Gedeeltelijke verlegging van de buurtweg nr. 86 (aansluiting aan Kattestraat). Openbaar onderzoek.

Geplaatst op 22-10-2008

Opwijk, 11 september 2008

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: gedeeltelijke verlegging van de buurtweg (voetweg) nr. 86 (Kattestraat)

In het kader van het openbaar onderzoek (tot 12 september 2008) wensen wij hierbij onze opmerkingen en voorstellen te geven in verband met de aanvraag tot de gedeeltelijke verlegging van de buurtweg (voetweg) nr. 86

1.

Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) heeft geen bezwaar tegen het principe van de gevraagde gedeeltelijke verlegging van de voetweg bij de aansluiting aan de Kattestraat, tegen de westgevel van het huis gebouw nr. 9.

2.

In de gemeentelijke Atlas der Buurtwegen staat deze weg nr. 86 (de 'Pastorijweg') vermeld met een breedte van 1,50 meter over de ganse lengte (tot aansluiting aan de weg nr. 79.
In de huidige aanvraag voor de gedeeltelijke verlegging wordt een bestaande breedte van 1,80 meter vermeld.
Voor het nieuwe traject voorziet men een breedte van 3 meter. Deze breedte voor de buurtweg nr. 86 is overgenomen van het recente RUP Nanove. Deze wijziging van de breedte van de voetweg ten aanzien van de bepalingen in de Atlas der Buurtwegen wordt in het RUP nergens gemotiveerd. De adviezen en opmerkingen van het provinciebestuur Vlaams-Brabant (brieven respectievelijk van 11 september 2007 en 20 maart 2008 –met bijlage-) vermelden onder meer: 'Doorheen het RUP lopen diverse buurt- en voetwegen die al dan niet juist worden weergegeven op het plan van de juridische toestand'. Moet men veronderstellen dat deze aangeduide breedte van 3 meter een fout is in het RUP ? De Gecoro, het gemeentebestuur en de gemeenteraad negeerde deze fout (en andere fouten) ondanks de diverse opmerkingen betreffende de buurtwegen door het provinciebestuur en Heemkring Opwijk-Mazenzele (in kader openbaar onderzoek).

Een verbreding tot 3 meter van een voet- en fietsweg ('trage weg') heeft geen enkel nut en zet de figuurlijke poort open voor het gebruik van de weg voor voertuigen naar garages en andere autostalplaatsen langsheen de weg – zie diverse slechte voorbeelden in de gemeente.

Heemkring Opwijk-Mazenzele pleit met aandrang voor het behoud van de huidige voorziene breedte van 1,50 meter voor de ganse lengte van de weg, overeenkomstig de bepalingen in de Atlas der Buurtwegen. Bij de aansluiting aan de de Kattestraat dienen de nodige voorzieningen geplaatst te worden om elk gebruik anders dan voet- en fietsweg doeltreffend te verhinderen.

3.

De bestaande voet- en fietsweg sluit nu trechtervormig aan op de Kattestraat, Hierdoor is er daar een veilige situatie (zichtbaarheid, plaats om met de fiets te stoppen,…).
Met het nieuw gevraagde tracé zou de weg loodrecht aansluiten op de straat, tussen twee gevels in het straatalignement (huis nr. 9 en nieuw te bouwen nr. 10). Dit zal, zonder bijkomende voorzieningen, aanleiding geven tot gevaarlijke situaties voor fietsers die uit de weg komen (beperkte zichtbaarheid, men moet de fiets al op het voetpad van de Kattestraat staan voor men iets ziet in de straat,…).

4.

De nieuwe gedeelte van de weg loopt langs de zijgevel van het bestaande huis nr. 9. Dit is een blinde muur, een zijgevel (tussenmuur) van een bestaande geslo-ten bebouwing. Het is een verhoging van een oude niet-afgewerkte zijgevel (tussenmuur).
Wij dringen er op aan deze muur op een esthetische en stedenbouwkundig verantwoorde wijze af te werken langs de kant van de herlegde weg.

Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden. Wij vragen dat elk van onze opmerkingen en voorstellen zou onderzocht en beantwoord worden.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter