De smaak van toen. De smaak van onder de oorlog.
 

Geplaatst op 07-11-2016

De smaak van toen.
De smaak van onder de oorlog.


Van 10 tot 20 november beleven wij weer de Week van de Smaak. Het jaarthema is dit maal 'De Smaak van Toen'. Ook in Opwijk-Mazenzele is het dan weer kokkerellen, smaken, proeven, smullen,…, al of niet volgens het jaarthema.

Op haar website geeft Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) een beeld van het dagdagelijks koken hier in onze plattelandsdorpen 100 jaar geleden, tijdens de oorlogsjaren 1914-1918.

Zelf eten kweken of vinden, koken met een minimum aan ingrediënten en aan energie, restjes verwerken tot een feestmaal, koken van nieuwe ingevoerde producten, en wat overschoot bewaren voor later.... Dat waren toen de zorgenpunten in de alledaagse keuken van hier bij ons.

Naast een overzichtelijke duiding omtrent het onderwerp tonen wij o.m.:

- een 10-tal Oorlogskookboekjes uitgegeven in Vlaanderen 1914-1918
- een aantal bijdragen onder de hoofding 'voedingsonderricht' (1916) uit een weekblad dat in een Brabantse stad uitgegeven werd, met recepten hoofdzakelijk bedoeld om de mensen vertrouwd te maken met de nieuwe, ingevoerde voedingswaren die onder de oorlog ook tot in onze dorpen verspreid werden door het Voedsel- en Hulpcomiteit
- duiding over de samenstelling en bereidingswijze van de Volkssoep en van de specifieke (gratis) Schoolmaaltijden,… in Opwijk en Mazenzele.

Direct toegangsadres voor deze webpagina's 'De smaak van onder de oorlog. Koken in oorlogstijd': www.heemkringopwijk.be/wo1/koken_in_oorlogstijd.htm.