'Mazenzele, 500 jaar dorp in de kijker'

 

Geplaatst op 17-03-2015

In het kader van een reeks activiteiten rond 'Mazenzele, Dorp in de Kijker' van de Landelijke Gilde Opwijk-Mazenzele vond de heem- en geschiedkundige tentoonstelling 'Mazenzele, 500 jaar dorp in de kijker' plaats van 7 tot 9 maart jl.. Deze expositie werd inhoudelijk gerealiseerd door Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM). Zij kende een erg ruime belangstelling. Veruit het grootste deel van het tentoongesteld materiaal (soms eeuwenoude documenten, kaarten en plannen, honderden foto's, voorwerpen,…) kwam uit het eigen HOM-archief en de HOM-documentatieverzameling.

Ter voorbereiding en in aansluiting met deze overzichtstentoonstelling stelden wij onder meer een aantal documenten op die bijdragen tot de ontsluiting van de heemkundige en geschiedkundige kennis over Mazenzele. Twee van deze documenten zijn nu op de HOM-internetsite geplaatst:

-

een ruime bibliografie (literatuurlijst) over Mazenzele (boeken, tijdschriftartikelen en bijdragen allerhande, m.i.v. studiewerken, voorbereidingen,…, samen ca. 210 items.

-

een beknopte inventaris van het oud kerkarchief van Mazenzele (met inbegrip van H. Geesttafel, Bureel van Weldadigheid,…), samen ca. 630 items.

Deze werken kunnen geraadpleegd worden via www.heemkringopwijk.be/A&D/Ontsluiting.htm.