Verkavelingsaanvraag 'Matexi' te Mazenzele (Steenweg- Molenstraat-Heerbaan, 45 kavels) – 3de openbaar onderzoek
 

Geplaatst op 08-08-2013

Opwijk, 7 augustus 2013

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

 verkavelingsaanvraag 'Matexi' te Mazenzele (Steenweg- Molenstraat-Heerbaan, 45 kavels) – 3de openbaar onderzoek

In het kader van het nieuwe openbaar onderzoek wensen wij hierbij onze opmerkingen en bezwaren te geven in verband met de verkavelingsaanvraag 'Matexi' te Mazenzele (45 kavels).

Opmerkingen en voorstellen:

1.

Gelet op de omvang van het project, de gunstige bodemkundige omstandigheden en de geschiedenis van de regio is de kans groot dat er op het terrein (tussen de oude heerweg Brussel-Dendermonde –nu Schaapheuzel, Heerweg, Lepelstraat, Zottegemstraat,…- en de woonkern Dorp-Dries) archeologische relicten aanwezig zijn.

Wij pleiten dus voor voorafgaandelijk archeologisch onderzoek, o.m. overeenkomstig de bepalingen van het 'archeologiedecreet' (1993 en latere aanpassingen).

Wij verwijzingen hieromtrent ook naar het advies van Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid) over dit verkavelingsproject, dat de gemeente op 27 juli jl. ontving.

2. (Verplaatste) voetweg nr. 21:

Het kan toch niet dat men een buurtweg (trage weg) zomaar laat samenvallen met een rijweg voor auto's. Dit zou neerkomen met een feitelijke afschaffing van de buurtweg. Dit is niet voorzien in de procedures.
Wij pleiten voor het zichtbaar behoud, met andere materialen en materiaalkleur, van de voetweg (buurtweg) op het nieuwe tracé langsheen (naast) het traject van de verkavelingsstraten.
De nodige voorzieningen dienen geplaatst te worden (paaltjes) om de beletten dat auto's op de zate van de weg geparkeerd of gestationeerd worden. Cfr. verkaveling 'Van Limberghen' in Zottegemstraat,…

3. Buurtweg nr. 5 (voet- en fietsweg)

Wij pleiten voor een uitvoering in monolitisch materiaal (en dus niet in klinkers), overeenkomstig de bepalingen van het Vademecum Fietsvoorzieningen (Mobiel Vlaanderen).

Er dient een afdoende bescherming naar de open beek toe geplaatst te worden.

4. De gemiddelde oppervlakte van de ontworpen verkavelingspercelen bedraagt slechts 3,06 a., dus ruim minder dan de helft van de aanpalende bebouwde percelen. Men kan dus moeilijk spreken van een goede integratie in het bestaande percelenpatroon.
5. Het geheel van de verkaveling (45 percelen) is geen aaneengesloten blok, maar is een zigzagaaneensluiting van beschikbare terreinen tussen bestaande bouwpercelen. Het geheel wordt volgepropt met woningen. Op meerdere plaatsen geeft dit aanleiding tot hinderlijke buursituaties met bestaande woningen en tuinen.
6. De nog bestaande boomgaarden worden opgeofferd voor dit verkavelingsproject. Er is hiervoor geen enkele compensatie voorzien.
7. Een project met 45 verkavelingspercelen betekent ca. 70-80 auto's (m.i.v. bezoekers) die, ondanks de (weinige) parkeerplaatsen die voorzien worden, veelal op de straat (zonder voet- of fietspad!) zullen geparkeerd of gestationeerd worden, vooral 's avonds en tijdens de weekends en andere niet-werkdagen.

Wij pleiten voor afzonderlijke parkeerplaatsen, bij voorkeur aan de rand van de verkavelingsbebouwing (cfr. parkeerzones in Konkelgoed).

8. Voor een geheel van 45 nieuwe woningen (een huizenuitbreiding voor Mazenzele van schier ca. 10 % ), zou de aanwezigheid van een aangepast en goed uitgerust speelterrein voor de kinderen meer dan wenselijk zijn. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de kinderen van deze wijk de erg drukke gewestweg moeten oversteken om naar het speelterrein aan de Gildelaan te gaan. Het nieuwe speelterrein zou ook vlot toegankelijk moeten zijn voor de jeugd van de omliggende (bestaande) straten.
9. Enkele opmerkingen bij de stedenbouwkundige voorschriften van het verkavelingsontwerp:
- 2.1.B.: bouwlijn op 5,00 m. achter de rooilijn. Dit te weinig. Als er een doorsnee auto op de oprit staat, staat hij deels op de openbaren weg.
- 2.1.B.: bouwdiepten 15,00 en 12,00 is te veel voor dergelijke ondiepe percelen
- 2.1.C.: kroonlijsthoogte max. 6,20 m.: te veel.
- 2.1.C.: beter geen keuze laten tussen hellende en platte daken.
- 2.1.D.: carport 21 m2 en hoogte 3,50 m.: te groot en te hoog.
- 2.2.A.: bijgebouwen op min. 1,00 m. van de perceelsgrens: te weinig (geeft vuile en verwaarloosde zones)
- .2.B.: oppervlakte bijgebouwen 40 m2: de groot voor zulke kleine percelen.
- ...
6. De benaming 'Ranakker' voor het verkavelingsontwerp is overgenomen van documenten (lijsten) bij het hedendaags kadastraal plan. Dergelijke documenten hebben geen enkele toponymische waarde. 'Ranakker' is een schrijffout voor Rau(w)akker (ruwe, moeilijke, rauwe, zwaar te bewerken akkergrond of 'Ruwe akker': onbeploegde, braak liggende akker. De Mazelse Rau(w)akker strekte zich uit langs weerszijden van de bestaande Steenweg (ter plaatse: 'Kayenacker'.

Wij pleiten voor een toponymisch correcte naam voor de verkaveling (en woonwijk).


Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden. Wij vragen dat elk van onze opmerkingen en bezwaren zou onderzocht en beantwoord worden.

Graag ontvangen wij een antwoord met het gevolg dat aan onze opmerkingen en bezwaren gegeven wordt.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter