Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

HOM-Archief-en documentatieverzameling
Achtergehouden HOM-eigendommen -

Een 'recht van antwoord'


In het laatste nummer van het HOM-tijdschrift (10e jaargang - 1999/2001-4) brachten wij op de pagina's 6-9 van de HOM-binnenkrant een artikel 'Heemkundige archieven in Opwijk' (met de hoofdstukken 'Gemeentelijk Heemkundig Archief na ruim 6 jaar nog altijd dicht', 'Wat is er nu met het Gemeentelijk Heemkundig Archief?' en 'Naar een openstelling van het HOM – Heemkundig archief en Documentatieverzameling' en op de pagina's 11-12 een artikel 'Achtergehouden HOM-eigendommen'.

Het College van Burgemeester en Schepenen van Opwijk vroeg aan de Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) hieromtrent een recht van antwoord op te nemen in de eerstvolgende uitgave van het HOM-tijdschrift. In haar brief heeft het College het over een verschenen artikel “Gemeentelijk Heemkundig Archief” en over een artikel “Achtergronden (sic) HOM-eigendommen”. Wij veronderstellen dat het gaat over de artikelen die hierboven vermeld werden.

Het gemeentebestuur vermeldt als verantwoording voor haar “Recht van antwoord”: “Aangezien u het gemeentebestuur en ook Vic Everaet hierin herhaaldelijk vermeldt, menen we dat ook wij, namens het College van Burgemeester en Schepenen, het recht hebben onze visie van de feiten te geven.”

De inhoud van het overgemaakte “Recht van antwoord” heeft weinig of geen relatie met de inhoud van de in het HOM-tijdschrift vermelde artikelen. Wij menen dan ook dat wij helemaal niet verplicht zijn om de tekst van het “Recht van antwoord”, waarvan de inhoud praktisch volledig naast de kwestie is, te publiceren.

In een geest van openheid en transparantie publiceren wij hierna toch de door het gemeentebestuur ingestuurde tekst.

De inhoud hiervan bevat een behoorlijk aantal aantoonbare grove onjuistheden en volledig foutieve interpretaties.

Het HOM-bestuur meent dat haar leden en lezers correct dienen geďnformeerd te worden. Daarom voegt zij bij de door het gemeentebestuur aangehaalde punten, de correcte feiten en verklaringen toe. Hierbij beperkt zij zich bewust strikt tot de aangehaalde punten.

Hierna vindt men links in de tabel de woordelijke tekst van het “Recht van antwoord” zoals het ons door het gemeentebestuur werd overgemaakt en rechts onze correcties en de juiste verduidelijkingen. De toegevoegde nummering (blauw) vóór de alinea's van 'Correcties en verduidelijking door HOM-bestuur' geven overeenkomst met deze vóór de alinea's van het 'Recht van antwoord'.

'Recht van antwoord'

 

Correcties en verduidelijkingen door
HOM-bestuur


1 1. Het is de wettelijk taak en opdracht van een gemeentebestuur te zorgen voor haar archief. 1

Dat het de wettelijke taak en opdracht van een gemeentebestuur is om voor haar archief te zorgen heeft het HOM-bestuur nooit betwist.

Wat echter als het Opwijks gemeentebestuur jarenlang (van augustus 1995 tot zeker half 2002) zelf haar archief grondig verwaarloosde? Lees hierover de internetpagina's

http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/menus/gha.htm.

2 2. Niettemin heeft het gemeentebestuur met de op dat ogenblik bloeiende Heemkring op 2 augustus 1985 een overeenkomst afgesloten om dat archief te beheren. Wij citeren uit deze overeenkomst: 2 De overeenkomst werd niet afgesloten op 2 augustus 1985 maar op 13 mei 1986, met de ondertekening door de toenmalige bestuursleden van de Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) van een exemplaar van de overeenkomst.

Op het enige door de HOM-bestuursleden ondertekend exemplaar wordt duidelijk verwezen naar de HOM-brief dd. 13 mei 1986 aan het College waarin een aantal amendementen op de ontwerpovereenkomst werden opgenomen.

3   Artikel 9: De HOM verbindt er zich toe te blijven ijveren voor de algemene uitbouw van het Gemeentelijk Archief. 3 Dat de HOM tijdens de periode januari 1985 (oprichting van de vereniging) tot 1 augustus 1995 (sluiting van het archief) volop geijverd heeft voor het gemeentelijk archief is duidelijk.

Ca. 90% van de archiefuitbreiding, met uitzondering uiteraard van zaken uit het oud gemeentelijk administratief archief, werd gerealiseerd door de Heemkring – zie de aanduidingen onder meer op de dankbrieven na schenkingen, op de nota's tussen de HOM en de “administratie gemeentelijk archief' (cultuurfunctionaris gemeentelijk C.C.) en in de specifieke bijdragen in de rubriek Nieuws uit het Gemeentelijk Heemkundig Archief en in de rubriek Heemkundig Archief en documentatie van het HOM-tijdschrift jaargangen 1989-1994.

4   Dit houdt ondermeer in dat de HOM geen eigen archiefverzameling zal opbouwen, tenzij een zogezegd schaduw archief bestaande uit kopies van bepaalde bescheiden die reeds aanwezig zijn in het gemeentelijk archief.

3

+

4

+

5

 

Het amendement van 13 mei 1986 op de ontwerpovereenkomst (zie “2”) voorziet voor dit art. 9: “De door de HOM verworven archiefstukken zullen zeker overgemaakt worden aan het G.A., tenzij uiteraard de schenker zich hiertegen uitdrukkelijk ver-zet”.

Hierbij wenst het HOM-bestuur duidelijk te melden dat er bij de achtergehouden HOM-eigendommen inderdaad heel wat zaken behoren die door particulieren geschonken werden met de uitdrukkelijke melding dat de schenking niet gebeurde aan het gemeentelijk archief maar wel aan de Heemkring – zie hieromtrent de diverse dankbrieven die de Heemkring stuurde aan deze schenkers, de diverse aanduidingen in de rubrieken HOM-berichten en Heemkundig Archief en documentatie in de diverse nummers van het HOM-tijdschrift jaargang 1989-1994, het eigendomsbewijs i.v.m. het lofdicht van begijn Berlendis Eugenia Rollier op pagina 11-12 van de HOM-binnenkrant van het HOM-tijdschrift 1999/2001-4 (zie http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/ahe-lofdicht.htm),…

5   De eventueel door de HOM verworven archiefstukken moeten overgemaakt worden aan het gemeentelijk archief en kunnen eventueel onder bepaalde voorwaarden slechts ter beschikking gesteld worden.
6   Artikel 10: De HOM zorgt ervoor dat twee inventarissen zullen worden opgemaakt en bijgehouden :

- één inventaris betreffende het gemeentelijk archief

- één inventaris betreffende het bezit van de HOM zelf

6

 

Het amendement van 13 mei 1986 op de ontwerpovereenkomst (zie “2”) voorziet voor dit art. 10: “De inventaris van het G.A. wordt opgesteld en bijgehouden door de persoon van de gemeentelijke Dienst Heem en Archief (DAC-project) en die eveneens zorgt voor de rangschikking van de stukken.

Uiteraard zal de Heemkring bij deze werkzaamheden alle mogelijke bijstand en medewerking verlenen.”.

I.v.m. deze inventarissen: zie ook de commentaar bij punt 10.

7   Artikel 12: Deze overeenkomst kan éénzijdig worden opgezegd door het College van Burgemeester en Schepenen met een aangetekend schrijven terzake gericht aan al de ondertekenaars namens de HOM van deze overeenkomst, zonder in achtneming van enige andere pleegvorm.

7

 

Het amendement van 13 mei 1986 op de ontwerpovereenkomst (zie “2”) voorziet voor dit deel van art. 12: “Wat betreft de vorm en de gevolgen van een eenzijdige beslissing van het Kollege kan verwezen worden naar onze desbetreffende overweging zoals vermeld in “Algemeen 2.”.

Indien het Kollege toch zou overgaan tot de opzegging van de overeenkomst, verzoeken wij U hierbij wel een bepaalde vooropzegtermijn in acht te nemen.”.

De toenmalige burgemeester nam op 1 augustus 1995 geen enkele vooropzegtermijn in acht, noch voor de opzegging van de overeenkomst, noch voor de sluiting van het archief voor de HOM en voor de bevolking. Hij deed dit zonder enige geldige (formele) beslissing van het Schepencollege – zie ook onder nummer 10.

8 3. In het voorjaar 1995 was er volop ruzie bij de leiding van de Heemkring. De voorzitter nam ontslag. Deze ruziemakende en niet meer functionerende vereniging was dus verantwoordelijk voor het gemeentelijk archief. Achteraf bleek dat er van de 12 leden die de overeenkomst met de gemeente ondertekenden, er nog drie overbleven.

8

 

- Het is wel onze overtuiging dat deze onenigheid aangestoken werd door buitenstaanders-politici. En dit enerzijds door hun gemanoeuvreer om de HOM een nieuwe overeenkomst met de gemeente op te dringen (die erg negatief was voor de verenigingswerking en daardoor voor bepaalde mensen onaanvaardbaar), anderzijds door sommige mensen van het toenmalige bestuur te overhalen en te manipuleren om binnen het bestuur te stoken. Onder meer de samenstelling van de “Stuurgroep gemeentelijk archief” (opgericht door diezelfde politici) en de feiten waarvoor deze dissidente bestuursleden in 4 februari 1997 veroordeeld werden door de vrederechter, zijn o.i. hiervan bewijzen.
- De voorzitter legde, na 11 jaar de functie waargenomen te hebben, op 12 maart 1995 het voorzitterschap neer, volledig in overeenstemming met de HOM-werkingsregels (statuten). Op 15 mei 1995 werd een nieuwe voorzitter gekozen, eveneens volgens de procedure voorzien in de geldende werkingsregels. Deze persoon is nu nog steeds de verenigingsvoorzitter. De vroegere voorzitter is nog steeds bestuurder. De diverse wijzigingen in het bestuur werden steeds binnen de eerstvolgende dagen schriftelijk gemeld aan het College van Burgemeester en Schepenen.
- Dat de Heemkring niet meer functioneerde is volslagen onzin.

In gans 1995 (dus ook in het voorjaar) werden erg regelmatig bestuursvergaderingen gehouden. Op de dag van de Sint-Pauluspaardenprocessie 2 juli 1995 organiseerde de HOM, zoals de jaren voordien sinds 1984, geleide bezoeken in de Sint-Pauluskerk. Tijdens gans het voorjaar 1995, tot de brute sluiting van het archief op 1 augustus 1995, organiseerde en realiseerde de Heemkring de openstelling van het Archief (wat het gemeentebestuur de volgende 7˝ jaar niet meer kon waarmaken!). Gans het jaar 1995 door was er een actieve archiefwerking (zie o.m. de dankbrieven aan de schenkers, vanwege het gemeentebestuur en vanwege de HOM, en de mededelingen hieromtrent in de nummers van het HOM-tijdschrift). Ook in 1995 verschenen ook drie nummers van het HOM-tijdschrift.

- De gegevens in het “Recht van antwoord” i.v.m. het aantal leden zijn niet correct.

In augustus 1995, na de eenzijdige verbreking van de overeenkomst door de toenmalige burgemeester, waren er van het kernbestuur van 4 personen, 2 personen die de overeenkomst in mei 1986 ondertekenden. Deze mensen zijn nu, ca. 7˝ jaar later, nog steeds bestuurders van de vereniging. Bij de volgende groep in de verenigingsstructuur, de vaste medewerkers, waren er in augustus 1995, 2 mensen die de overeenkomst in mei 1986 ondertekenden. Deze mensen zijn nu nog steeds even actief in de vereniging.

Wij vinden deze “personentelling” door het gemeentebestuur volkomen naast de kwestie, volledig zinloos en absoluut stemmingmakerij. Wij, op onze beurt, zouden ook dergelijke vergelijkingen kunnen maken: van de 6 leden van het Schepencollege dat in 1986 de overeenkomst afsloot met de vereniging, is er nu nog slechts één persoon aanwezig in het College.

9 4. Daarop heeft de Burgemeester op l augustus 1995 de lokalen verzegeld en het College van Burgemeester en Schepenen heeft op l augustus 1995 beslist het contract met de Heemkring op te zeggen en dit ter bescherming van het gemeentelijk patrimonium.

9

 

De toenmalige burgemeester sloot inderdaad op 1 augustus 1995, op een erg brute wijze het archief. Dit gebeurde zonder enige verwittiging of melding aan de Heemkring en op een erg  eigengereide wijze. De mensen die op die dinsdagavond het archief kwamen raadplegen, stonden gewoon voor een verzegelde deur!

In tegenstelling met wat het “Recht op antwoord” vermeldt, heeft het College van Burgemeester en Schepenen op 1 augustus 1995 helemaal geen beslissing genomen om het contract met de Heemkring op te zeggen. Na lang aandringen en na vele tussenkomsten van het HOM-bestuur, moest een afvaardiging van het College en de gemeentesecretaris, tijdens een onderhoud met een afvaardiging van het HOM-bestuur op 22 augustus 2000 toegeven dat er helemaal geen formele beslissing hieromtrent genomen op een Collegeverga-dering begin augustus 1995. Er werd niets opgenomen in de notulen en in feite was er dus geen enkele geldige beslissing van het College.! Eén en ander in dit verband werd bevestigd in een brief van het College dd. 15 september 2000.

Op welke bedenkelijke wijze het gemeentelijk archief, als deel van het gemeentelijk patrimonium, na augustus 1995 door het gemeentebestuur beschermd werd kan men lezen in het HOM-tijdschrift 1999/2000-4, HOM-binnenkrant, p. 6-8 en op de internet-pagina's http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/gha.htm.

10 5. Op 4 augustus 1995 werden de vertegenwoordigers van de Heemkring uitgenodigd voor een boedelscheiding. Meningsverschillen en ruzie tussen de vertegenwoordigers van de Heemkring beheersten deze bijeenkomst. De inventarissen die duidelijk moesten aangeven wat van wie was, waren niet voorhanden. Ze bestonden zelfs niet. Het niet bijhouden van deze inventarissen kon leiden tot de grootste willekeur en tot opeisingen van onterechte eigendommen. Enkele persoonlijke eigendommen werden toen door de heer Willocx meegenomen. In dit kader heeft het College van Burgemeester en Schepenen zich steeds gehouden aan de overeenkomst op 2 augustus 1985 afgesloten tussen het gemeentebestuur en de HOM.

10

 

- De uitnodigingsbrief dd. 2 augustus 1995 voor de vergadering van vrijdag 4 augustus 1995 was, in tegenstelling met de bewering in het “Recht van antwoord” niet gericht aan de vertegenwoordigers van de Heemkring maar enkel aan de ondertekenaars van de overeenkomst van 1986. Zo ontving de voorzitter van de Heemkring en een aantal andere actieve bestuursleden helemaal geen uitnodiging (en melding dat het gemeentebestuur de overeenkomst verbrak) en kregen enkele andere mensen, die al sinds jaren geen bestuurslid meer waren, wel een uitnodiging.
- De brief met aankondiging van de contractbreuk en sluiting van het archief en uitnodiging voor de vergadering dateert van 2 augustus 1995 en werd aangetekend met de post verstuurd. De mensen met een beroepsbezigheid (de meerderheid!) namen dus kennis van de brief pas op donderdagavond 3 augustus (met de uitnodiging voor de vergadering van 's anderendaags 's morgens 4 aug.)! Een aantal van deze mensen kon dus onmogelijk aanwezig zijn. Het gemeentebestuur handelde hier met puur machtsmisbruik.
- In tegenstelling met de vermelding in het “Recht van antwoord” was de brief geen uitnodiging voor een vergadering boedelscheiding maar wel voor een boedelbeschrijving. De uitnodigingsbrief vermeldt letterlijk, in de 1e en 2e alinea van pagina 2: “Het Kollege van Burgemeester… en op vrijdag 4 augustus 1995 om 9 uur tot een boedelbeschrijving over te gaan. … Indien U dit wenst kunt U uiteraard ook aanwezig zijn bij deze opname.”.
- De vermelding over “Meningsverschillen en ruzie…” laten wij voor rekening van de opstellers van dit “Recht van antwoord”. Wij beschouwen dit als een pure gratuite bewering en stemmingmakerij.
- Het is onjuist te stellen dat er geen inventarissen aanwezig waren.

De uitnodigingsbrief van 2 aug. '95 was gericht aan de oorspronkelijke ondertekenaars van de overeenkomst 1985-'86 en dus niet aan de Heemkring. De op de vergadering aanwezige mensen konden daar de vereniging helemaal niet vertegenwoordigen en dus ook de inventarissen die opgesteld door de Heemkring niet overhandigen. De inventarissen werden opgesteld en bijgehouden op de Personal Computer (door en voor de Heemkring in depot geplaatst in het lokaal). De burgemeester eiste tijdens de vergadering van 4 augustus de onmiddellijke verwijdering van de P.C.!

Het College heeft op geen enkel ogenblik deze bestaande inventarissen aan de Heemkring gevraagd.

In haar betoog weigerde het gemeentebestuur ook steeds de aanwezige inventarisatiestukken opgesteld door de vroegere archiefvrijwilligers (1974-1984) en door de vroegere gemeentelijke dienst 'Heem en Archief' (aanvankelijk DAC-project) in acht te nemen (overzichtslijsten en duizenden steekkaarten).

Het verslag (.. juni '92) van het inspectiebezoek van het Algemeen Rijksarchief (14 mei '92) vermeldt o.m. “... Beide archiefgehelen zijn geordend en toegankelijk gemaakt, hetzij door gedactylografeerde lijsten, hetzij met behulp van alfabetische en numerieke steekkaarten…” en “... de inventarissen worden geregeld bijgewerkt...”. Ook dit verslag wordt blijkbaar volledig genegeerd door het College.

- In verband met inventarissen van de HOM-eigendommen kunnen wij verwijzen naar onze erg gedetailleerde lijsten die sinds het voorjaar 1995 overgemaakt werden o.m. aan de toenmalige schepen van cultuur M.C. Robijns en sinds midden 1995 aan het College van Burgemeester en Schepenen. De gedetailleerde lijsten van de HOM-eigendommen (algemeen, boeken, tijdschriften) kunnen sinds geruime tijd ook geraadpleegd worden op de internetpagina's http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/fr/ahe.htm.
- Van de vergadering “boedelbeschrijving” (en dus niet “boedelscheiding”) van 4 augustus 1995 werd nog dezelfde dag een verslag gemaakt door een vertegenwoordiger van de gemeentelijke administratie. In sommige brieven van het College werd dit verslag ook aangeduid als een “pro-ces-verbaal” of “inventaris” (o.m. brief College dd. 15 september 2000).

Hoewel wij bij herhaling en schriftelijk een kopie van dit verslag vroegen, weigerde het gemeentebestuur steeds ons dit te bezorgen. Wij ontvingen pas een kopie, na een zekere omwegprocedure, met een brief van het College dd. 15 september 2000

- Deze “boedelbeschrijving” vermeldt inderdaad op een nogal duidelijke en ondubbelzinnige wijze welke zaken eigendom zijn van het gemeentelijk archief en welke zaken de Heemkring toebehoren. Hoe kan het College in haar “Recht van antwoord” nu nog steeds spreken van “… de grootste willekeur en tot opeisingen van onterechte eigendommen”. Het gemeentebestuur blijft dus weigeren uitvoering te geven aan haar vaststellingen en notities in het verslag (proces-verbaal) dat zij zelf opstelde.
- Dit Verslag boedelbeschrijving gemeentelijk archief – Heemkring vermeldt ook “Burgemeester Vic Everaert stelt dat, na de boedelbeschrijving, moet overgegaan worden tot een boedelscheiding.”. Er kon, volgens hem, geen exacte datum worden afgesproken (vermelding in verslag van boedelbeschijving).

Ondanks onze herhaalde vraag de daaropvolgende maanden en jaren, vond deze vergadering 'boedelscheiding' nooit plaats. Het “gemeente-bestuur” had immers eenzijdig en dictatoriaal beslist dat de “volledige inboedel” van de lokalen archief op 4 augustus 1995 van de gemeente was (zie punt 14 van het “Recht van antwoord”).

- Met een brief van 1 juni 2001 schrijft het College ons '… Er werd vroeger een boedelbeschrijving gemaakt met akkoord van beide partijen. Indien de H.O.M. niet akkoord gaat met de vroegere overeenkomst dienen zij maar te procederen bij het gerecht.' Hier wordt dus duidelijk naar de boedelbeschrijving van 4 augustus 1995 verwezen. Over welk “akkoord van beide partijen” en welke “vroegere overeenkomst” men het hier heeft, weten wij niet.

In elk geval , het verslag van de vergadering “boedelbeschrijving”, opgesteld door de gemeentelijk zelf, bevat voor ons een praktisch correcte en duidelijke vermelding van wat van het gemeentelijk archief is en wat van de HOM is. Maar het gemeentebestuur blijft weigeren haar eigen opgestelde boedelbeschrijving uit te voeren en om te zetten in een boedelscheiding.

Van een onlogische toestand en van machtsmisbruik gesproken…!

- De “persoonlijke zaken die door de heer Willocx meegenomen werden” behelst enkel een kleine draagbare radio-ontvanger. De P.C. die op 4 augustus 1995 meegenomen werd was eigendom van de HOM – zie hierboven.
- Wij menen met overtuiging dat het College van Burgemeester en Schepenen zich helemaal niet gehouden heeft aan de overeenkomst van 1985-1986.
11 6. In het kader van de vermelde overeenkomst is het College van Burgemeester en Schepenen steeds bereid uitvoering te geven aan artikel 9, nl. bepaalde kopies van bepaalde bescheiden die reeds aanwezig zijn in het gemeentelijk archief kunnen aan de Heemkring bezorgd worden. 11 Ondanks onze herhaalde schriftelijke aanvragen de laatste jaren weigerde het gemeentebestuur ons kopieën te bezorgen van documenten die in het archief aanwezig zijn.

Wij nemen nota van de verklaring in het “Recht van antwoord” en zullen binnenkort het gemeentebestuur hieromtrent opnieuw op haar geloofwaardigheid evalueren.

12 7. In het najaar van 1995 hebben leden van de gemeentelijke heemkring zich tot tweemaal toe, ten onrechte, zonder toelating van het College van Burgemeester en Schepenen, toegang verschaft tot het gemeentelijk archief en dit via het om de tuin leiden van een gemeentelijke ambtenaar. Zonder toelating werden door de leden van de Heemkring documenten meegenomen. Na deze niet toegelaten bezoeken waren een reeks zaken verdwenen en herschikt. 12 - Op respectievelijk 24 oktober en 6 december 1995 bezochten bestuurders van de Heemkring het lokaal “archief” (vroegere jongensschool Nijverseel) waarin sinds begin augustus 1995 een behoorlijk aantal HOM-eigendommen door het gemeentebestuur geblokkeerd waren.
- Deze bezoeken gebeurden onder uitdrukkelijk toezicht van een plichtsbewuste gemeenteambtenaar die akte nam van de meegenomen zaken. Deze persoon was door de drie opeenvolgende gemeentebesturen sinds 1984 (begin overeenkomst tussen gemeente en HOM i.v.m. gemeentelijk archief) aangeduid als verbindingspersoon voor alle praktische modaliteiten tussen de vereniging en het gemeentebestuur. Deze ambtenaar was ook aanwezig op de vergadering boedelbeschrijving van 4 augustus 1995 (zie bij “10”).
- Bij deze bezoeken werden uitsluitend documenten (kopieën), enkele boeken en tijdschriften uit de HOM-bibliotheek en exemplaren (gedeelte van stock) van vroegere HOM-publicaties meegenomen.

Op 24 oktober gebeurde dit vooral in functie van de Davidsfonds-boekenbeurs tijdens de Allerheiligendagen (deel van onze stock van de HOM-publicaties) en op 6 december 1995 vooral dan voor zaken (documentatie) die ons op dat ogenblik het meest nodig leken om de continuďteit in de werking van de Heemkring te verzekeren.

Binnen de kortste termijn werd aan het gemeentebestuur schriftelijk gemeld wel-ke zaken wij meenamen. Wij noteerden dit ook in de lijst die kan geraadpleegd worden op de internetpagina
http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/fr/ahe.htm.

BESLUIT
13 Het College van Burgemeester en Schepenen is van oordeel dat, in het kader van haar verantwoordelijkheid ten opzichte van het gemeentelijk archief en ten opzichte van het gemeentelijk patrimonium, haar standpunt ongewijzigd blijft.

13

en

14

  

Dit is uiteraard geen besluit gesteund op een logische motivering maar gewoon een eenzijdige beslissing gebaseerd op puur machtsmisbruik.

Op welke basis kan het gemeentebestuur in deze zaak én partij én rechter zijn?

14 Behoudens de in artikel 9 vermelde fotokopies, behoort de volledige inboedel toe aan onze gemeente. 14  Wij nemen nota van het feit dat het College hier vermeldt dat de kopieën waarvan sprake is in art. 9 (van de overeenkomst tussen het College en de Heemkring dd. mei 1986) geen eigendom zijn van de gemeente. Het College gaat er dus van uit dat zij eigendom zijn van de Heemkring. Wij zullen binnenkort het gemeentebestuur hieromtrent opnieuw op haar geloofwaardigheid toetsen.

Het College bevestigt hier dat zij beschouwt dat de achtergehouden HOM-eigendommen toebehoren aan de gemeente. Het HOM-bestuur betwist dit ten gronde en meent dat het gemeentebestuur hier een duidelijke vorm van diefstal pleegt.

Ondanks onze herhaalde vragen heeft het College nooit enig bewijs kunnen leveren dat de betrokken zaken aan de gemeente toebehoren (schenkingsbewijs, aankoopbewijs,…). Anderzijds heeft de HOM voor de meeste van deze zaken wel eigendomsbewijzen!

  Namens het College van Burgemeester en Schepenen.  

Het HOM-bestuur                

Tot zover de tekst van dit “Recht van antwoord” vanwege het Opwijks gemeentebestuur en de commentaar en de rechtzettingen van de Heemkring hierop.

Meer informatie over de zaak van de door het gemeentebestuur achtergehouden HOM-eigendommen leest men op de internetpagina's van de HOM-website

http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/arch_en_doc/index.htm (binnen heemkringopwijk.net/HOM-alg). Onder meer volgende documenten kunnen er geraadpleegd worden (zie menu links):

algemeenheden
tekst van de open brief dd. 5 oktober 1998 aan de HOM-leden, de lezers van het HOM-tijdschrift en aan de Opwijkse bevolking
de algemene gedetailleerde lijst van de eigendommen van de Heemkring in de lokalen Gem. Heemkundig Archief op 1 augustus 1995
lijst van de boeken uit de HOM-bibliotheek die sinds aug. 1995 door het Opwijks gemeentebestuur achtergehouden worden.
lijst van de tijdschriften uit de HOM-bibliotheek die sinds aug. 1995 door het Opwijks gemeentebestuur achtergehouden worden.
een voorbeeld van een van de door het gemeentebestuur achtergehouden stukken: het 18e eeuws professiedicht (lofdicht) voor begijn Berlendis Eugenia Rollier (1786).

Op aanvraag kunnen wij aan onze leden alle details bezorgen, met mogelijkheid van inzage van alle briefwisseling en andere documenten ter zake. Neem hiervoor gerust contact op met één van onze bestuurders.


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-