Gerestaureerde Sint-Rochuskapel: prachtig!

 

Geplaatst op 19-09-2015

Op vrijdag 11 september jl. werd met een passende festiviteit de Sint-Rochuskapel ('t Kintskapel, Mazelstraat-'t Kintstraat) opnieuw in gebruik genomen. De kapel dateert van 1770. Na een zorgvuldig onderzoek en studie werd een grondige restauratie van het monument (buiten en binnen) eind juli jl. afgerond. Het resultaat is prachtig. Proficiat aan de bouwheer (Kerkfabriek St. Paulus Opwijk), aan de architect en de onderzoekers, aan de aannemers en de ambachtslui.

Dergelijke diepgaande restauratie kost uiteraard veel geld. Gelukkig is de kapel een beschermd monument en werd dus het overgrote deel van de factuur betaald met subsidiegeld van het Vlaams Gewest (Onroerend Erfgoed). Het noodzakelijk aandeel in de kosten is hierdoor voor de eigenaar (Kerkfabriek St. Paulus Opwijk) en de gemeente in verhouding beperkt.

Met een sterk onderbouwd en gemotiveerd dossier vroeg Heemkring Opwijk-Mazenzele in november 1991 aan de bevoegde Vlaamse administratie en aan de toenmalige gemeenschapsminister, de procedure te starten voor de bescherming van een aantal Opwijkse en Mazelse monumenten. Hierbij was ook de Sint-Rochuskapel. Onze vraag werd nog enkele keren herhaald en in herinnering gebracht. De kapel werd eindelijk begin 1997 op een 'ontwerp van lijst van voor bescherming vatbare monumenten, stads- en dorpsgezichten' geplaatst (ministerieel besluit van 17 februari 1997). De definitieve bescherming van de Sint-Rochuskapel (met de drie lindebomen) volgde dan in het voorjaar 1998 (M.B. 10 maart 1998). Hierdoor werd de medefinanciering door het Vlaams Gewest voor noodzakelijke werken, een feit. Hoofdzakelijk hierdoor kon de recente grondige restauratie gerealiseerd worden.