Gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat)
 

Geplaatst op 10-01-2023

Onze opmerkingen, bezwaren en voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek (nov.-dec. 2022) betreffende de gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat).

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 22 december 2022.

 

1. Het gaat hier over delen van de weg nr. 46 en weg nr. 78, hier respectievelijk ‘Bunderweg’ en ‘Vleegweg’ genoemd. Deze delen van de betrokken wegen zijn volledig wederrechtelijk toegeëigend door de respectievelijke en opeenvolgende eigenaars.

2. In dit gebied (Stwg op Vilvoorde-Mansteen-gemeentegrens met Merchtem) bevinden zich nog een aantal andere buurtwegen (of delen ervan), die eveneens grotendeels onwetmatig ingepalmd zijn door perceeleigenaars (wegen nr. 4 -bedding vroegere staatsbaan-, 45, 46, 61, 90 en 91). Wij pleiten ervoor om al deze wegen gelijkerwijs aan te pakken om een coherente en goed functionerende oplossing te realiseren.

3. De dossierdocumenten tonen geen enkele waardige motivering voor deze voorstellen voor wijziging van het tracé van de betrokken wegen voor de gemeenschap. Enkel particuliere belangen worden behartigd! De huidige voorstellen voor afschaffing en verplaatsing van de wegen nrs. 46 en 78 (delen) zijn dan ook in strijd met onder meer Art. 4 1° van het Decreet houdende de gemeentewegen (03/05/2019).

4. Het gemeenteraadsbesluit van 25/10/2022 verwijst ook naar een vraag, voorstel en beoordeling van de gemeentelijk Werkgroep Trage Wegen. Na nazicht blijkt dat de voorstellen wel (achteraf) besproken werden, maar dat er geen enkele beoordeling of beslissing van de gemeentelijke Werkgroep volgde.

5. Het gemeenteraadsbesluit van 25/10/2022 vermeldt ook ‘Het voorstel van de verlegging werd besproken met de eigenaars van de betrokken percelen, welke akkoord gaan met de verlegging’. Na navraag bij de gemeenteadministratie (emails 12 en 13/12/2022) blijkt dat ‘De bespreking met de eigenaars is mondeling gebeurd, er kan bijgevolg geen documentatie worden doorgestuurd hieromtrent’. Je zou op zijn minst verwachten dat er toch een verslag is van zoiets. Blijkbaar niet dus! Is er dan wel een (geldig) akkoord en overeenkomst?

Weg nr. 46

6. De afschaffing van het huidig tracé en vervanging door een nieuwe erg grillige verbinding tussen Mansteen en Molenbeekstraat is een uiterst onrealistische oplossing. De nieuwe weg, zigzaggend langsheen huidige perceelgrenzen (bewerkingsgrenzen die slechts tijdelijk kunnen zijn), met maar liefst 10 haakse bochten (90°) over slechts ca. 540 m, zal hoogst oncomfortabel zijn. En ook mogelijk erg onveilig, vooral in de periodes van hoogstaande gewassen op de velden (maïs,…). Daarenboven is de kans groot dat elke mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), het gewijzigd tracé teniet doet.

7. Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Stwg. Op Vilvoorde en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving.

Weg nr. 78

8. De aankondiging voor deze wijzigingen aan de buurtwegen spreekt steeds enkel van ‘een gedeeltelijke verplaatsing en verbreding van de voetweg nr. 46-78 (met rooilijnplan)’ (, gemeentelijke website, Infoblad gemeente Opwijk dec. 2022, besluit gemeenteraad 25/10/2022,…). Deze hoofding is wel erg misleidend. Het gedeelte van de buurtweg nr. 78, tussen Steenweg op Vilvoorde en Molenbeekstraat, wordt gewoon volledig afgeschaft, zonder enige vervanging!

9. Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Stwg. Op Vilvoorde en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving.


Het HOM-bestuur wenst dat de 9 bovenstaande opmerkingen, bezwaren en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden.

Wij vragen dat elke opmerking en voorstel onderzocht en gemotiveerd beantwoord wordt.


Situatieplan met delen van de wegen nr. 46 en nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat).

Voorstel van de gemeente nov.-dec. 2022.

Weg nr. 46:
Rood: bestaand (af te schaffen)
Groen (+ rood perceel kant Mansteen): nieuw voorgesteld tracé.

Weg nr. 78:
Rood: bestaand, af te schaffen.