2014-2019: herdenking 100 jaar Groote Oorlog.
 

Geplaatst op 12-02-2014

Ook in Opwijk wordt vanaf 2014 de Eerste Wereldoorlog bijzonder herdacht. Deze wereldbrand, die ook in onze dorpen verwoesting, miserie, honger en onnoemlijk menselijk leed teweegbracht, barste los begin augustus 1914, dus 100 jaar geleden.

Heemkring Opwijk-Mazenzele had de afgelopen decennia al herhaaldelijk bijzondere aandacht voor deze erg belangrijke periode in onze geschiedenis, met een grootse tentoonstelling (met publicatie) in november 1989 (in het nieuwe bibliotheekgebouw), het uitgebreid boek Getuigenissen van de «andere oorlog». Opwijk en Mazenzele (en omstreken) 1914-1918 (2004), diverse bijdragen in het HOM-tijdschrift en op de website www.heemkringopwijk.be,...
Onder meer dank zij belangrijke giften en door vele opzoekingen bezit onze vereniging een uitgebreide documentatie- en archiefverzameling over WO I.

In 2012-2013 verleenden wij onze medewerking aan het boek Oorlogsdagen, door Pieter Serrien (bij Manteau, sept. 2013). Wij werkten ook, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Opwijk, uitgebreid en gewaardeerd mee aan het project De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was. Dit project omvat onder meer een reizende tentoonstelling en een tijdelijke fietsroute Relicten WOI. Dit project wordt gerealiseerd door Toerisme Brabantse Kouters vzw (waarvan Opwijk deel uitmaakt).

Nog dit voorjaar hebben wij twee initiatieven rond de herdenking WO I.

Op vrijdag 21 februari organiseren wij een geïllustreerde lezing Oorlogsdagen 1914-1918 in Opwijk, door auteur Pieter Serrien, aan de hand onder meer van het oorlogsdagboek 1914-1918 van Opwijkenaar Louis Lindemans.

Op zondag 27 april is het Erfgoeddag, met als jaarthema Grenzeloos 1914-1919. Wij belichten met een tentoonstelling en een publicatie de vele Opwijkenaars en Mazelaars die door de oorlogsomstandigheden over de landsgrenzen trokken en de groepen vreemdelingen die (tijdelijk) in onze dorpen verbleven. En het zijn er heel wat: naar Nederland, Frankrijk en Engeland gevluchte burgers, geïnterneerde soldaten in het neutrale Nederland, onze soldaten in opleiding of op verlof of in herstel in Frankrijk en Engeland, vrijwilligers en ontsnapte geïnterneerde soldaten die vanuit Nederland vertrokken om via Engeland en Frankrijk het Belgische front te vervoegen, krijgsgevangenen in Duitsland, soldaten in Frankrijk gestorven en begraven, naar Duitsland gedeporteerde arbeiders, Duitse bezettingssoldaten in Opwijk, Noord-Franse vluchtelingen (geëvacueerden) in Opwijk, Italiaanse soldaten in Opwijk (nov. 1918), bezettingssoldaten in Duitsland na de wapenstilstand,…

Meer info over ons herdenkingsprogramma WO I vindt je op onze webpagina's www.heemkringopwijk.net/HOM-alg/WO_I/index.htm.

Wie ons voor onze projecten nog meer informatie, documentatie, voorwerpen, foto's of archiefstukken in bruikleen wil bezorgen kan hiervoor terecht bij Jan Meeussen, Stationsstraat 13 (tel. 052-35 67 90) of Maurice Willocx, Bolstraat 93 (tel. 052-35 50 27). Oprechte dank.