Geleide wandelingen in Opwijk-dorp 'Onroerend erfgoed herinnert aan WO I'

 

Geplaatst op 05-09-2015

Zondag 13 september e.k.: Open Monumentendag.

Onroerend erfgoed herinnert aan WO I

Geleide wandelingen in Opwijk-dorp

100 jaar geleden bepaalde de Eerste Wereldoorlog grondig de loop van de geschiedenis.

Hoewel ons dorp nooit in de eigenlijke gevechtszone kwam te liggen, zijn er toch heel wat locaties die de herinnering aan WO I bewaren.

Met Open Monumentendag op zondag 13 september gaan we in groep op ontdekking naar de verschillende plaatsen in Opwijk-dorp die tijdens de oorlog een rol speelden. Hoewel het niet altijd om de meest spectaculaire of monumentale gebouwen gaat, vertellen ze toch op hun eigen manier hun geschiedenis van tijdens WO I.

De plaatsen die herinneringen met zich meedragen aan de Eerste Wereldoorlog worden bezocht en hun specifiek oorlogsverhaal wordt verteld. Tegelijkertijd wordt ingegaan op de invloed van de oorlog op het dagelijkse leven: de situaties tijdens de dramatische septemberdagen 1914, opeising van mensen en goederen door de Duitsers, vier jaar bezetting, het weinige nieuws van de frontsoldaten, van krijgsgevangenen en Opwijkse vluchtelingen, de erg moeilijke bevoorrading van de bevolking, de armoede en de hulporganisaties, de oorlogsschade, de smokkelaffaires, de inkwartiering van de bezettende troepen, de moeilijke reisomstandigheden, de gesneuvelden en de burgerslachtoffers, de vele vluchtelingen en geëvacueerden uit West-Vlaanderen en uit Noord-Frankrijk, aspecten van de culturele, maatschappelijke en sociale werking, de Vlaamse Beweging en het activisme, de naweeën van de oorlog...

Er zijn rondleidingen om 10u30, om 14 uur en om 16 uur.

Samenkomst telkens aan het G.C. Hof ten Hemelrijk
(binnenkoer).

Deelname is gratis.

Meer info: www.heemkringopwijk.be/omd-2015.

Met medewerking van het Gemeenschapscentrum Opwijk.

De Sint-Pauluszaal (1909-'10) vervulde onder WO I een
erg belangrijke maatschappelijke en sociale rol.