Gemeentelijk cultuurbeleidsplan 2008-2012 en HOM

Geplaatst op 24-07-2008

Opwijk, 6 juli 2007

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: Cultuurbeleidsplan 2008-2012

Ons kernbestuur nam akte van de inhoud van uw brief van 6 mei 2008 (kenmerk: JVN/VD/2008.1468) als antwoord op onze brief van 2 februari 2008.
Wij zullen uw antwoord integreren in onze informatie naar ons geïnteresseerd publiek toe.

In uw brief geeft u nog steeds geen antwoord op onze vraag waarom en hoe de relatie tussen het gemeentebestuur en Heemkring Opwijk-Mazenzele zou drukken op de werking van het gemeentelijk archief (cfr 'Swot analyse' in het Gemeentelijk Cultuurbeleidsplan 2008-2012 dat op voorstel van uw gemeentebestuur op de gemeenteraad van 20 december 2007 werd goedgekeurd).

Indien de slechte relatie tussen het gemeentebestuur en de HOM werkelijk zou drukken op de werking van het gemeentelijk archief, zou het gemeentelijk cultuurbeleidsplan juist moeten voorzien in een (poging van een) oplossing voor dit al te lang aanslijpend conflict. Helaas, wij vinden hieromtrent niets terug in bijvoorbeeld het hoofdstuk 'Strategische doelstelling 1'. Dit stemt tot nadenken! Zeker omdat binnen het cultuurbeleidsplan precies de coördinerende taak van de gemeentelijke overheid een belangrijke functie vervult. Betekent dit dan dat de gemeente ten onrechte gesubsidieerd wordt voor dit cultuurbeleidsplan en dat zij deze taak niet voor haar rekening wil nemen. Andere passages in het cultuurbeleidsplan waar wordt gesproken over de jaloerse reacties vanuit de verenigingen lijken dit te bevestigen.

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Jan MEEUSSEN

bestuurder

bestuurder