Verkaveling Rubensveld. Openbaar onderzoek jan.-febr. 2018
 

Geplaatst op 28-02-2018

Belangrijkste opmerkingen en voorstellen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele bij het ontwerp van woonbouwproject 'Rubensveld'.
Groepswoningsbouw 25 woningen en bijhorende wegenis en groen.

Openbaar onderzoek van 25 januari tot 24 februari 2018.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 23 februari 2018.

Benaming van het project

De toponymisch correcte naam van de bestaande straat is niet Rubensveld, maar Rubbensveld (zie Jan Lindemans Toponymie van Opwijk, nr. 1266, pag. 142). Hiermee wordt bedoeld: straat langsheen het Rubbensveld. Het Rubbensveld ligt ten zuidoosten van de straat (dus richting Manta en 'dorp').
De beoogde verkaveling ligt dus niet in het Rubbensveld.

Het grootse deel (percelen A447, dus alles ten noordoosten van de Buurtweg nr. 68) ligt in de Bunders. De percelen A467 (langs de zuidwestzijde van de Buurtweg nr. 68), liggen in de entiteit met de naam  Hof ten Eeken.
De Bunders en het Hof ten Eeken maken deel uit van het Esptbroek (dat zich uitstrekt tussen Klaarstraat-Bolstraat en de Kluisbeek).

Wij pleiten voor een historisch correcte naamgeving van het project.

Huidige aanvraag

Hoewel de aanvraag betrekking heeft voor de 25 woningen van de zone ten zuidwesten van de buurtweg nr. 68 hebben onze opmerkingen en suggesties betrekking op het volledige plan en voor het geheel van het verkavelingsproject (voor in totaal 91 woningen).

Overzichtsplan

Wij gaan ervan uit dat het plan 'BA_Rubensveld_I_N_02_inplantingsplan' het meest bevattelijke plan is van het aanvraagdossier.
Er zijn echter een aantal zaken die de leesbaarheid niet ten goede komen of best worden aangevuld, met name,

- door het gebruik van diverse kleurentinten die dicht bij elkaar liggen is het niet helemaal duidelijk welke objecten worden aangegeven of gebruikt en welke objecten overeenkomen met een legende-item

- diverse getekende objecten (symbolen,…) zijn niet opgenomen in de legende

- het is onduidelijk wat de twee verschillend gekleurde stroken in de straat Rubensveld (voor percelen 4.01 tot 4.07) zijn

- een aantal huizen zijn niet ingekleurd

- de straatverlichtingspunten en hydranten brandbestrijding zijn niet aangeduid ?

- …

Plannen wegenis

Binnen de huidige aanvraag geven de lengteprofielen (7) en dwarsprofielen (45) enkel de bestaande situatie (peilen) weer. Slecht 1 lengteprofiel is beschikbaar. De dwarsdoorsneden van de voorziene wegenis is nergens weergegeven.

Het huidig openbaar onderzoek betreft 'Groepswoningbouw 25 woningen en aanleggen van bijhorende wegenis en groen'. Wanneer en op welke manier zullen de plannen van wegen (lengteprofielen en dwarsprofielen) beschikbaar worden gemaakt?

Toegankelijkheid voor hulpdiensten, huisvuilophaling,…

De meeste straatdelen hebben een beperkte breedte en op diverse plaatsen zijn veelvuldige straatbochten (hoeken) 90 graden, geringe grootte van de pijpekoppen van doodlopende straatdelen,…

Is het de bedoeling dat bijvoorbeeld met het oog op huisvuilophaling het vuilnis op een centrale plaats wordt verzameld?

Kapel hoek Klaarstraat Rubensveld

Het plan 'Overzichtsplan' vermeldt 'Kapel te verplaatsen conform ontwerp groenplan'. Op het 'Groenplan' (BA_Rubensveld_I_N_07_groenplan) staat geen enkele aanduiding in verband met de kapel. De 'Beschrijvende nota' geeft wel dan wel enige intentieduidelijkheid (7.2.10,…).

Wij pleiten voor het behoud van de kapel van dit klein erfgoedelement ofwel door aanpassing van het kruispunt (aansluiting) ofwel door verplaatsing van de kapel naar een veiliger plaats nabij het kruispunt, duidelijk zichtbaar van in de Klaarstraat .

Buurtwegen

Buurtweg nr. 55 (Bolstraat richting Eeksken)

Deze buurtweg loopt door of tegen de voorziene verkaveling. Hij staat nergens aangeduid op een plan van het verkavelingsontwerp.

Wij pleiten voor het behoud en en het gebruik van deze officiële buurtweg.

Buurtweg nr. 68 (Klaarstraat-Bolstraat)

Voor deze buurtweg gaan wij uit van het behoud van het huidige gebruik, eventueel met inbegrip van (bredere) landbouwvoertuigen die de achterliggende gronden (tussen de verkaveling en de Bolstraat) willen bereiken en waarvoor het gebruik van Leirekensroute is uitgesloten.

Worden er bepaalde veiligheidsvoorzieningen getroffen voor het dwarsen van de buurtweg en de verkavelingsstraat?  

Deze voet- en fietsweg gaat van de Klaarstraat (kapel) tot de Bolstraat. Het zou logisch zijn dat er over de ganse lengte de dezelfde oppervlakteafwerking (dolomiet?) zou gebruikt worden.

Archeologie

Gezien de omvang van het project en de vigerende regelgeving inzake archeologie, zal de nodige tijd en ruimte moeten worden voorzien voor de realisatie van het archeologisch traject, met onderzoek ter plaatse (opgravingen).

In dit kader wijzen wij alvast op de aanwezigheid  van het Oud Pachthof Hof ten Eeken (nabij en rond het huidige 19de-eeuwse Hof ten Eeken).

Wij sluiten ons aan bij het voorafgaand advies (met uitvoeringsverplichting) van de bevoegde instanties en van de uitgevoerde archeologienota.

Centrale groenzone (Park Rubensveld) + andere groenzones

De centrale zone wordt, samen met de wegenis, na de realisatie conform de bepalingen van de gemeente Opwijk gratis overgedragen aan de gemeente (samen 1ha 66a 40ca).

De groenzone bestaat uit grasperken, bloemenperken, waterpartijen, struiken, bomen, hagen,… en is uitgerust met speelelementen met liggende en rechtopstaande boomstammen, houten lig- en zitbanken, knuppelpaden, vlonderpaden, petanquepleinen,…

Op welke manier zijn er garanties voor het noodzakelijk (intensief en erg kostelijk) onderhoud van de betrokken zones, ook op langere termijn?

Opwijk, 23 februari 2018.

Maurice Willocx,                    Jan Meeussen,
bestuurders Heemkring Opwijk-Mazenzele