Pagina 'Gewestplan'
Om deze pagina optimaal te bekijken, moet je een browser gebruiken die frames ondersteunt.
Uw browser ondersteunt wellicht geen frames.
Hieronder de voornaamste links op deze frameset-pagina naar andere verbandhoudende pagina's, zonder frames.
Hoofdtekst van deze pagina:
Opwijk - Gewestplan
BESCHRIJVING
In de jaren '70 werden op basis van de stedenbouwwet van 1962 voor heel België gewestplannen opgemaakt. De gebieden waarvoor telkens een gewestplan werd opgemaakt vallen ongeveer samen met de gerechtelijke arrondissementen. Voor Vlaanderen gelden op die manier 25 gewestplannen. De gewestplannen bepalen de algemene bestemmingen die toekomen aan de diverse delen van het grondgebied. Enkele van de meest voorkomende dergelijke bestemmingen zijn: diverse vormen van woongebieden, agrarisch gebieden, groen- en bosgebieden, parkgebied, bedrijvenzones, recreatiegebied, zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, dienstverleningsgebieden, ontginningsgebieden, stort-, opspuitings- en bezinkingsgebieden,... In de gewestplannen wordt ook de belangrijke infrastructuur aangeduid: wegen, spoorwegen, belangrijke pijpleidingen, hoogspanningslijnen,...
Aan elke bestemming hangen voorschriften vast over welke activiteiten al dan niet toegelaten worden in het bewuste gebied. Die voorschriften hebben verordenende kracht (d.w.z. ze hebben het karakter van rechtsregels en zijn dus beslissend bij het vergunningenbeleid).
Het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse, waarin Opwijk ligt, werd bij Koninklijk Besluit van 7 maart 1977 goedgekeurd. Het werd van kracht vanaf 30 april 1977.
Voor meer gegevens over het gewestplan voor Opwijk, zie ook 'Opwijk ons dorp', Het decor waarin wij leven, Ruimtelijke ordening, door Siegfried Van Nuffel, p. 32 e.v., uitgegeven door Davidsfonds Opwijk, 1978.
Beschrijving kaartmateriaal
Als basis wordt het digitale gewestplan Vlaanderen, geactualiseerde toestand tot en met 01/11/1999, gerealiseerd door en eigendom van de afdeling Ruimtelijke Planning van AROHM, genomen.
Het betreft een - zo exact mogelijke - digitale kopie van de oorspronkelijke en officiële documenten nl. van de originele manueel getekende en door de Koning ondertekende gewestplannen en gewestplanwijzigingen, die eveneens werden opgemaakt op schaal 1/10.000 (dit in tegenstelling tot de gedrukte gewestplan die op schaal 1/25.000 zijn uitgegeven). Dit heeft ook gevolgen voor het schaalgebruik : deze digitale versie is bedoeld voor gebruik tot op (maximum) schaal 1/10.000.
Vermits het om een - zo exact mogelijke - digitale versie gaat van het originele gewestplan, zullen (en moeten) in de digitale vectoriele versie de eventuele tekortkomingen van de originele brondocumenten behouden blijven.
Deze digitale versie kwam tot stand door de integratie van enerzijds de digitale versie van de oorspronkelijke gewestplannen (KB's 1976 - 1980) met anderzijds de digitale gewestplanwijzigingen tot en met 31.12.96.
De polygonen en lijnen werden gedigitaliseerd en gecorrigeerd vanuit schaal 1/10.000. De kleurenlegende van het gewestplan is, onafhankelijk van de mogelijkheden van visualisatie, gebaseerd op het KB van 28.12.72, betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.
Er is een aanpassing gebeurd van de digitale gewestplannen aan de nieuwe begrenzingen van de gewestplannen, die bij Besluit van de Vlaamse Executieve dd.14.10.92 werden aangepast aan de fusiegemeentegrenzen.
Om enige ruimtelijke referentie te geven aan het gewestplan, werd het gecombineerd met de rasterversie van de topografische kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) op schaal 1/10.000. Voor het gebruik van dit materiaal als achtergrond voor toepassingen op het Internet werd een overeenkomst afgesloten met het NGI.
Aandachtspunten
Deze digitale versie is geen juridisch document: ze kan dan ook in geen geval beschouwd worden als een officiële reproductie van het originele Gewestplan vastgesteld bij Koninklijk Besluit.
Niemand kan aansprakelijk worden gesteld voor schade ten gevolge van of naar aanleiding van het gebruik van de gegevens.
Actualisatie
AROHM, afdeling ruimtelijke planning, heeft de bestaande digitale gewestplannen geactualiseerd tot 1/11/'99. De aanpassingen werden ingebracht in deze applicatie.