Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Naar bovenregel pagina: dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Rechter-
muisknop

  

  

Frontblaadjes De stem uit Opwijck

Inleiding, situering, over de frontblaadjes, over De stem uit Opwijck, relevante toegevoegde afbeeldingen,...

De voetnoten (vertalingen -tussen haakjes-,...) werden toegevoegd door HOM

De Stem uit Opwijck

N° 1.                                                 15-10-15         

Beste Makker,

Herkent ge den ouden grijzen toren van ons geliefd geboortedorp? Spreekt hij niet tot U als een goede oude kennis, die ge sinds lang niet meer en zaagt?

In die kerk.... onder en rond die toren.....
O, wat zoete herinneringen uit onze kinderjaren, onzen jongelingenstijd, ons mannenleven daaraan zijn vastgeknoopt!

          Hoe innig zijn daarmede verbonden onze ouders, onze vrouwen en kinderen, onze broeders en zusters, al onze vrienden en kennissen! Hebt ge niet dikwijls al die geliefde wezens in uw verbeelding zien zitten, geknield in de oude parochiekerk, den Heer biddende dat Hij hunnen zoon, man, vader of broeder behouden late wederkeeren? Hebt gij hen niet zien gaan, al biddende, den St Paulusweg, om aan onzen machtigen patroon te vragen, dat hij hunne dierbare soldaten moed en sterkte geve om den barbaarschen overweldiger uit het geliefde Vaderland te drijven en hen daarna: gaaf en gezond te laten wederkeeren?... Hoe zoet, aan dat alles soms een stondeken te denken!


Dit bladje wil zijn een "Stem uit Opwijck".

Het zal spreken over Opwijck, over Opwijckenaars en tot Opwijksche soldaten.

          De opstelraad bestaat uit:

Luitenant Aloys De Smedt, hulpdoctor A129 III Baton.

Kaporaal Paul Lindemans, T.S. - T.E.M 3, Calais;

Louis Geeurickx, brancardier, 12 Rue Eustache St Pierre, Calais;

j. Buggenhout, brancardier, C.A-A23

Eug. Vanden Broeck, brancardier, 8 Linie 1/I 4D.A.

          Als medewerkers worden gevraagd al de soldaten van Opwijck: al wie nieuws van eenig belang, b.v. sterfgevallen, huwelijken, geboorten, enz. uit Opwijck ontvangt, gelieve het mede te deelen aan L. Geeurickx; dan zal dat verschijnen in het eerstvolgend nr der "Stem uit Opwijck" en zoo zal iedereen het weten.

          Wie geen nieuws van zijne familie ontvangt late dat ook weten aan 't zelfde adres; er zal hem dan een briefje "Mot du Soldat" gezonden worden, om naar huis te schrijven.

          Dat ieder nu eens beginne met zijn nieuw legeradres te laten weten; dan zenden we later aan ieder de volledige lijst der Opwijksche soldaten.- Wanneer zal nr 2 van "De Stem uit Opwijck" verschijnen? Dat hangt af van tijd en omstandigheden en vooral van het nieuws dat we van alle kanten verwachten aan het volgende adres:

                  L. Geeurickx, brancardier

                 12 Rue Eustache St Pierre

                             Calais.


Onze gesneuvelde Makkers

          Men weet in Opwijck met zekerheid dat

de volgende soldaten gesneuveld zijn op het veld van eer: Erpels (Broevinck) Willems Frans (Droeshout) Bernard Miers (Dorp) De Roep (Droeshout) Michiels (Droeshout)

          Op het kerkhof van Adinkerke rust in vrede August De Craen, vrijwilliger in het 10e Linie III Baton, gewezen onderwijzer te Opwijck.
Een onzer makkers verzekert ons dat Juul Bogemans (Kalkestraat) begraven ligt te Wulveringhem.

               Dat al deze martelaars voor 't Vaderland in vrede rusten! Vergeten wij ze niet in onze gebeden! Degenen die nadere bijzonderheden weten over onze gesneuvelden, plaats waar zij vielen, waar ze begraven zijn, enz.- gelieve ze ons te sturen; zij zullen ons en bijzonder de bloedverwanten dier soldaten grootelijks verplichten.


Zijn krijgsgevangen in Duitschland

Leo Wijnants (gevangen genomen in 't fort van Oeleghem - kamp Güstrow) Alfons Baeckens, August Van Rossem, Jozef Houthuis, Juul Pelicaen, Jan De Schepper (Nijv.)

          Wij hopen binnen kort deze lijst te kunnen volledigen en de adressen op te geven.

Opwijck onder Duitsche bezetting

          Den 18 Aug. werd E.H. Van Gestel veroordeeld tot 3 maand gevang te St Gillis en opsluiting in  Duitschland tot het einde van den oorlog. Pikeur Coppens tot 1 maand gevang te St Gillis.

               Van Gestel ging in beroep: de getuigen waren: Advokaat j. De Smedt, Petrus De Block en Joz. Van Malderen. De namen der 5 valsche getuigen zullen we liever verzwijgen. Eindelijk op 11 Sept. kwam de uitspraak en de in vrijheidstelling. Rond 6 u. 's avonds kwam de gevierde onderpastoor terug in Opwijck en heel het dorp was op de been om den dapperen vriend te verwelkomen.


                       Gemengd Nieuws

          Het verkeer met Vlaanderen is zeer moeilijk.

In de Vlaanders (Etappengebied) mogen de boeren niets verkoopen: alles wordt opgeëischt. In Brabant mogen ze verkoopen; de boeren doen goede zaken. Vandaar smokkelhandel tusschen Vlaanderen en Brabant.

- De nieuwe schoolwet is in voege: verplichting tot 14 jaar. Verscheidene huisvaders van Opwijck werden reeds naar 't vredegerecht geroepen omdat hunne kinderen de school verzuimden; ze kwamen er met eene vermaning van af.

- De werkeloozen vinden werk op het dorp: met gansche ploegen kuischen zij grachten en beken en werken aan de wegen.

- In 't volgend nummer geven we eene lijst van overlijdens, huwelijken en geboorten te Opwijck, tijdens den oorlog. Wie helpt ons?


De Stem uit Opwijck

N° 2                                     1 November 1915

          Beste Makker,

          Dat ons eerste nummer een goed onthaal genoten heeft bewijzen ons de talrijke brieven die ons toegekomen zijn. Voor ons is dat eene aanmoediging om voort te gaan op den ingeslagen weg.

Nr 2 verschijnt reeds op een dubbel getal exemplaren.

          Velen stuurden ons reeds hun nieuw adres. Dat zij, die dat nog niet deden, het ons aanstonds laten geworden. Dan zenden we later nog eens de volledige lijst.

          Van verschillende soldaten ontvingen we ook nieuws over Opwijck en we deelen het nu of later mede. -- Nog een woord: we zijn in het octaaf en de maand der gelovige zielen: de beste gelegenheid om onze betreurde doo-

den te gedenken en te helpen.

Geen enkel Opwijckenaar mag dit octaaf of deze maand laten voorbijgaan, zonder eene H. Communie op te dragen voor de zielerust der Opwijckenaars, die sneuvelden op 't eereveld; daarbij zullen zij ook hunne andere overledene strijdmakkers en familieleden niet vergeten.

                                                L. G.


          Adressen en nieuws zenden aan

                  L. Geeurickx, brancardier

           12 Rue Eustache St Pierre   Calais

          Nieuws over Opwijcksche soldaten: Benoit De Clerck (Bels) van Nijverseel overleed in eene ambulancie te Calais den 3-2-15. Jules Bogemans is begraven op het kerkhof van Alveringhem en niet te Wulveringhem. - Zijn waarschijnlijk gesneuveld: Frans Goedgezelschap (Nijv.) en Frans Haverals (Mansteen) te Ramskapelle.- Wie weet zeker nieuws over: Albert Van Mollem en Robberecht (Weienberg) Remi Schotsmans (Droeshout), Louis Van Hileghem ?

          Louis De Plecker (processiebaan) werd gekwetst door een kogel in de borst (niet gevaarlijk), Jan De Mol ligt gekwetst in L’Océan (De Panne) Fissacq Joz. werd gewond den 24 April-is genezen.

          Benoit Ballon (Dorp) sergeant der genie ontving het Fransche "Croix de mérite".

Zijn gevangen in Duitschland: Frans Vermeeren, Palsterman, Hendr. De Plecker, Ben. Vereertbrugghen en Philemon De Mulder (Droeshout).

Overlijdens te Opwijck

Jufvr. Livina De Smedt, Frans De Geest, Louis Raes, Petrus De Nil, Eugenie Geeurickx, Marie De Pauw (dochter van Jacobus (dorp) Paulina De Plecker (Processiebaan) Louis Buggenhout (Duitsch) Paulina De Ridder (We J De Brucker en vrouw De Medts) Maria Legroux (dochter van Petrus, Frans Legroux (Miksken)

Jozef De Baerdemaeker, Mie-Jef De Pauw (vr. Const. Vermeir) Maria De Mey Celeta Monsieur (We Judo Moerenhout) de vrouw van Fideel Vermeir (Koekoek) en zijn zoon Jan, Elisabeth Geeurickx (vr. L. Verhaeven (Sas))

                      (Wordt voortgezet.)


De Stem uit Opwijck

N° 3                                            15 November

          Beste Vrienden,

Ik moet u eene droeve tijding melden; de moeder van onzen goeden vriend Louis Geeurickx is aan eene geraaktheid overleden - In naam van de Opwijcksche soldaten bied ik aan onzen vriend onze algemeene en kristelijke deelneming in deze zware beproeving.

          Ik vraag u allen de dierbare overledene in uwe gebeden indachtig te zijn.

          't Is de beste gelegenheid om jegens den vriend Louis, die zooveel deed voor onze soldaten, eene plicht van dankbaarheid en genegenheid te kwijten.                                        P.L.


                    Geboorten te Opwijck

Achiel Baekens, zoon van Emiel en Jos
Mannaert; Livien Mannaert zoon van Edward; Geeurickx , zoon van Hendrik en Marie Meskens; Verhavert, zoon van Frans en Marie Pelicaen; Pelicaen, zoon van Hendrik en Maria De Smedt; Abbeloos, zoon van j. Abbeloos-Costers; Jozef Stassyns, zoon van Emiel en Julie van Haverbeek


Huwelijken-

Jan Hermus met Fieke Van Nuffel; Frans De Smedt met Hermina Uitersprot (Droeshout), Melanie Kindermans met een jongen van Maxemzeele, Frans van de Perre met Julie Heyvaert


Overlijdens

Frans Van Den Eede (Droeshout)

De oudste zoontjes van Frans Van Biesen en Constant Vergaelen

Maria De Pauw (vrouw j. Geeurickx)

Frans Van Damme ('t Rot), Frans Van Damme (Droeshout).

Gemengd Nieuws

- In het dorp heeft bijna ieder electriek licht. Kolen en petrool gemakkelijker te krijgen dan verleden jaar. (Brief 20 sept.)

- Het voddenfabriek werkt nog en alzoo verdienen sommigen nog eene tamelijke daghuur.

- Een onzer vrienden ontving 2 zichtkaarten waar de afgebrande huizen van 't Eeckxken

op staan - Men weet dat de duitschers er verleden jaar elf huizen afgebrand hebben.

- Ajuin geldt 30 Fr de 100 kg, -Hop zeer goedkoop. Hooi en Haver worden zeer raar-

- Irma Van Haverbeek is op 12 August. te Opwijck in 't Klooster getreden.

          Uit verschillende brieven

Onzen vriend Jan Buggenhout heeft voor "De Stem", uit zijne oude brieven het meldenswaardigste geknipt. 't Is altijd aangenaam te vernemen wat er in ons dorp gebeurde binst onze afwezigheid.


4 Oogst 1914 - Verleden zondag na den noen hebben wij een onweer gehad met donder en stortvlaag die eene halve uur duurde. Heel de Singel stond onder water zoodanig dat men over de Kasseide niet kon gaan - Bij Emiel Baekens stond alles onder. Het water stond 15 cm hooger dan den dorpel zijner herberg-

          Gisteren is er brand geweest bij Fons Nobis, doch het dak alleen van het huis is afgebrand.

          5 januari 1915 - Petrool geld 1 Fr de liter

Nieuwe hulponderwijzers: Gustaaf Matheussen, Georges Van Assche (Steenhuffel), August Robberecht (Nieuwenrode)-

                    - (wordt voortgezet) -


De Stem uit Opwijck

N° 4                                                    1-12-15

          De talrijke blijken van deelneming die ons van alle kanten toekwamen, ter gelegenheid van het overlijden onzer lieve moeder, hebben ons innig getroffen; het is ons onmogelijk aan ieder afzonderlijk te schrijven; daarom bedanken we al de lezers der Stem uit Opwijck, die ons hunne deelneeming overmaakten en bijzonder danken we voor de gebeden, voor de dierbare overledene den Heer opgedragen: daarin ligt onze grootste troost.    

Louis Geeurickx.


Wij voegen bij dit nummer voor onze soldaten

op 't front een briefje "Mot du Soldat" waarmede ze zonder onkosten voor hen of hunne famille, naar huis kunnen schrijven.

Aan den eenen kant boven: 't adres van vrouw of ouders; daaronder uw eigen adres; aan den anderen kant een klein briefje voor de familie; geen plaatsnamen of ook geen oorlogsnieuws schrijven. Als de briefjes geschreven zijn ze in briefomslag steken en zenden aan

L. Geeurickx, brancardier, 12 Rue Eustache St Pierre - Calais - Deze zal ze dan voortzenden. De meeste geraken te huis en op vele komt antwoord; doch het duurt soms twee maanden.

- Nieuws over onze soldaten -

Van verscheidene kanten schrijft men ons dat Jan Robberecht, Albert Van Mol hem en Jacobus Berghman (Eecksken), zeer waarschijnlijk gesneuveld zijn. Groote zekerheid weet niemand er over

- Frans Nevens (Paddebroeken) ligt, licht gekwetst aan het been, in Ambulancie van Dr Depage. Rue Champailler, Calais -

- Alfons De Ridder, grenadier, is ziek in: hôpital Anglo-belge. Rue Edgard Quinet - Calais.

Worden ons opgegeven als krijgsgevangene in Duitschland: Frans Biesemans en Jozef Saerens (Clei), Alfons Caudron (lancier), Livien Vermeir, Bogemans (Clei), Jos. Aerts (Broekstr.), Aug. De Block (Dorp), Frans Vastenavond (Clei), Georges Heyvaert (Weyenberg), Tist Van De Voorde (Mansteen), Tist en Gustaaf Roosemont - Adolf De Brucker (11 linie) is gekwetst geweest den 6 august 1914, hij is door eene hollandsche ambulancie opgeraapt geweest, is 7 weken in 't hospitaal van Maestricht verzorgd.

Daarna is hij eenige dagen geïnterneerd geweest in Gaasterland en dan vrijgelaten. Sindsdien heeft er onzen briefwisselaar niets meer van gehoord

- Wij vernemen uit Holland, en van verschil-

lende kanten dat Juul Bogemans niet dood is, maar krijgsgevangene in Duitschland. Hij stuurde zelfs kaarten naar hollandsche internés en zijn adres is: Soltau Lamstedt - prov. Hanover - barak 1 - Op het kerkhof van Alveringhem rust een soldaat met dezelfden naam; en daar de vergissing -

         Onze krijgsgevangene makkers worden in Opwijck niet vergeten, en de vergadering der christene moeders heeft een werk gesticht dat alle maanden 5 Fr naar onze vrienden stuurt - Men heeft reeds 1800 Fr in kas.; eene enkele rondhaling in de kerk gedaan bracht 400 Fr op -


- Gemengd Nieuws -

In 't dorp zijn nog omtrent 250 Duitschers; veel last heeft men er niet mede; ze koopen en betalen wat zij noodig hebben (Octob.)

- Op 21 october heeft er in de kerk van Merchtem een prachtig concert van gewijde muziek plaats gehad; het was gegeven ten voordeele der beschadigde kerken van den omtrek: de plaatsen waren 5-3 en 1 Fr.; de opbrengst rond de 2000 Fr. Aug. De Boeck speelde de orgel; Juf. Rotsaert, virtuose, de viool;

M. Fiche en Swolfs van de Muntschouwburg zongen.

Uit verschillende brieven (vervolg)

- 1 Februari 1915 Bescherm o Heer, ginder ver in 't bloedig hoeksken onze jongens. Behouw hen ons o Heer Dat zij steeds taai en kloek den

bitteren dood ontkomen, zoo ver en zoo alleen;

dat zij wind en regen en vorst trotseeren, kunnen; dat de gruwende wezenlijkheid hen niet te zeere aangrijpe, dat zij niet treuren om 't lange scheiden. Laat nooit hunne gedachten overgaan tot bitterheden; dat zij blijmoedig en geduldig dragen den zwaren last, en breng hen Heer maar gauw bij ons weer thuis -

- 17 April Heel den dag door hooren wij het gedonder van 't kanon, van waar het juist komt weten wij niet. Hier verblijven omtrent 250 Duitschers. Soms is het een dienst  in de zaal (protestanten waarschijnlijk), dan weer eens in de kerk een daarna diner op 't kasteel. Zoo is 't alle dagen iets, dat wij maar geen meer zagen

- Juni 1915 - Op het doodsbeeldeken van Leo De Roep, overleden in het krijgshospitaal van Antwerpen op 5 october 1915 staat.

O Vredevorst, wij smeken U, heb medelijden

Ach laat uw weenend volk niet langer meer verbeiden

Verhef als eertijds bij den storm. o Heer uw hand,

En laat den vrede heerschen in ons Vaderland -

- Einde Juni - De vruchten te velde beloven veel, hoewel de voederplanten lijden van de droogte. Het hooi is prachtig binnengehaald

maar de klavers en de bieten vergaan van den

dorst.  


 

De Stem uit Opwijck

N° 5                                             15 December

Nieuws over Opwijksche soldaten-

Onze gesneuvelde makkers: Louis Elpers (Broevinck) is gevallen te Neerlinter, den 18 Oogst 1914. Volgens men ons meld zou Jan Robberecht gevallen zijn te Grimde, ook op 18 Oogst. In den lijst der gesneuvelde soldaten uitgegeven door "Le XXme Siècle", vinden wij: De Smedt, geboren te Opwijck, 13e linie, gevallen te Berlaere, 4-7 October 1914; wie kan ons nadere bijzonderheden geven over dezen jongen?-

Gekwetste en zieke soldaten: Frans Nevens is aan 't genezen, zijn nieuw adres is: Hôpital complém. 21 Guingamp (Côte du Nord) France; Louis De Plecker is nu in: Hôpit. complém. N° 4, Nouveau St Vincent Rennes (France); Leo Michiels ligt gekwetst in: Hôpit. Complém. 43 St Perne (Ille et Vilaine); Jos Van Den Berghe (zoon Nooike) ligt ziek in: Ambul. Milit. Rue de Sourirants 22 Calais

Krijgsgevangene: Volgens zijn broeder ons meld zou Albert Van Molhem krijgsgevangene zijn in Duitschland sinds 13 oogst 1914-

Men vraagt inlichtingen over: De Bondt Jacobus (Coben van Jan Bergmans), Hendrik Hermus, Emiel Sanders, Frans Haverals en Ed. Spinoy (Weyenberg).


Geboorten te Opwijck: Jozef, zoon van Jan Teirlinck-Bouchez (1914); Christine, dochter van Alfons Willems -
Overlijdens: Melanie Rampelberg (vrouw Cam. Raes) Jeanne De Pauw (dochter Jaak); Louis Verbesselt (Nijv), Constant De Bauw (zoon Benoît, Kalkestr.), Melanie Van Damme (vr. Sixtus Vermeir), Kind van Fr. Van Damme (Statiestr), Moeder van Leo Michiels (Droeshout), Rosalie De Valck (Clei), Frans Heyvaert (zoon Henri) Weduwe Clementine De Wit (Odo’s) half august. 1915-

E.H. Drijvers, oud-onderpastoor van Opwijck-

Huwelijken: Frans Van de Putte met Maria Costers

Frans De Pauw met Jeannette Callebaut

(11 Novem. 1915) - Theophiel Snoeck met Alice De Plecker (24 novemb.).

Een maat schrijft mij op deze (1)

Ginder vrijen en trouwen ze immer voort en wij

die in onze vrijage ten minste zoover waren als die, wij moeten wachten, altijd wachten. 't Is bijna niet gepermitteerd. Geduld jongens. 't Duurt wel lang, 't zal misschien nog lang duren. Iederen dag trekt den oorlog langer, maar 't is toch ook nen dag dichter het einde. Eenmaal is 't onzen toer.

Daarom houden we onze harten rein en vlekkeloos, opdat wij bij 't huis komen zeggen kunnen: Meisjelief hier ben ik met mijne zuivere, onverdeelde liefde, zoolange voor u bewaard en nu ga ik niet meer weg.

En eenige weken later zingen de buren aan de deur van 't huis waar 't feest is:

          O wat vreugd, o wat vreugd,

Nu is zij een vrouwken in haar jongejeugd.

          Of 't zal plezant zijn!

                                                         Jan B-


- Nieuws uit Opwijck -

Brieven van 12e en 22 October. Er loopen nog

'n 70 Duitschers in 't dorp; zij hebben weinig gezag -- Zij slapen in 't pensionnaat, de gendarmerie en 't huis er recht over (huis van We Rolier-Moens)-

- Koren en tarwe is in beslag genomen door het nationnaal hulpcomiteit, behalve 10 kil. per man en per maand. Om graan te doen malen, moet elke boer een bewijs hebben waar de hoeveelheid kilos meel op aangeduid zijn; de maalder mag er niet meer voor malen als er op aangeduid is. De koeien hebben recht op 10 kil. koren per maand en per kop. De rest is allemaal voor 't comiteit aan den prijs van 27 Fr voor de tarwe en 24 Fr voor het koren. De maïs die 't comiteit levert kost 36 Fr de 100 kilos, de zemelen 26 Fr. De paarden hebben recht op 2 kil. haver per dag. Lijzemeel is niet om krijgen.

- Kaart van 3e november: ... De werkelooze

hebben deze laatste tijden schoone werken verricht. Men weet dat degenen die trekken van het comiteit, 2 dagen in de week voor de gemeente moeten werken. Zij hebben al de beken uitgekuischt, al de straten hersteld en nu zijn ze aan 't kerkhof bezig. Het wordt gansch omgedaan, daarna zal er op geplant

worden.

Er wordt nog altijd veel gebeden, met de dagen van Allerheiligen en Allerzielen was het waarlijk een troostend schouwspel; Mgr Mercier had derhalve gevraagd dat iedereen met Allerzielen zou communiceren tot lafenis der zielen onzer dapperen.

- Meester Moons is hoofdonderwijzer benoemd in Merchtem - De burgemeester van Maxemzeel in onlangs overleden-

- Tusschen Opwijck en Wemmel is er eenen omnibus dienst des 's Woensdags en 's Vrijdags twee maal daags op en af 18 man kan vervoeren. De menschen keeren 50 jaren achteruit, ziet ge! Dat toch beter dan niets.

- Er mogen geen vreemde bedelaars meer in 't dorp komen bedelen. Deze maatregel heeft men moeten nemen omdat alle Woensdagen onze deuren bestormd wierden door gansche begankenissen vrouwen, kinderen en zelfs groote manslieden uit de fabrieken van Vlaanderen.


 

De Stem uit Opwijck

N° 6                                             - 1 - 1 - 16 -

                         Beste Vrienden,

Verbeeldt u: ne goeien, sterken abri, dag en nacht met een keersken verlicht (keersen gekocht per dozijn uit profijt) en waar ik de 83ste uur in ben, nu zittend, dan liggend, soms geknield maar nooit rechtstaande. Daar schrijf ik u deze regelen:.

In naam van den opstelraad van ons bladje wensch ik u een zalig en gelukkig Nieuwjaar. Wij hebben eene ziel en een lichaam en daarom zeg ik u niet alleen gelukkig maar ook zalig. Ten andere zoo zeggen de menschen te huis, te Opwijck, en is de uitdrukking oud

z’is er niet min goed om.

Een zalig jaar dat wenschen wij u.

Daarom vergeet uwe ziel niet. Onteert ze niet door woorden of daden een christen onwaardig. Voedt ze veel en dikwijls, z’heeft het meer noodig dan ooit.

Houdt er vrede in, vrede in oorlogstijd en veel dingen zullen gemakkelijker gaan. Toont dat ge van Opwijck zijt.

Wij wenschen u ook een gelukkig jaar. Dat dit jaar het harde werk bekrone. Dat het een weldoende vrede brenge. Dat het ons te huis brenge, bij degenen die ons ginder, aan den anderen kant zoo lange reeds verwachten.

Och jongens, wij weten het ook. 't Is soms lastig, maar ginder boven is Iemand die ons geen grootere lasten op legt dan we dragen kunnen. God beware u voor zielenval en lichaamskrankheid.

- Bidden wij voor malkander een vaderonsken, zoo zullen we nog meer tonen dat wij broeders zijn-

Eene gezonde ziel in een gezond lichaam wenschen wij u dan en al wat voor het eene en het andere goed kan zijn.

Zoo gesteld groeten wij het jaar 1916.

Dat het voor ons weze: "Zalig en gelukkig".

Jan Buggenhout   A/5 I/4

Tegen einde dezer maand sturen wij aan al onze lezers gratis een schoon boek, dat 100 vlaamsche en Fransche liederen bevat, met woorden en muziek. Zij gelieven het als een eenvoudig nieuwjaarsgeschenk van de Stem uit Opwijck, te aanzien.


Nieuws van onze jongens-

XE "Aelbrecht"  en Camiel Van Heyghem liggen ziek in: Hôpit. compl. 36. St Lô (Manche)

Frans De Mol, die op 9de Sept. aan de petrooltanks gekwetst wierd is nu in Hôp. temporaire 44. St Meen (Ill. Vilaine)

Kan er iemand inlichtingen geven over Frans Luypaert (Doodstraat), Klas 13-6 linie 3/III, die in october 1914 te Nieuwpoort gekwetst is?

Aug. De Craen, gewezen hulponderwijzer, wiens dood wij gemeld hebben viel op den voorpost van Boitshoucke, door eenen kogel in den buik―
Wij vermelden met genoegen dat Josse Luypaert die in de Belgische
Pyrotechnie (Usines Bundy - Grairlle S Honorine) werkte, gespaard gebleven is in de vreeselijke ramp- Zijne vrienden mogen dus gerust zijn.
Wij hebben eene kaart ontvangen van Jules Bogemans (2de carabin.) uit Duitschland; Louis Verbelen is in het zelfde kamp (Soltau - Lamstedt)―  Volgens zijn schoonbroeder, A. De Ridder, is Jacobus De Bondt (Coben van Bergmans) krijgsgevangene in Duitschland.


Nieuws uit Opwijk -

Overlijdens: Angelica Van den Branden (vrouw Jozef De Coster - Broeckstraat) - Haar zoon Raymond is op het front (A39 4/III);

Rosalie Moens (We Jan Van Geet), schoonmoeder van onzen vriend Benoît Meert.

wij bieden hun onze christelijke deelneming en zijn zeker dat niet een hunner wapenmakkers nalaten zal de afgestorvenen in zijne gebeden gedachtig te zijn

Judo De Clerck (Do Bot - Nijverseel), Adolf Creyelman (Eeksken)

Gemengd Nieuws

Te beginnen van 15 Novemb. moest iedereen van een pas voorzien zijn om buiten de parochie te mogen gaan-

- De nieuwe hulponderwijzers voor dit schooljaar zijn: G. Matheussen, Robberecht (van Nieuwenrode) en Van der Stappen (van Pamel) - Er is spraak eene nieuwe klas bij te bouwen, ten gevolge van de nieuwe schoolwet.

- De 17 november moesten de jongens, beneden de 30 jaar, naar Merchtem gaan om te teekenen.

- Alle maanden worden er pakken opgestuurd aan de krijgsgevangenen; er zijn er rond de 40.-

- Om buiten de provincie Brabant te gaan, moet men een pas hebben van den Krijgshof van Brussel. Het kost 3 mark.


De Stem uit Opwijck

N° 7                                                  15-1-16 -

          Beste Vrienden.

Binnen eenige dagen is het St Paulus Bekeering

In de tranchees en cantonnementen zullen onze Opwijksche jongens wel eens denken aan de gelukkige jaren van vroeger toen men "Kleine Kermis" in familie vierde... 't Is nu de

tijd niet om te feesten en te kermissen en in Opwijck ook zal de kleine kermis dit jaar maar

magerkens afloopen. Nochtans des te vuriger zal men St Paulus vieren in de kerk en zal er gebeden worden voor de duurbare afwezigen

die den grooten oorlog mede maken.

Zoo ook was het verleden zomer met de groote

kermis. De kermis was niets, maar nooit was de St Paulusprocessie zoo indrukwekkend. Nochtans er waren geene paarden, geene gekostumeerde groepen, noch pracht noch praal, maar het volk en de vreemdelingen waren talrijker en de godsvrucht grooter dan ooit-

Ook heeft St Paulus Opwijck zienlijk beschermd, Dankzij Hem-

Dus vrienden, vergeten wij den 25e dezer maand onzen patroon niet. Vragen wij Hem bescherming en sterkte, Vragen wij Hem ons, naar zijn voorbeeld, "den goeden strijd te strijden" tot op 't einde ....

                                           Paul Lindemans -


          Nieuws van onze soldaten -

Emile Vereertbrugghen wierd gekwetst op 20e December te Dixmuude aan zijn hand, hij is thans in Hôp. com. 4 Saint Briac (I. V)― Zijn ziek: Raymond De Coster (Hôp. Porte de Gravelines. Calais) en Louis Verheirstraten (Hôp. C. 18 S Brieuc (Côtes du Nord)

Wij vernemen met genoegen dat hulp onder luitenant Biesemans (van Assche), schoonzoon van onzen medeburger Jan Bouchez ridder benoemd is der Leopoldsorde met de schoone melding: "Voor blijken van moed en opoffering gegeven binst den veldtocht; werd reeds driemaal gekwetst"

          Nieuws uit Opwijck (Brief van 22 Nov.)

In 't pensionnaat liggen 40 duitschers; een  domine verblijft bij den burgemeester. Overal herbegint het gewoon leven, doch, alles is kostelijk: boter 6 Fr de kilo, eiëren 32 centiemen 't stuk; petrool 2 Fr de liter. Het comiteit verkoopt aan lage prijzen- Velorijden is weeral verboden, iedereen moet een pas hebben― Alle dagen komt hier "Het Volk" van Aalst, doch al 't nieuws is Duitsch- Vandaag is er hier een dienst geweest voor de gesneuvelde soldaten en rondgang in de kerk voor Polen -

26 September 1914 te Opwijck

Eén onzer vrienden die dezen gruwelijken dag

beleefde stuurt ons het volgende verhaal. Onze jongens zullen het voorzeker met belangstelling lezen.

Van 's morgens vroeg trokken de duitsche troepen door ons dorp, naar Dendermonde op. Heel den voormiddag bulderden de kanons, altijd sneller en heviger en in den namiddag en 's avonds was het een helsch laweit. Rond 2 ure brachten duitsche brancardiers hunnen eersten gekwetste naar de ambulancie die in 't pensionnaat ingericht was. Zij kwamen langs het wegsken nevens de zaal en vertelden zeer luidruchtig dat "de civielen" op hun "geschossen" hadden. Die civielen, zoo valsch beticht, waren de brave en stille lieden van t Eeckxken.

De duitsche legerdokter die aan 't hoofd der ambulancie stond, zekere Speier, was fatsoenlijk; hij sprak wat Fransch en verstond rede. De doktoors van  het dorp deden ook dienst en verzorgden de gekwetsten; maar steeds waren wij bekommerd met de 50 gevangene burgers van 't Eeckxken- Men had alles reeds aan Speier uitgelegd en deze ook moest bekennen dat, naar het uitzicht der wonden geoordeerd, deze door soldatenwapens veroorzaakt waren, dus niet door burgers. In de valavond zoefden de obussen boven het dorp, gelukkig is er niemand gekwetst...

Rond 6 ure trok M. de Burgemeester met Jan Lindemans naar de duitsche vuurlinie om voor de burgers te pleiten. 't Regende kogels rond hen. De aanvoerder der Duitschers was razend en onaansprekelijk. Zij waren, door onze soldaten, tot tegen de statie achteruit gesmeten. Jan Lindemans had schoon alles in 't Duitsch uit te leggen, de onbeschaafde duitsch beandwoordde hem met vloeken en scheldwoorden.

De burgemeester en Jan L. hebben zelfs gezien dat het bevel van Opwijck af te branden reeds op 't papier stond -. De duitsche overste had zijnen foerier achter brood gestuurd en deze was niet rap genoeg terug naar zijne goesting.

De pioniers waren reeds ontboden, toen kerel afkwam- St Paulus moet er hem mede bemoeid hebben, ware hij eenige minuten later gekomen, wij hadden van ons dorp niet veel meer terug gevonden...

's Avonds moesten al de gekwetsten naar Brussel; er waren 4 belgen bij en ook een krijgsgevangene (zekere De Schepper van Opstal)                   
(zal voortgezet worden)


De Stem uit Opwijck

N° 8                                                      1-2-16

Nieuws uit Opwijck

Volgens de gazetten werd einde December in Onze gemeente een duitsche trein gebombardeerd-

- Kaart van 30 November: Alles gaat hier nog goed en er ontbreekt ons niets. Veel nieuws is hier niet tenzij dat er tegenwoordig eene soort oude diligentie, meer geschikt om reizigers te vervoeren dan de vroegere camion het vervoer doet tusschen Opwijck en Wemmel; zij is gesloten en van rondom zijn er ruiten die onverdraglijk rammelen, zoo danig dat men zijn gebuur moeilijk kan verstaan. De verwarming geschiedt door middel van buizen gevuld met warm water. Men komt te Wemmel aan na 2 uren rijdens. 's Avonds is de diligente verlicht door eene bollantaarn met bougie.

- Kaart van 1 Januarie: Vandaag was er hier een klein feestje ter gelegenheit der prijsuitdeeling van de meisjeszondagschool. De zangafdeeling der congregatie zong eenige kooren, voorts droegen eenige solisten een paar liedjes voor-

- De zoon van Frans Van Stichel heeft van de Duitschen als nieuwjaarsgeschenk 4 weken gevang gekregen om een varken naar Lebbeke te gaan halen. De zoon van Adolf Wermoes (Vieze Man) kreeg een paar maanden. Oorzaak onbekend-

- Marie Wouters, dochter van Marjanneken (Eecksken) is schielijk overleden; haar man, zekere Arthur Bovin van Lebbeke is in 1914 door de Duitschers vermoord in Lebbeke.


Volgende gedicht werd ons gezonden door eenen vriend uit het bezet gedeelte Een klaar bewijs dat men ginder bij al de miserie nog nen beet plezier neemt.

Luister:

- Heldenmoed -

's Morgens voor den slag van 't Eecksken

Achter d’hoving van nen boer

 Lag in voorpost, eene duitsche

Sluippatroelie, op den loer

Angstig zaten ze gevieren

In een rondeken geschaard

En hun vingers gingen zenuw-

Achtig langs hun legerkaart.

Tenden de hoving lag het pachthof

In het blonde morgenlicht

En uit voorzorg tegen onraad

Waren deur en luiken dicht-

Wijl ze daar zo bezig zaten

Had de pachtes "per malheur"

Heuren waterpot gehangen

Op het paalwerk voor de deur-

Kort daarna, toen een der duitschers

Door de doornenhaag eens keek

Zag hij door 't geblaarte iets blinken

Dat wel op 'nen helm geleek-

",’s Sind Fransozen! Donnerwetter!

's Ist vielleicht ein Kurassier!"'

En ze vuurden naar de pispot

Hun geweer af alle vier

"Flieken!" klonk het als een antwoord

Op het krakend salvoschot....

Langs de steenen rolde ramlend

De gekwetste waterpot-

's Andrendaags gaf de eerste editie

van het "Munchener Tageblatt"

Dat een sluippatroelje duitschers

Twintig man verslagen had


               Wie zendt ons het adres van: Petrus Meskens, Mansteen; Adolf Van De Velde, Klas 13, zoon van Joannes, Doodstraat; Beeckman Denis, Dorp-


            26 September 1914 te Opwijck.

                              (vervolg)

Tegen den avond verminderde het geschut van beide kanten; alleen de mitrailleusen knetterden nog. Och, wat was het stil in 't dorp, toen wij 's avonds moe van 't gebeurde, huiswaarts keerden. Iedereen was met schrik vervuld. De Burgemeester en Jan Lindemans kwamen zeer laat thuis; zij hadden moeten gaan zoeken naar haver voor de paarden en, met zulke tijden, laten onze boeren maar eenige handvollen in de kist-

Alles was stil in 't dorp dien nacht, doch niemand sliep- Rond 9 ure was er op straat weer een doortocht....

'k Hoorde iemand roepen "Och, 't zijn die arme menschen van 't Eecksken"

En inderdaad, 't waren blokken die zoo doodsch in de straten weerklonken

          (zal voortgezet worden)


De Stem uit Opwijck

N° 9                                                    15-2-16

Nieuws Uit Opwijck-

Brief van 31 December: De boter is op haren maximum prijs gezet; de boeren hebben reeds een gedeelte van 't graan moeten afstaan, en den voorraad aardappelen moeten opgeven. De boerkens ook zitten gedurig in angst over de

opeischingen van beesten; paarden zijn er in den omtrek veel opgeeischt, deze laatste tijden; te Opwijck nog niet, maar zij verwachten er zich aan. Dezen morgen is er op de markt wat bataille geweest: de boerinnen wilden hunne boter aan den vastgestelden prijs niet afstaan, van daar: verwijten, slaan, politie bureel en de rest. Het moest schoon geweest zijn ― Aan de kanten van den Dender is er wat overstrooming geweest. Appels en Schoonaarde hebben veel geleden-

Brief van 6 Januarie-

Er is hier een uitgewisselde krijgsgevangene van 't Eeksken, Waverijns, terug gekomen. Hij was gevallen aan den IJzer verleden jaar rond Januari, door een schot in de knie. Hij is 3 dagen blijven liggen en wierd dan door Duitsche brankardiers gevonden en opgeraapt. Hij had, van dorst, vuil water gedronken en heeft licht den typhus gehad. Nu is hij genezen, doch hij blijft mank-

De boter is beterkoop in de Vlaanderen dan hier; hier stond ze op zeker oogen blik aan 7,50fr― Opeischingen gebeuren hier nog immer voort van wege de Generaal-Gouverneur.

De haver is weg; het hooi geleverd aan de statie. Het deed pijn aan 't hart zoo heele karren geurig hooi, dat den adem van onzen vaderlandschen zomer in zich draagt te zien weg voeren, ernevens stappend, den kop in den grond, een boer met zijn djak in de eene hand,

zijn kordeel in de andere, en de bekommernis voor de Winter in het hart.

Het kerkhof is geheel veranderd: het is omgespit en langsheen den muur van (van Jan Raes) die nu vol berichten hangt, waar mede de Duitsche overheid ons rijkelijk bedeelt, staan, langsheen het kerkhof, eene afwisselende rei van sparreboomkens en bruine pruimelaars; ook langs den Singel en den weg naar de Waag.

Drie treurwilgen voltooien dat versieringswerk-

- Een nieuw werk is gesticht: De melk voor de kinderen onder één jaar. Daardoor krijgt ieder behoeftig kind een liter melk per dag en gratis. 't Wierd tijd dat zoiets ingericht wierd, want wij moeten toch zorgen dat onze kleintjes blijven leven, terwijl er zooveel menschenoffers gebracht worden aan 't Vaderland. Verleden jaar

waren er 56 kleine kinderen gestorven en dit getal is te groot voor de bevolking.

- Onderpastoor De Bisschop van Merchtem is pastoor benoemd te Meuseghem.

E.H. Adolf Bouchez is leeraar benoemd in het St Pieterscollege te Ukkel.


Wie kan ons het juiste adres bezorgen van:

Henri Vermeir, vroeger 2 Regt Artie montier- Beeckman Denis- Nevens Frans van Weyenberg- Roemendael, Jozef- Sanders Emiel, 2 Linie (zoon Krol)


26 September 1914, te Opwijck.

                              (vervolg)

Wat was er dien namiddag op 't Eecksken gebeurd? Ziehier wat een oude man van 't Eecksken mij vertelde:  "'k Zat dien achternoen bij de Keersmaeker in 't scheerhuis, toen er opeens rond het huis een hevig geweervuur knetterde... Wij gingen in 't achterhuis, maar wij zaten er nauwelijks vijf minuten of eene bende razende duitschers vielen het huis binnen en grepen vloekend en tierend, De Keersmaeker en mij vast en smeten ons op 't straat- Toen wierpen zij kleine rondekens op huis en stalling en alles schoot in brand. Buiten

stond heel de buurt: mannen, vrouwen en kinderen, met de armen in de lucht en zij moesten machteloos hunne huizen zien afbranden; het vee wierd de wijde wereld ingejaagd...

(zal voortgezet worden)


De Stem uit Opwijck

N° 10                                                  10-3-16

― 't Is Oorlog ―

Hoe dikwijls hoort men die ongelukkige spreuk niet in den mond van zekere soldaten! 't Is oorlog, daarom meenen ze dat lange vingers zijn toegelaten.’t Is oorlog, en daarmee vergeten zij God, of verzuimen zij vrijwillig de H. Mis. 't Is oorlog, daarom geven zij vrije lucht aan hunne tong, om lasterwoorden, vuile klap, en wat dier meer, aan te heffen.’t Is oorlog, terwijl vergeten vele soldaten hunne teerbeminde van vroeger, vergeten getrouwde mannen hunne heilige plichten jegens hunne wederhelft om bij oneerbare vrouwlieden hunne kwade driften te gaan voldoen. Maar aan alle regels zijn uitzonderingen en volgens de brieven en de ommegang met de Opwijckenaren ons hun binnenste doen kennen, mogen wij fier zijn op onze mannen. Zij kennen geen onrechtveerdig goed, zij kwijten hunne christelijke plichten, gaan naar de H. Mis, zijn deftig in hun

ne taal en in hun omgaan met andere personen. Ja, mannen van Opwijck "de herten hoog" tot dat wij weerkeeren in ons geliefd geboortedorp!

               Eugeen V.D.B.


26 September 1914 te Opwijck-

Een gekwetst duitsch onderofficier begon dan zijnen Judasrol; bij hoog en laag begon hij te zweeren dat de Keersmaecker op hem geschoten had. Er was geene verontschuldiging mogelijk: wat kan recht tegen bloedzuchtige macht? Nu begon de lijdensweg voor die arme

lieden. 's Avonds leidde men hen door 't dorp, naar Merchtem op.

De Keersmaeker stapte voorop; hij wist wat er hem te wachten stond; niet eens heeft hij nog zijn recht willen doen gelden... De 50 burgers volgden hem. In 't dorp stonden al de menschen aan het venster; de vrouwen weenden. De Keersmaeker ging kalm voorbij, de handen samen, zijnen paternoster biddende... De andere mannen deden insgelijks. Rond hen stapten de woedende duitschers, lijk razende wolven, en ze stampten, en schupten, en sloegen met den kolf van hun geweer op die weerlooze mannen.

Een dier beulen gaf zelfs De Keersmaeker eenen steek met het bajonet in den hals, zoodat het bloed over zijne kleederen liep.
Tusschen Opwijck en Merchtem hield de treurige stoet stil. Er was een kuil gereed gegraven. Rond 9 ure brachten ze De Keersmaeker vooruit...

Men verlichtte hem met twee electrische lampen. Het peleton legde aan... een knal... en De Keersmaeker sprong op in zenuwtrekken en stuikte in den put. De duitsche officier nam zijn revolver en maakte hem verder af door een revolverschot...

Vier andere burgers wierden vooruit gebracht... Maar opeens hoorde men het draven van een paard en eene stem riep: "Eerst ich, en dan die mannen!" 't was een duitsche officier, doktor Speier. De andere burgers waren gered. De vier andere moesten den kuil vullen. Zoo eindigde die treurige dag.


De gevangenen van 't Eecksken wierden dien nacht terug naar 't dorp gebracht en daar in de Sint Pauluszaal opgesloten. Hier vonden zij ten minste slapen voor den nacht. 's Anderdaags 's middags wierden zij los gelaten door Jan de Champetter. De arme menschen wierden bij de begoede lieden van 't dorp ingenomen, want, zij waren afgemarteld en, ginder, lagen hunne huizen in assche...

                             (zal voortgezet worden)


De Stem uit Opwijck

N° 11                                               - 1-4-16 -

Noch Nieuws uit Opwijck

De week voor St Paulus hebben de boeren 300 zakken patatten moeten leveren voor het comiteit-

Koeien en paarden zijn zeer duur; de koeibeesten gelden tot 1,90 Fr de kgr; de kalveren tot 2,20 Fr de kgr; de varkens tot 3 Fr de Kg; de viggens gaan 90 Fr- Het spek gaat 6 Fr de kgr; de boter,  7 Fr de kgr; de koffie 7 Fr de kg; de

zeep, 4 Fr de kgr; rijst, 1,75 Fr; haring 0,75 Fr stuk. Suiker en petrool zijn niet meer om krijgen; de kolen zijn zoo goedkoop als in vredenstijd-

- Jan Van den Broeck, gereformeerd soldaat, is door de duitschers aangehouden en voor zes maand gevang veroordeeld... Hij had verwaarloosd zich bij de kommandatuur aan te geven als gewezen soldaat. Vijf andere gereformeerde soldaten die zich aangegeven hadden, wierden naar Duitschland gevoerd. Daar j. Van den Broeck ook vreesde dat lot te moeten ondergaan, meende hij naar Holland te trekken; op de grens wierd hij geknipt en met 6 maand gevang gestraft-

- Op Nijverseel verdienen er veel mannen wat geld met smokkelen. Smokkelen van de Vlaanderen in Brabant- Daar de grens tusschen beide provinciën gesloten is, zijn er vele koopwaren beterkoop in de Vlaanderen dan bij ons en, van daar, het smokkelen. Nauwelijks hebben de moffen den rug gekeerd of op een gewenk en gefluit wordt er gedragen en gereden dat 't wind geeft. Er worden er wel alle dagen geknipt en 't loopt dan uit op cachot en boet en de marchandise kwijt. Maar, zoo haast vrij, zijn ze weer aan 't smokkelen.

- Zijn overleden: Dokter De Mesmaeker van Merchtem; Judo Van der Goten (is schielijk overleden).

- Judo Fisacq (Paddebroeken) is getrouwd

met Louisa De Vlieger (Maxemzele)


 26 September 1914, te Opwijck

Tusschen de gevangenen van 't Eeksken war er ook een knaap van 16 jaar:Van Mulders -

De Duitschers meenden van hem te weten waar de loopgraven der Belgen lagen. Zij hadden hem reeds veel beloofd, doch, de jongen luisterde niet. Ziende dat hunne beloften tot niets dienden, begonnen de Duitschers hem te bedreigen en spraken van hem dood te schieten. De jongen zweeg eene wijl, doch daarna, vastberaden, wierp hij hun in 't aangezicht: ''Hewel, schiet mij dood, maar verraden zal ik nooit!" Bij dit kranig en fier antwoord van den jongen knaap stonden de Duitschers paf, en zij durfden niets doen-


Een paar dagen daarna heeft men de Keersmaeker ontgraven. Op hem vond men nog, als erfenis voor zijne 7 weezen: eene som van 150 Fr; al zijn have en goed verging in den brand. In 't gasthuis wierd het lichaam gereinigd voor den lijkdienst, die plaats had in de kerk. Deze was proppensvol; al de menschen wilden de begravenis van den martelaar bijwonen. De ont

roering was groot toen een tweede lijkstoet de kerk binnentrad: 't was de begravenis van een jongen belgischen soldaat van het 2de jagers, Alfons Dhaese van Gent, die in den slag bij de statie gevallen was en, in de ambulancie van 't pensionnaat overleden. Hij werd gedragen op de schouders door jonge heeren van 't dorp die vrijwillig dienst deden in de ambulancie; de belgische vlag en zijn soldatenpotsken lagen

op het baarkleed.

Beiden, De Keersmaeker en D’haese, rusten onder één heuvelken, op een afgezonderd  hoekje van 't kerkhof. Met betere tijden zal het dorp eenen gedenksteen plaatsen op beide graven, om aan 't nageslacht te herinneren dat daar begraven liggen eenen martelaar voor 't Recht en eenen martelaar voor 't Vader-

land. Dat zij in vrede rusten.


De Stem uit Opwijck

N° 12                                                    1-5-16

          Een klein woordeken aan onze lezers ter gelegenheid van den paaschtijd; of een middel om, zelfs in dezen droevigen tijd gelukkig te zijn. Hoe 't mogelijk is? Luister: Ik beweer dat iemand, die wel staat met God en met de menschen waar hij dagelijks mede in betrekking is, zeer gelukkig kan zijn.

Ha! ha, een sermoontje dus, hoor ik sommige lezers zeggen. Ja, 't gelijkt er aan, maar 't zal kort zijn.

1° Wel staan met God. In dat geval zijn allen die reeds aan hunnen paaschplicht voldaan hebben; 't is te zeggen bijna al onze lezersMoesten er nog zijn, die de gelegenheid er niet toe hadden, ze zullen er zeker voor zorgen voor Sinxen, want tot daar kunnen de soldaten aan den paasplicht voldoen. En daaraan zal geen enkel Opwijckenaar te kort komen, dat weten we zeker.

Door de paasplicht den vrede der ziel herwonnen of vermeerderd, is dat niet reeds de grootste reden om zich gelukkig te voelen?

Denk daar eens eenige oogenblikken aan beste vriend!

2° Wel staan met de menschen: ge hebt oversten en kameraden. Om met de eersten goed te staan hebt ge maar hunne bevelen stipt uit te voeren. Dat is altijd zoo gemakkelijk niet, dat weten we bij ondervinding; doch moeilijk

gaat ook en de verdienste is er zooveel te grooter om: O.L.Heer neemt dat allemaal in aanmerking.

Met de kameraden goed overeenkomen. Men moet iets kunnen toegeven, een gebrek verdragen;we hebben er immers ook, die de anderen moeten verdragen! En als ieder de gebreken van zijne kamaraden verdraagt dan heerscht er noodzakelijk goede verstandhouding; dan is er nooit ruzie, dan klinken nooit harde woorden. Hebt ge al ondervonden hoe een makker, voor wien ge uit liefde iets deed, u daarvoor kon achten en liefhebben? Beproef dat eens: ge zult er zoo gelukkig om zijn!


De adressen veranderden: om onze "Stem" regelmatig te kunnen zenden, verzoeken we allen, die het nog niet gedaan hebben, hun nieuw adres te sturen aan:
L. Geeurickx

Brancardier            12 Rue Eustache S Pierre Calais


Dit nummer komt wat later dan verwacht werd. Oorzaak: zoo weinig nieuws komt ons toe uit ons geliefd dorp. Wij verzoeken nog eens dringend, die nieuws van huis krijgen, dat ook voor hunne makkers van eenig belang zou zijn, het aan bovenstaande adres mede te delen-


Nieuws van onze soldaten.

Nieuw adres van eenige makkers, wiens ziek of gekwetst zijn wij vroeger gemeld hebben, en die nu genezen zijn: Raymond De Coster , C.I.A.M. 9 Cie Fécamp; Alfons De Ridder, B114 1/I; Jozef Roemendael. D. Convalesence 8 Jacut de la mer C.D.N.;

Jozef Van den Berghe C.I.A.M. 9e Dieppe; Cam. Van Heyghem: G.A. 1 regt ligne 5 cie

camp 5 Auvours; Van Ransbeek, Jozef C.I.A.M. 3 Cie Dieppe-


Uit Opwijck: Het Voedingscomiteit

Het voedingscomiteit staat onder bescherming van Amerika. Er is een kantonaal-comiteit dat alle zaterdagen vergadert en de zendingen verdeelt onder de verschillende dorpen. Het comiteit levert meel, donst, lijnmeel, maïs, gedroogde erwten, koffie, suiker, allerlei opgelegde spijzen enz. en dat aan tamelijk lage prijzen. Amerika stuurt zelfs allerhande kleedingsstukken, en veel!- De Waag is bij ons het magazijn waar alles opgestapeld wordt.

's Zondags na de hoogmis bij 't gerinkel van de bel, roept de champetter wat er binst de week te krijgen is- De waren worden verdeeld en verkocht volgens de behoeftens van elk huisgezin. Aan de waag staat het dan vol: karrekens, kruiwagens, waarnevens bassende honden; langsheen de muur eene rij komeerende vrouwen met zakskens onder den arm.

1000 kalanten en dringen mijnheer!

De zakskens waarin men het meel moet halen, worden in Amerika duur verkocht als souvenier; ook stikken kinderen en meisjes spreuken op die zakskens b.v. Dank aan Amerika. Groet uit Opwijck- Zij worden dollars verkocht, en dit voor 't comiteit-


De Stem uit Opwijck

N° 13                                                  15-5-16

Beste Jongens,

G’ hebt thuis zeker ook nog gehoord:

O.L.H. bezoekt soms en dikwijls zijne goede vrienden. Eene spreuk gegroeid uit ondervinding. 't Is zoo, en 't geval doet zich weer voor aan onzen vriend Louis Geeurickx. Over eenige maanden ontving hij het nieuws van 't over-

lijden zijner goede moeder, en nu schrijft men hem dat ook zijn brave vader overleden is. Allen hebben wij Joannes Geeurickx gekend; gekend als een man van den ouden en goeien Opwijkschen stempel. Wij bijzonder die te huis eenen ouden vader, eene bejaarde moeder hebben, beseffen dat groote dubbel verlies, en lijden met onzen vriend. Trachten wij hem niet te troosten door lange brieven of schoon zinnen, - droeve menschen mogen weenen en 't verlicht hen, - maar a.u.b. jongens gaat ne keer naar de mis, leest eens een vaderonsken voor dien voorbeeldigen vader, en wilt ge Louis troosten, 't zal voorzeker het beste middel zijn. Vraag in uwe eenvoudige, maar hartelijke soldatentaal aan Onzen Heer dat Hij onzen kameraad helpe om sterk te zijn in die triestige omstandigheid, en vraag Hem ook dat dit nieuws het laatste slechte zou zijn dat van ginder overkomt.


Allen hadden wij te klagen over het weinig of geen nieuws van huis. Nu komt er wat aangeland en 't is veelal slecht.

Paul Lindemans ontvangt daar de tijding dat zijne tante Julie overleden is.

Allen zijn wij aan Paul 't een of 't ander verschuldigd. Hij was van de eerste het gedacht te hebben ons bladje te stichten. Nog eens naar de kerk gegaan jongens, of, als gij 's avonds in uwen abri niet kunt slapen, grijpt in uwen broekzak uwen paternoster en zeg, al ware 't maar een tientje voor de rust van die goede ziel- 't Zal een blijk zijn van genegenheid aan onzen makker en een mensch is er gevoelig aan, bijzonder in deze tijden.

't Akkoord?     Jan Buggenhout.


Nieuws uit Opwijck

Overlijdens: Mr. Jozef Baekens (Marchal)

is overleden begin April

-Mevrouw Wede Hofman-

Brief van 20 Maart: "De duurte van het leven neemt toe; en 't is bijzonder droevig voor de stedelingen, die, met het geld in de hand, bij den boer geene patatten kunnen krijgen. Men ziet soms op de baan van Wemmel, gansche ploegen stedelingen met klutskens patatten van 5 à 10 kilo voorbij trekken; en die zijn dan nog gelukkig, na soms een dag vragend van hoeve tot hoeve gegaan te zijn, zoo aan wat eten te geraken. Wat gaat daar nog allemaal uit volgen. De ondersteuningen nemen nochtans toe van dag tot dag.

Overlaatst zijn hier in Opwijck alleen om over de 3.000 Fr kleedingstukken uitgedeeld, zonder geld en eetmiddelen; dagelijks wordt, aan een zestigtal moeders, een liter melk gegeven voor de voeding der kinderen onder het jaar.

De koffie geldt 10 Fr de kilo; de boter is nu van 8,20 Fr op 6 Fr gedaald;suiker in de winkels, 2,50 f de kilo, enz.

Met den oorlog heeft iedereen de passie van het konijnenkweeken gekregen; die geven ook vleesch en komen wel te pas- Verleden week hebben de viggens tot 170 Fr gegolden te Merchtem op de markt.

- Brief van einde Maart:

Uit Vlaanderen kan men lastig een pas ontvangen

Er is nog eten genoeg, doch duur. Iedereen eet confituur nu de boter zoo duur is. Er is veel influenza in 't dorp. Voorts worden de arme

menschen goed geholpen. Niemand bedelt.

Jef Houthuis is thuisgekomen uit Duitschland met den rechterarm lam.

Met S Jozef speelden de jongens der zondagsschool een stukje ondereen.


De Stem uit Opwijck

N° 14                                                  10-6-16

Beste vrienden,

Voor de eerste maal, sedert het bestaan van ons bladje, hebben wij het verlies te betreuren van eenen onzer Opwijcksche strijdmakkers: Petrus Janssens, geboren te Buggenhout en wonende te Opwijck, Statiestraat, recht over de Smis. Hij was getrouwd en vader van familie en behoorde tot een der oudste klassen die op 't front zijn. Hij viel de 9de mei, nabij Dixmuide, op een zeer gevaarlijke plaats, terwijl hij eene grenade in de hand had werd hij getroffen door een scherf eener Duitsche bom. Nu ligt de arme man begraven op het kerkhof van Eggewaerts-Capelle; ik heb met veel eerbied zijn plechtige lijkdienst bijgewoond met al de andere vrienden, want hij was van iedereen geacht en bemind.", zoo schrijft ons r. Spinoy, die in 't zelfde regiment was.

Jozef de Velder verzekerde ons dat hij voor zijn kruis en graf zal zorg dragen.

Geen beter middel is er om onze gesneuvelde makkers te helpen dan de H. Mis en Communie. Daarom een dubbel voorstel aan al delezers onzer "Stem"

1° het voornemen maken bij de eerste gelegenheid ter H. Tafel te naderen voor de zielezaligheid van de gesneuvelden parochiaan;

2° allen een postzegel van 10 centiemen te zenden naar den ondergeteekende; voor de opbrengst zouden we missen laten doen voor den gevallen makker, alsook voor de vroeger

gesneuvelde Opwijckenaars.

Waar eenige vrienden samen zijn kunnen ze eene omhaling doen en aan hunnen briefdrager vragen de opbrengst in postmandaat op te sturen aan

L. Geeuricks, brancardier

12 rue Eustache St. Pierre Calais


L. Geeurickx dankt hartelijk al de kameraden voor de gebeden gezegd voor zijns vaders zielezaligheid―

We verzoeken nogmaals dringend alle adresverandering uit oorzaak van ziekte, gewond zijn, terugkeer naar 't regiment, of andere reden zoohaast mogelijk te laten weten.

Wie bezorgt ons inlichtingen over:

Jan Heyvaert, Grenadier 4/IV

Frans Nevens, vroeger 1Cie TAG.2DA later Hôpital-Guingamp (C.d.N.), en zekere Vermeir van Mansteen.


Juul Pelicaen, krijgsgevangene in Duitschland (Manschaftsgefangenenlager Gardelegen) klaagt zeer over onvoldoende voedsel en honger. Zijn schoonbroeder, Emiel De Clerck, zal hem 't noodige trachten te zenden.


Onze dorpsgenoot Constant Meskens, B26e 3/II, is den 12 Mei op de dagorde van 't leger gebracht en voorgesteld voor het oorlogskruis, om zijnen kapitein, die erg gekwetst was te hebben verlost. Proficiat!


Nieuws uit Opwijck

Catharina Meersman, die geduren de 36 jaar meid was bij Mr. Den burgemeester, is op 30 April zachtjes in den Heer ontslapen.

- Op 't Eecksken zijn 13 Duitschers ingekwartierd in het huis van Maria van Visschers.

Adolf Creyleman, die wij dood gezegd hebben, is zoo springlevend als iemand.

- De reizigersdienst tusschen Opwijck en Wemmel wordt gedaan door eenen camion van Cool en eenen anderen van Emiel Abbeloos.-

- Het leder is ongelooflijk duur, schoenen zijn bijna niet koopbaar.


Verandering van adres-

Raymond De Coster is ziek in Ambulance des Soeurs Franciscaines-Rue Eustache St Pierre - Calais -

Louis De Plecker: Depôt convalescents Château Villebon: par Palaiseau

                             (S µ O.)


 

De Stem uit Opwijck

N° 15                                                   1-7-16.

† Petrus Janssens.

De inlichtingen over onzen gesneuvelden dorpsgenoot Petrus Janssens, in ons voorgaand nummer, waren niet heel en al juist. Jozef De Velder schrijft ons "Petrus werd geboren te St Jans Molenbeek den 2 Nov. 1884; hij viel op 't grondgebied van Caeskerke den 12 Mei ll. Op zijn graf te Eggewaertscappelle, staat een prachtig kruis met een grooten engel er op, gansch in 't marmer geschilderd en versierd met een schoone kroon, door de Compagnie gegeven."

Tot hiertoe werd ons door de makkers omtrent 16 Frank gezonden; daarvoor bestelden we 5 missen tot lafenis zijner ziel; voor het overige zullen missen gedaan worden voor de zielen onzer vroeger gesneuvelde Opwijcksche

soldaten. Onzen vurigsten dank aan allen die hunne bijdrage stuurden en ook, bij voorbaat, aan die ze nog zullen zenden.


Wij geven hier de schoone melding van Constant Meskens, op de dagorde van 't leger: "Zeer goed soldaat die zich herhaaldelijk, in den loop van den veldtocht, door zijne dapperheid en zijne verachting voor het gevaar heeft onderscheiden, namelijk in October 1914, te Oud-Stuyvekenskerke, met de toelating te vragen eene gevaarvolle opdracht te vervullen en de uitvoering dezer tot de uiterste grens zijner middelen door te drijven, en in April 1916, met uit eigen beweging, onder eene

hevige beschieting, zijnen zwaar gekwetsten kapitein ter hulp te snellen, aldus een schoon voorbeeld van verachting voor het gevaar en toewijding jegens zijnen overste gevend."

Onze dappere vriend zal het oorlogskruis ontvangen. Proficiat!


Over onze soldaten

Verandering van adres:

Jan Buggenhout: B211. 68batterie-

Eugeen Van den Broeck, C.A. B216

Adolf De Brucker is uit Holland teruggekomen en is in het 11 Linie 2/45

Louis De Pauw, uit Londen weergekeerd op zijne aanvraag, is in het kamp de Ruchard, 2 Cie I.D.

Denis Beeckman H.M.B. zaal 12 Bonsecour près Roubui (Seine Inf.)


Nieuws uit Opwijck

Overleden: Sylvia Crombé, 23 jaar, ongehuwd, dochter van Leopold zaliger.

Angelica Vermeir, echtgenoote van Jan Marivoet, onderstatieoverste te Opwijck.

Huwelijk: Leopold Crombé, zoon van Felix, met Leonie Meysman, weduwe van Frans Van Damme, Droeshout.

Brief van 13 mei: Zijn sinds eene maand overleden: Rozeke Geeurickx (zuster van den ouden Koster), sinds 8 dagen in het gasthuis. 't Heeft er koopdag geweest! Heintje Geeurickx gaat het huis betrekken, en 't zijne staat te huur.

Lemmen Tillij is bijna schielijk overleden.

Trien, de meid van Mr. den burgemeester is ook zeer haastig overleden.

Nu zijn wij van de Vlaanderen afgesloten, juist gelijk Holland van België- God weet geraakt er nu nog iemand over- In de Vlaanderen staan ze reeds op rantsoen van vleesch: slechts eenige grammen per dag. Bij ons is er nog van alles genoeg, maar in de steden ontbreken de patatten. In Brussel golden in de Meimaand de aardappelen 65 Fr de zak, het vleesch 10 Fr de kgr., het spek 8 Fr de kilo, de zeef 3 à 4 Fr de kilo-

In 't dorp liggen nog altijd 40 à 50 duitschers; de meesten liggen in 't pensionaat gelogeerd-


De Stem uit Opwijck

N° 16                                               - 1-8-16 -

Nieuws uit Opwijck

- Brief van 16 April: Amelia Vermeir (vrouw van Janus Van Damme) is overleden.

De boeren hebben alles moeten opgeven wat ze gezaaid en geplant hebben; het Comiteit zal natuurlijk van alles dik zijn deel moeten hebben.

Ze klagen altijd over nieuws van de soldaten, bitter weinig moet er door geraken.

- Huwelijk: Philemon Nevens van Weyenberg met Jeannette De Smedt uit de Haanhofstraet.-

- Brief van 22e Juni: Alles gaat nog goed, op zijn oorlogs weg, natuurlijk. Voorts wordt het waarlijk duren tijd: brood is er maar half genoeg; de patatten opbrengst zal maar half zijn; de vroege patatten zijn uit 't veld weg verkocht aan 40 tot 50 Fr; de tarwe gaat tot 100 Fr en nog meer; 't koren 70 à 80 Fr; de haver 100 Fr, en dan kunnen de menschen met geld in de handen er nog niet aangeraken; de verkens worden verkocht van 5 tot 6 Fr de kilo levend gewicht; de rundbeesten rond de 3 Fr en meer-

's Nachts wordt er tegenwoordig nog al gestolen; sommige geburen verstaan mekaar, en twee en twee, doen ze dan de wacht, bijzonder op de patatten.

Over onze soldaten.

Wie bezorgt ons de tegenwoordige adressen van: De Rauw, Jozef en Theofiel;

- Frans Meerschman (ment.) vroeger 7 Cie Gîte d’étape, Hendrik Vermeir (Mansteen) vroeger Camp. du Ruchard; Jozef Roosemont, vroeger 16 Cie G.C.I. te Parigne l’ Evêque; Sanders Petrus (zoon Louis), vroeger 13 Cie, T.A.G.; Van Hileghem, Frans, télégrafist; Pissens, Frans, foerier-
Frans Vermeir van het 1e Lanciers, zoon van Menten Vermeir van Droeshout, is krijgsgevangene te Altengrabow (Duitschland)-

Nieuwe adressen:

Raymond De Coster Hôp compl 30 Salle III/2, Rennes (I.V.).

Eugeen Van den Broeck, brancardier. B211 VBattie, A.A.-

Saerens, Frans B114 2/IV

Kindermans, Jean Elisabethville H5 Birtley (Durham, England)

De Pauw, Louis, 4n, 2n D.O.A.H. Graville

Van Heyghem Camille, B264 1/IV

Willems Benoît, B238, 1 Cie 1 Sectie

De Plecker, Louis, depôt du genie Brêmes (Pas de Calais)

Moerenhout Petrus, brigadier, mortiers 75 - B148 - Berghmans Alfons, mortiers V.D. 6’ batterie

Een nieuw Opwijcks’ soldaat is 't leger komen vervoegen: f. Leon Lindemans der missionarissen van Scheut, is thans in het C.I.B.I. te Auvours.

Voor onze gesneuvelde parochianen werden tot hiertoe 20 missen gelezen- Besten dank aan allen die er toe bijdroegen.

Bij alle verandering van adres, gelieve men een woordje te sturen naar

Louis Geeurickx, R. Eustache S Pierre 12, Calais, wilt men het gazetje regelmatig ontvangen.


De Stem uit Opwijck

N° 17                                                  15-8-16

Nieuws uit Opwijck.

Het spijt ons onder dezen titel zoo weinig te kunnen geven: er komt bijna geen nieuws meer over; dat is dan ook de oorzaak dat ons bladje tegenwoordig zoo zelden verschijnt. Nochtans verzoeken wij al onze lezers, die eenig nieuws uit Opwijck zouden ontvangen, het ons aanstonds te laten weten opdat we

het, door middel der Stem, aan al de
Opwijckenaars zouden kunnen voortvertellen. We vernemen toch allen zoo gaarne iets over onze geliefde geboorteplaats, nietwaar? En hoe minder wij er over vernemen, des te meer moeten wij er aan denken.

De gedachte aan al onze zoo teer beminde wezens, die we ginder moesten achterlaten en die we toch zoo gaarne zouden terug zien, zal

ons sterken en steunen om met moed en geduld de gevaren en ontbeeringen te doorstaan die we voor hunne verlossing te lijden hebben. Ze zal ons helpen voor kloekmoedig den weg

van 't christelijk leven te blijven bewandelen, zonder ons er om te bekreunen wat sommige waanwijze vrijlevers er over denken of zeggen. Want daarvoor moeten we eerst en meest zor-

gen, beste vrienden, dat, als we thuis zullen komen, we 't hoofd fier mogen opheffen, niet alleen omdat we den vijand van 't Vaderland hebben overwonnen, maar ook de vijanden onzer ziel, die in oorlogstijd menigvuldiger en sterker zijn dan in onze vrome omgeving van vredestijd. Ja, wij moeten het recht bewaren onze vrouw, onze moeder, onze verloofde, bij onze blijde thuiskomst, vlak in de oogen te mogen bezien en zonder blozen te zeggen:

hier ben ik terug zooals ik u verliet: trouw en deugdzaam en daarbij verhard en gesterkt door den strijd om 't goede recht.


Uit eene kaart, verzonden einde Juli:
"De oogst staat goed: we hebben nog

al onze beesten"

Zijn overleden: E.H. Jozef De Geest van Nijverseel, onderpastoor te Vilvoorde, is overleden bij den Z.E.H. Deken van Laeken, zijnen oom.

Henriette Pelicaen, oudste dochtertje van Henri, dorp.

Onze makker, Benoit De Clerck, B127 C.A.A. ontving het allerdroevigste bericht van 't afsterven zijner vrouw. In naam van al onze lezers bieden we aan onze vriend de uitdrukking onzer christene deelneming en de verzekering onzer gebeden.

Te Mollem overleed M. August De Pauw, veearts aldaar. Te Baerle-Hertog stierf M. August Jespers, professor in 't pensionnaat.


Over onze soldaten.

Uit het ministerie schrijft men ons dat aan Petrus Janssens, onze gesneuvelden parochiaan, binnenkort het Ridderkruis van Leopold II en het oorlogskruis zal toegekend worden.

Constant Meskens werd gekwetst aan de linkerhand, die waarschijnlijk verminkt zal blijven. Hij is in het hospitaal "l’Océan" van de Panne waar hem door Z.M. den Koning het ridderkruis van Leopold II werd op de borst gehecht. Proficiat!

Theofiel De Roy, gekwetst door eenen kogel in de bil, wordt verzorgd in 't zelfde hospitaal.

Victor Van den Broeck, krijgsgevangene in Duitschland, werkt daar bij eenen boer. Hij stelt het goed.

Nieuwe adressen: Frans Luypaert uit de Doodstraat is gereformeerd en verblijft Rue Dohis 3 St Denis (Seine)

Benoit Van de Putte B114 2/IV

Paul Van Rossem, 2 jag. te voet is in 't Camp

d’Auvours;

Vermeiren H. in D.C. te Port-Bail (Manche)


De Stem uit Opwijck

N° 18                                                15-12-16

Beste Mannen en Jongens,

't Is nu 4 maand geleden dat onze Stem zich de laatste maal liet hooren. Ze en is daarom toch niet stom geworden, maar: 1° Paul Lindemans werd door het ministerie als landbouwleeraar naar het B.M.G. van Port-Villez (Vernon) (Eure) geroepen. In naam van al onze lezers bieden we hem hier onze beste gelukwenschen aan. 't Was Paul die het eerst op de gedachte kwam eene "Stem" voor onze

soldaten uit te geven en die er ook het meeste werk aan verrichtte; hij aanvaardde daarom ons aller vurigsten dank!

2° er kwam geen nieuws, en

3° wij hadden zeer weinig vrijen tijd.

Nu eindelijk is er een heel schip nieuws aangekomen en eenige vrienden waren zo goed ons de brieven, die ze van ginder verre kregen, te zenden.

Besten dank zij hun daarvoor gezeid en... wij hopen dat hun voorbeeld vele navolgers moge vinden.  L.G.

Nieuws uit Opwijck

Droevig nieuws voor eenen onzer makkers, Edward Mannaert, forerie 4 Jonderie à Ruelle (Charente): zijne moeder, Jeante De Ridder is einde Augs overleden aan eene "geraaktheid": ons aller innige christene deelneming aan Edward! Een klein gebed, a.u.b.

Zijn nog overleden: Petrus Heyvaert (Broothaers) aan kanker in het hoofd.

We Louis Pissens van Nijverseel;

te Buggenhout (Opstal) stierf als een heilige Toon Van Dooren, in gansch de streek bekend. We zien hem nog, den schoonen ouden man, te paard in St Paulusprocessie, met ver galmende stem het roozenhoedje voor biddend en iedereen stichtend door zijn voorbeeld. Onzen eeregroet aan den vromen man en R.I.P.

- In "'t Luik" is er typhus geweest in 3 gezinnen; nu is er iedereen bijna genezen (22 Sept.).

- E.H. Walgrave heeft zijn ontslag gegeven als onderpastoor, doch is nog in dienst; er zijn te weinig priesters.

- E.H. Em. De Plecker van Lebbeke is nog altijd in Duitschland: hij mag niet naar huis komen.

- Constant Lindemans is in het groot seminarie. In 't pensionnaat Lindemans zijn 20 leerlingen die inwonen en 40 die over end’ weer gaan. Er is een nieuw bewaker, een jongen van Droeshout, die vroeger bij de Paters was te Assche.

- In de fabriek van De Bruyn, te Baesrode maken de D. vergiftigende gassen; er staan kanons rond, tegen de vliegers.

- Het prachtig bosch van Buggenhout wordt door de D. geplunderd; ze verwerken de boomen, die ze er uit halen, in eene zagerij te Baesrode.


Over onze Soldaten.

Gesneuveld den 9 Juli 16, te Steenstrate, Jean Van Huyneghem, Sergt foerr B229, geboren te Opwijck den 10 Aug. 86.

Hij ligt begraven op het soldatenkerkhof te Reninghe. Wie kent hem? R.I.P.

- Constant Meskens, is in het H.P.C. te Valloires, par Vron (Somme).

- Louis De Plecker is terug in B151 1/I. Hij heeft het oorlogskruis ontvangen!

Proficiat!

- Th. De Roy, Hôpl. Complémre 36 te St Lô (Manche)

- Joz. De Roy D.C. te Port bail (Manche)

- Raymd. De Coster, terug in B 132 4/III

- E. Fr. Leo Lindemans, B216 C.A.

- Fr. Van Hileghem werd gekwetst door een bal aan den rechter arm: niet erg.

- Petr. Moerenhout, brigadier, is in het Hôpl. Compl. n° 36 te St Lô (Manche).

- Joz. Van den Berghe is te Mortain

- Jan Van den Broeck is geïnterneerd in het hotel j. Born, te Hilterfingen in Zwitserland.

- Benoit Meert stuurde ons een flink gestelde beschrijving van het Albertsdorp te Soesterberg (Holland), waarvan hij beheerder-boekhouder is, zooveel als burgemeester en secretaris.

Er wonen daar in houten barakken 140 geïnterneerde belgische soldaten met vrouw en kinderen: totale bevolking 514 personen. Schoon werk!

Zoo tijd en plaats het ons toelaten geven we daarover later meer uitgebreid nieuws.

- Wie wil zoo goed zijn ons nrs 1, 3 en 4 der "Stem" terug te zenden?

We zouden hen zeer dankbaar er voor zijn!

Alle briefwisseling, mededeeling,

adresverandering, enz. te zenden

aan ons nieuw adres:

L. Geeurickx, brancardier

16 Rue du moulin brûlé

Calais


De Stem uit Opwijck

N° 19                                                25-12-16

          Beste Vrienden,

De vracht nieuws was zoo groot dat we U in eens twee ladingen zenden. Dat spaart ons tijd en geld en met beide moeten wij zuinig omgaan. Aan de postbedienden, die we allen gaarne zien, nietwaar, sparen we aldus ook moeite en tijd: ze zullen er niet kwaad om zijn!

We beginnen met U allen van harte een vredig Kerstfeest en Zalig en gelukkig Nieuwjaar te wenschen!

Dat geen enkel Opwijckenaar nalate zich rond Kerstmis in vrede te stellen met God en met zich zelve, want dat is 't voornaamste: de vrede des harten!

En bidden wij vurig den Vredekoning, 't Kindje Jezus, dat Hij den wereldvrede, eerlijk en rechtvaardig -niet op zijn duitsch- herstelle. Laten we, dezer dagen vooral, met onze gedachten naar Opwijck gaan, bij onze geliefden.

Vieren we in den geest deze blijde feesten met hen, op zijn Opwijck’s: dat zal deugd doen aan 't harte en ons sterken om 't vol te houden, zoolang als 't moet!                       L.G.


Nieuws uit Opwijck.

(uit verscheidene brieven)

"De duitschers hebben nog al paarden opgeeischt; in onze gemeente 16, waaronder de schoone merrie van Joz. Van Malderen (Nijvl)."

"Men kan hier met veel geld nog alles krijgen; als we zoo den droeven tijd doorkrijgen zal het wel gaan."

"De handel in patatten" is verboden; enkel de comiteiten mogen er verkoopen Te Brussel ontbreken ze dikwijls en dan moest ge de smokkelaars eens naar den buiten zien trekken om een "kluts" patatten; ze betalen daar 40 à 50 Fr. de 100 kg. en zijn er in de stad geen

meester van. Boter kost 9 Fr de kg.; koffie 10 Fr. de kg."

't Volgende uit eenen brief van 3 Nov.: "Andriessens die gaat op in den oorlog lijk een karporaal; hij heeft maar spijt niet in 't leger gebleven te zijn, dan ware hij zeker nu generaal, zegt hij, en dan moest hij die mannen toch heel den dag niet onder zijn oogen zien loopen, dààr, aan den barreel".

"Bert P. zou willen dat de appelen jongskens kregen, zoo goed gaan de zaken" - "Onze boomgaard is goed gelukt: nooit hadden we zooveel appelen; als ge in den uitkomen afkomt zult ge uw paart zeker nog vinden."

"Te Opwijck zien ze niets van den oorlog; daar geraken ze nog gemakkelijk aan alle eetwaren. In de stad is 't erger: daar moeten de menschen de smokkelziekte hebben om aan patatten, boter, bloem, enz. te geraken. Doch 't zijn al geen uilen die in 't bosch zitten: ze trekken hun plan en lachen met de duitsche vooiskens."

"De kiekenkweek ligt half op stoopkens om wille van 't voeder! Ward P. doet tegenwoordig handel in de varkens: zijn zaken gaan zoo goed  dat hij dit jaar geen Fruit wilde koopen."

Sooi, de knecht van den burgemeester heeft voor eenige dagen bij den duitsch in pensioen geweest; het is een zeer koddige historie, zegt men, doch geen uitleg er bij.

"Al de velo’s en velebanden zijn nu te Opwijck ook opgeëischt."

Wanneer gaan we ze terughalen jongens? 't Word tijd; als we niet in 't korte gaan, zullen ze Opwijck nog leegplunderen!

't Volgende uit een schrijven van einde

October: "Wanneer zijt ge nu eens ernstig van zin af te komen met de duitschers voor U? Doet ondertussen goed uwen plicht: wij zijn fier over u en bidden dagelijks voor uw behoud en een spoedig weerzien.

Wat zal de vredetijd aangenaam zijn, nu we den oorlog hebben geproefde.


Een nawoord: Een geïnterneerde te Zeist (Holland) zond als, als antwoord op de Stem, reeds 2 naamlooze brieven.

Waren ze zoo lang niet, we schreven ze hier over. Luister in 't kort wat er in staat. In de eerste vindt hij het zeer misplaatst dat we onze gesneuvelde makkers gedenken door mis-

sen te laten doen voor hunne zielerust. In de 2e stelt hij voor dat al de priesters, die in België gebleven zijn, zouden naar den Yzer komen om de doorbraak der duitsche lijnen te bewerken.

Ons antwoord: 1° Papenvleesch is geen kost voor een Opwijcksche maag;

2° lage zielen zijn gewoonlijk niet zeer moedig; ze hebben er zelfs schrik van hun eigen naam te schrijven.

3° "het schijven van naamlooze brieven behoort tot de bedrijven van dieven."

L Geeurickx, brancardier, 16 R.d. moulin brûlé

Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 20                                    25 Januari 1917.

          St Paulus, Opwijck’s groote beschermheilige, b.v.o!

          Ik heb dien dag een luistervink opgelaten met de boodschap te Opwijck in de hoogmis aanwezig te zijn om 't sermoon te hooren.

Luister:

          De predikant had het over de woorden van St Paulus: "ik heb den goeden strijd gestreden."

          "Vrouwen en ouders van Opwijck" zegde hij, "uwe mannen en zonen strijden thans, naar 't voorbeeld van hunnen H. Patroon, den goeden, den grooten maar zwaren strijd aan den IJzer. Moed en betrouwen! Uw machtige patroon, die tot hiertoe Opwijck en zijne zonen zoo wonder beschermde, zal hen niet in den steek laten! Als overwinnaars komen ze binnen eenige maanden terug: dan zult ge kermis vieren!

          Bidt ondertussen veel voor hen opdat ze steeds dapper en moedig wezen, zoowel tegenover den vijand hunner zielen als tegenover den anderen en dat ze alzoo op alle twee de overhand bewaren"

          En wij, jongens, bidden wij genoeg voor onze duurbaren die ginder bleven en die misschien meer te lijden hebben dan wij. Handelen we steeds als moedige soldaten, niet alleen tegen den Duitsch, maar ook tegen ons eigen zelven en tegen de bespotters van godsdienst en goede zeden?

          Helpe ons St Paulus in dezen dubbelen strijd!                                L.G.


Nieuws uit Opwijck

Louis d’Hondt en Philemon Van Hooimissen overleden rond den 22 November; deze laatste had zich in 't begin van den oorlog als vrijwilliger aangegeven. Wie weet er meer over?

De drie volgende personen kwamen op een vreeselijke wijze aan hunnen dood: Philemon Lambrechts, echtgenoot van Josephina Leemans (Nijvl), de 13-jarige zoon van Fransoo uit Rome en de 7-jarige zoon van Wieze Zwagers. Een ongeluk? Wij weten geene bijzonderheden.

Jozef Verhavert, zoon van Bol, is in Duitschland; adres: Kriegsgefangene (Civil.Belg.) nr 3443-Barak 39 Holzminden (Deutschland).

Victor Van den Broeck is, na een jaar in Duitschland te hebben verbleven, naar Opwijck weergekeerd.

In het oud huis van Feytens is eene branderij van bitterwortelen ingericht, die veel werk heeft.

Victor De Clerck-De Plecker kocht een zoontje: Albert! Een flink soldaat te wege.


Over onze Soldaten

Adressen: Frans Raes, kapitein-kommandant, professer C.I.S.L.A. Gaillon (Eure)

Frans Pissens, wachtmeester-foerier; C27 M.S. 75;

Jos. Van den Berghe H.M.B. Mortain (Manche)

Jan Van Malderen, brancardier Col. Amb. 3 D.A.

Ls De Pauw, planton, vervoerdienst 2/III Graville (Le Havre)

Nicolaas Meysman B.F.H. Hoogstade

Theofiel De Roy, D.C. Port bail (Manche)

Jozef De Smedt, 10 Linie, interneeringsgroep Scheveningen, Den Haag (Holld)

Frederik De Doncker, Bark 13, kamp 2 Zeist (Holland)

Ls Verhavert, Bar. 19 Kamp 2 Zeist (Holld)

E. Fr Leo Lindemans, brancardier C238 - 2 Cie

Eugeen Van den Broeck, brancardier, C24 Batie A.A. werd aan de dagorde van 't regiment gebracht. Proficiat!


Al de Opwijcksche soldaten, zonder uitzondering, worden vriendelijk verzocht ons hun nieuw adres te zenden per postkaart. Dan sturen we de volledige lijst ervan aan al onze lezers. Niet uitstellen, om 't niet te vergeten.


Onzen besten dank aan de 13 mannen die ons de gevraagde nrs terugstuurden!

Jan Van den Broeck, geinterneerd in

Zwitserland, verblijft thans in 't hotel Walparck, Goldervil bei Thun (Suisse).

Hij werd gereformeerd in September 1914 en trachtte in Oct. 1915 over de grens te vluchten maar werd door de D. gesnapt. Daarvoor kreeg hij 6 maand celgevang waar hij schrikkelijk te lijden had. Hij kwam eruit als een gansch gebroken mensch en werd door een Zwitsersch geneesheer aangeduid om naar Zwitserland te gaan. Nu is hij merkelijk beter doch zal nooit meer zijne gezondheid terugvinden.

Onze vriend, Benoit Meert ligt in het militair hospitaal van Amersfoort (Holld).

Hij is zwaar ziek geweest, doch nu gelukkiglijk aan de beterhand. Zijne vrouw en kind zijn, op aanvraag van den Kolonel-Directeur, te Amersfoort aangekomen den 10 Januari.

Alle mededeelingen en nieuwe adressen te zenden aan: L. Geeurickx, brancardier, 16 Rue du Moulin brûlé, Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 21                                        10 Maart 1917 

          Beste Makkers,

Zijn er onder U die soms naar Parijs gaan of naar andere groote steden? Ziet uit we oogen, dat ge U niets te beklagen hebt bij uw terug keeren. 't Gebeurt wel dat eene zekere soort u plaagt en streelt om uwe schoone centen uit den zak te kloppen en de gerustheid uit

uw hart. Ik heb de pretentie niet van beter te zijn dan anderen: 'k ben ook van vleesch en beenderen, maar er zijn gelegenheden waar dezen naartoe loopen en anderen van weg vluchten. Dat maakt het verschil. De schoonste, de felste, de sterkste is hij die blijft wat hij was. Gij weet het ook. Het kost moeite, maar Opwijckenaren zijn nu juist geen verneutelingen.

Wij moeten allen, zooveel wij zijn, naar huis gaan, den kop omhoog!

                                                 J.B.

Nieuws uit Opwijck

Uit verscheidene brieven:

"We mogen hier niet klagen. Tot hiertoe hebben we steeds geëten als voor den oorlog; doch, zal’t zoo blijven duren? In sommige huishoudens is het maar droevig gesteld, doch de menschen zwijgen en hopen.

"We hebben niets te kort, alhoewel alles tamelijk duur is. Sommigen verdienen veel geld met smokkelen van Vlaanderen naar Brabant.

De melkerij draait bijzonder goed en de schuld, welke er nog te betalen stond, is nu geheel afgelegd. Meestal de boeren maken er tegenwoordig deel van. De boter wordt er verkocht aan 10 Fr. en de "slap" aan 23 centiem de liter (vroeger 3 centm).

Verscheidene paarden zijn reeds weggehaald, waaronder de schoone kweekmerrie van Geeurickx; vele andere zijn gemerkt om opgeëischt te worden.

De molen van Victoor Callebaut ligt stil; oorzaak: overtreding van het voorgeschreven maalrecht.

In het oud huis van Feytens werd eene bitterpeeënfabriek ingericht door Cantillon, die rechtover Frans Van Mol hem woonde.

Victoor Callebaut, de molenaar, is getrouwd met Marie Van Mulders van 't Eeksken.

Op 7 Februari -zoo schrijft "de Belgische Standaard"- moesten te Londerzeel bijeenkomen al het mansvolk van 17 tot 55 jaar, van 11 gemeenten uit den omtrek, waarbij die van Opwijck, Merchtem, Maxenzeel, enz. De burgemeesters moesten de lijsten opgeven van al de werkeloozen en ondersteunden. De keuring (?) greep denzelfden dag plaats. Tot hiertoe kennen we geen getal noch namen.

Zijn overleden:

Louis Van Ruysseveldt, schoenmaker, Dorp. Onze christene deelneming aan zijnen zoon Jan C211.

Aline Callebaut (Nieuwstraat)

Judo Robbrechts (Droeshout-Weyenb.)

Joannes Van Dooren,  id

Maken Verdoodt (Peerdenkauter)

Philemon Lambrechts, wiens overlijden we in voorgaand nr. meldden, werd door eene duitsche wacht neergeschoten, toen hij 's avonds, na het uur, per velo huiswaarts keerende, niet stopte op het "halt"-geroep. Innige deelneming aan zijn broeder Gustaaf, C79-1Cie. (Klein gebed a.u.b.)


Wij ontvingen de nieuwe adressen van bijna de helft onzer lezers. Wanneer sturen de overige het hunne aan

L. Geeuricks, brancardier,

16 Rue du moulin brûlé

Calais


De Stem uit Opwijck

Nr 22                1917 - 20 April

Kameraden,

't Gebeurt wel eens dat soldaten met een valsch gedacht denken "den jan uit te hangen" met kaarten in hunnen binnenzak te bewaren die ze aan geen treffelijken mensch zouden durven toonen. Denk eens dat ge in oorlogstijd iets riskeert, ook uw leven. Wij kunnen doodgeschoten worden. En dan komt na den oorlog een paksken 't huis van 't Ministerie van oorlog, en in dat paksken steken ook uw por-

tefeuille en de papieren op u gevonden.

Wat gaat uw vader peinzen? Wat zal uwe moeder denken? Wat zal de familie zeggen? Uwe christene ouders gaan u misschien in de helle denken!

In de hel! Zijn er soms die durven zeggen dat er geene is? Ze weten er niets van zij! Maar te huis gelooven ze en weten ze dat er eene is. Wat zal er dan omgaan in 't hart van hen die U als een held moeten beschouwen? Onze zoon een s..... Neen, 't is te lelijk om te zeggen- Denkt er aan! J.B.

Nieuws uit Opwijk

Twee onzer soldaten hebben het ongeluk gehad hunne moeder te verliezen: Benoit Meert, geïnterneerd in Holland, en Paul Van Rossem C 178-7Cie. Onze christene deelneming!

Ten gevolge der typhuskoorts die in 't Luik heerschte, overleed Louis De Donder.

Andere overlijdens: Frans Van Lokeren van d’Hulst; een kind van Frans Van der Stappen (Barreel), Ursula, Jenieken (vrouw P. Van Rossem), Stefanie van Boerken Cleemput, Sooi van Louis den Dekker (aan den Hert) en Rosalie, vrouw van Bert van Spelemans, allen van Nijverseel.

Huwelijk: Marie Wijnants van Weyenberg is getrouwd met een jongen van Merchtem.

Gust De Boeck, de groote muziekant van Merchtem gaat trouwen of is het reeds. Felix Stappen, die vroeger te Opwijk woonde is her-

trouwd.

Uit verscheidene brieven

Wij mogen hier niet klagen. Hongersnood was er in Opwijck nog niet. Wel eten we grijs brood, van fijn gemalen tarwemeel dat niet gebuild of gezift mag worden;

in het Comiteit kost zulk meel 0,54 Fr de kilo. Men kan 2 Kg. meel krijgen per week en per hoofd; 1 Kg. suiker per maand en per hoofd: ook veel boonen en rijst. De andere winkelwa- ren zijn aan betrekkelijk lage prijzen, doch niet in groote hoeveelheid. Dat alles in den gemeentewinkel, die ingericht is in het oud huis van Ra-Zwarten (palend aan August Temmerman).

De boeren doen goede zaken. Eenigen nochtans hebben nog al schade geleden door de opeisching hunner paarden, die maar slecht betaald worden. Buiten degene die we reeds gemeld hebben werden nog opgeëischt paarden van Seraphien Heyvaert, 't Hof ten Eeken, Gustaaf Verhavert, Jan Vereertbrugghen, Susken Van Malderen, We Esselens, enz. Vele andere zijn gebrandmerkt en zullen later medegenomen worden.

De brouwerijen werken nog doch 't bier is weinig meer dan gekleurd water. De sterke dranken ook zijn zeer vervalscht en soms vergiftigd. Louis d’Hondt en Philemon Van Hooimissen, wier overlijden we gemeld hebben waren samen uitgeweest en hadden eenige druppels gedronken; eenige uren later zijn ze beiden gestorven in hevige pijnen. Het parket van Brussel is de lijkschouwing komen doen.

De twee lijken van Frans Van Lokeren en het kindje van Frans Van der Stappen, die ook plotseling gestorven waren, zijn dan ook ont-

graven en onderzocht.

't Heeft hier streng gewinterd van St. Paulus tot half Februari; al de rapen zijn vervrozen, alsook vele aardappelen.

De Duitschers hadden aan de gemeenteoverheid gevraagd de lijst op te geven van al de werkeloozen. Er werd hun geantwoord dat er geene waren.

Daarom moesten op 7 Februari al de mannen van 17 tot 55 jaar, bijeenkomen, vergezeld van de heer Burgemeester, te Londerzeel, te 10 u. voormiddag, te zamen met die van Molhem, Bollebeek en die van Maxenzeel. Ze moesten allen voorzien zijn van warme winterkleeding. Wij weten nog niet of er wegvoeringen hebben plaats gehad. Een brief van 27 Februari schijnt te zeggen dat niemand ontvoerd werd, doch groote zekerheid hebben er niet over.

Eene duitsche verordening verbiedt kavelingen te doen in familiën waarvan iemand bij 't leger is: daarvoor moet gewacht worden tot na den oorlog.

Over onze Soldaten

Benoit Meert, bestuurder der melkerij, werd geopereerd in het krijgshospitaal van Amersfoort, in Holland. Hij is nu geheel hersteld en heeft zijne plaats van administrateur van het belgisch "Albertsdorp" bij Soesterberg, hernomen. Door tusschenkomst van 't Rood Kruis kregen zijne vrouw en zijn kind gemakkelijk de toelating hem te gaan bezoeken.

Jan Van den Broeck verblijft nog steeds in het "Pensioen Alpenblik" te Goldewil bij Thun (Zwitserland). Die weet er van te spreken wat het is in Duitsche handen te vallen en in een Duitsch gevang te recht te komen! Hij vraagt nieuws over Jozef De Meersman , die getrouwd is met Stefanie Spinoy.

Petrus Moerenhout is thans brigadier in C 250 M.S.75. Jozef Van den Berghe in het D.C. te Saint Aubin. Frans De Plecker, licht gekwetst te Saint Lô (Manche) Frans Verdoodt in C 82.

Wie stuurt ons de adressen van: Frans Nevens, Frans Meersman (vroeger 7e Cie. gîte d’étapes) en Hendrick Vermeire.

Nog omtrent 45 Opwijckenaars vergaten ons hun nieuw adres te zenden. Wij wachten er op om eens de volledige lijst te drukken en hem aan allen te zenden. Niet meer uitstellen. L. Geeurickx, brancardier, 16 Rue du Moulin brûlé, Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 23                                           15 Mei 1917 

          Jongens van Opwijck,

          Mag ik U iets zeggen? Er wordt zoveel gebabbeld en gepraat onder soldaten en 't valt el eens voor dat het gesprek ver van schoon is en nog verder van proper. En waarop komt het uit? Lachen en spotten met het vrouwvolk! De Schepper van alles maakte de man sterker dan de vrouw. Die sterkte moet hij gebruiken tot bescherming der zwakken, bijzonder der vrouw. Bescherming dan: 't Is het tegenovergestelde dat dikwijls gebeurt. En is er een schaap misleid, dan gaan ze er mede boffen de verleiders, alsof ze er eene eer in zagen!

          Nochtans de persoon die het meest mint, op de wereld, uwe moeder, is eene vrouw. Diegene, aan wie ge eeuwige trouw zwoert, de moeder uwer kinderen is eene vrouw. De huisgenooten die U meest liefhebben, uwe zusters zijn vrouwen. Het meisje dat ge gekozen hadt en waarvoor ge thuis zoudt gevochten hebben, omdat een ander ze te begeerig bezag, is eene

vrouw. En al die spotten wat al zottigheden, kruiperijen en andere belachelijke dingen doen ze niet om wat liefde of gunst te bedelen aan eene vrouw!

          Eerbiedigt in de vrouw uwe moeder, uwe echtgenoote, uwe zusters, uw meisje. De hoon aan eene vrouw gedaan, valt ook op hen. Zet dat eens in Uwen kop, a.u.b

                                                       J.B.


Nieuws uit Opwijck

De gemeente wordt bestuurd zooals in vredestijd, doch, als de d. iets te vorderen of te zeggen hebben, geven zij hunne orders op het gemeentehuis en dan moet er gehoorzaamd worden.

Het aantal d. soldaten die in Opwijck er blijven is van 300 op een dertigtal gezakt; het meerendeel zijn zieken of herstellenden. Hun overste woont in het barreelhuisje aan het Hof ten Eeken en die komt zijn bureel houden in de gendarmerie. De andere zijn gelogeerd in de gendarmerie, in de huizen van den Burgemeester, nevens dezes huis en 4 in de statie. In het pensionnaat zijn er geene meer. Op enkele uitzonderingen na zijn de betrekkingen onzer Opwijckenaars met die lieden beleefd maar koel. Sommigen wagen het zelfs er op een of andere wijze den aap mede te houden.

De gemeenteontvanger, Jozef Van Malderen, betaalt regelmatig elken Vrijdag de vergoeding aan de vrouwen en kinderen der Opwijcksche soldaten (1,25 Fr voor de vrouw en 0,50 Fr per kind.) Degenen die het goed kunnen missen worden uitgesteld tot na den oorlog.

Het werk der "melk voor de kleine kinderen" werkt zeer goed. Dagelijks worden daarvoor ongeveer 70 lit. in de melkerij besteld. Van dat Comiteit maken deel: Mme. van den Burgemeester, van den Notaris, Mme. Lindemans, WVereertbrugghen.

Van 't voedingscomiteit maken deel bijna heel den gemeenteraad, de Commissaris, de veearts, Joz. Van Malderen en eenige werklieden. Als lokalen worden gebruikt de waag en het huis van miksken. De heer Commissaris heeft daarvan den sleutel en doet dienst als secretaris-boekhouder.

De boerenbond bestaat nog, doch men kan daar enkel kolen en kalk bekomen. Al de andere waren moeten door de handen van het comiteit. De werkeloozen -er zijn er nog al veel- worden betaald door den Volksbond. Tot hiertoe zijn er maar zeer weinigen weggevoerd. Honger moet er niemand lijden, zoo goed is alles geregeld, doch men zou gaarne eens weer wit brood eten.

Vleesch kan men krijgen zooveel men wil, rundvleesch aan 5 Fr. de kilo; varkenvleesch aan 8 à 9 Fr. de kg. Eiëren kosten 0,50 Fr het stuk. Schoenen worden zeer weinig gedragen: ze kosten 50 à 60 Fr. het paar; kinderschoentjes van 12 tot 20 Fr.

De fabriek op de Boecht werkt nog rede-

lijk goed.

Er wordt weinig getrouwd, doch velen

wachten naar het einde van den oorlog om

dan te beginnen.

Men weet in Opwijck goed dat "de Stem uit Op-

wijck" verschijnt, doch men spreekt er maar weinig over, omdat het verbodene vrucht is.

Sooiken van den Burgemeester was met laatstgenoemden heer medegereden naar

Baerdeghem om zieken te bezoeken en werd aangehouden om zonder pas in de Vlaanderen te reizen. Hij werd gestraft met geldboete en, hoewel de Burgemeester die wilde betalen, hield Sooiken er mordicus aan te gaan zitten. Men aanziet het als eene eer voor de moffen te

gaan zitten.

Het pensionnaat Lindemans is gesloten te Paschen. Men neemt nog enkel leerlingen aan die over end, weer gaan.

Nonkel van Severien Heyvaert is overleden.

Uit Buggenhout meldt men het vreeselijk nieuws dat de koster (Mr. Van Assche) en de gemeenteontvanger (G. Van Belle) door

de moffen gefusilleerd zijn.

De twee gebroeders De Donder, de vermaarde paardenkweekers van Merchtem, zijn verloofd of reeds getrouwd.

°

°     °

Onze soldaten:

Onze vriend, Camiel Van Malderen werd Korporaal genoemd (C 160-2 Cie.). Proficiat!

Frans Nevens is in het Ministerie van Oorlog,

Villa Louis XVI, Le Hâvre (Seine Inferre).

Jan Stallaert (C 274-4e Cie. C.A.V.) werd Ser-

geant benoemd. Proficiat, Jan!

Denis Beeckman, Ferme Lebloud 792

Gainneville (Seine Inf.re.)

Wie stuurt ons het adres van: Frans Meersman (Mus) gast van Frans De Smedt; Bernard De Smedt, Benoit en Joans Meersman, j. Tistaart?

En van Jozef De Visscher, vroeger B 266 1/IV .

Nog 36 onzer soldaten vergaten hun nieuw adres te zenden aan L. Geeurickx, brancardier

16 Rue du moulin brûlé Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 24                                           Calais 1-8-17

(Met toelating der krijgsoverheid)

Beste Makkers,

Ja, ons Stemmeken leeft nog!

Gebrek aan nieuws en tijd hebben het gedurende een paar maanden in slaap gehouden, maar 't en is nog niet dood! En we hopen het te kunnen in leven houden zoolang als 't er noodig zal zijn om wat nieuws uit 't beminde geboortedorp te bezorgen aan die er nooit geen krijgen. Geve God dat de reden van zijn bestaan maar gauw verdwijne!

De adressen zijn weer veranderd; gaat ieder er nu eens aan denken ons maar zoo gauw mogelijk zijn nieuw adres te sturen?

Wij mogen geen adressenlijst meer drukken; wie het adres van een makker verlangt te kennen, schrijve ons. Alle briefwisseling te sturen aan:

L. Geeurickx, brancardier

16 Rue du moulin brûlé Calais.


Onze soldaten.

Louis Costers C 166 groep A.A. 1 Batie

werd tot wachtmeester bevorderd. Proficiat!

Jan Van den Broeck, vroeger geïnterneerd in Zwitserland, is aangekomen in Frankrijk; zijn adres: H.M.B. Fontgombault (Indre)


Nieuws uit Opwijck.

Overlijdens: Petrus Semal (Nijvl) gemeenteraadslid, overleed den 16 Mei.

Louis Tilley (Dorp) zn Guils. rond 10 Mei.

Paschasius Van Damme (Nijversl).

Frans De Doncker, oudste zoon van Emmery, overleed te Mortsel.

Emma Van Lembergen, dochter van Henri.

"'t Is betreurenswaardig", schrijft men op 19 Mei, "gelijk er tegenwoordig teringlijders zijn."

Huwelijken: Dés. Geeurickx, Kalkt met Amelia Esselens van 't Hoeksken (2 Juli)

Achiel Baeckens (Dorp) met Louisa Geeurickx (Kalkstrt).

Frans Van den Broeck (Nijvl) met Irma Van Hileghem (Statie). 

Eugeen Van Ursula (Nijvl) met Louisa De Baerdemacker ('t Rot).

Louis Saerens, zn van Trieneken Vermoezen van Nijvl, met eene van Peiseghem.

Allerhande: Een twintigtal werkeloozen zouden weggevoerd zijn uit Opwijck, waaronder Jan De Clerck, zoon van Dolf uit 't Straatje.

- Henri De Doncker is verplicht voor de duitschers te werken te Londerzeel. Door voorspraak van een zekere heer mag hij alle dagen naar huis komen slapen.

- Einde juni zijn te Opwijck rond de 700 uitwijkelingen aangekomen van Wervick, Meenen en omstreken. Zij zijn bij de burgers ingekwartierd. Bij de vrouw van onzen vriend Js Aerts wonen er drie; bij hare moeder ook drie.

Met hen is een dokter van Waasten die eerst naar Wervick Meenen gevlucht was. Hij doet te Opwijck de geneeskundige bezoeken van onzen geachten heer Burgemeester, die nog niet gansch hersteld is.

- Het is op 't dorp geene kermis geweest, doch ieder had zich nog wat weten aan te schaffen om te huis, in familiekring een beetje te kermissen.

De St Paulusprocessie is uitgeweest, doch weeral zonder paarden, daar ze bijna allen opgeëischt zijn. Er blijven er maar zeer weinige

meer. Toen dat van Jef Van Malderen den eersten keer weggehaald werd kocht hij een schoone driejarige merrie te Baerdeghem. Dit werd verraden en de duitschers kwamen 't weer weghalen, doch ditmaal zonder betalen, uit straf, omdat het gekocht werd in 't Etappengebied.

Daarna kocht j. V. Malderen er een op 't Hof ten Eeken.

(Zie vervolg in Nr 25).


De Stem uit Opwijck

Met toelating der krijgsoverheid.

Nr 25                                   Calais 1 Aug 1917.

Vervolg van Nr 24.

Allerhande Nieuws.

De wereldberoemde hengst van Cesar Temmerman "Indigène der Wiesbeek", die in 't begin van den oorlog naar Holland overgebracht werd, is aldaar aangekocht door eene landbouwmaatschappij. 

- De landbouwers die tegen Lebbeke, Buggenhout en Baerdeghem wonen hebben het lastig om hun land, dat in de prov. Oostvlaanderen ligt, te gaan bewerken. Zij moeten zich daarvoor een pas aanschaffen. Zoo heeft de zoon van Petrus Semal zoo een pas, daar 't grootste deel hunner winning op Baerdeghem ligt.

- De menschen sukkelen met de steenkolen. Ze moeten er om naar de vaart te Cappellen en omstreken. Het is verboden geweest de stoven te doen branden in de scholen. Naar het schijnt zouden de gemeentescholen gesloten zijn van 15 Mei!

- E.H. Van Gestel is aangesteld als proost van den boerenbond van Opwijck.

- Het weder is ginder droog en warm: de vruchten beloven zeer veel en er is Fruit in overvloed.

- Het pensionnaat Lindemans telt nog ruim 70 leerlingen die over end weer gaan.

- Jan Lindemans heeft de geschiedenis der kerk van Opwijck drukvaardig. Thans arbeidt hij aan een uitgebreide studie over de vlaamsche plaatsnamen. "Eigen Schoon" verschijnt niet meer sedert het begin van den oorlog. Aan St Paulusstuk wordt nog voortdurend gewerkt: een nieuw bedrijf  " Jerusalem" is af; een ander "Rome" zal volgen. August De Boeck schrijft muziek voor nieuw bijgevoegde kooren.

- Constant Lindemans heeft rond Sinxen de kleine ordens ontvangen in 't groot seminarie te Mechelen.

- Het dochtertje van Jozef Baeckens De Plecker deed hare Plechtige H. Communie in de kerk der Belgen te Den Haag.

- Een vriend uit Merchtem stuurde ons uittreksels uit een zeer belangrijken brief hem door zijn vader geschreven den 15 Mei ll. We laten de bijzonderste hier volgen: "De prijzen der eetwaren stijgen van dag tot dag: per 100 Kg patatten 200 Fr; ajuin 200 - 210 Fr; tarwe 600 - 650 Fr bloem 1000 - 1100 Fr: koorn 300 Fr: haver 300 Fr Eiers 0,50 Fr; boter 15 Fr. de Kg; zeep 13,50 Fr; rundvleesch 8 Fr: spek 15 Fr. per Kg; bij het komiteit kan men niet genoeg krijgen; het ontbrekende koopt men tegen hooge prijzen bij de boeren. 't Zilvergeld is 't land uit; enkel nog duitsch papier is in omloop. Men spreekt weer van ontvoeringen: iedereen zit met schrik. De vroeger weggevoerden  schrijven maar gedurig om eten om te kunnen in 't leven blijven.

De ijzerenbaan Londerzeel-Opwijck is gansch opgebroken; ook de tramlijn Londerzeel-Grimbergen. Notelaars en kanada’s zijn hier weggevoerd met honderden wagons. In al de brouwerijen is het koper uitgebroken.

Ook het koperwerk van bijzonderen is opgeeischt, zoals waschketels enz. De machienen van meer dan 10 paardenkracht, alsook de fabrieken die meer dan 10 man gebruiken mogen niet meer werken. Dit vergroot natuurlijk de armoede, doch de noodlijdenden worden goed ondersteund. Alleenlijk de burgers die te eergevoelig zijn en niet durven klagen lijden soms ontbering.

Ook voor de krijgsgevangenen en weggevoerden wordt goed gezorgd."


          Wij voegen hierbij eene "Belangrijke mededeeling voor onze Soldaten." Dat al onze Opwijksche vrienden ze eens aandachtig lezen en er zooveel mogelijk gebruik van maken. 't Is eene zeer schoone en nuttige inrichting. Wie meer uitleg verlangt spreke er over aan den Aalmoezenier van zijn batn.


De Stem uit Opwijck

Nr 26                                             1 Novr 1917

(Met toelating der krijgsoverheid.)

Waarde Vrienden,

Onze "Stem" kan ditmaal enkel droevig klinken. Een harer lezers, dus een lid van de groote soldatenfamilie van Opwijck Jozef Roemendael, is den 14 Aug. Overleden in het krijgsgasthuis van Fontgombault.

Hij maakte het eerste oorlogsjaar mede als pionnier der genie, bij de 2 L.A. Einde October 1915 werd hij met gekrenkte gezondheid gestuurd naar het hospitaal van Broons en later overgebracht naar de hospitalen van Camp du Ruchard en Fontgombault. Zijn toestand verslechterde stilaan en Jozef wist dat zelf zeer goed. Hij heeft aldus gelegenheid gehad zich tot het einde voor te bereiden als een echt christen soldaat. Zijne laatste brieven waren wezenlijk voorbeelden van overgave aan Gods H. wil. "Zijn paternoster was geen oogenblik meer uit zijne handen" zoo schreef ons een vriend die hem bezocht. Een enkele wensch drukte hij nog uit in zijn laatste schrijven: België terug vrij zien om zijne moeder nog eens te kunnen spreken. De Heer beschikte er anders over: Zijn H. wil zij gezegend! Onze goede makker werd begraven te Fontgombault; drie kronen werden op zijn graf neergelegd. Zijn broeder Frans, D 416 Cie, ontvange ons aller christene deelneming!

Eene H. Mis werd te Kales te zijner zielelafenis gezegd. Al de soldaten van Opwijck zullen er aan houden hem gedurende de  maand der geloovige zielen in hunne gebeden te gedenken; ook zullen zij de zielen hunner vroeger gesneuvelde makkers niet vergeten. Wie het betamelijk vindt dat nog meerdere missen gelezen worden voor onze dappere parochianen sture een kleine bijdrage, hoe gering ook, aan

L. Geeurickx, brancardier

16 Rue du Moulin brûlé, Calais.

Onze soldaten.

Leo Michiels werd tot korporaal benoemd.

Joannes Aerts is in de school voor automobielvoerders.

Nieuws uit Opwijck.

Zijn overleden: twee jongens en een meisje van Jozef Ringoot (wit paard) Aug. De Brandt (Nijvl), Sus Van Rossem (Neerveldst)

Js De Ridder (Dorp) Arnold Stallaert (Nijvl)

Pa Van Damme (vrouw van Bt Hauwelaert)

Wieze Lucas (Dorp).

Huwelijken: Gust Van Geet (Dorp) met een meisje van St Ulrix Capelle; (ze drijven samen de melkerij op), Jan Crombé (Droesht) met JHeuvinck (?) van 't Koekelberg).

Uit brieven: De nood wordt grooter: vele menschen vermageren en worden ziek van verdriet en ontbering. Er sterven vele jonge menschen van de tering. De eene mensch helpt den anderen: de begoede lieden der gemeente geven veel.

Opwijck en eenige gemeenten uit den omtrek werden gestraft om het smokkelen van aardappelen niet genoeg te hebben bestreden. Onder de 150 Fr. kan men geen aardappelen meer krijgen. Te Brussel gaan ze tot 250 Fr.

Eenige andere prijzen: kolen 175 Fr de

1000 Kg.; vleesch 12 Fr, boter 20 Fr, zeep 20 Fr, koffie 50 Fr. de Kg.

10 Aug. "Het weder slaat geweldig tegen: de patatten worden slecht en de oogst staat op 't veld te bederven. Peren en appelen zijn er in overvloed."

Felix Buggenhout is in 't groot seminarie.

Oorlogsmeters.

Vele deftige damen en juffrouwen uit

Canada bieden zich aan als oorlogsmeter voor brave belgische soldaten. De briefwisseling zou in 't Engelsch of Fransch moeten geschieden. Indien er liefhebbers zijn onder onze lezers, dat ze mij hunnen naam sturen. Voor engelsche of Fransche brieven kunnen ze desnoods een makker aanspreken.

Nog verscheidene Opwijckenaars zon-

den ons tot hiertoe hun nieuw adres niet. Dat is oorzaak dat ze "De Stem" niet meer regelmatig ontvangen.

Opsteller: L. Geeurickx brancardier

16 Rue du Moulin brûlé Calais


De Stem uit Opwijck

Nr 27.                                       1 Januari 1918

Met toelating der krijgsoverheid.

Zalig Nieuwjaar!

Volgens oude Opwijckse gewoonte sturen we aan al onze lezers een "Zalig en gelukkig Nieuwjaar"! Zal 1918 ons den vrede en het tijdelijk geluk weerbrengen? We hopen het vast doch weten het niet zeker. Zalig zal het voor ieder van ons zijn, meer dan gelijk welk vredesjaar, als wij zelven het maar willen.

Hoe dat? Door alle mogelijke vrucht te trekken uit ons lijden. Voor ieder van ons brengt de oorlog veel lijden mede, 't zij door 't harde

loopgrachtenleven met zijn doodsgevaar, zijn koude en hitte, zijn regen en sneeuw en slijk en onvoldoende nachtrust; 't zij door de schrikkelijk lange afscheiding van vrouw en kinderen, van ouders en familie, 't zij eindelijk door verdrukking en dwang waaronder we gebukt gaan.

Twee manieren zijn er om dat lijden te dragen:

1°. al grommen en morren, klagen en zagen, en dan brengt het mede vele gelegenheden tot zondigen en daarbij een verbitterd karakter dat ons ook later voor altijd ongelukkig kan maken in vredestijd.
2°. met christene gelatenheid en verduldigheid, elken morgen, en ook soms in den dag, al ons lijden en strijden aan God opdragend, tot uitboeting onzer zonden en om Zijne genade af te smeeken over ons en onze dierbaren. Op die wijze verdragen brengt het oorlogslijden oneindige schatten mede van verdiensten en het bezorgt ons een stalen karakter dat, ook later, met standvastigheid en goede luim, alle moeilijkheden zal overwinnen.

De eerste manier van lijden is die der heidenen; de tweede is de christelijke manier. En we zijn immers toch allen christenen?

Jongens, trekt profijt uit uw lijden door 't met geduld te verdragen en door het  dikwijls, met een enkel woord of gedacht aan God op te dragen.

                     Zalig Nieuwjaar!

L.G.

Onze soldaten.

Alfons Berghman is, licht gekwetst, in het H.M.B. Zaal 3 te Cherbourg (Manche).

Petrus Moerenhout, brigadier, is ziek in het Hôpl Complémentaire nr. 32 te Lourdes (H.P.)

Louis De Plecker, ziek in 't H.M.B. te Fontgombault. Constt Cooreman D.60-10Cie is tot korporaal bevorderd. Proficiat!

Nieuws uit Opwijck.

Zijn overleden: het zesjarig dochterken van Jozef Bouchez en Benoit De Plecker, zoon van Jozef, uit de Haanhofstraat. Aan de vrienden

j. Bouchez en Joans De Plecker innige deelneming.

- Tilmanus Casier is berecht.

Huwelijken: Frans Bieseman met de We van Frans Van Damme; Liza Van Lembergen met den zoon van Gustaaf (Verhoeven?) Nijverseel.

- De E.H. Frans Abbeloos van Opwijck, vroeger onderpastoor te Cureghem, is pastoor benoemd te Holsbeek bij Leuven. Hij werd ingehaald op 13 Nov.

- Er is te Opwijck een nieuwe onderpastoor: E.H. Van der Leeuw van Deurne. Hij vervangt E.H. j. Walgrave, die nog in 't gasthuis woont en 's Zondags de kindermis leest.

- Mr. Paul De Vuyst, van het landbouwminis terie, gaf te Opwijck een voordracht over de opvoeding der kinderen in de familie.

Er is beslist een kring te stichten onder de ouders voor huiselijke opvoeding. Ene nuttig en noodig en prachtig werk! Alles toch hangt af van de eerste opvoeding der kinderen.

- De vrouw van Bt Meert vertrok den 29 Nov. van Holland naar Opwijck en kwam er goed aan. Ze beloofde al de familiën der Opwijcksche soldaten gerust te stellen aangaande het lot hunner dierbaren. Ook zal ze trachten ons

zooveel mogelijk nieuws te bezorgen. 't Volgende kwam reeds aan: de melkerij draait goed en telt meer dan 400 leden. Het werk der melk voor de arme kinderen werkt voortreffelijk. 's Vrijdags wordt er botermelk besteld aan de inwoners die soms 2 uren te vroeg komen om niet te vergeefs te moeten wachten. Alles is duur doch er is geen gebrek.

Eenige prijzen: hop 110 Fr de 50 Kg.; ajuin 300 Fr. de 100 Kg.; wortelen 80 Fr. de 100 Kg.;

ajuinzaad 400 Fr. de Kg. Petrool 15 Fr. de liter. - Iedereen zaait en plant zelf zooveel mogelijk groenten.


Alle inlichtingen, bijzonder de D adressen, waar

van er nog eenige ontbreken, zenden aan:

Ls Geeurickx, brancardier, 16 Rue du Moulin brûlé, Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 28 -                                    15 Januari 1918

Met toelating der krijgsoverheid

Nieuws uit onze gemeente.

Eene buitengewone gelegenheid verschafte ons ditmaal veel nieuws. Den 29 Juni 1917 kwamen te Opwijck aan 594 inwoners van Halewijn (Halluin) tegen Rijsel, een Fransch dorp waar de menschen nog vlaamsch spreken, zooals "bachten de kupt".

Met hen was de oude onderwijzer van het dorp

die zijne school te Opwijck voortzette. Den 8 Dec. ll. werden eenige familien er van langs Zwitserland naar Frankrijk overgebracht. Daarbij was eene werkmansvrouw met hare twee kinderen; die bij Mr Lindemans hebben ingewoond. Aan haar dochtertje van 7 jaar oud had M. Lindemans het adres van onzen vriend Paul van buiten geleerd.

"Kom me bezoeken" schreef de vrouw aan Paul,"ik heb U veel over Uwe familie te vertellen." Van zijne eerste verlof maakte onze vriend gebruik om aan dat verzoek te voldoen en hier volgt, ten grooten deele, het verslag dat we over dat bezoek ontvingen.

"Toen ik ginder kwam vond ik al de gerapatrieerden samenwonen in één huis. Hoe armtierig! Er waren daar 2 familiën die te Opwijck gewoond hadden: die bij ons en eene die in 't Rot, in het huis van Roze Van der Goten gewoond had. Alleen diegenen welke man of zoon in 't leger hadden mochten terug naar Frankrijk komen. Dus de meesten bleven. Heel Brabant en Antwerpen door zijn er vluchtelingen uit 't Noorden van Frankrijk en ik geloof dat er betrekkelijk meer Fransche vluchtelingen in België, dan belgische in Frankrijk verblijven. Opwijck betaalt aan deze vluchtelingen 1,50 Fr per dag en 1 Fr per kind; daarbij krijgen ze gratis soep en 400 grammen brood per dag en per kop. De meeste waren gelogeerd bij den boer. - Het meeste nieuws dat ik vernam en wat me ook het meest genoegen deed  was over 't leven in onze familie. Ik nam het dochterken, een verstandig kindje, op mijnen schoot, liet haar vertellen en tateren en beleefde alzoo  heel dat leven ginder. - Ziehier in eenige algemeene trekken, 't leven in België. Men kan er alles bekomen, zooveel en soms meer dan in Frankrijk; doch, buiten het comiteit, kost alles schrikkelijk duur.

De comiteiten werken als volgt: de geheele opbrengst van elk landbouwprodukt wordt, per gemeente opgenomen. Elke boer mag behouden wat hem, per kop, voor mensch en dier, toegekend wordt. Het overige moet hij afstaan aan 't comiteit aan een vastgestelden prijs. Het comiteit verkoopt dan aan de andere inwoners, tegen den inkoopprijs, de hoeveelheid waar aan ze, per kop, recht hebben. Wat er dan nog overblijft wordt door den duitsch opgeëischt. Niets mag dus buiten de gemeente verkocht worden. Sommige boeren nu verbergen een deel van hunnen oogst en verkoopen het dan

in de stad of aan de onderduimsche handelaars aan fabelachtige prijzen. De boter bv. staat 25 Fr. de Kg. Doch de melkerij moet aan het Comiteit eene zekere hoeveelheid afstaan, die dan aan 9 Fr. de Kg verkocht wordt.

"Ziehier eenige prijzen, buiten het comiteit: aardappelen 1,25 Fr. de Kg. (in 't comiteit 0,30 Fr.) tarwe 4,5 Fr.; rogge 2,75 Fr. rundvleesch 8 à 10 Fr.; worsten 13,5 Fr., een ei 1,25 Fr.; kolen 19 Fr de 100 Kg (men moet ze per wagon naar Charleroi halen.) Een paar schoenen 100 Fr.; saai 80 Fr. de Kg, appelen 2,50 Fr.; tabak 25 Fr. de Kg., noten 3 voor 0,25 Fr.; een kinderhemd 17 Fr. een kindervoorschoot 15 Fr. 

"De vrouwen van de Opwijcksche soldaten, die zelf geen land bewerken, ontvangen thans ook gratis soep en brood van de gemeente.

Nieuwe kleederen worden er niet gekocht: toch hadden de kleermakers nog goed hun werk: de menschen doen hunne oude kleederen omkeeren: dit verschaft dubbel werk en dubbele  winst.

De vluchtelingen spreken met veel lof over de "stif goeië menschen" van Opwijck die zoo liefderijk voor hen waren. Bijzonder, de Burgemeester, Mr. Lindemans, Peer Block en de politiecommissaris worden door iedereen geprezen. Deze laatste draagt nog altijd zijn uniform.

"'t Buggenhoutbosch is uitgeroeid en nu is men bezig aan de boschkens van 't Eeksken, Kranenbek, enz. En daar de menschen dat

naderende gevaar zien, zijn ze begonnen met, voor eigen gebruik, de boschkens van 't Rot en de Dokkenen uit te roeien.

Veel meer nieuws over de gemeente of over de familien onzer soldaten konden die menschen niet geven: op den betrekkelijk korten tijd, dien ze er verbleven, hadden ze maar weinig menschen van Opwijck leeren kennen."

Totdaar het verslag van onzen vriend Paul.

Van eenen anderen kant vernamen we dat eene familie, die in nr 44 der Statiestraat gewoond had, bij zeer brave menschen, ook gerepatrieerd is. En eenige dagen geleden kreeg Joannes Aerts een briefje van eenen vluchteling die in zijn huis, op de heirbaan, gewoond had, hem meldende dat gansch zijne familie het wel stelt en dat we nieuws van hem verwachten.


Alle briefwisseling, mededeeling van nieuws, adresveranderingen, enz. te zenden naar:  L. Geeurickx, brancardier  16 Rue du Moulin brûlé, Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 29                                            - 20 - 3 - 18

(Met toelating der Krijgsoverheid)

Beste Kameraden,

Hoort ge de groote feestklok uit Opwijck’s ouden toren die U oproept tot den paaschplicht? De lieve Jesus wacht op U allen, om Zijne liefdegaven over U en de uwen uit te storten. - Opwijcksche soldaten kennen geene lafheid! 't Is onder hen niet dat men er vinden zal die, om een spotwoord of een glimlach van een of anderen wijsgeer of nietdeug, aan zijn grooten paaschplicht zou te kort komen!

Zalige Paschen aan U allen!


Nieuws uit Opwijck.

Sterfgevallen: Pelagie Vermeir, vrouw van Jozef Van Malderen (Nijvl) (13 Jan.)

Louis Van de Maele, bestuurder der harmonie,

(21 Jan). Jozef Van Campenhout (Langeveldstrt ) Jan Marivoet  en Marie Meersman (Kalkestrt)

(den 25 Jan)

Onze christene deelneming aan de makkers Camiel en Jan Van Malderen, Jan en Juliaan Van Campenhout en Frans Marivoet.

Zijn getrouwd: de 5 oudste kinderen van Schilderaars (Van der Straeten"  Nijvers); de 2e oudste dochter van Gustf Verhaevert; de oudste dochter van Bent Hauwelaert; de We van Philemon Lambrecht, met den broeder van haren eersten man (allen van Nijverseel) Emiel Van den Berghe met Fiedelia van Lammekens (Neerveldstrt), P. Van Uitvanck, die in de melkerij werkt, met Henriette, de meid van den notaris.

Al de vluchtelingen van Halewijn spreken met den meesten lof over hun onthaal te Opwijck. Ziehier wat een van hen ons schrijft:

"In het dorp gaat alles zijnen gang zooals in vredestijd; men kan bijna niet bemerken dat het oorlog is. Er zijn maar 15 duitschers meer (in de gendarmerie)

Het gemeentecomiteit verschaft vele zaken aan zeer matige prijzen om de werkende klas te helpen. Het geeft 300 gram meel per dag en alle 14 dagen een pond vet. Verder is er te verkrijgen: boonen erwten, rijst, honing, spek, enz. De hulp aan de armen vermeerdert naarmate de noodwendigheden. In de St Pauluszaal wordt klasse gegeven aan de kinderen der vluchtelingen. Deze laatsten ontvangen ook in die zaal hunne geldelijke ondersteuning. Huizen worden hier en daar nog gebouwd, doch zeer weinig.

Al het koper is opgeëischt; ook velobanden en matraswol. Van het opeischen der beddelakens was te Opwijck nog geen spraak. De gemeente was met boete bedreigd omdat ze te weinig aardappelen aan de duitschers geleverd had, doch die straf is niet doorgegaan.

Bijna in al de huizen heeft men electrisch licht, doch de straten zijn niet meer verlicht. Men mag overal door zonder pas uitgenomen in de Vlaanderen.

Alle maanden moeten de mannen in militairen leeftijd zich aanbieden op de kommandantuur. Soms worden er onder hen aangeduid om naar Vlaanderen te gaan werken. Weigeren ze, dan worden ze naar Duitschland gevoerd.

Het volk van Opwijck heeft goeden moed en is overtuigd van den goeden uitslag van den oorlog."

Uit andere brieven: Eenige prijzen: Een

gewoon blauw hemd kost 25 Fr.; een paar blokken 12 à 13 Fr.; de boeren worden allen schatrijk. Een voorbeeld: Lev. Heyvaert heeft voor 40 duizend Fr. ajuin verkocht!

In de pas gestichte vrouwengilde wordt les gegeven in de huishoudkunde, opvoedingsleer, kinderverzorging, enz. Dr Jan Lindemans, schrijver der gilde, gaf de eerste les over: "Hoe men de kinderen de rechtzinnigheid aanleert." Mevrw Bent De Smedt is voorzitster; Mw Lindemans ondervoorzitster.

Aan al onze lezers verzoeken we vriendelijk hun nieuw adres te willen zenden aan: L. Geeurickx Brancardier  16 Rue du Moulin
brûlé, Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 30 -                                                29-6-18

Toegelaten d.d. Krijgsoverheid

EENE GROOTE GUNST.

Op aanvraag van ondergeteekende heeft Z.H. de Paus een bijzonderen Apostolischen Zegen toegestaan aan al de soldaten van Opwijck.

Trachten we, door ons gedrag, ons immer waardig te toonen van die gunst en uit dank-

baarheid een klein gebed te zeggen ter intentie

van onzen H. Vader.                           L. Geeurickx.


Nieuws uit Opwijck.

Ons aller goede vriend, meester Jan Buggenhout, komt een droeve mare te ontvangen uit Opwijck: zijn broeder Emiel, sinds een zestal jaren onderwijzer aan de gemeenteschool is den 24 April overleden. Wat een slag, niet alleen voor de achtbare familie, maar ook voor gansch de gemeente! Meester Emiel was een toonbeeld in alle opzichten: een groot christen, een model-onderwijzer. God hebbe zijne schoone ziel! In naam van al onze lezers bieden we meester Jan onze christelijke deelneming aan.

Andere overlijdens: Leontine Pissens (vrouw De Vos (Droesht), Js Van de Velde (Doodstrt), De Wachter (vader van Louis) (Broekstraat), Ros. De Lannoy (Nijv.), Alf. Van Malderen (Schuttershof), Bent Putteman (Droesh.) Alfons Willems (Nijv.) Adolf De Clerck (Processiebn).

De broeder van Hend. Heyvaert (de geit) is doodgebliksemd. - Innige deelneming aan onze makkers Fr. Pissens, Ls Van de Velde, Ls De Wachter, Bt Willems en Constt Cooreman.

Geboorten: Bij Ach. Baeckens-Geeurickx een zoon; bij Fr. Verhaeven-Pelicaen een dochter.

Huwelijken: Antoon Pissens is getrouwd verleden Winter; Alfs Van der Straeten (Roosten) met Math. De Nil (Droesht) Bent De Nil (Doreken) met Mar. De Clerck, Karel Van Ruysseveldt met eene vluchtelinge van Halewijn.


DUREN TIJD.

Uit verscheidene brieven en kaarten:

Het leven gaat hier zijnen gewonen gang; alles is weer wat duurder, doch men geraakt er toch aan gewend. "De oude en ziekelijke menschen doorstaan de ontberingen aan voedsel en kolen moeilijk."

De verdeeling der levensmiddelen geschiedt op zijn best, zoodanig dat niemand honger lijdt." Manschoenen kosten 110 à 120 Fr het paar; vrouwenschoenen 90 à 100 Fr.

Een manskostuum 400 Fr.- Eieren 1,05 Fr het stuk - Een zeer gewone melkkoe 3200 Fr


Allerhande.

- Juul Pelicaen, die krijgsgevangen was in Duitschland is, een zestal dagen geleden in Zwitserland aangekomen.

- Jozef Thoen (Stienen) is ernstig ziek; De paaschkommunie werd hem te huis gebracht.

- De oudste zoon van de We De Backer-Spinoy is in het 4e jaar der normaalschool; de jongste in het 1ste jaar.

- Louis De Nil (Doreken) heeft één jaar normaalschool gedaan te Brussel.

- De blokmakers kunnen niet genoeg werk afleveren: de blokkenmode is bijna algemeen.

Ook worden er schoenen met houten zolen gedragen.

- Al de boeren zijn thans bij de melkerij. Zij

moeten, op hooger bevel, per koei en per dag, 4 liter melk ter melkerij brengen; de rest mog-

gen ze verbruiken of verkoopen. De boter is

aan 9,50 Fr. de Kg. Men kan er per week en per persoon 100 gr. bekomen. De melkerij moet melk leveren aan die plaatsen waar er te kort is. De veldvruchten staan zeer goed. De melk in de melkerij begint zeer te vermeerderen" (Mei)

Ieder bezie eens zijn adres op den briefomslag. Wie zijn nieuw adres niet stuurt is niet zeker de volgende nrs nog te ontvangen.

Om naar huis te schrijven.

Daarvoor steekt bij dit nr een briefje.

Een paar aanbevelingen: Wees kort; schrijf liefst niet op den rug van het blad en zeker niet op den rug van de plaatst waar ge de twee adressen schrijft. Geen familienamen of plaatsnamen bezigen in den loop van den brief. Voor Opwijck zet bv. O. Onderteeken met Uw voornaam alleen. Niet over oorlogsfeiten spreken. Terugsturen naar ondergeteekende die er verder zal voor zorgen.

Uitgever: L. Geeurickx, brankardier.

16, Rue du Moulin brûlé Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 31                                                   30-9-18

           Toegelaten door de krijgsoverheid

Tot zalige Gedachtenis

aan Meester Jan Buggenhout.

Ge hebt misschien allen reeds het wreeddroevige nieuws vernomen: Jan Buggenhout is dood...

Voor eenige dagen was hij nog in ons midden, gaaf en gezond, rond hem de sprankels strooiend van zijn vroom en vroolijk gemoed.

In 't begin dezer maand, met verlof zijnde in Frankrijk, moest hij te bed. Overgebracht naar het hospitaal van Blois, is hij er drie dagen later, op 8 sept., overleden.

Droefheid beklemt ons bij dat nieuws en wij kunnen haast niet geloven dat wij den besten onzer makkers niet meer zullen terug zien.

Met hem verdwijnt een schoone persoonlijkheid, een toonbeeld van mannelijke deugden, een groot karakter, een gouden hart.

Wij allen verliezen een besten vriend.

Hij droeg Opwijck en zijne medeburgers hoog in zijn hart; de Opwijkse soldaten waren voor hem broeders in den christelijken zin van het woord; en, zoo hij ons allen in zijn hart omsloot, zoo ook hadden wij hem lief.

Overal won zijn rondborstig karakter de harten; de mannen zijner batterij weenden als kinderen, toen ze zijn overlijden vernamen. Het zal een droeve mare zijn te Opwijck en wij denken met aandoening aan den ouden meester Buggenhout die, op vijf maanden tijds, na den onvergetelijken en goeden Emiel, nu zijn tweeden zoon, zijnen Jan, op wien hij zoo fier was, verliest…

Beste makker Jan, de liefde die ons bindt is sterker dan de dood en uwe gedachtenis zullen wij in vereering bewaren, onze liefde zullen wij U blijven toonen door een eenvoudig en vurig gebed. Dat uwe rijke en schoone ziel de rust

in Gods vrede ontvange, het loon door St Paulus beloofd aan de menschen die, zooals gij, in handel en wandel, den goeden strijd gestreden hebben.

P. Lindemans.


Onze soldaten.

Gevallen op het veld van eer: Jozef De Brandt, korporaal bij het 5e Linie, overleden ten gevolge zijner wonden, in den "Oceaan" den 23 Maart.

Jozef Buyens (Haanhofstraat) van het 15e Linie, sneuvelde te Ramskapelle den 4 Mei en werd begraven te Steenkerke. De Luitenant

van zijn peloton sprak eene roerende lijkrede uit aan zijn graf.

Wie helpt door eene kleine bijdrage om missen te laten lezen voor onze overledene wapenbroeders?

Hendrik De Clerck, gewond aan het been is bijna genezen, en vertrekt met herstellingsverlof. Hij werd vereerd met de medalje van 2e klas en het oorlogskruis. Proficiat!

Constant Cooreman, korporaal, kreeg de twee zelfde onderscheidingen. Proficiat!

Frans Verdoodt werd korporaal genoemd.

Huwelijken:

Eug. Van den Broeck met Brigitte Angendre van Mer (Loir et Cher)

Corneel van Egroo met Albertine Wissocq van Houthem.

Joannes Vernimmen met een meisje van Buggenhout (in Engeland).

Aan allen wenschen we veel geluk en zegen!


Nieuws uit Opwijck.

Zijn overleden: Hélène Buggenhout, echtgenoote van onzen makker Frans Verdoodt.

Jufvrouw Marie Lindemans, uit het pensionnaat, zuster van Mr Louis Lindemans, provinciaal raadslid.

Mevrouw Jeannette Neerinckx, echtgenoote van Mr Frans De Smedt.

Louisa De Clerck, echtgenoote van Adolf Pelicaen (Coons)

Van Heyghem van 't Eeksken, vader van onze makkers Petrus en Kamiel.

Jozef Thoen, zoon van Stienen.

Emiel Stassijns, echtgenoot van Julia Van Haverbeeck.

Het eenig zoontje van Frans De Munck.

De vrouw van Jozef Van Gerven.

Aan de vrienden Frans Verdoodt, Paul en Leo Lindemans, Aloys De Smedt, Emiel De Clerck, Petrus en Kamiel Van Heyghem en Joannes Aerts onze kristelijke deelneming!

Huwelijk: Jozef Van Lembergen met Philothea Vermeir. Coleta De Koker met x Eene dochter van Jozef Spinoy en de 2 dochters van Louis Spinoy van 't Eeksken.

Geboorte: Marcel Snoeck, zoon van Theofiel en Alice de Plecker.


Onder ons.

We voegen nogmaals een blaadje hierbij om naar huis te schrijven. Men gelieve te herlezen wat wij daarover zegden in ons voorgaand nummer. Wie antwoord ontvangt langs post der geallieerden gelieve ons zulks mede te delen. We weten dat er laatst langs dien weg, brieven uit Opwijck zijn aangekomen.

Alles te zenden aan: L. Geeurickx,

brankardier, 16 Rue du Moulin-brûlé, Calais.


De Stem uit Opwijck

Nr 32                                                10-10-18 

(Toegelaten d.d. Krijgsoverheid)

Mr. Jan Buggenhout, z.g.

Over onze betreurden vriend nog de volgen de bijzonderheden: hij vertrok van het front den 29 Oogst, blij en opgeruimd als altijd, alhoewel hij reeds de kiem der ziekte had op-

geraapt door het verzorgen eeniger soldaten van zijne batterij. Op Zat. 31 kwam hij aan te Mer en had reeds de koorts op 't lijf.

Toch ging hij als getuige van Mr Eug. Van den Broeck naar stadhuis en kerk en woonde de feest bij. Daarna moest hij te bed. De geneesheer stelde griep en bronchitis vast.

Zijn toestand verergerde steeds en 's Vrijdags, den 6 Sept. werd hij, bijna buiten kennis, per auto naar 't Hospitaal van Blois gevoerd. Eugène vergezelde hem. Onderwege sprak hij altijd van huis: hij meende dat ze naar Opwijck reden en zeyde: "Wij zijn de besten". Aan een smisse gekomen nam de chauffeur water en Jan vroeg: "Gaan we te Heintjes eens binnen?" Hij werd berecht in het hospitaal en stierf er, twee dagen later, op Zondag 8 Sept. 's Woensdags werd hij begraven. Een groot getal belgische soldaten, waarschijnlijk verlofgangers, waren aanwezig. Zes van hen droegen het lijk, de belgische vlag deed dienst als baarkleed.

Een honderdtal menschen volgden den treurigen stoet naar 't militair kerkhof.

Hij ruste in vrede!

Onze lezers die de verzameling der Stem bezitten zetten we aan de artikels te herlezen die van de hand van Jan z.g. verschenen in nrs 5, 6, 13, 21, 22 en 23.


Nieuws uit Opwijck.

Volgens Fransche vluchtelingen uit Halewijn die den 14 Juli laatst Opwijck verlieten, ons vertelden, gaat alles ginder tamelijk goed.

Zij geraakten er deftig aan den kost, dank zij het Comiteit en men kan niet zeggen dat de menschen te Opwijck honger lijden, alhoewel vleesch, eiëren en melk er ongehoord duur zijn. Eenige duitsche gendarmen verblijven in het huis waar Juul Maes vroeger woonde (op de Kloosterbaan); zij doen ook dienst in de omliggende gemeenten tot Ternath. Hun voornaamste werk is de smokkelaars op te sporen.

De nieuwe onderpastoor, E.H. Van der Leeuw woont op de pastorij. August Van Mulders schrijft op het gemeentehuis.

De inwoners van Opwijck vrezen dat de oorlog nog lang zal duren. - Wij denken dat het getal dezer laatsten fel zal verminderd zijn deze laatste dagen.

Uit verscheidene brieven en kaarten.

"Te Opwijck kermis was er concert in de St Pauluszaal, ingericht door de zangmaatschappij ten voordele der Opwijksche krijgsgevangenen. Om te huis te kermissen hadden de inwoners een stukje spek en wat rijst mogen halen naar 't Comiteit."

"De pas gestichte vrouwengilde vereenigt reeds meer dan 100 huisgezinnen. De maandelijksche vergaderingen worden regelmatig en geestdriftig bijgewoond. Dagorde: 1° geestelijke lezing; 2° verslag over de voorgaande zitting; 3° mededeelingen van den proost (E.H. Van Gestel); 4° voordracht van 3/4 uurs (kwamen reeds aan de beurt: Dr Jan Lindemans, Dr Markey, Mr Hofman, Mr De Man van Peiseghem, E.H. Van Olmen van Leuven) 5° uitvoering van een koor door de zangafdeeling, die ruim 20 leden telt en waarvan Juf. Marie Lindemans bestuurster is. Den 8 Sept. wordt de Cantate "Gloria Flori" van Gust De Boeck uitgevoerd. 's Anderendaags publieke uitvoering met medewerking van mannenelementen."

"De manspersonen moeten des nachts om de beurt op wacht: anders loopen de veldvruchten weg."

"- Er is weinig Fruit. De electrische verlichting gaat thans tot op Nijverseel."

"- Frans Verschueren (Doodstraat) werd voor vijf maanden ontvoerd. Nu is hij terug."

Prijzen: Kolen 20 à 23 Fr. de 100 Kg.; eiëren tot 1,35 Fr. ’t stuk; vlees 26 Fr. de Kg.; patatten 250 Fr. de 100 Kg.; tarwe 600 Fr. de 100 Kg.; een kostuum 600 Fr.; schoenen 150 à 200 Fr.; kousen 30 Fr.

"Te Merchtem werd j. De Roy tot burgemeester benoemd. Zijne aanstelling is in stilte gebeurd. Slechts eenige vrienden werden uitgenodigd.
- Mr Crabbe, wijnhandelaar is overleden." ―

Onder ons.

- Gaarne zouden we eene volledige verzameling portretten onzer soldaten aanleggen. Daarom verzoeken we vriendelijk al degenen, die ons tot hiertoe hun foto niet stuurden, er ons zoo haast het zijn kan, een te zenden. Desnoods geven we dat later aan hun of hunne familie terug.

- Men vergete niet ons zoohaast mogelijk in te lichten over nieuws aangaande onze soldaten aan het front. Al wie nieuws uit Opwijck ontvangt moet het als plicht aanzien ons er kennis van te geven.

- Nog enige onzer soldaten hebben tot

hiertoe hun nieuw adres niet gezonden. Men

gelieve ons te verwittigen bij elke verandering.

- Wie kent het adres van j. Van Rossem-De Smedt, (Kloosterbaan). Wij hebben eene kaart voor hem van zijne vrouw.

- We verwachten vele bijdragen om missen te laten lezen voor onze afgestorvene makkers. Postzegels briefjes van gelijk welke stad uit Frankrijk, mandaten te zenden aan den uitgever L. Geeurickx, Brancardier, 16 Rue du Moulin brûlé Calais.