Nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande Wallekensweg (deel langsheen de spoorweg).
 

Geplaatst op 26-06-2020

Onze opmerkingen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 04/06/2020) betreffende de nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande Wallekensweg (deel langsheen de spoorweg).

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 4 juni 2020.

Het voorstel Broeckehof, als combinatie (samenvoeging) van twee verschillende toponiemen (hier dus (Hof) ten Broecke en Hofveld), lijkt ons erg onnatuurlijk en plaatsnaamkundig niet verantwoord.
Trouwens, de betrokken straat paalt niet of leidt niet naar het vroegere Hof ten Broecke (dat zuidelijker lag, ongeveer halverwege tussen de huidige Wallekensweg en de Beekveldstraat, achter het erf ‘Van Gerwen). Het Hofveld, waarnaar verwezen wordt, ligt nog meer zuidelijker (langs weerzijden van de huidige Ringlaan).

De betrokken straat paalt wel en leidt, langs weerzijden, naar de Krokaard.
Wij stellen voor om de betrokken straat eveneens Krokaard te noemen, als uitbreiding van de bestaande (verkavelings)straat Krokaard die erop aansluit.
Een krokaard is een perceel aan de krook (kromming) van een beek, hier dus van de (oorspronkelijke loop van de) Asbeek.

Indien men, ondanks het voorgaande, vindt dat er geen correcte en passende (historische) plaatsnaam beschikbaar is, opteren wij voor een ‘neutrale’ naam, bijvoorbeeld de naam van een dier, een vogel, een plant of een bloem,… als nieuwe straatnaam.
Het betrokken straatdeel, tussen de Fabriekstraat en de Broekstraat, ligt over haar volledige lengte (ca. 530 m) langs de spoorlijn. Waarom dan niet eventueel de naam ‘Spoorwegstraat’ als nieuwe straatnaam?