Aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing van de buurtweg nr. 36 (Nijverseel, tussen Steenweg op Dendermonde en grens Baardegem)
 

Geplaatst op 03-06-2009

Opwijk, 30 mei 2009

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing van de buurtweg nr. 36 (Nijverseel, tussen Steenweg op Dendermonde en grens Baardegem)

In maart-april 2009 (tot 9 april) liep er een openbaar onderzoek voor de gedeeltelijke verlegging van de buurtweg nr. 36 ('Groothoefbaan', Nijverseel, gedeelte van het traject tussen de Steenweg op Dendermonde en de grens met Baardegem).
Op het einde van de periode van het openbaar onderzoek werd vastgesteld dat noch de aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing, noch het bericht van het openbaar onderzoek ter zake op enigerwijze ter plaatse bij de betrokken weg aangeplakt of uitgehangen werd.

Er werd dan een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd. Dit liep tot 11 mei 2009.

Helaas, opnieuw werd de aanvraag voor de verplaatsing en voor het openbaar onderzoek ter plaatse niet aangekondigd. Er was wel een bericht geplaatst ergens halfweg in het voetbaantje tussen de Nijverseelstraat (rechtover de pastorie) en de Steenweg op Dendermonde. Dit baantje heeft niets te maken met de betrokken buurtweg nr. 36. Het paneel met de aankondiging stond dus aan de verkeerde weg!

Er wordt nu (tot 19 juni) dus voor de 3de keer een openbaar onderzoek ingericht voor de dezelfde aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing van de weg.

Het zou zeker doelmatiger zijn moest uw bestuur op voorhand nakijken of alle voorwaarden voor een correct verloop van de procedure vervuld zijn.

In onze reactie in het kader van het 2de openbaar onderzoek (e-mail aan uw college van 11 mei 2009) wezen wij u op het feit dat de weg diagonaal door het betrokken perceel reeds verdwenen was! Gans het perceel was omgeploegd (met inbegrip van de wegzate), bewerkt en bezet met staken en draad met leifruitboomtjes. Het planten van de fruitbomen was op 11 mei 2009 al in uitvoering - zie de foto's 11/05/2009 in bijlage bij onze e-mail.

Tussen de punten A en C van het perceel (Opmetingsplan bij de aanvraag) werd een strook grond met steenslag bedekt. Wij vermoeden dat ook hiervoor geen enkele gegronde toelating werd gegeven.

Onze erfgoedvereniging Heemkring Opwijk-Mazenzele vroeg dat uw bestuur de nodige vaststellingen zou doen en de maatregelen zou nemen zoals bepaald in Hoofdstuk III - artikelen 5 tot 8 van het Provinciaal politiereglement op de buurtwegen (op basis van de Wet van 10 april 1841 over de buurtwegen).

Hierbij vragen wij u ons te informeren welk concreet gevolg uw bestuur gaf aan deze vragen in verband met de duidelijke overtredingen van de regelgeving over de buurtwegen.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter