welke zes maand zwanger zijn, zullen zulks ook ontvangen.

Aan niemand mag meel gegeven worden, die volgens de mededeeling van de Oogstcommissie er geen recht toe hebben. Voor de personen echter die beweren geen graan meer te bezitten, en die bijgevolg ook meel vragen, moet een grondig onderzoek gedaan worden, om overtuigd te zijn, of hunne aanvraag gegrond is. Na dit onderzoek mag het lokaal Comiteit nog niet op eigen gezag eene beslissing nemen. De toelating moet gegeven worden door het provinciaal Comiteit.

De heer Voorzitter geeft lezing van eenen brief, ons bevelende de uitdeeling der voedingswaren op gestelde dagen en uren te doen. Er wordt echter opgemerkt door een lid der vergadering dat zulks maar kan gebeuren als de waren ook op vastgestelde dagen gebracht worden.

Voor de personen die trekken van het Steuncomiteit moeten boekjes gemaakt worden zooals dit gedaan wordt voor de werkeloozen.

De betaling aan de ondersteunden moet ook alle veertien dagen geschieden.

De soldatenkinderen zullen kosteloos geneeskundige hulp genieten. De heer doctoor De Smedt, van Opwyck, zal de kinderen van Maxenzele, verzorgen.

De witte bloem voor zieken en ouderlingen zal geleverd worden in verhouding van 5% van het meel.

De zitting wordt om 16 ½ ure geheven.

                    De schrijver,                                                 

                    (get.) H Vandevelde

Zitting van 21 Mei 1916

Zijn aanwezig: de heeren De Smet O., Voorzitter, Fr. De Smedt, J. De Vits, L. Verdoodt en E. Esselens, leden en Van de Velde, Secretaris.

De heer Voorzitter opent de zitting om 15 ure.

Er wordt lezing gegeven van eenen brief van den heer Ondervoorzitter van het Provinciaal Comiteit, waarin hij ons Comiteit aanzet de werkeloozen tweemaal per week zich te verplichten zich tweemaal per week aan te bieden, aangezien zij thans aan geen werk bezig zijn. Het Comiteit zal zorgen dat er van morgen af bezigheid werk zal verschaft worden, en wel met het kuisschen der grachten en het gelijkmaken van wegen en banen.

De heer Voorzitter geeft uitleg over den onderstand volgens het nieuw reglement te verleenen aan de in nood zijnde personen en aan diegenen welke van hunnen steun beroofd zijn. Ook doet hij de wijze waarop de tweede repartietie zal gebeuren.

Na den 15 Mei moeten de erwten en boonen verkocht worden aan 1 fr. en den rijst aan 0,70 fr. per Kgr.

De zitting wordt om 16 uren geheven.

Zitting van 28 Mei 1916

Zijn aanwezig: de Heeren De Smet, Voorzitter, De Smedt Fr. en A. De Vits, Verdoodt, De Cock Leden en Vande Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 15 ½  ure geopend .

De heer Voorzitter deelt mede dat het meel nu moet verkocht worden aan 52,79 fr.

Men dringt er op aan om overal het uitdeelen van soep in te richten.

Deze week zal er voor Maxenzele 350 Kgr. kriel en 350 Kgr. kortmeel te bekomen. Dit zal dienen als kiekenvoeder, de legkiekens zijn hiervan uitgesloten.

De zitting wordt om 16 ½ ure geheven.

                    De Schrijver                     De Voorzitter

Zitting van 5 Juni 1916

Zijn aanwezig: de Heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, De Vits, De Smedt Alb. En Frans, Leden en Van de Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter deelt mede dat er gedurende de maand Mei de volgende winsten zijn verwezenlijkt: op het Veevoeder 62,65 fr. Op voedsel voor de menschen 31,85 fr. Deze sommen zijn gestort in de Kas van het Steuncomiteit. Het voeder voor de zware kiekens (Mechelsch en Merchtemsch ras) is aangekomen. Het kortmeel zal verkocht worden aan 0,30 en den kriel aan 0,38 fr.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 12 Juni 1916

Zijn aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, De Vits, De Cock en  De Smedt Albert, Leden en Van de Velde Secretaris.

De zitting wordt om 15 ure geopend.

De heer Voorzitter brengt ter kennis dat de nalatige gemeentenaren die niet tot nu toe niet besloten hebben in door de Bestendige Deputatie zullen verplicht worden tusschen te komen

besturen verplicht zijn voor 1/3 in de tusschen te komen in de kosten veroorzaakt gedaan door het Ondersteunfonds. Voor Maxenzele zal 100 Kgr. ammoniak sulfaat afgezonden worden.

Algemeen wordt geklaagd dat deze over het de kleine hoeveelheid welke van deze meststof dat deze meststof ons altijd in zulke kleine hoeveelheid wordt afgeleverd. De heer Voorzitter belooft zijn best te zullen doen om dezen toestand te verbeteren. Er zullen in ’t kort nieuwe meelkaarten moeten gemaakt worden. De Comiteiten worden verzocht de lijsten eens goed te herzien.

De zitting wordt om 16 ure geheven.

                    De Schrijver                     De Voorzitter

                    (get) H Vandevelde

Zitting van 19 Juni 1916

Zijn aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, De Smedt Fr., Esselens, De Vits en De Cock, Leden en Van de Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter deelt mede dat het rantsoen meel nu gebracht is op 300 gr. per persoon. Dit nieuws wordt met vreugde vernomen en de wensch wordt uitgedrukt het te zien vermeerderen tot op 350 gram. Er zal eerlangs vet en rijst toekomen. Algemeen wordt er verlangd dat er ook geklaagd dat er geen spek wordt afgezonden.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 25 Juni 1916

Zijn aanwezig de heeren: De Smet Oct., Voorzitter, Esselens, De Cock, Verdoodt, De Smedt Frans en De Smedt Albert, Leden en Van de Velde Secretaris.

De zitting wordt om 15 ure geopend.

De heer Voorzitter geeft uitleg over de inrichting der schoolsoep. Deze dienst is verplichtend en zal weldra in geheel het land ingevoerd worden.

Er zal binnen eenige dagen vet te bekomen zijn. Het rantsoen is 125 gr. per week en per persoon.

De gemeenten die het meel willen doen afhalen door werkvoerlieden hunner gemeente, hoeven zich te wenden tot den heer Prevost, Koninklijke straat 93 te Brussel.

Zitting van 3 Juli 1916

Zijn aanwezig de Heeren De Smet O., Voorzitter, De Smedt Fr., De Vits, Verdoodt, De Smedt A., Esselens, Leden en Van de Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

Er wordt medegedeeld dat er 700 Kgr. kortmeel zijn aangekomen tot voeding der kiekens (Merchtemsch ras).

Er wordt beslist dat dit zoo haast mogelijk zal verkocht worden.

De zitting wordt om 20 ½ ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 10 Juli 1916

Zijn aanwezig de Heeren: De Smet Oct., Voorzitter, De Smedt Fr. en Albert, De Vits, Esselens, Verdoodt en De Cock, Leden en Van de Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter deelt mede dat de prijs van het meel nu 49,10 fr. is.

Spreker geeft verslag van het bezoek van den heer Wienand.

De lijst der onderstanden moet naar de Algemeene Spaar- en Lijfrentekas gezonden worden, ten einde het bedrag te kennen hunner spaarpenningen.

De heer Voorzitter geeft lezing en uitleg van Art. 20 van het Algemeen reglement.

De zitting wordt om 21 ure geheven.
                    De Secretaris                     De Voorzitter

                    (get) H Vandevelde

Zitting van 17 Juli 1916

Aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, De Smedt Frans en Albert, De Vits, Esselens, De Cock en Verdoodt Leden en Vande Velde Secretaris.

De heer Voorzitter opent de zitting om 20 ure.

Mededeelingen. De heer Coene, laat weten dat hij op 24 aanst. De rekeningen en het werk van het Voedingscomiteit zal komen nazien.

Er zijn 450 Kgr. zemelen en 50 Kgr. amm. toegekomen.

De zitting wordt om 20 ½ ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 24 Juli 1916

Aanwezig de heeren: De Smet, Voorzitter, De Cock, De Vits, Esselens, Verdoodt, De Smedt Albert en De Smedt Frans en Van de Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter deelt eenige mededeelingen mede, nopens de conferentie van den Heer Meert amerikaansche, op heden 24 Juli, te Assche gehouden.

Mededeelingen: De heer Meert, Amerikaansche Afgevaardigde van het Nationaal Comiteit (Commision for Relief in Belgium) heeft vandaag eene conferentie gehouden voor de leden van het Kantonnaal Comiteit te Assche, waarin onder andere gezegd is: De Duitsche soldaten welke hier verblijven mogen slechts geene aankoopen doen van levensmiddelen die niet voor hun eigen persoonlijk gebruik geschikt zijn.

Er is in Amerika wel genoeg spek, rijst en vet voorhanden om naar België te zenden, doch de schepen om die eetwaren te verzenden, ontbreken.

Tusschen de verschillende provincies zal mogen zaaigraan verwisseld worden.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 31 Juli 1916.

Vergadering: uitgesteld; niets aan de dagorde.

Zitting van 6 Augustus 1916.

Aanwezig: de heeren De Smet, Voorzitter, De Smedt Frans en Albert, De Cock, De Vits, Esselens en Verdoodt, Leden en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

Er worden het volgende medegedeeld: De rekening van het veevoeder voor de maand Juli sluit met een te kort van 19,85 fr. De rekening van het voedsel voor menschen geeft een batig slot van 149,08 fr.

Er is toegekomen 216 Kgr. spek. Er blijft ook nog te verdeelen 147 Kgr. vet. De verdeeling ervan zal deze week geschieden (ook 313 Kgr. rijst).

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter,

Zitting van 14 Augustus 1916.

Aanwezig: de heeren De Smet, Voorzitter, Verdoodt, De Cock, Esselens, De Smedt Fr. en Albert  Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter doet de volgende mededeelingen geeft lezing van het Reglement over de kostelooze verzorging der familien van militairen en behoeftigen.

Voor de gemeente Maxenzele zijn aangewezen de doctoors De Smedt van Opwyck en Goossens en De Doncker van Assche.

Er zal eerlang een dispensaire voor teringlijders ingericht worden te Assche.

Werkloozen, die verzuimen de hun opgelegde taak te volbrengen, worden gestraft met uitschrapping.

De heer Voorzitter geeft lezing van het verslag dat de heer Coene, Hoofdinspecteur gemaakt heeft over zijn bezoek bij nazicht van het Comiteit van Maxenzele. In dit verslag drukt de heer Coene zijne tevredenheid uit over hetgene hij de manier de werken van ons Comiteit.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 21 Augustus 1916.

Aanwezig de heeren De Smet O., Voorzitter, De Vits, Esselens, De Cock, Verdoodt, De Smedt Frans,  Leden, en Vande Velde, Secretaris.

De heer Voorzitter opent de zitting om 20 ure.

De volgende mededeelingen worden gedaan Er wordt lezing gehouden van : een omzendbrief verzoek vraagt welke kleederen en slaap deelt mededeelende dat er zullen kleederen en slaap beddegoed zal uitgedeeld worden tegen den winter; De Comiteiten zullen moeten kennis geven van het aantal en de soort van kleederen zij verlangen.

Elk Comiteit moet één of twee personen aanduiden gelast met te onderzoeken na te gaan welke personen zij zij verdeelen na onderzocht te worden door zij meenen denken aangetast te zijn door tering.

De kaarten van moeten gecontroleerd.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 28 Augustus 1916.

Tegenwoordig de heeren De Smet, Voorzitter, De Cock, Esselens, De Smedt Alb. en Frans, De Vits en Verdoodt  Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter geeft lezing van het Reglement aangaande de werkeloozen, en dringt er vooral op aan dat de straffen opgelegd aan hen die bevonden worden aan kansspelen, of te laat na 20 uren nog in de herberg bevonden worden, streng gestraft moeten worden te straffen.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

Zitting van 4 September 1916.

Aanwezig de heeren De Smet Voorzitter, De Smedt Frans en Albert, De Vits, Esselens, Verdoodt, De Cock  Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 20 ure geopend.

De heer Voorzitter deelt mede dat eerlang een algemeen reglement zal uitgevaardigd worden rakende het uitdeelen van spek en vet. Hij drukt er op dat het reglement wegens het uitdeelen van meel ten strengste moet toegepast worden.

De zitting wordt om 21 ure geheven.

                    De Voorzitter

Eene aanvraag van om den heer J. Vereertbrugghen te mogen straffen, die het lid J. De Vits beschuldigd heeft 50 Kgr. meel waarop hij geen recht had te hebben ontvangen in het Comiteit zal aan het Kantonaal Comiteit aangevraagd worden. 

Zitting van 18 September 1916.

Aanwezig: de heeren De Smet O., Voorzitter, Esselens, Verdoodt, De Cock, De Vits, De Smedt Fr. en De Smedt Albert,  Leden, en Vande Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 19 ure geopend.

De heer Voorzitter geeft lezing van het verslag door den heer Controleur Pladet, rakende het onderzoek dat hij gedaan heeft in het Plaatselijk Komiteit, alhier.

De opmerkingen worden

De zitting wordt om 20 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 25 September 1916.

Aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, Verdoodt, De Smedt Frans en Albert, De Cock, De Vits, Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 18 ure geopend.

Gansch de zitting wordt besteed tot onderzoek der beste wijze waarop zal voorzien worden in de bevoorrading van aardappelen aan de bevolking.

De zitting wordt om 20 ure geheven.

Zitting van 11 December

Aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, De Cock, De Vits, De Smedt Fr. en De Smedt A.  Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 17 ure geopend.

De heer Voorzitter geeft lezing van 24 Nov. ll. rakende het nieuw reglement over de schoolmaaltijden. Er wordt ook ter kennis gebracht dat de mannelijke kinderen en jongelingen, die zwak van gestel zijn, en verdacht te zijn zich moeten aanbieden om door de geneesheer onderzocht te worden op Donderdag 14 December, en de personen van het vrouwelijk geslacht op 21 Dec. in het Gasthuis te Assche.

De zitting wordt om 18 ure geheven.

Zitting van 26 Maart 1917.

Aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, De Cock, De Smedt Fr. en De Smedt A., De Vits, Verdoodt  Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 18 ure geopend.

Er wordt beslist aan de personen gestraft met voor het spelen met “Anker en Zon” kwijtschelding van straf te verleenen. Deze zijn Vereman Frans en Jan. Aangezien zij van het spel dat geruime tijd niet meer sedert geruime tijd  van onthouden hebben.

Aan het gemeentebestuur wordt herinnerd dat zij nog altijd het derde deel niet betalen in de ondersteuningskosten der noodlijdenden.

Aangezien de werkeloozen thans geenen arbeid verrichten zullen zij tweemaal per week op den controol moeten verschijnen.

De zitting wordt om 20 ure geheven.

Aan den heer Voorzitter van het Regionaal Komiteit te Assche.

In antwoord op de aanmerkingen ons door g gedaan door het Prov. Comiteit in datum van 9 febr. l.l. (File N° 5) hebben wij de eer Ued. de maatregelen te doen kennen welke wij genomen hebben.

1° Bij de aankomst der koopwaren zullen wij onmiddellijk de missingen aanklagen te in gewicht aanklagen doen kennen aan het provinciaal Komiteit.

Alzoo was er op de leveringen spek van 31 Jan. en 24 Febr. respectievelijk 7 Kilo en 12 Kgr. te weinig. Bij de levering van zeep op 16 febr. was er een te kort van 5 Kgr.

2° De leden van het Komiteit zullen alles stipt nazien bij het uitwegen op den verkoop der waren.
29 Maart 1917

Zitting van 4 Februari, 1918.

Aanwezig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, De Vits, De Smedt Frans, Prunez en Bevernage  Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 17 1/2 ure geopend.

De heer Voorzitter deelt mede de verschillende besluiten op het Gewestelijk Komiteit genomen. Er wordt uitgerekend de hoeveelheid gewicht hof en veldzaden er zal noodig zijn voor den hof. Ook wordt ter kennis gebracht welke kinderen de schoolkoeken begeeren aan halven en aan vollen prijs. Eenige welstellende ouders die een halven prijs aangevraagd hebben zullen evenwel den vollen prijs moeten betalen.

Er wordt ter kennis gebracht welke koopwaren in den loop der week zullen verkocht worden.

De zitting wordt om 19 ure geheven.

                    De Voorzitter

Zitting van 11 Februari 1918.

Aanwezig: de heeren De Smet, Voorzitter, De Vits, Esselens, De Smedt Frans en Albert, De Cock, Verdoodt, Bevernage, en Prunez, Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 17 1/2 ure geopend.

De namen ouders, die den halven prijs hebben aangevraagd en die nochtans den vollen prijs zullen te betalen hebben zijn De Maeseneer Louis, Permentier Frans, Bauwens Louis, De Rop Joannes, Van Linthout Gustaaf, De Pauw Frans, Verdoodt Joannes, Vander Borght Joannes en Vander Borght Petrus.Er zal aan het Regionaal Komiteit een aanvraag gestuurd worden om machtiging te krijgen van.

Daar het Hoofdkomiteit aan de leden van het Plaatselijk Komiteit die kosteloos hunne hulp verleenen bij het verkoopen der verschillende waren eene zekere hoeveelheid rijst toestaat, zoo zullen wij aanvragen die gunst te mogen verleenen aan de volgende leden van ons Komiteit: De Vits, Esselens E. Verdoodt E. De Cock De Smedt Frans, De Smedt Albert.

Een voorstel van den Schatbewaarder om het maatschappelijk kapitaal te vergrooten met drie duizend frank wordt met eenparige stemmen aangenomen.

De zitting wordt om 19 ure geheven.

Zitting van 25 Februari 1918.

Tegenwoordig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, Schatbewaarder, De Vits, De Smedt Fr., Verdoodt, Prunez en Bevernage Leden en Vande Velde, Secretaris.

De zitting wordt om 18 ure geopend.

Er wordt beslist den onderstand B niet meer te betalen aan de broeders of zusters van

aangezien de vader Louis De Meersman, overleden is in den loop der maand Februari 1918.

Er wordt ook besloten eene huiszoeking te gaan doen om te onderzoeken welke.

Na eenige opmerkingen over den algemeenen gang der zaken van ’t komiteit wordt de zitting om 19 ure geheven.

Zitting van 5 Maart 1918.

Tegenwoordig de heeren De Smet, Voorzitter, Esselens, Schatbewaarder, De Smedt Fr., De Vits, Verdoodt, De Cock, Bevernage, Prunez, Leden, en Vande Velde Secretaris.

De zitting wordt om 18 ure geopend.

Er wordt lezing gehouden kennis gegeven van de prijzen der hovenierszaden die wij ons moeten aanschaffen voor den hof. Er wordt besloten de partijen land te gaan meten voor de verschillende teelten. Dit zal zoo gauw mogelijk geschieden.

Er moeten ook kolen aangeschaft worden voor het noodig voor het koken der soep.

Na nog eenige aanmerkingen van verschillenden aard wordt de zitting om 19 ure gesloten.

                    De Voorzitter

Zitting van 9 April 1918.

De zitting wordt om 7 ure geopend. Waren aanwezig: de Eerw. Heer De Smet, voorzitter, Emile Esselens, schatbewaarder, De Vits, De Cock, De Smedt Alb., Verdoodt Ed., Bevernage Marcellin, leden, en Vander Straeten Ch., schepen, Sablon Jozef, gemeenteraadslid in vervanging van Mr J. Vereertbrugghen, leden van het Soepfonds.

1  De heer Voorzitter geeft lezing van het ontslag van den Heer Henri Van de Velde als schrijver, en stelt aan de leden den Heer Berchmans Louis, hoofdonderwijzer, als schrijver van het plaatselijk hulp en voedingskomiteit voor.

2  De benoeming werd gedaan met algemeene stemmen.

De rekening van de sektie menschenvoeding voor de maand Maart sluit met een te kort van 58 fr. 94 en wordt na onderzoek door de vergadering goedgekeurd.

3  Mededeeling wordt gedaan van den brief van 8 Maart aangaande de benoeming van twee leden van het plaatselijk komiteit bij te voegen bij de plaatselijke Oogst Commissie. Em. Esselens, schatbewaarder, en Fr. De Cock, lid, worden als afgevaardigden aangesteld.

Volgens brief van het gewestelijk komiteit van 8-4-18 n° 510 mogen aan de meelspijzen verdeeling ook deelnemen de landbouwers die land verhuren aan onze inrichtingen.

4  Brief van 8 Maart n° 497. De Heer Em. Esselens, Schatbewaarder, wordt als afgevaardigde gekozen.

5  Bespreking over het bewaken van het plaatselijk magazijn.

6  Lezing wordt gedaan van Circulaire van 25 Maart n° 2560 en n° 2560 bijlage.

7  Bespreking over de beplantingen der gehuurde gronden voor het Soepfonds.

De ziiting wordt om 8 ½ geheven.

                    (voor) De d.d. Schrijver (get. Em. Esselens)

Zitting van 3 Sept.

De zitting wordt geopend om 7 ½ u

Zijn tegenwoordig: Oct. De Smet, voorzitter, Em. Esselens, schatbewaarder, J. De Vits, lid, Bevernage en Prunez, afgevaardigde.

1° Er wordt medegedeeld dat de afwezige leden op de wekelijksche vergadering moeten bekend gemaakt worden aan het R.C.

2° De voorzitter maakt bekend de handelwijze van het Pl. C. van Merchtem, aangaande de zaden, die Merchtem overgenomen had in het begin van ’t jaar. Het is niet mogelijk dat Maxenzele een verlies zoude ondergaan van 574.70 – 184.10 = 390.60 fr. Er wordt beslist om trotest te maken tegen deze handelwijze.

3° Gezien de toelichting van het P.C. zullen de slechte boonen van het lokaal Kom. (173 K) en van de soep (43 K) verkocht worden aan de landbouwers aan den inkoopprijs 1.45 f.

Jan MEEUSSEN

 


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-