Door het gemeentebestuur achtergehouden HOM-eigendommen - 07/04/2009
 

Geplaatst op 08-04-2009

Opwijk, 7 april 2009

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Mevr. Lutgard Van Biesen-Van der Borght, burgemeester
Paul Onselaere, Jan Couck, Anja Haverals, Pol Verhaevert, Marijke De Vis en Ineke Robijns, schepenen.

Betreft: HOM-eigendommen

Het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele besprak, op haar bestuursvergadering van 23 maart jl., uw antwoord van 26 februari 2009 in verband met de door uw gemeentebestuur sinds 1995 achtergehouden HOM-eigendommen.

Wij stellen vast dat u nog slechts één enkel argument voorwendt, met name: 'Bij sluiting van het Archief heeft de HOM de gelegenheid gekregen om privé eigendommen mee te nemen, waarvan tevens een verslag werd opgemaakt.'

In uw brief van 15 januari 2009 (i.p.v. 15 januari 2008, kenmerk JVN/VD/2009.205) trachtte u ook nog een ander voorwendsel te gebruiken, nl: '…dat, gelet op de overeenkomst tussen de gemeente Opwijk en de Heemkring (artikel 9), er duidelijk melding wordt gemaakt van het feit dat er geen schaduwarchief mag worden aangelegd, alleen kopieën.'

Dat u nu eindelijk afziet van deze drogreden is logisch: uw bewering klopt helemaal niet vermits de door beide partijen ondertekende overeenkomst duidelijk afstand neemt van de vermelde bepaling. Trouwens, de door uw bestuur achtergehouden HOM-eigendommen behelzen niet alleen enkele archiefstukken, maar vooral boeken, tijdschriftnummers en diverse voorwerpen van onze vereniging - zie de gedetailleerde lijst van HOM die u reeds bij herhaling werd overgemaakt en die u ook kunt raadplegen op de internetpagina's www.heemkringopwijk.be/fr/ahe.htm. Wij verwijzen u ook naar de eigendomsbewijzen (van HOM) die u ook reeds bij herhaling werden overgemaakt.

In verband met uw overblijvend argument dat u aanhaalt in uw brief van 26 februari 2009 wensen wij u te herhalen:

bij de sluiting van het Archief (voor de HOM) kreeg onze vereniging helemaal geen gelegenheid om 'privé-eigendommen' mee te nemen.
Op de door uw gemeentebestuur georganiseerde bijeenkomst van 4 augustus 1995 –zie verder- nam één persoon van HOM (M. Willocx) zijn persoonlijke eigendommen mee, met name een P.C., (met handleidingen,...en verlengkabel) -die hij ten dienste stelde van de HOM-werking voor het archief- en een kleine draagbare radio.

er werd van deze door uw gemeentebestuur georganiseerde (en door de toenmalige burgemeester voorgezeten) bijeenkomst helemaal geen verslag opgemaakt, wel een 'Boedelbeschrijving' (opgesteld door de cultuurfunctionaris J. Van Nieuwenborgh).

de opgestelde boedelbeschrijving geeft een duidelijke lijst weer van de aanwezige HOM-eigendommen,…

  de uitnodiging voor de bijeenkomst van 4 augustus 1995 vermeldt duidelijk 'Het Kollege van Burgemeester en Schepenen heeft dan ook besloten in zitting van 1 augustus … en op vrijdag 4 augustus 1995 om 9 uur tot een boedelbeschrijving over te gaan' en 'Indien U dit wenst kunt U uiteraard ook aanwezig zijn bij deze opname.'

en het document 'Boedelbeschrijving' vermeldt ook, onder meer:

  - 'Burgemeester Vic Everaet stelt dat, na de boedelbeschrijving, moet overgegaan worden tot een boedelscheiding.'
    en
  - 'Op de bijeenkomst van de boedelscheiding zullen alle effectieve bestuursleden van de Heemkring een uitnodiging ontvangen.'
  Deze duidelijk aangekondigde 'boedelscheiding' heeft nooit plaats gehad. Wij ontvingen hiervoor geen enkele uitnodiging!

De uitnodigingsbrief dd. 2 augustus 1995 voor de bijeenkomst 'Boedelbeschrijving' van vrijdag 4 augustus 1995 was niet gericht aan de vertegenwoordigers van de Heemkring. Zo ontving de voorzitter van de Heemkring en een aantal andere actieve bestuursleden helemaal geen uitnodiging en kregen enkele andere mensen, die al sinds jaren geen bestuurslid meer waren, wel een uitnodiging.

De brief met aankondiging van de stopzetting van de overeenkomst en sluiting van het archief en uitnodiging voor de vergadering dateert van 2 augustus 1995 en werd aangetekend met de post verstuurd. De mensen met een beroepsbezigheid (de meerderheid!) namen dus kennis van de brief pas op donderdagavond 3 augustus (met de uitnodiging voor de bijeenkomst 'Boedelbeschrijving' van 's anderendaags 's morgens 4 augustus om 9 uur)! Een aantal van deze mensen konden dus onmogelijk aanwezig zijn. Dit was toch geen ernstige of eerlijke manier van handelen van uw gemeentebestuur?!

Wij beraden ons om kortelings deze zaak in verband van het achterhouden van HOM-eigendommen door uw gemeentebestuur voor te leggen aan hogere instanties.
Ondertussen vragen wij opnieuw de onmiddellijke teruggave van de eigendommen van onze vereniging.
Wij vragen niets meer of niets minder dan de concrete uitvoering van de 'boedelscheiding' die u zelf aankondigde in uw verslag 'boedelbeschrijving' van 4 augustus 1995.

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter