Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Nieuwe straatnamen


Verkaveling 'Nanove'

Voor de straatnaamgeving moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de straat vanaf de Gasthuisstraat naar de verkaveling 'Nanove' en de straten van de verkaveling zelf.

Straat tussen Gasthuisstraat en verkaveling 'Nanove'

Deze nieuwe straat heeft geen functie voor de nieuwe woonwijk van de verkaveling 'Nanove' , vermits deze ontsloten wordt, enerzijds door de straat rechtstreeks naar de Nanovestraat (langs de loten 64, 75-76,... - volgens gewijzigd plan, na herverdeling van de loten 17 en 18 en uitsluiting van de loten 70 en 71) en anderzijds door de straat van 't Konkelgoed.

Deze straat werd aangelegd op het tracé van de landelijke aarden baan tussen de Gasthuisstraat en de oude pastorie. Deze baan was functioneel en historisch verbonden met de oude pastorie.

De oude pastorie, met inbegrip van de bijgebouwen en de oorspronkelijke omgrachte tuin, is beschermd als monument bij ministerieel besluit van 23 maart 1998.

De betrokken toegangsweg naar de oude pastorie, die op dat ogenblik nog eigendom was van de eigenaars en bewoners van de oude pastorie, verdiende mee opgenomen te worden in de wettelijke bescherming van de oude pastorie. De straat die nu op het tracé aangelegd wordt, was echter reeds voorzien op het voorbijgestreefd maar spijtig genoeg nog steeds vigerend Bijzonder Plan van Aanleg 'Nanove' (B.P.A. nr. 5, 1955-1992).

De bedding voor de toegangsweg naar de toenmalige pastorie werd aangekocht (of gekregen) door pastoor Joannes Van Opdenbosch in 1761 van Anne-Marie Verspecht weduwe van Paul Van Ransbeeke. Tot dan maakte de grond deel uit van perceel nr. 87 in kaartboek 1725-'26 (hofstede met boomgaard van Jan Verspecht). Door de aanleg van de weg, afgeboord met bomen (dreef), was de pastorie dus ook bereikbaar voor wagens (karren). Tot dan was de enige verbinding tussen de pastorie en de kerk de smalle wegel tegen de zuid-oost grens van het borchtterrein naar de Kattestraat (huidige buurtweg nr. 86 'Pastorieweg').

Wellicht door de aanleg van de weg (dreef) werd 'd'oude poorte' van de pastorie (noordhoek) vervangen door de 'nieuwe poorte' (oosthoek) met een brug over de wal (waarvan de loop van de Asbeek deel uitmaakt) - zie opmetingsplan ('Caerte Figuratieve') van 1822 met gedetailleerde legende.

In 1833 schenkt de neef en erfgenaam van pastoor J. Van Opdenbosch (Jan Baptist Wambacq, Essene) de dreef aan de kerkfabriek die eigenaar was van de pastorie. Dit gebeurde op last van een eeuwigdurend jaargetijde in de St.-Pauluskerk (dat nu nog bestaat).

Na de bouw en ingebruikname van de nieuwe pastorie op de Singel in 1847-'50, werd de oude pastorie, met de toegangsdreef, door de kerkfabriek aan een particulier (J. Wynants) verkocht.

dreef oude pastorie.jpg (174583 bytes)

Detail van de 'Caerte Figurative' (opmetingsplan) van 1822 met de 'nieuwe poorte' (oosthoek) van de oude pastorie met de brug over de wal en een deel van de dreef (met bomen) naar de huidige Gasthuisstraat.

Klik op de miniatuurafbeelding voor vergroting.

Links (kant Dorp) van de baan ligt de Clausmeers. Deze weide was vroeger eigendom van de St.-Niklaas-Kapelanie in de kerk van Opwijk. Hier stond wellicht het vroegere borchtkerkje St.-Paulus.

De gemeente Opwijk verwierf recentelijk de bedding van de toegangsweg naar de pastorie (van de huidige eigenaar en bewoner van de oude pastorie) en stroken van aanpalende percelen van diverse particulieren ten behoeve van de nieuwe straat die gepland was tussen de Gasthuisstraat en de Nanovestraat.

Omwille van de historische en functionele verbondenheid van de baan met de oude pastorie stelt het bestuur van de Heemkring voor om aan deze straat tussen de Gasthuisstraat en de oude pastorie de naam 'OUDE PASTORIEDREEF' te geven.

Het zou logisch zijn dat het adres van de oude pastorie (nu Gasthuisstraat 26) dan zou zijn 'Oude pastoriedreef nr. ...', dus ook als de toegangsdeur van de woning (huidige situatie) zich aan de noord-westzijde van het gebouw bevindt. Het is aangewezen om de naam 'Oude pastorieweg' of 'Oude pastoriedreef' ook te gebruiken voor de verbindingsweg tussen de hoek van de schuur bij de pastorie en de zuid-west grens van 't Kareelgelege (kant Hof ten Hemelrijk).
Deze voetweg staat niet vermeld als perceelsgrens in het metingboek 1725-'26, staat wel aangeduid op de 'Caerte Figuratieve' van 1822 en op de 19e eeuwse kadasterplannen, maar is niet opgenomen in de gemeentelijke Atlas der Buurtwegen. Het is blijkbaar geen gemeentelijke openbare weg. De weg ligt langsheen de vroegere brede noord-oostwal van de pastorie. Langs de overzijde van de weg was er een berm van uitgeschoten aarde van de wal.


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-