Gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat) - 2
 

Geplaatst op 10-05-2023

Onze opmerkingen, bezwaren en voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek (maart-april 2023) betreffende de gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat) - 2.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 19 april 2023.

 

Algemeen. Dossier.

1. Het voorstel van wijziging aan de buurtwegen nr. 78 (afschaffing) en nr. 46 (verlegging) maakte al het voorwerp uit van een vroeger dossier (voorlopige vaststelling gemeenteraad 25-10-2022, openbaar onderzoek nov.-dec. 2022).
Het voorwerp van dit nieuwe dossier (wegen, afschaffing, tracé verplaatsing,…) is hetzelfde gebleven.
De reden voor deze dossierwijziging is in het dossier nergens vermeld.

Algemeen. Weg nr. 46 en weg nr. 78

2. Het gaat hier over delen van de weg nr. 46 en weg nr. 78, hier respectievelijk ‘Bunderweg’ en ‘Vleegweg’ genoemd. Deze delen van de betrokken wegen zijn volledig wederrechtelijk toegeëigend door de respectievelijke en opeenvolgende eigenaars.

3. In dit gebied (Stwg op Vilvoorde-Klei-Mansteen-gemeentegrens met Merchtem) bevinden zich nog een aantal andere buurtwegen (of delen ervan), die eveneens grotendeels onwetmatig ingepalmd zijn door perceeleigenaars (wegen nr. 4 -bedding vroegere staatsbaan-, 45, 46, 61, 90 en 91).

Wij pleiten ervoor om al deze wegen gelijkerwijs aan te pakken om een coherente en goed functionerende oplossing te realiseren.
Wij verwijzen hiervoor onder meer naar de bepalingen van Artikel 3 en Artikel 4 van het Decreet houdende de gemeentewegen.

4. De dossierdocumenten tonen geen enkele waardige motivering voor deze voorstellen voor wijziging van het tracé van de betrokken wegen voor de gemeenschap. Enkel particuliere belangen worden behartigd!

De huidige voorstellen voor afschaffing en verplaatsing van de wegen nrs. 46 en 78 (delen) zijn dan ook in strijd met onder meer Art. 4 1° van het Decreet houdende de gemeentewegen (03/05/2019).

5. Het gemeenteraadsbesluit van 28/02/2023 vermeldt ook ‘Het voorstel van de verlegging en afschaffing werd besproken met de eigenaars van de betrokken percelen, welke akkoord gaan met de verlegging.’ Na navraag door ons (e-mails van 10-11 april 2023) bleken deze akkoorden niet beschikbaar te zijn in het kader van dit openbaar onderzoek. Je zou op zijn minst verwachten dat er toch een verslag is. Blijkbaar niet dus! Is er dan wel een (geldig) akkoord en overeenkomst ?
De gemeenteraad van 28/02/2023 behandelde de afschaffing en verplaatsing van deze wegen zonder het bestaan van deze toch wel essentiële documenten!

Wij stellen ook vast dat het dossier geen enkele aanvraag bevat van een aanpalende grondeigenaar (of pachter of gebruiker) voor wijziging van het tracé van een van deze wegen.

Weg nr. 46

6. Het gemeenteraadsbesluit van 28/02/2023 vermeldt: Volgens de gemeentelijke Werkgroep Trage Wegen biedt het opnieuw openen van de voetwegen een meerwaarde voor de recreatieve wandelaar.
De gemeentelijke Werkgroep heeft echter op geen enkel moment inzage gekregen van het nieuw voorgesteld tracé (langsheen de bestaande velden en met de 9 haakse bochten), en dus ook nooit zijn goedkeuring hiervoor gegeven.

7. De afschaffing van het huidig tracé en vervanging door een nieuwe erg grillige verbinding (labyrint, doolhofachtig) tussen Mansteen en Molenbeekstraat is een uiterst onrealistische oplossing. De nieuwe weg, zigzaggend langsheen huidige perceelgrenzen (bewerkingsgrenzen die slechts tijdelijk kunnen zijn), met maar liefst 9 haakse bochten (90°) over slechts ca. 540 m, zal hoogst oncomfortabel zijn. En ook mogelijk erg onveilig (aanrandingen,…), vooral in de periodes van hoogstaande gewassen op de velden (maïs,…).
Daarenboven is de kans groot dat elke nieuwe mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), het gewijzigd tracé teniet doet.
Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Klei en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving.

Eventuele nieuwe mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), moet rekening houden met de bestaande (logische) tracés van de wegen. De bestaande tracés dienen niet zomaar verlegd te worden in functie van elke wijziging aan percelen.

Voorstel voor alternatief:
Wij pleiten voor een onderzoek voor een vervangende verbinding tussen punt F van voorstel weg nr. 46 en punt V van weg nr. 46 (aansluiting verlengde Molenbeekstraat naast woning).
De weg zou dan merkelijk korter zijn, met slechts 4 haakse bochten tussen Mansteen en Molenbeekstraat, en langs perceelsgrenzen lopen.

Weg nr. 78

8. Het gedeelte van de buurtweg nr. 78, tussen Steenweg op Vilvoorde en Molenbeekstraat, wordt gewoon volledig afgeschaft, zonder enige vervanging!
Het gemeenteraadsbesluit van 28/02/2023. Vermeldt ‘De aansluiting van voetweg nr. 78 aan de Klei biedt geen meerwaarde’. Dat de ‘aansluiting kort bij een zeer druk kruispunt is’ (Steenweg op Merchtem aan overkant van Klei) en er ‘geen andere recreatieve verbinding in de buurt’ is (?), doet hier niets ter zake.
Wij menen dan deze weg nr. 78, als verbinding tussen de Klei en de Molenbeekstraat via weg nr. 46) wel degelijk een meerwaarde biedt. Voetgangers kunnen de gevaarlijke en drukke Klei sneller verlaten richting Molenbeekstraat (i.p.v. langs Mansteen,…).

9. Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Klei en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving. Eventueel kan voor een nieuwe aansluiting aan Klei geopteerd worden, vermits de bestaande overbouwd is.

Eventuele nieuwe mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), moet rekening houden met de bestaande (logische) tracés van de wegen. De bestaande tracés dienen niet zomaar verlegd te worden in functie van elke wijziging aan percelen.


Het HOM-bestuur wenst dat de 9 bovenstaande opmerkingen, bezwaren en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden.

Wij vragen dat elke opmerking en voorstel onderzocht en gemotiveerd beantwoord wordt.


Situatieplan met delen van de wegen nr. 46 en nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat).

Voorstel van de gemeente nov.-dec. 2022.

Weg nr. 46:
Rood: bestaand (af te schaffen)
Groen (+ rood perceel kant Mansteen): nieuw voorgesteld tracé.

Weg nr. 78:
Rood: bestaand, af te schaffen.