Opmerkingen en voorstellen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele bij het ontwerp van woonbouwproject 'Rubensveld'.
 

Geplaatst op 08-08-2016

Opmerkingen en voorstellen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele
bij het ontwerp van woonbouwproject 'Rubensveld'.

Openbaar onderzoek van 26 juni tot 28 juli 2016.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen op 28 juli 2016.

Algemeen - Aankondiging

In haar 'Bericht van commodo et incommodo – Bekendmaking bouwaanvraag', dd. 29 juni 2016 meldt het gemeentebestuur 'De aanvraag is eveneens digitaal consulteerbaar op volgende link: www.rubensveld.be'.

De betrokken informatie was op deze website niet altijd even gemakkelijk te vinden. In de loop van het openbaar onderzoek werd nog één en ander gewijzigd. Daarenboven zijn een behoorlijk aantal documenten die deel uitmaken van het papieren dossier van de stedebouwkundige aanvraag, niet aanwezig (o.a. diverse formulieren en de plannen van de woningen).. Heemkring Opwijk-Mazenzele vraagt zich af waarom het digitale dossier niet raadpleegbaar werd gemaakt op de website van de gemeente in plaats van op de (verkoops)website van de ontwikkelaar.

Benaming van het project

De toponymisch correcte naam van de bestaande straat is niet Rubensveld, maar Rubbensveld. Hiermee wordt bedoeld: straat langsheen het Rubbensveld. Het Rubbensveld ligt ten zuidoosten van de straat (dus richting 'dorp').
De beoogde verkaveling ligt dus niet in het Rubbensveld.

Het grootse deel (percelen A447, dus alles ten noordoosten van de Buurtweg nr. 68) ligt in de Bunders. De percelen A467 (langs de zuidwestzijde van de Buurtweg nr. 68), liggen in het Hof ten Eeken.
De Bunders en het Hof ten Eeken maken deel uit van het Esptbroek (dat zich uitstrekt tussen Klaarstraat-Bolstraat en de Kluisbeek).

Wij pleiten voor een historisch correcte naamgeving van het project.

Archeologie

Gezien de omvang van het project en de vigerende regelgeving inzake archeologie, zal de nodige tijd en ruimte moeten worden voorzien voor de realisatie van het archeologisch traject.

In dit kader wijzen wij alvast op de aanwezigheid  van het Oud Pachthof Hof ten Eeken (nabij en rond het huidige 19de-eeuwse Hof ten Eeken).

Kapel hoek Klaarstraat Rubensveld

Het plan 'Omgevingsplan-Liggingsplan' vermeldt 'te behouden kapel'. Voor de rest is in het dossier nergens nog sprake van dit klein erfgoedgebouw.

Op het Wegenisplan (05) staat de kapel niet meer getekend. Er blijkt trouwens met de voorgestelde aansluiting van de ontsluitingsweg gewoon geen veilige plaats meer te zijn voor haar.

Wij pleiten voor het behoud van de kapel van dit klein erfgoedelement ofwel door aanpassing van het kruispunt (aansluiting) ofwel door verplaatsing van de kapel naar een veiliger plaats nabij het kruispunt.

Buurtwegen

Buurtweg nr. 55 (Bolstraat richting Eeksken)

De plannen voorzien op de zate van de weg een bufferbekken (zie legende van het Wegenisplan), wat zou neerkomen op de plaatselijke afschaffing van de weg. Hoewel de buurtweg plaatselijk niet meer zichtbaar is, werd hij officieel nooit afgeschaft. Het is dan ook aangewezen dat de ter zake geldende procedures worden gevolgd.

Buurtweg nr. 68 (Klaarstraat-Bolstraat)

Deze weg, waarvan de zate gemeentegrond is, moet toegankelijk blijven voor iedereen. De breedte ervan (5 meter) maakt hem ook geschikt voor (bredere) landbouwvoertuigen naar de achterligende gronden (tussen de verkaveling en de Bolstraat). Het gebruik hiervoor van Leirekensroute is uitgesloten. De bewoners van de verkaveling zullen dus moeten dulden dat in hun woongebied ook (zware) landbouwwerktuigen passeren!

De plannen voorzien een zekere plaatselijk aanpassing van de weg (over de ganse diepte van de verkaveling: 2,5 m breed, asverschuivingen, 'porfierbedekking', plaatselijke verhardingen met 'cementbetonverharding',…).

Wij pleiten voor het integraal behoud van deze Buurtweg, met duidelijk comfortaanpassing voor fietsers, over de ganse lengte (tussen Klaarstraat en Bolstraat). Hierdoor zou men ter plaatse een veilige fietsverbinding creëren, onder meer voor de talrijke (jeugdige) fietsers tussen Klaarstraat (richting VKO,…) en richting Lebbeke (richting Hoeksken en richting Eeksken langsheen de weg naast 't spoor en langs de fietsweg Eeksken-Heizijde). Die talrijke fietsers zouden dan plaatselijk het vervolg van de Klaarstraat en de Bolstraat (met het gevaarlijk kruispunt en de gevaarlijke bocht) niet meer hoeven te gebruiken.

De weg loopt in het verkavelingsgebied grotendeels langsheen wadi's. Men kan verwachten dat deze, bij langdurige neerslagperioden vrij regelmatig vol water zullen staan. Er moet nagedacht worden over  doelmatige beveiliging voor fietsers en (spelende) kinderen.

Gebruik van terrein in agrarisch gebied

De aansluiting van de verkeersstraat naar de Pachthofweg ligt duidelijk in het Agrarisch gebied (Gewestplan). De verkaveling gaat dus buiten de zone 'Woonuitbreidingsgebied' van het Gewestplan en kan daardoor bestemmingsmatig een probleem vormen.

Voor het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele,

Maurice Willocx

Jan Meeussen

bestuurder

bestuurder