Naar HOM-website

Startpagina HOM-algemeen

Nieuw op HOM-site

Naar externe links

Zoeken in HOM-site

Inloggen HOM-ledengebied

Vorige bezochte pagina

Volgende (reeds bezochte) pagina

Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Klik voor naar top van de pagina of dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Rechtermuisknop

 

  

  
  

HOM-mededelingen

augustus 2000


Pater Désiré Abbeloos,
een Opwijkse martelaar in China

Op 22 augustus 1900 stierf de Opwijkse pater Désiré Abbeloos in Binnen-Mongolië. Hij liet er als missionaris Scheutist, samen met enkele mede-paters en een groot aantal gelovigen, het leven voor het christelijk geloof in de missie van T'ie-ko-tan-keou, tijdens de Boksersopstand.

De 100-ste verjaardag van zijn dood werd in Opwijk herdacht, onder meer met de onthulling op zaterdag 9 september 2000 van een gedenkplaat aan zijn geboortehuis in de Kerkstraat (realisatie Davidsfonds Opwijk).

Een samenvatting van de levensloop van pater Abbeloos kan men lezen in het boek Opwijkse geestelijken van Jozef De Ridder (1992, uitgave Heemkring Opwijk-Mazenzele), p. 32-33.

In het HOM-tijdschrift 1996-3 en 1996-4 verscheen een erg uitgebreide bijdrage, in 2 afleveringen, 'Pater Désiré Abbeloos, een Opwijkse martelaar in China' van de hand van Jan Meeussen. Dit artikel is nu integraal raadpleegbaar op deze HOM-internetsite (Deel 1, deel 2).

In het HOM-tijdschrift 1999-2 werd een genealogie van het Opwijks geslacht Abbeloos (te Opwijk sinds 1690) van Leo Lindemans opgenomen.

Pater D. Abbeloos

Pater Désiré Abbeloos voor 
zijn vertrek naar China in 1898.

Getekend portret door C. Hansen.


www.heemkringopwijk.be - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-