Nieuw (3de) openbaar onderzoek voor de gedeeltelijke verplaatsing van de buurtweg nr. 36 (Nijverseel)
 

Geplaatst op 24-06-2009

Opwijk, 18 juni 2009

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

nieuw (3de) openbaar onderzoek voor de gedeeltelijke verplaatsing van de buurtweg nr. 36 (Nijverseel)

In het kader van het nieuw (3de) openbaar onderzoek (tot 22 juni 2009) wensen wij hierbij onze opmerkingen en voorstellen te geven in verband met de aanvraag tot de gedeeltelijke verlegging van de buurtweg nr. 36 (Nijverseel, een gedeelte van het traject tussen de Steenweg op Dendermonde en de grens met Aalst-Baardegem).
Het gaat hier om een deel van de 'Groothoefbaan'. Deze weg loopt door de Hoevekouter (met 'Kleine Hoeve' en 'Grote Hoeve',…) die voor het grootste deel kloostergoed was van de voormalige abdij ten Rozen (Mijlbeek-Aalst) – zie HOM-tijdschrift 2005-3, pag. 38-40 en 2005-4, pag. 2-5.

Opmerkingen

 

in maart-april 2009 (tot 9 april) liep er al een openbaar onderzoek in verband met deze aanvraag voor de gedeeltelijke verlegging van weg.
Op het einde van de periode van het openbaar onderzoek werd vastgesteld dat noch de aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing, noch het bericht van het openbaar onderzoek ter zake op enigerwijze ter plaatse bij de betrokken weg aangeplakt of uitgehangen werd. Er werd dan een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd. Dit liep tot 11 mei 2009.

Helaas, opnieuw werd de aanvraag voor de verplaatsing en voor het openbaar onderzoek ter plaatse niet aangekondigd. Er was wel een bericht geplaatst ergens halfweg in het voetbaantje tussen de Nijverseelstraat (rechtover de pastorie) en de Steenweg op Dendermonde. Dit baantje heeft niets te maken met de betrokken buurtweg nr. 36. Het paneel met de aankondiging stond dus aan de verkeerde weg!

Er wordt nu (tot 19 juni) dus voor de 3de keer een openbaar onderzoek ingericht voor de dezelfde aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing van de weg.

Het zou zeker doelmatiger zijn moest het gemeentebestuur op voorhand nakijken of alle voorwaarden voor een correct verloop van de procedure vervuld zijn.

  de aanvraag voor de gedeeltelijke verplaatsing dd. 4 februari 2009 vermeldt o.m.: 'Deze weg heeft uitsluitend als doel, het ontsluiten van de achterliggende landbouwgronden'.
Dit lijkt ons niet juist. De weg vormt een publieke erfdienstbaarheid en mag en kan dus gebruikt worden door eenieder. De weg loopt trouwens door, over de gemeentegrens, op grondgebied Baardegem (Aalst). De weg wordt dan ook relatief veelvuldig gebruikt door wandelaars,… (ten minste als hij niet plaatselijk afgesloten is…!).
De vermelding in de aanvraag 'De betrokken landbouwer, die buiten onszelf deze weg gebruikt, heeft geen bezwaar tegen deze verlegging (wat zal blijken uit het openbaar onderzoek)' heeft dan ook geen enkele relevantie en lijkt ons eerder misplaatst.
  de weg is, van aan de Steenweg op Dendermonde, over een afstand van ca. 100 meter geasfalteerd. Verder is hij niet verhard, maar is (of was -zie verder-), toch bij gunstig weer, goed bruikbaar voor voetgangers en zelfs voor fietsers (op grondgebied Opwijk en grondgebied Baardegem), behalve dan op het deel dat door het betrokken perceel sectie H 418-x loopt. Volgens getuigen was de weg daar vorig jaar onderbroken (afgesloten). De wegzate was omgeploegd, bewerkt en met maïs beplant (wat enkele dagen geleden daar nog duidelijk zichtbaar was). Ter plaatse van het betrokken perceel is de weg op meerdere plaatsen kapot gereden door landbouwwerktuigen en –voertuigen.
  wij kunnen enig begrip hebben voor de motivatie van de aanvrager die schrijft: 'Bedoeling is deze weg langs de perceelsgrenzen te verleggen, zodanig dat wij een normale en degelijke aanplanting van fruitbomen kunnen uitvoeren,…'. Maar dit zijn uiteraard (persoonlijke en commerciële) argumenten en belangen van de eigenaar (gebruiker).
Voor de eventuele verplaatsing van de weg dient uiteraard vooral het publiek belang in overweging genomen te worden. Voor de weggebruikers is een plaatselijke verlegging van de weg zoals gevraagd een duidelijk nadeel (langer traject met scherpe bochten, onveiliger omwille van de omleiding tussen de fruitboomaanplantingen waarbij men geen doorzicht heeft tussen de pun-ten A en C op het Opmetingsplan 1/1000, het uitzicht -zichtbaar karakter- van een weg die openbaar is dat verdwijnt, …).

Wij veronderstellen dat de fruitaanplantingen op het perceel 418-v2 gebeurt door het zelfde bedrijf als op de percelen 418-d en 418-z en dat dit zelfde bedrijf ook wenst fruitbomen te planten op betrokken perceel 418-x. In die optiek vragen wij ons aan of de aanplantingen op het zuidelijk deel van perceel 418-x niet kunnen aansluiten op de aanplantingen op perceel 418-v2 en de aanplantingen op het noordelijk deel van perceel 418-x op de aanplantingen op de percelen 418-d en 418-z. Wij zouden het logisch vinden dat de aanplantingen zouden gebeuren in functie van het (rationeel) recht traject van de weg, en niet dat de weg zou verplaatst worden in functie van een (misschien eerder occasionele) gewenste aanplantingsconfiguratie.

Wij pleiten dus voor het behoud van het oorspronkelijk tracé van de buurtweg nr. 36 en dus niet in te gaan op het verzoek om de weg te verleggen.

  indien er toch zou overgegaan worden tot de uitvoering van een gedeel-telijke verplaatsing:
- wij stellen dan voor de weg te verplaatsen naar de zuid- en de westgrens van perceel 418-x. Niet alleen wordt het tracé van de omleiding dan duidelijk (relatief) korter (197 m i.p.v. 222 m) maar vermijdt men ook een hoek van minder dan 90° aan punt C
- wij stellen dan voor dat de aanvrager (eigenaar van het perceel) instaat, op zijn kosten, voor het plaatsen en permanent onderhouden van een duurzame bewegwijzering van het nieuwe wegtracé rond zijn perceel, en dit aan het begin en eindpunt (bij zijn perceel) en aan alle bochten en hoeken. Deze duidelijke bewegwijzering zou dienen te gebeuren in de vorm die goedgekeurd wordt door het gemeentebestuur en die ook voor alle andere trage wegen op het grondgebied van de gemeente zou kunnen gebruikt worden.
Zonder dergelijke bewegwijzering zullen de gebruikers (wandelaars,...) van de weg van in Baardegem en van aan de Steenweg op Dendermonde de indruk hebben dat de weg aan het betrokken perceel ophoud en dat de weg dus niet doorloopt.
Het nieuwe weggedeelte dient ook duidelijk afgebakend te worden (in de breedte) op de betrokken percelen zodat elke potentiële gebruiker duidelijk kan zien dat het hier om een publieke weg gaat.
  dit voorstel voor de gedeeltelijke verplaatsing van de weg maakt geen deel uit van een meer globaal plan voor de herwaardering en de structurering van het netwerk van trage wegen in het betrokken gebied. Dergelijk plan voor de optimalisatie van het plaatselijk buurtwegennetwerk bestaat trouwens niet eens.

Vaststellingen

Wij stelden vast (zondag 10 en maandag 11 mei 2009) dat de weg diagonaal door het berokken perceel reeds verdwenen is! Gans het perceel is omgeploegd (met inbegrip van de wegzate), bewerkt en bezet met staken en draad met leifruitboomtjes. De planting van de fruitbomen was op dit ogenblik al in uitvoering - zie foto's 11/05/2009 in bijlage bij onze reactie in het kader van het 2de openbaar onderzoek (e-mail 11 mei 2009).

Tussen punt A en punt C van het perceel (Opmetingsplan) werd een strook met steenslag bedekt. Werd hiervoor een aanvraag ingediend of een toelating bekomen?

Onze erfgoedvereniging Heemkring Opwijk-Mazenzele vroeg op 12 mei 2009 aan het College van Burgemeester en Schepenen (e-mail 11 mei 2009 met onze reactie in het kader van het 2de openbaar onderzoek) dat het lokale bestuur (gemeentebestuur Opwijk) de nodige vaststellingen zou doen en de maatregelen zou nemen zoals bepaald in Hoofdstuk III - artikelen 5 tot 8 van het Provinciaal politiereglement op de buurtwegen (op basis van de Wet van 10 april 1841 over de buurtwegen).

Met een brief van 30 mei 2009 vroegen wij aan het College B&S welk concreet gevolg het bestuur gaf aan onze vragen in verband met de duidelijke overtredingen van de regelgeving. Wij ontvingen geen enkel antwoord of reactie.
Op 17 juni 2009 hoorden wij dat het gemeentebestuur- en/of administratie nog geen enkel initiatief ter zake nam! Het Opwijks gemeentebestuur oefent dus haar toezichtopdracht op de buurtwegen niet uit, ondanks de duidelijke bepalingen in de wetgeving hieromtrent.


Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en alternatief voorstel opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden. Wij vragen dat alle opmerkingen en voorstellen zouden onderzocht en beantwoord worden.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter