RUP Nijverseel en de Gecoro

Geplaatst op 23-10-2007

Afgelopen zomer, van 14 juni tot 13 augustus 2007, had het openbaar onderzoek plaats voor het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel' (met onteigeningsplan voor het geplande bedrijventerrein). Het plan was op de gemeenteraad van 24 mei 2007 voorlopig vastgesteld.

Er werden bij dit openbaar onderzoek in totaal niet minder dan 42 bezwaarschriften en opmerkingen ingediend, die in totaal door 170 individuele burgers werden ondertekend. Eén bezwaarschrift werd ingediend door en voor een Opwijkse vereniging en één door het bestuur van een aanpalende gemeente. De ingediende bezwaarschriften en opmerkingen behandelden in totaal 35 (of meer) punten.

Daarnaast waren er ook uitgebreide lijsten van opmerkingen en adviezen, enerzijds van de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en anderzijds van het Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed (Vlaamse gemeenschap).

Op de vergaderingen van respectievelijk 27 augustus en 1 oktober 2007 'behandelde' de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) deze bezwaarschriften en opmerkingen. Op ergens een uitzondering na werden alle door de burgers ingediende opmerkingen en bezwaarschriften van tafel geveegd.

De gemeenteraad van 25 oktober beslist over de definitieve aanvaarding van dit gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Nijverseel', met onteigeningsplan.

Ondertussen stelden wij aan de Gecoro enkele duidelijke vragen in verband met de behandeling van de bezwaarschriften en opmerkingen:

-

over het manifest niet respecteren van enkele essentiële regels van haar eigen huishoudelijk reglement

-

over het feit dat een behoorlijk aantal punten van de ingediende bezwaarschriften en opmerkingen niet binnen de Gecoro behandeld en beantwoord zijn

-

over de rol en de invloed van het studiebureau (auteur van het plan) in de behandeling en de besluitvorming (advisering) van de bezwaarschriften en opmerkingen door de Gecoro

-

...

Meer informatie, onder meer over de behandeling door de Gecoro van de bezwaarschriften en de opmerkingen op het ontwerp van RUP Nijverseel (met onder meer de verslagen van de vergaderingen en het advies naar de gemeenteraad toe) en de reactie hierop door de HOM, kan geraadpleegd worden op de pagina's www.heemkringopwijk.be/fr/RUP_Nijverseel.htm.