Gedeeltelijke verlegging van de buurtweg nr. 64 (Kloosterstraat-Konkelgoed). Openbaar onderzoek.

Geplaatst op 16-02-2009

Opwijk, 14 februari 2009

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: gedeeltelijke verlegging van de buurtweg nr. 64

In het kader van het openbaar onderzoek (tot 16 februari 2009) wensen wij hierbij onze opmerkingen en voorstellen te geven in verband met de aanvraag tot de gedeeltelijke verlegging van de buurtweg (voetweg) nr. 64 (deel van het vak Kloosterstraat-Konkelgoed, deel van de Droeshout Stenenweg).

Opmerkingen

 

in het dossier dat voor het openbaar onderzoek ter inzage lag vond men geen enkele motivatie voor deze gedeeltelijke verlegging van de weg.
Het dossier bevatte enkel het eigenlijke aanvraag (voorpagina, plannetje met uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen Detailplan nr. 7, een plannetje met uittreksel uit het kadastrale plan en een metingsplan op schaal 1/500 en enkele foto's van de bestaande situatie), een brief aan de ontwerper met de opdracht voor het aanvraagdossier, een brief aan de Ontvanger van registratie en domeinen, een brief aan de aanpalende eigenaars en een kopie van het aankondigingsbericht voor dit openbaar onderzoek.

 

 het RUP 'Nanove' (2008) geeft ook geen zichtbare aanduiding betreffende  deze plaatselijke verlegging van de voetweg. Het zuidwestelijk deel van de weg staat zelfs niet aangeduid op het grafisch plan van dit RUP 'Nanove'.

Bezwaren

 

deze 1,50 meter brede weg (volgens Atlas der Buurtwegen, de huidige verharding is wel duidelijk minder breed) wordt van oudsher veel gebuikt door voetgangers en vooral fietsers, onder meer als deel van de verbinding tussen de wijken (parochies) Droeshout (en Mazenzele) en Opwijk-centrum, nu via de woonwijk Konkelgoed.

Momenteel loopt de weg diagonaal door perceel Sectie B 656f2.
Het 'voorstel' is nu om de weg naar de rand van het perceel te verplaatsen. Daardoor wordt de weg enigszins verlengd maar vooral, worden twee bochten van ca. 135° (waarvan één ruim afgerond) vervangen door een hoek van ca. 90° met een heel kleine 'afronding' met straal van slechts 1,50 m.

Recent zijn er op Vlaams niveau verschillende initiatieven geweest om de huidige wet op de buurtwegen te actualiseren (o.m. naar een ontwerp van decreet 'Stille wegen'). Telkens komt daarin aan bod dat in geval van wijziging of aanpassing gezorgd moet worden voor evenwaardige alternatieven qua verkeersveiligheid. Tegelijkertijd wordt er ook vanuit het gegeven mobiliteit zeer veel belang gehecht aan de veilige verbindingen die via buurt- en andere trage wegen kunnen worden gerealiseerd.

De voorziene wijziging van Buurtweg 64 is op basis van dit gegeven nefast. Het nieuwe tracé, waarbij een hoek van 90° wordt gecreëerd op het al met al reeds smalle tracé, maakt het onmogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van de weg met de fiets. Ook voor andere gebruikers is deze ingreep ongelukkig en zelfs gevaarlijk.

 

Het RUP 'Nanove' suggereert op een erg vage manier de realisatie van een fysieke verbinding tussen het OCMW-rusthuis en het park en G.C. Hof ten Hemelrijk buiten de Kloosterstraat om.
Voorliggend 'voorstel' voor de gedeeltelijke verplaatsing van de weg nr. 64 wordt in geen enkele manier gekaderd in een ontwerp voor een verbinding OCMW-rusthuis – Hof ten Hemelrijk. Blijkbaar bestaat er hiervoor nog geen enkel plan of verdere aanduidingen hoe één of ander eventueel zal gerealiseerd worden.
Dit voorstel voor de gedeeltelijke verplaatsing van de weg maakt ook geen deel uit van een meer globaal plan voor de herwaardering en de structurering van het netwerk van trage wegen in het betrokken gebied. Dergelijk plan voor de optimalisatie van het plaatselijk buurtwegennetwerk bestaat trouwens niet eens.

Conclusie

Het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele is omwille van bovenvermelde redenen gekant tegen deze gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 64.


Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden. Wij vragen dat alle opmerkingen en bezwaren zouden onderzocht en beantwoord worden.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter