Bouwvergunning Marktstraat 35 (37?)

Geplaatst op 25-07-2007

Opwijk, 23 juni 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouw en heren schepenen,

Betreft:  bouwvergunning Marktstraat 35 (37?)

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op 23 mei 2006 een stedenbouwkundige vergunning af te verlenen voor het verbouwen van de woning Marktstraat 35 tot een tijdelijk bankagentschap ING.

Het betreft een woning, gebouwd in 1941 voor de toenmalige bouwaannemer Antoon Luypaert-De Ridder. Het gebouw is een realisatie van de erg talentrijke Opwijkse architect Paul Semal (1891-1975).

Door het uitzonderlijk gaaf architecturaal concept (zowel de gevels als de binneninrichting), de puurheid van de modernistische bouwstijl, het erg oordeelkundig materiaalgebruik,… is (was) dit gebouw één van de meest waardevolle woongebouwen van ons erg schaars geworden bouwkundig en architecturaal erfgoed.

Door de uitvoering van de verbouwingswerken, op basis van de vergunning die het College verleende, zal dit architecturaal erg hoogstaand definitief deerlijk verminkt worden. Wij denken hier vooral aan het vervangen van het buitenschrijnwerk van de voorgevel, met vernietiging van de typische authentieke gekleurde glasramen, en aan de onomkeerbare negatieve wijzigingen aan de trappenhal op het gelijkvloers.

De bouwvergunning, in het gedeelte 'Beschikkend deel' – 'Algemene conclusie' vermeldt: 'Om bovenvermelde redenen is het ingediende project planologisch en stedenbouwkundig-architecturaal verantwoord'.

Wij betwisten dit grondig.
Immers: uit het onderzoek van het vergunningsdossier blijkt dat er helemaal geen architecturaal onderzoek door de vergunningverlenende instantie (gemeentebestuur) gebeurde. Hoe kan men dan zeggen dat het ingediende project 'architecturaal verantwoord' is?

Het College van Burgemeester en Schepenen leverde dus zomaar een bouwvergunning af zonder dat zij zich blijkbaar ook maar één vraag te stellen over de architectonische waarde van het goed!
Een dergelijke lakse houding van het gemeentebestuur ter zake is symptomatisch en getuigt naar ons inziens absoluut niet van goed en degelijk bestuur in verband met erfgoedzorg.

Onze heemkundige- en erfgoedvereniging doet hierbij opnieuw en nadrukkelijk een oproep naar het Opwijks gemeentebestuur om meer en doelbewuste aandacht te hebben voor het plaatselijk (bouwkundig) erfgoed. Wij vragen ook opnieuw en uitdrukkelijk dat er, vooraleer er een stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd wordt, meer systematisch advies zou gevraagd aan onafhankelijke bevoegde en deskundige instanties die onder meer op de hoogte zijn van de architectonische (en eventueel geschiedkundige) waarden van de betrokken panden.

Onze vereniging stelt u graag haar knowhow en haar uitgebreide specifieke documentatie ter beschikking voor alle mogelijke betrokken dossiers.

De inhoud van bovenvermelde vaststellingen en vragen (en antwoorden) zal ook behandeld worden in een artikel in de specifieke rubriek ('HOM-binnenkrant') in een eerstvolgend nummer van het HOM-tijdschrift en in de (elektronische) HOM-nieuwsbrief. De problematiek zal ook aangesneden worden in het kader van onze activiteiten bij Open Monumentendag 2007 (met thema 'Wonen').

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter