Tentoonstelling  'De Groote oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was

 

Geplaatst op 02-09-2015

Tentoonstelling

 'De Groote oorlog in de Brabantse Kouters.
Toen leven overleven was

Van dinsdagavond 10 tot vrijdag 13 november e.k. vindt op het Hof ten Hemelrijk de rondreizende tentoonstelling plaats 'De Groote oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was’.

Het is een intergemeentelijk project dat gerealiseerd werd door de vzw De Brabantse Kouters.
Hierbij wordt de oorlog en wat die teweegbracht in Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Machelen, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Merchtem, Londerzeel, Affligem, Opwijk en Asse, onder de loep genomen. Vooral de verhalen en de overlevingsstrijd van de mensen uit deze streek staan centraal.

Op vraag van de provincie en van de gemeente Opwijk verleende Heemkring Opwijk-Mazenzele haar ruime medewerking aan het project, door specifiek en intensief opzoekingwerk en door het doorgeven van documentatie, informatie en relevante archiefdocumenten van onze dorpen.

De tentoonstelling in Opwijk was eerder gepland van vrijdag 30 oktober tot zondag 15 november 2015, als laatste in de rij van de 11 gemeenten.

De expositie is opgebouwd rond zes thema's: de inval, (over)leven tijdens de oorlog, persoonlijk leven, leven met de bezetter, parallelle dorpen (vluchtelingen)
De verhalen, personages en gebeurtenissen worden getoond in documenten (kopieën) die zijn samengebracht in de bagage van zes oude fietsen. Elke fiets belicht één van de thema's.

De getoonde documenten en foto's zijn afkomstig van de 11 gemeenten die deel uitmaken van De Brabantse Kouters (in totaal niet minder dan ca. 35 dorpen van tijdens de oorlog). Hierdoor is de hoeveelheid informatie (documenten en foto's) dat voor elk van deze dorpen getoond wordt, erg beperkt. In heel wat gevallen komen bepaalde thema's voor sommige dorpen helemaal niet aan bod.

Ook voor Opwijk en Mazenzele is de hoeveelheid en de aard van het materiaal dat uiteindelijk getoond wordt, zeker niet voldoende representatief voor de talrijke thema's van 'WO I in onze dorpen'.
Dit wordt nog versterkt door het feit dat specifieke aspecten van onze dorpen i.v.m. het dagelijks leven onder de oorlog nauwelijks of zelfs helemaal niet aan bod komen (onze dorpen aan de rand van de provinciegrens -grens Etappegebied-, onze dorpen aan de rand van de omliggende strijdgebieden -Dendermonde-Lebbeke en Buggenhout-Opstal-,…).

Heemkring Opwijk-Mazenzele plant voor 2016 een ruime tentoonstelling 'Opwijk en Mazenzele 1914-1918'.