Monument voor de gesneuvelden WO I.
 

Geplaatst op 08-04-2018

Verzonden aan het College van burgemeester en schepenen op 3 april 2018.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk.

Mijnheer de burgemeester, Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: monument voor de gesneuvelden WO I.

Het oorspronkelijke herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd bij de aanleg van de nieuwe gemeentelijke begraafplaats verplaatst van de Singel naar de begraafplaats aan de huidige Ringlaan.

Ondertussen is de boom (Rode beuk) die achter dit monument staat, dermate gegroeid dat hij druk geeft op het monument. Dit begint stilaan over te hellen en zal ernstig beschadigd worden.

2018, het jaar van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, lijkt ons een uitstekende gelegenheid om dit te verhelpen. Uit respect voor de slachtoffers is een verzorgd monument een vanzelfsprekendheid.

Omdat wij de bomen op de begraafplaats een absolute meerwaarde vinden, willen wij graag een eventuele andere oplossing naar voor schuiven.

Door de verhuis van het monument naar de begraafplaats is Opwijk één van de enige gemeenten in Vlaanderen waar het oorlogsmonument zich niet op een centrale plaats in de publieke open ruimte bevindt. Daarom durven wij ervoor pleiten om de revalorisatie van het monument gepaard te laten gaan met een verhuis naar een publieke plaats in het centrum van de gemeente.

In verband met het monument schreef Jan Lindemans, in zijn Geschiedenis van Opwijk (1937-‘39) op pag. 231:

Een treffende hulde aan de Opwijksche gesneuvelden greep plaats op 31 Oktober 1920 : een gedenkteeken, waarop hun namen gebeiteld staan, werd alsdan plechtig onthuld. Het is een hoogstaand, ernstig kunstwerk van beeldhouwer Pieter Bracke, lid der Koninklijke Academie van België, en architect Creten. Na eenige jaren op den Singel gestaan te hebben verhuisde het naar het nieuwe kerkhof. Het is te hopen dat, wanneer het oud kerkhof zal ingericht worden als openbaar plein, een stemmig hoekje zal gevonden worden, in de schaduw van de kerk, om dit monument weer onder de oogen van de levenden te brengen, opdat de herinnering aan onze duurbare helden niet uitgewischt worde...

Voor een beschrijving en evaluatie van het monument verwijzen wij naar de bijdrage in de publicatie Pieter Braecke, 1858-1938, beeldhouwer. Als de ziele luistert, door Catheline Metdepenninghen en Marcel M. Celis, Vlaamse Overheid – Agentschap Ruimte en Erfgoed – Onroerend Erfgoed, 2010, pag. 69-70.

Hopende dat dit kan worden onderzocht, verblijven wij, met de meeste hoogachting,

Het kernbestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele.
p/a Bolstraat 93
1745  Opwijk.
Tel. 052-35 50 27.