Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Naar bovenregel pagina: dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Rechter-
muisknop

  

  

Waag

De oude waaglokalen aan de Singel-Kattestraat werden afgebroken in 1935 en vervangen door het huidig complex in een eenvoudige artdeco-stijl van de hand van architect Paul Semal. Het zijn nu parochielokalen.
De Waag was vroeger het gebouw in het dorp waar o.m. de publieke waag voor de wekelijkse markt ondergebracht was. Ook het officieel ijken van meettoestellen gebeurde daar.

Tijdens WO I was in de (oude) Waag het plaatselijk Hulp- en Voedselcomité (het 'Komiteit') gevestigd (administratie, stapelplaats en uitreiking van de goederen aan de noodhebbende bevolking).
Ook het Opwijks Sint-Vincentiusgenootschap, dat enorm veel hulp leverde aan de noodlijdende bevolking, had er bijwijlen haar stek.

Geschiedenis van Opwijk:

Een ander aspect van de oorlogsjaren is de werkzaamheid van het plaatselijk Hulp- en Voedingscomité, dat, in samenwerking met het Nationaal Comité en de Amerikaanse 'Commission for Relief in Belgium', de bevoorrading van de bevolking ter harte nam, steun verleende aan werklozen en noodlijdenden. Dit comité kwam hier, zoals elders, tot stand in november 1914, onder voorzitterschap van Al. Ant. Lindemans. Het was gevestigd in de 'Waag': het was dus daar dat men de mensen zag aanschuiven met hun velerlei kleurige kaarten om de meest verscheidene eetwaren (vele tot dusver onbekende bij onze landse bevolking !) te bemachtigen. In februari 1916 kwam daar nog bij het Werk der Zuigelingenverpleging en Melkverschaffing aan kinderen, waardoor zo vele jonge levens gered werden.

Brievenkopieboek gemeente:

In november 1915 antwoordt de gemeente aan de Zivilkommissar dat er in Opwijk een verkoopplaats voor voedsel bestaan, afhankelijk van het Nationaal Voedingskomiteit, waar meel en koloniale waren verkocht worden, aangekocht te Brussel en Vilvoorde.
Een verordening van de de Gouverneur Generaal van 2 december 1916 verplicht de gemeente in
het magazijn van het voedingskomiteit een verlichting aan te brengen. De gemeente schrijft dan aan het Hoofdkantoor voor gas, water en elektriciteit te Brussel dat zij een leiding in koperdraad of aluminium zal bezigen en vraagt toelating met in bijlage een tekening.
In juni 1916 sluit de gemeente Opwijk zich aan bij de Magasins Communaux de Bruxelles.

Oorlogsdagboek Louis Lindemans:

Vrijdag, 25e December 1914
Wij houden, na het Lof, in onze arme Vincentiuszaal, eene algemeene vergadering en geven verslag over onze werkzaamheden gedurende dit jaar, 1914, zoo vreedzaam begonnen en dat op zoo tragische wijze moest eindigen.
Zondag, 28e Februari 1915
Dezen namiddag, alg. vergadering van S. Vinc. in de waag
Goede Vrijdag 29 Meert 1918
Dezen nacht diefstal van 6 zakken koffie en chocolade (voor ongeveer 2000 fr.) in het lokaal van het Komiteit (waag).

Frontblaadje De Stem uit Opwijck, 15-5-1917:

Het voedingscomiteit staat onder de bescherming van Amerika. Er is een kantonaal-comiteit dat alle zaterdagen vergadert en de zendingen verdeelt onder de verschillende dorpen. Het comiteit levert meel, dons, lijnmeel, maïs, gedroogde erwten, koffie, suiker, allerelei opgelegde spijzen enz. en dat aan tamelijk lage prijzen. Amerika stuurt zelfs allerhande kleedingstukken, en veel ! – De Waag is bij ons het magazijn waar alles opgestapeld wordt. 's Zondags na de hoogmis bij 't gerinkel van de bel, roept de champetter wat er binst de week te krijgen is- De waren worden verdeeld en verkocht volgens de behoeftens van elk huisgezin. Aan de waag staat het dan vol: karrekens, kruiwagens, waarnevens bassende honden; langsheen de muur eene rij komeerende vrouwen met zakskens onder den arm. …

Frontblaadje De Stem uit Opwijck, 1-5-1916

Van 't voedingscomiteit maken deel bijna heel den gemeenteraad, de Commissaris, de veearts Joz. Van Malderen (sic) en eenige werklieden. Als lokalen worden gebruikt de waag en het huis van misken.