Tentoonstelling 'De groote Oorlog. Toen leven overleven was'
 

Geplaatst op 18-06-2015

Opwijk, 2 juni 2015

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

 herdenking 'Grote oorlog'

Volgens de planning die opgesteld werd in het voorjaar 2014 vindt de tentoonstelling 'De groote Oorlog. Toen leven overleven was' van de vzw De Brabantse Kouters plaats in Opwijk van 30 oktober tot zondag 15 november 2015.

Deze tentoonstelling is opgebouwd rond zes thema's: de inval, (over)leven tijdens de oorlog, persoonlijk leven, leven met de bezetter, parallelle dorpen (vluchtelingen) en bevrijding en herdenking.
De tentoonstelling is enkel samengesteld uit documenten, dus geen voorwerpen. De documenten (enkel kopieën) zijn samengebracht op het bagagerek van zes fietsen. Elke fiets belicht één van de thema's. De getoonde documenten en foto's (vaak verkleiningen) zijn afkomstig van de 11 huidige gemeenten die deel uitmaken van De Brabantse Kouters (dus in totaal niet minder dan ca. 40 dorpen van tijdens de oorlog). De hoeveelheid informatie (documenten en foto's) dat voor elk van deze dorpen getoond wordt is dan ook erg beperkt. In heel wat gevallen komen sommige thema's voor sommige dorpen gewoon niet aan bod.

In 2013 bezorgden wij veel materiaal en informatie aan de organisatoren en samenstellers van de tentoonstelling.
Maar ook voor onze dorpen Opwijk en Mazenzele is de hoeveelheid en de aard van het materiaal dat uiteindelijk getoond wordt, zeker niet voldoende representatief voor de talrijke en thema's van 'WO I in onze dorpen'.
Dit wordt nog versterkt door het feit dat specifieke aspecten (omstandigheden) van onze dorpen i.v.m. het dagelijks leven onder de oorlog nauwelijks of zelfs helemaal niet aan bod komen (onze dorpen aan de rand van de provinciegrens -grens Etappegebied-, onze dorpen aan de rand van de omliggende strijdgebieden -Dendermonde-Lebbeke en Buggenhout-Opstal-,…).

De tentoonstelling zal ons inziens dan ook zeker niet voldoen aan de verwachtingen van heel wat geïnteresseerde dorpsgenoten.

Ook het hoofdstuk 'Dagelijks leven onder de oorlog' op de tentoonstelling 'Droeshoutse helden' van november 2014 was zeker niet voldoende gestoffeerd en representatief.

Heemkring Opwijk-Mazenzele bezit veel eigen archief- en documentatiemateriaal over het onderwerp 'Dagelijks leven onder de oorlog in onze dorpen' en heeft ook een rijke kennis en ervaring ter zake (tentoonstellingen, publicaties,…).             

Hierbij doen wij volgend voorstel:

     -  de gemeente (en Brabantse Kouters) organiseert de reizende tentoonstelling met de zes fietsen in een voldoende grote ruimte die vlot toegankelijk en herkend wordt door het grote publiek. De tentoonstellingsfietsen moeten op voldoende afstand van mekaar staan en rondom ruim bereikbaar zijn (Grote schuur Hof ten Hemelrijk ?).

     -  de Heemkring bouwt daar rond, voor dezelfde periode, een ruime aanvullende en specifieke tentoonstelling 'Dagelijks leven onder de oorlog in onze dorpen Opwijk en Mazenzele' (werktitel), met originele archiefdocumenten, fotovergrotingen, voorwerpen, literatuur,…

     -  de gemeente draagt de onkosten van deze toegevoegde tentoonstelling en zorgt (gratis) voor materiële ondersteuning

     -  de gemeente + heemkring zorgen samen voor het toezicht en de permanentie bij de tentoonstelling,… volgens verder af te spreken modaliteiten

Wij blijven uiteraard beschikbaar om dit voorstel verder toe te lichten en te bespreken.

Om in voorkomend geval de bijkomende tentoonstelling degelijk te kunnen organiseren en voor te bereiden, zouden wij graag een antwoord kennen van uw gemeentebestuur tegen eind juni e.k.

Met de hoogachting,

voor het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter