Nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande straat Rodeveld (tussen Steenweg op Dendermonde -N47- en bedrijvenzone De Vlaamse Staak)
 

Geplaatst op 23-05-2022

Onze opmerkingen, bezwaren en voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 29/04/2022) betreffende de nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande straat Rodeveld (tussen Steenweg op Dendermonde -N47- en bedrijvenzone De Vlaamse Staak).

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 19 april 2022.

 

Motivatie voor wijziging van de naam van een gedeelte van de straat Rodeveld

Geen enkel document van het dossier (openbaar onderzoek 2022) vermeldt een motivatie voor de naamwijziging van een deel van de straat Rodeveld.
Ter plaatse stellen wij wel vast dat de delen van de straat (kant Steenweg op Dendermonde en kant huidige Coenstraat-Nijverseelstraat) van mekaar afgesneden zijn door de wegenis van de bedrijvenzone De Vlaamse staak, met uitzondering voor fietsers en voetgangers.
Wij vinden het jammer dan de huidige straat Rodeveld (vroegere Coenstraat – zie hierna) haar volledige authenticiteit en functie verliest en opgesplitst wordt, ten gevolge van de aanleg van deze beperkte bedrijvenzone. Het kon anders!

Historiek

Van oudsher heette de huidige straat Rodeveld, de Coenstraat, en dit van aan de grens met Baardegem (dus ook de huidige straat ’t Luik) tot aan de aansluiting Nijverseelstraat-huidige Coenstraat. De straat was toen correct genoemd naar het perceel ‘de Coen’ dat langs deze straat ligt (huidig kadasternummers H561 – aan huisnr. 20 + hangar + percelen langs zuidoostzijde).      

Voorstellen en beslissing gemeenteraad 22 maart 2022
met
opmerkingen en bezwaren van Heemkring Opwijk-Mazenzele

Voorstel 1 Wagenlos

De wagenlos (‘den waghenweg’) betreft niet de straat Rodeveld (vroegere Coenstraete), maar een koutergat dat er op uitgeeft (richting noordwaarts, huidige Buurtweg nr. 27 -Roodeveldsche baen-, tracé aangepast met aanleg bedrijvenzone) en die geen enkele binding meer heeft met het betrokken deel van de huidige straat Rodeveld.

Dit voorstel kan dus ook voor ons niet weerhouden worden.

Voorstel 2 Halsbroek

Het Halsbroek (Hamerbroek) is gelegen in de Bloksmeer, duidelijk buiten het Rodeveld en helemaal niet rakend aan de betrokken straat.
Halsbroek behelst de huidige percelen H430-432 en H455-463 en ligt aan de overzijde van de Steenweg op Dendermonde, op minstens 150 meter van aan de Steenweg op Dendermonde, op ’t einde van de straat 't Luik en verder richting zuid langs weerszijden van de Buurtweg nr. 35 en tegen de grens met Baardegem (Klokbeek).

Zie Jan Lindemans Toponymie van Opwijk, pag. 175 ‘Bloksmeer’.

Dit voorstel kan dus voor ons absoluut niet weerhouden worden vermits er geen enkele relatie is met het Rodeveld.

Voorstel 3: Ten Horst

Er is geen enkel bewijs dat ‘Ten Horst’ aansluit op de nieuw te benoemen straat – zie Jan Lindemans Toponymie van Opwijk, pag. 175, laatste alinea.

Dit voorstel kan dus ook voor ons niet weerhouden worden.

Besluitend voorstel van Heemkring Opwijk-Mazenzele

Als heemkundige kring hebben wij fundamenteel bezwaar tegen het gebruik van de benaming Halsbroek voor het bewuste deel van de huidige straat Rodeveld (voorlopige vastgelegd door Gemeenteraad 22/04/2022).
De toponiem ‘Halsbroek’ bevindt zich helemaal niet op die plaats! ‘Halsbroek’ is dus voor de bewuste straat een totaal verkeerde naam.

Er is blijkbaar voor het berokken stukje straat geen correcte, duidelijke en waardige plaatsnaam ‘…geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde…’.
Wij stellen dan ook voor af te wijken van de bepaling van Art. 2 §2. van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977 (… bij voorkeur
geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde…), en het betrokken straatgedeelte een neutrale naam te geven. Wij stellen hierbij voor: Verbindingsstraat.
Beter dergelijke neutrale naam dan een totaal verkeerde naam!