9-12 november 2018. Tentoonstelling Het einde van de oorlog, de nasleep, de herdenkingen,…
 

Geplaatst op 03-10-2018

Heemkring Opwijk-Mazenzele brengt ook in 2018 met een tentoonstelling de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze verder in herinnering. De resultaten van de uitgebreide opzoekingen plaatsen wij ook op internet (..\WO_I\index.htm).

Met Erfgoeddag in april 2017 lag de focus op het dagelijkse leven in onze bezette dorpen. Van 10 tot 13 november 2017 organiseerden wij een tentoonstelling specifiek over de Opwijkse en Mazelse soldaten onder WO I.

Van 9 tot 12 november e.k. hebben wij bijzondere aandacht voor het einde van de oorlog en de ruime nasleep, de herdenkingen en de monumenten, de oud-strijdersverenigingen,...
Het wordt een verhaal van terugkerende soldaten, van grote vluchtelingenstromen, van verdere ellende en ontberingen, van treurnis om de doden en verminkten, van herdenkingen allerlei, van diepe sociale en maatschappelijke veranderingen, van herstel van plaatselijk sociaal-cultureel leven, van hoop op vrede en meer welvaart,…
De heemkundige aspecten over onze dorpen worden getoond tegen een achtergrond van de algemeen geschiedkundige gebeurtenissen en situaties.

Heb je nog documenten, foto’s of voorwerpen over de onderwerpen van de tentoonstelling die je wil in bruikleen geven? Geef dan a.u.b. een seintje op ons contactadres (e-mail info@heemkringopwijk.net) of rechtstreeks aan Jan Meeussen, Stationsstraat 13, Opwijk (tel. 052-35.67.90) of Maurice Willocx, Bolstraat 93, Opwijk (tel. 052-35.50.27). Eventueel nemen wij foto's of een scan en krijg je alles onmiddellijk terug.

Meer info: ..\WO_I\einde_oorlog\index.htm.