Verbouwen van een bestaande woning Schoolstraat 81. Openbaar onderzoek.
 

Geplaatst op 28-04-2009

Opwijk, 21 april 2009

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: openbaar onderzoek 'verbouwen van een bestaande woning' Schoolstraat 81

In het kader van het openbaar onderzoek (tot 22 april 2009) wensen wij hierbij onze opmerkingen en voorstellen te geven in verband met de aanvraag tot het verbouwen van de bestaande woning Schoolstraat 81.

Toelichting bij het gebouw

De bestaande woning Schoolstraat nr. 81 is een deel (samen met nr. 79) van de eigen woning, met architectenatelier, van de talentrijke Opwijk bouwmeester Paul Semal.

Het geheel werd ca. 1935 opgetrokken in zijn typische modernistische stijl.
Door het (initieel) uitzonderlijk gaaf architecturaal concept (zowel de gevels als de binneninrichting), de puurheid van de modernistische bouwstijl, het erg oordeelkundig materiaalgebruik,… is dit gebouw één van de meest waardevolle woongebouwen van ons erg schaars geworden plaatselijk bouwkundig en architecturaal erfgoed. Zie diverse foto's van het gebouw ca. 1935 in bijlage (buiten- en binnenopnamen).

Architect Paul Semal:

Peter Paul Semal, ° Opwijk 7 juni 1891, † Antwerpen 21 februari 1975, enige zoon van Carolus Josephus, handelaar, en Joanna Catharina Van Humbeeck, x Antwerpen 16 juli 1925 met Victoria Mertens (° Merksem 18-10-1895, dochter van Cornelius en van Catharina Geeraerts).
Hij liep lagere school in Opwijk (gemeenteschool), middelbaar onderwijs in het St.-Pieterscollege Jette en daarna architectuuropleiding 1909-1913 in het St.-Lucas Instituut te Schaarbeek. Voortzetting van zijn studies en stage in Den Haag (Nederland) van 1913 tot 1916.
Hij was actief, met zijn modernistische stijl, voor nieuwbouw en renovatie voor de woningbouw, landbouwbedrijfsgebouwen, scholen en kerken, nijverheidsgebouwen (melkerijen, brouwerijen, bloemmolens,…).
Paul Semal was burgemeester van Opwijk van januari 1942 tot juni 1943.
Hij vertrok met zijn gezin uit Opwijk naar Antwerpen in augustus 1943.
Paul Semal was ook de bouwmeester van de 'nieuwe' Waag (Singel, 1935), de gemeentelijke jongensschool van Nijverseel (1937-'38, beschermd monument) en de kerk van Nijverseel (1938-'39), … allen in een modernistische stijl.
Volgens bevestigde mondelinge bronnen was Paul Semal ook de architect hier in Opwijk van onder meer:

-

de burgerhuizen in Kloosterstraat  nrs. 26-28 en 32-34

-

een deel van NOSTA-gebouwen

-

het woonhuis van veearts Jozef Vereertbrugghen (Stationsstraat 16, cottagestijl)

-

huizen in de Stationsstraat nrs. 18 en 20 (huizen 'Van Mollem')

-

het villaatje Nieuwstraat nr. 17

-

2 woonhuizen in de Processiestraat (nrs. 6 en 8, cottagestijl)

-

het woonhuis Stationsstraat nr. 45

-

Tot zijn typische modernistische stijl behoren zeker o.m. ook

-

zijn eigen woning in de Schoolstraat (ca. 1935, later gewijzigd en in 2 woningen gesplitst, nu Schoolstraat nrs. 79 en 81)

-

het woonhuis voor A. Luypaert-De Ridder (1941, nu Marktstraat nr. 37, tijdelijk ING-vestiging),

-

het woonhuis van meester Frans Hofman-De Mayer (nu Heirbaan nr. 18, met gewijzigde voorgevel).

-

nog bestaande (maar gewijzigde) aan elkaar gekoppelde werkmanswoningen voor Leonie Stobbelaers (nu Doortstraat nrs.  98 en 100),

-

de woning voor O. Wermoes (1942, nu Schoolstraat nr. 85, nu deel van Initiatief voor Buitenschoolse Opvang–I.B.O.

-

het huis Schoolstraat nr. 91 (hoekhuis met Karenveldstraat)

-

de villa 'Moortgat' in Baardegem (Dorp 87)

-

...

Meer info: publicatie Breken en bouwen. Wonen in Opwijk en Mazenzele 16de-21ste eeuw, pag. 53 en 54 (noten (7) en (8) en illustratie op binnenzijde van achteromslag. Publicatie bij Open Monumentendag 2007, ook raadpleegbaar op de internetsite
www.heemkringopwijk.be/fr/omd-2007_publicatie.htm.

De procedure

Voor de recent uitgevoerde bouwwerken (eind 2008-jan.-februari 2009) werd geen enkele voorafgaande bouwvergunning aangevraagd.
De gemeente Opwijk was op de hoogte (zeker sinds 9 februari 2009) van de aan gang zijnde bouwwerken zonder vergunning. Het gemeentebestuur nam blijkbaar geen enkel initiatief in verband met deze manifeste bouwovertreding.
Op 17 of 18 (?) februari werden de werken door de dienst Agentschap Inspectie RWO (Vlaamse Overheid) stilgelegd (overtreding RW.04/2009/02/09).
In tegenstelling met andere soortgelijke gevallen (overtredingen) vermelden de aankondigingsdocumenten voor huidig openbaar onderzoek op geen enkele wijze dat het hier gaat om een 'regularisatie'-dossier.

Opmerkingen bij het dossier (plannen, foto's,…) voor de stedenbouwkundige vergunning

- Verklarende stedenbouwkundige nota – 1 Voorwerp van de aanvraag:

wij betwijfelen ten zeerste dat het gebouw een verbouwing is van het veel ouder naastliggend gebouw.
Het is wel zo dat voor de bouw van het huidig huis nr. 82 ca. 1935 (deel van een geheel met de nr. 79), er een deel van het woonhuis van de vroeg-negentiende-eeuwse hoeve 'Moens' op de hoek van de toenmalige Dorpsstraat (nu Schoolstraat) en de vroegere Oudhofstraat (met nog bestaand spoor langs de kant Schoolstraat tussen de huidige nrs. 85 en 89) afgebroken werd. De overige deel van deze hoevewoning werd afgebroken eind februari 2007. Een deel van de gemeenschappelijke?) dragende scheidingsmuur, met daarin verwerkt een oud houten dakspant, bleef wel behouden. De kelder van het vroegere hoevegebouw liep (loopt) nog wel gedeeltelijk door tot onder het naastgelegen woonhuis nr 81.
Bij de bouw van de woning nr. 81 (en 79) werd reeds een betonnen verdeelbalk in de scheidingsmuur (zijgevel west) geïntegreerd.
Is de nu toegevoegde betonnen ringbalk boven de 2de verdieping wel gerealiseerd (enkel) voor het oplossen van een stabiliteitsprobleem of veeleer om het gebouw met ca. 34-40 cm te verhogen waardoor de hoogte onder het plafond van de 2de verdieping kon opgetrokken worden?

- de documenten (plannen en foto's) verwijzen, op diverse plaatsen voor de 'bestaande situatie', naar de situatie van ca. 20 februari 2009, dus van na de werken zonder vergunning, en dus niet naar de situatie van vóór de aanvang van de werken
- er is geen plan van de zijgevel oost (doorsnede door huidig huis nr. 79 en deel dat als gevel van nr. 81 uitsteekt boven dak van nr. 79). Dit geveldeel onderging nochtans diverse wijzigingen:
  - gedeeltelijke afbraak zonder heropbouw van verhoogd gedeelte (met ingewerkte schouw (?)) en horizontale sierbanden langs de straatzijde
  - algemene verhoging van de gevel door toevoeging 'ringbalk' in zichtbaar beton,
  - toevoeging van zware dakoversteek met bekleding in kunststofplaten, enige wijziging van vensteropeningen,…)
  - ...
- op de plannen lezen wij: 'Buitengevels blijven behouden'.

In feite worden de gevels verhoogd met ca. 40 cm, werden er zware dakoversteken geplaatst (met bekleding in kunststofplaten), werden er gevelgedeelten afgebroken (het verhoogd gedeelte op de gedeeltelijke gevelmuur tussen de huidige nrs. 79 en 81, typisch voor de modernistische stijl van architect P. Semal – zie diverse andere gebouwen van zijn hand), werd er een (zichtbare) betonnen ringbalk geplaatst,…

- op de plannen lezen wij: 'Vernieuwde oversteek in Trespa (Volkern) Antraciet'.

Maar bij bestaande situatie van vóór de recente verbouwingen waren er helemaal geen dakoversteken. Zij kunnen dus ook niet 'vernieuwd' worden. Er was enkel een muurafdekking.

- de afwerking in de gevels van de toegevoegde zichtbare betonnen ringbalk is nergens vermeld (zichtbaar beton, bezetting, baksteenbekleding, verfafwerking, kleur,… ?)
- ...

Voorstel

Onze heemkundige en erfgoedvereniging pleit voor het maximaal mogelijke behoud van het oorspronkelijk concept en architecturaal geheel, met al zijn details, van het initieel eigen woonhuis met architectenatelier (waarvan de huidige nr. 81 deel uitmaakt) zoals Paul Semal het ca. 1935 bouwde.
Ter informatie voegen wij in bijlage 2 bladen met foto's (binnen en buitenopnamen) van het gehele gebouw (nu Schoolstraat nrs. 79 en 81) in modernistische stijl, ca. 1935.


Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en dit voorstel opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden. Wij vragen dat elk van onze opmerkingen en voorstellen zou onderzocht en beantwoord worden.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter