1944: het laatste bezettingsjaar, de bevrijding,…
 

Geplaatst op 04-09-2019

Aanvankelijk tekende 1944 zich af als een herhaling, een voortzetting van de vier vori­ge oorlogsjaren, met al zijn ellende en on­gemakken, zijn strijd tegen de ellende, de zorg voor het dagelijks bestaan, de voedselschaarste, de rantsoeneringen, Winterhulp, de zwarte markt, de woekerprij­zen en de smokkel, de 'Ersatzmittel', de verduisteringsmaatregelen, de opeisingen van goederen én mensen, de vervolgingen en de arrestaties, de Feldwebels, de Witten en de Zwarten,...

Doch vlug beseffen velen, o.m. dank zij het clandestien naar de Engelse radio luisteren, dat Duitsland militair duidelijk over zijn hoogtepunt heen was en reeds op verschil­lende fronten een defensieve stelling moest innemen. Vooral aan het Oostfront was de aftocht duidelijk begonnen. Dit jaar, 1944, kon het tij keren, mogelijk een geallieerde doorbraak, misschien... de bevrij­ding.

De hoop op het ein­de van de nu al meer dan vier jaar duren­de oorlog neemt meer concrete vormen aan na het druppelsgewijs bekend worden van berichten over de (geslaagde) lan­ding in Normandië en de op gang komende opmars van de ge­allieerde strijdmachten in Noordwest Frankrijk.

Ook in onze dorpen nemen in die maanden de oorlogsactiviteiten duidelijk toe: de beschietingen door geallieerde jachtvliegtuigen op de spoorweg Leireken, sabotagedaden aan de spoorweg naar Brussel, de zwermen Amerikaanse en Engelse bombardementsvliegtuigen op weg naar hun doelen in Duitsland, het door geallieerde vliegtuigen uitstrooi­en van repen aluminiumfolie om de Duitse radars te mis­leiden, de overtrekkende vliegtuigformaties voor de slag bij Arnhem in sept. '44,…
Op 11 mei 1944 was er een geallieerd bombardement op en nabij de spoorwegbrug over het kanaal te Schaarbeek. Een trein richting Dendermonde werd ook geraakt. Er waren 33 dodelijke slachtoffers, van wie minstens vier Opwijkenaren.
Op 28 juni 1944 was er een mitraillade vanuit geallieerde vliegtuigen op de Steenweg te Mazenzele. Balans: 7 Mazelaars dood en 2 gekwetst.
In de nacht van 26 op 27 augustus '44 was er een grootscheepse Duitse razzia in Opwijk. De buit, een 8-tal Opwijkenaren en 2 Amerikaanse piloten die op Waaienberg een onderdak hadden gevonden, werden, na zware mishandeling van sommigen, weggevoerd.
Op zondag 3 september werd een terugtrekkende Duitse legercolonne op Droeshout aan 'Smettes-dreef' aangevallen door enkele geallieerde jachtvliegtuigen. Verschil­lende wagens werden vernietigd. Aan de doodgeschoten paarden hielden heel wat huisgezinnen een extra portie vlees over. Diezelfde dag werd ook op Mazenzele, over een grote lengte van de steenweg, een vluchtende Duitse colonne zwaar onder vuur genomen door geallieerde vliegtuigen. Resultaat: enkele legerwagens vernietigd of uitgeschakeld, waarschijnlijk ook enkele gekwetste Duitsers, een paar brandende huizen, en... veel bundeltjes Frans geld dat gevonden werd in de achtergebleven Duitse wagens.
's Anderdaags, maandag 4 september, trekt een Engelse troepenmacht door Mazenzele en Droeshout. Onze dorpen worden bevrijd.
Tussen 6 november en eind maart '45 vielen er niet minder dan 6 vliegende bommen (V1's) op Opwijks grondgebied, gelukkig zonder doden of gekwetsten.

Diverse heemkundige bijdragen, met uitgebreid illustratiemateriaal, over de laatste oorlogsjaren zijn beschikbaar op de webpagina's www.heemkringopwijk.net/wo2/.