Leo Lindemans 1923-2008

Geplaatst op 09-05-2008

Op 1 mei jl. overleed te Jette Leo Lindemans (Laken).
Hij was geboren te Brussel op 31 januari 1923 als de derde zoon en kind van wijlen Jan Lindemans -de grote Opwijkse geschiedschrijver- en Maria Van Nuffel, en broer onder meer van wijlen dr. Paul Lindemans (Marktstraat). Leo Lindemans was ereadvocaat en eresenator.

Wij herinneren hem dankbaar vooral als de auteur van omvangrijk heemkundig-geschiedkundig, maar vooral genealogisch werk.
Hij schreef ook een paar volledige familiegeschiedenissen.
Vooreerst de 'Geschiedenis van de familie Lindemans 1370-1980' (1979), waarin ook de Opwijkse episode van de familie (sinds 1840) en het vroegere pensionaat Lindemans aan de Schoolstraat (1840-1920) ruim aan bod komen. Later schreef hij ook de 'Geschiedenis van de familie de Waepenaert' (2 boekdelen, 1986-1987). Zijn grootmoeder langs moederskant was Constance de Waepenaert de Kerrebrouck, echtgenote van Louis Lindemans (pensionaathouder, die woonde in de Marktstraat).
Verder vermelden wij zijn voornaamste genealogische werken:

-

'Voorouders in de Middeleeuwen', tweede uitgave, Brussel, 1996.

-

'Voorouderstafel van het Belgisch Koningshuis' (deze van koning Boudewijn, 1991), vervolgens deel I (koning Albert II, 1998), deel II (koningin Paola, 1999). Deel III, d'Udekem, is in voorbereiding.

-

'Genealogie van Reeth', Rumst, 1995.

-

'Oude geslachten omtrent de Rupel', Rumst, 1996.

-

'Oude geslachten in het Land van Waas', in vier afleveringen, Sint-Niklaas, 1995-2000.

-

'Oude geslachten uit het Land van Dendermonde', Dendermonde, 1999.

-

Hij stelde honderden fragmenten van genealogieën samen over in hoofdzaak West-Brabantse geslachten die verschenen in genealogische en heemkundige tijdschriften en jaarboeken zoals Vlaamse Stam (Vlaamse Vereniging voor familiekunde), Eigen Schoon en de Brabander (Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant), De Middelaar/l'Intermédiaire (Centralisatiedienst van de Genealogische en Demografische studies van België), Ascania (Heemkring Ascania, Asse), HOM-tijdschrift (Heemkring Opwijk-Mazenzele), tijdschrift Berla (Heemkring Berla, Wolvertem), Tijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring van Londerzeel, Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde,... Meer specifiek heemkundig zijn onder meer zijn publicaties 'De prinsen van Ossegem' (2de druk 1991), 'De cavaliers van Grembergen' (1991) en, erg interessant voor ons dorp, 'De minnezangers van Opwijk' (1995). Dit laatste werk is een pareltje met allerhande ruim gedocumenteerde (jeugd)herinneringen aan Opwijk.

In 2002 publiceerde de HOM het voor onze streken erg belangrijk en omvangrijk genealogisch werk 'Oude Opwijkse geslachten' van de hand van Leo Lindemans.

Heemkring Opwijk-Mazenzele herdenkt Leo Lindemans ook als een belangeloos en woordgetrouw bruikleengever van omvangrijk archiefmateriaal voor diverse andere publicaties van onze vereniging (in het HOM-tijdschrift, in boekvorm en op de HOM-internetsite) en voor verschillende heemkundige en geschiedkundige tentoonstellingen die wij de laatste decennia organiseerden, o.a. voor de exposities 'Jan Lindemans' (1988), 'De andere oorlog - Opwijk-Mazenzele 1914-1918', 'Dag zuster... Dag meester... Dag juffrouw... 200 jaar onderwijs in onze gemeente', ...

De uitvaartplechtigheid had plaats te Jette op vrijdag 9 mei jl.
We boden de familie Lindemans onze deelneming aan.

 

Leo Lindemans,
31 januari 1923 - 1 mei 2008.

Herinner mij,
maar niet in sombere dagen,
herinner mij in stralende zon,
hoe ik was toen ik alles nog kon.