22-25 april 2022:  Vrije toegang tot ons digitaal archief en documentatieverzameling.
 

Geplaatst op 17-04-2022

Het overgrote deel van de omvangrijke heem- en geschiedkundige verzameling van Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) is afkomstig van 27 jaar schenkingen (giften) door particulieren en diverse instellingen. Deze geërfde zaken worden zorgvuldig bewaard en in zo ruim mogelijke mate gebruikt voor onze heemkundige werking zoals tentoonstellingen, publicaties, divers heemkundig onderzoek, openstelling via onze HOM-websites,…

Met Erfgoeddag 2022 zetten wij nadrukkelijk het deel van onze archief- en documentatieverzameling dat al gedigitaliseerd is en dat op het internet kan geraadpleegd worden in de kijker.
Het betreft honderden boeken en andere geschiedkundige en heemkundige publicaties, tijdschriftartikelen en andere heemkundige bijdragen, vele tientallen bewerkte bronnenbestanden, talloze archief- en documentatiestukken, honderden foto's in de Beeldbank Opwijk, multimediabestanden en diverse Heemkundige lijsten (inventarissen, catalogussen, tentoonstellingsgidsen,...)
- zie lijsten hieronder en HOM-digitaal archief en documentatie.
In het kader van het algemeen jaarthema van Erfgoedweekend 2022 kiezen wij nu duidelijk voor het jaarthema 'Erfgoeddag maakt school!'.

Normaal kunnen deze zaken enkel door de geregistreerde HOM-leden digitaal geraadpleegd worden.
Als programmapunt van Erfgoeddag 2022 zal deze uitgebreide verzameling van vrijdag 22 tot en met maandag 25 april 2022 volledig vrij en gebruiksvriendelijk beschikbaar gesteld worden voor elke internetgebruiker.

Klik vanaf vrijdag 22 april tot en met maandag 25 april 2025 hier voor directe toegang (met tijdelijke vrije loginnaam 'Opwijk').

Lijsten van gedigitaliseerde en op de website beschikbare bestanden:

- Lijst 'Bewerkte bronnenbestanden'
- Lijst 'Bijkomende heemkundige bijdragen'
- Lijst gepubliceerde archief- en documentatiedocumenten
- Lijst gepubliceerde publicaties (Digitale HOM-bibliotheek)
- Lijst Multimediabestanden (films, diavoorstellingen, geluidsopnamen,...)'
- Heemkundige lijsten (inventarissen, catalogussen, tentoonstellingsgidsen,...)
- Beeldbank Opwijk