Verbouwing en restauratie van het beschermd monument Oude Pastorie Sint-Paulusparochie
 

Geplaatst op 17-02-2018

Per e-mail verstuurd op 18 januari 2018, met kopie aan het College van burgemeester en schepenen van de gemeente Opwijk

Opwijk, 18 januari 2018.

De heer Geert Bourgeois
Minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed

       Mijnheer de minister-president,

Betreft: verbouwing en restauratie van het beschermd monument Oude Pastorie Sint-Paulusparochie met afgesloten tuin (beschermd 23-10-1997), erfgoedobject 40405.

       Op voorstel van onze vereniging werden een aantal jaren geleden verschillende gebouwen en hun omgeving in Opwijk en Mazenzele beschermd als monument, landschap of dorpsgezicht. Eén van die gebouwen is de Oude Pastorie (met tuin en houten vakwerkschuur), Oude-pastoriedreef 32 te 1745 Opwijk. (Vlaams-Brabant).

        Het pand (zonder de vakwerkschuur) stond een tijdje te koop en vond ondertussen een nieuwe eigenaar.
Het zal u niet verwonderen dat wij als erfgoedvereniging dit dossier van nabij proberen op te volgen.

        De plannen voor verbouwing die ondertussen stilaan bekend geraken (via de pers), deden ons besluiten om een aantal van onze bekommernissen aan u als bevoegd minister bekend te maken.

        De plannen voorzien immers een invulling als horecazaak. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat om dit project te 'financieren' er ook sprake is van de bouw van een aantal woningen/appartementen op de site. Bij het voorstellen van die plannen in de pers werd op geen enkele manier verwezen naar de intrinsieke waarde van de 'omwalde' site noch wat inplanting betreft noch aangaande uitzicht van de nieuwbouw en correlatie met de historische gebouwen en tuin.

        Het valt ons ook op dat eventueel archeologisch onderzoek op geen enkele manier aan bod is gekomen voor deze plannen. Het lijkt ons nochtans evident dat dit grondig kan gebeuren, zowel op het terrein als in en aan de bestaande gebouwen.

        Naar aanleiding van de plannen en voorstellen willen wij nogmaals aandringen op de heropbouw van de vakwerkschuur die deel uitmaakt van het beschermingsbesluit. Deze schuur is eigendom van de gemeente en de onderdelen liggen reeds sinds juni 2002 opgeslagen op de site van de Oude Pastorie, in afwachting van de heropbouw. Het is niet duidelijk of die onderdelen zich nog steeds ter plaatse bevinden en wat de vooruitzichten van de heropbouw zijn.

        Tot slot wijzen wij nog op een aantal mobiliteitsaspecten. Omwille van de nieuwbouw zijn eventuele parkeermogelijkheden beperkt en wordt ervan uitgegaan dat door de klanten van het restaurant kan worden geparkeerd op een nieuwe door de gemeente aan te leggen parking in de nabije buurt.
Het lijkt ons niet logisch dat de inrichting van de site vanuit die optiek wordt aangepakt. Parkeren voor de horeca moet volgens de plannen op openbaar domein, dus op kosten en ten laste van de gemeenschap, maar dat de (appartements)bewoners hun wagen op de site kunnen plaatsen, is vindt men blijkbaar niet zo erg.

         Hoogachtend,

         Voor het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele,

           Maurice Willocx,               Jan Meeussen,
         bestuurder                       bestuurder