Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Erfgoeddag op zondag 27 april 2014


Programma

 Grenzeloos 1914-1919.
Opwijkenaren buiten de landsgrenzen en vreemdelingen bij ons door de Groote Oorlog.

Zoals elk jaar geeft Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) haar eigen invulling die direct aansluit bij het centrale thema van de jaarlijkse Erfgoeddag 'Grenzeloos'.

Ook in Opwijk wordt vanaf 2014 de Eerste Wereldoorlog bijzonder herdacht. Deze wereldbrand, die ook in onze dorpen verwoesting, miserie, honger en onnoemlijk menselijk leed teweegbracht, barste los begin augustus 1914, dus 100 jaar geleden.

Heemkring Opwijk-Mazenzele had de afgelopen decennia al herhaaldelijk bijzondere aandacht voor deze erg belangrijke periode in onze geschiedenis, met een grootse tentoonstelling (met publicatie) in november 1989 (in het nieuwe bibliotheekgebouw), het uitgebreid boek Getuigenissen van de «andere oorlog». Opwijk en Mazenzele (en omstreken) 1914-1918 (2004), diverse bijdragen in het HOM-tijdschrift en op de website www.heemkringopwijk.be,...
Onder meer dank zij belangrijke giften en door vele opzoekingen bezit onze vereniging een uitgebreide documentatie- en archiefverzameling over WO I.

In 2012-2013 verleenden wij onze medewerking aan het boek Oorlogsdagen, door Pieter Serrien (bij Manteau, sept. 2013). Wij werkten ook, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Opwijk, uitgebreid en gewaardeerd mee aan het project De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was. Dit project omvat onder meer een reizende tentoonstelling en een tijdelijke fietsroute Relicten WOI. Dit project wordt gerealiseerd door Toerisme Brabantse Kouters vzw (waarvan Opwijk deel uitmaakt).

Op vrijdag 21 februari organiseren wij een geïllustreerde lezing Oorlogsdagen 1914-1918 in Opwijk, door auteur Pieter Serrien, aan de hand onder meer van het oorlogsdagboek 1914-1918 van Opwijkenaar Louis Lindemans. En op 22 maart jl. organiseerden wij een scan- en infosessie WO I.

Erfgoeddag op zondag 27 april 2014

Het algemeen jaarthema van deze Erfgoeddag is Grenzeloos.

Tot 1914 kwamen de mensen niet of weinig buiten hun eigen dorp. Laat staan buiten de landsgrenzen, op een missionaris of een vroege landverhuizer na.
Door de oorlogsomstandigheden, al vanaf de Duitse inval begin augustus 1914 en daarna de volgende 4-5 jaar, veranderde dat heel drastisch.
Het woord grens kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog een ganse nieuwe dimensie. Niet alleen was er het onderscheid tussen bezet en niet bezet gebied. Ook in het bezet gebied werden bijvoorbeeld met het Etappengebied nieuwe grenzen gecreëerd (o.m. langs noord- en westgrens van onze gemeente). En dan waren er natuurlijk de landsgrenzen: met Duitsland (in oorlog, met verschuivende frontgrenzen), Luxemburg, het neutrale Nederland (afgesloten met de 'Dodendraad'), Frankrijk (in oorlog, met verschuivende frontgrenzen) en het overzeese Engeland (in oorlog).

Met Erfgoeddag belichten wij met een tentoonstelling en een publicatie de vele Opwijkenaars en Mazelaars die door de oorlogsomstandigheden over de landsgrenzen trokken en de groepen vreemdelingen die (tijdelijk) in onze dorpen verbleven.
En het zijn er heel wat: naar Nederland, Frankrijk en Engeland gevluchte burgers, geïnterneerde soldaten in het neutrale Nederland, onze soldaten in opleiding of op verlof of in herstel in Frankrijk en Engeland, vrijwilligers en ontsnapte geïnterneerde soldaten die vanuit Nederland vertrokken om via Engeland en Frankrijk het Belgische front te vervoegen, krijgsgevangenen in Duitsland, soldaten in Frankrijk gestorven en begraven, naar Duitsland gedeporteerde arbeiders, Duitse bezettingssoldaten in Opwijk, Noord-Franse vluchtelingen (geëvacueerden) in Opwijk, Italiaanse soldaten in Opwijk (nov. 1918, bezettingssoldaten in Duitsland na de wapenstilstand,…

Een digitale schermpresentatie (met beelden, geluidsfragmenten, filmpjes,...) voert je mee naar 1914-1919, naar de plaatsen en situaties over de landsgrenzen waar toen de Opwijkenaren en Mazelaars door de oorlogsomstandigheden 100 jaar geleden terechtkwamen.

Uiteraard brengt de tentoonstelling meer dan alleen maar een overzicht van toevallig verzamelde documenten, voorwerpen en foto’s.

Het geheel wordt gestructureerd voorgesteld met een evenwichtige opbouw en inhoud. Alles wordt inhoudelijk gekaderd en de informatie wordt aan de bezoekers getoond met passende begeleidende teksten en duidelijke onderschriften.

Bij de expositie verzorgt de Heemkring ook een bijzondere publicatie (brochure), met algemene toelichtingen bij de onderwerpen (achtergrondinformatie) en ruime basisinformatie van de tentoongestelde documenten en voorwerpen. Zo krijgt de eendagstentoonstelling ook iets blijvends waardevol op papier. Deze publicatie wordt aan alle bezoekers gratis aangeboden.

Plaats:  benedenzaal van 'de Waag', Kattestraat 27 te Opwijk.

Doorlopend van 10 tot 18 uur. Toegang gratis.

Drie Mazelse frontstrijders met verlof in Engeland (maart 1916): Jan De Nil (midden), Felix Meskens (links) en Frans Vereman, de oom van Jan De Nil (broer van zijn moeder).

 

 

 

'Opwijckenaren in Amersfoort (Nederland). Gedenkenis van den Oorlog 1914'.
Afzender van de kaart: Jean Sneppe .

 

Het graf van Opwijkenaar Jan Buggenhout op het erepark van de stedelijke begraafplaats van Blois (Frankrijk). 'Mort pour la France'.

'Permissiekaart' van soldaat Joseph Meskens in het interneringskamp van Harderwijk (Nederland), 11 november 1918.

Vluchtelingen uit Halluin (Frankrijk) in Opwijk.
Zittend: Julie Emma Vermeulen, ° Halluin (Halewijn, Frankrijk) 18-11-1895, x 24-05-1918 met Opwijkenaar Carolus Van Ruysseveldt ('Chale Corre').

'Carnet d'Identité - Laissez Passer' van Opwijkenaar Jan De Plecker voor Etablissements d'Artillerie du HAVRE - Graville (Frankrijk).

Prentbriefkaart van krijgsgevangene Opwijkenaar Henri De Plecker vanuit Soltau (Duitsland) aan zijn schoonbroer J. Baeckens-De Plecker in het interneringskamp in Amersfoort (Nederland).

 

Voorzijde van de briefkaart van Opwijkenaar L. Lindemans van 27 juni 1916 vanuit Haaren (Nederland) naar zijn kozijn E. Van Bever. Op de achterzijde staat een boodschap in codeschrift om aan te kondigen dat hij naar Engeland vertrok.

 

Judocus De Meersman (Vossestraat), gekwetst aan de IJzer, huwt in Engeland een verpleegster 'Mildred' en blijft daar wonen in
Glouchester als mijnwerker, † 20-01-1962).
Hij staat hier op de foto in Engeland
met Jean Kindermans ('Van Stichel').

Drie Poolse “landstormers” te Opwijk, 1914-1915.

Deze Opwijkse Erfgoeddag wordt gerealiseerd met de gewaardeerde medewerking van diverse vrijwilligers, informanten, schenkers en bruikleengevers.

Met medewerking van het Gemeenschapscentrum Opwijk.

Erfgoed een saaie boel? Erfgoeddag breekt een lans voor gezinnen. Vergeet al die vooroordelen en trek er met het gezin op uit.
We leveren een extra inspanning om het jou -en de andere leden van je gezin, groot én klein- naar hun zin te maken.

Heemkring Opwijk-Mazenzele tracht steeds een kwalitatieve lokale invulling te geven aan het globale thema. Met deze totaalvoorstelling 'Grenzeloos 1914-1919' is dat zeker niet anders.
Bij de Heemkring gaat het niet over fictief of virtueel erfgoed of een niet-passend opgelegd onderwerp. En ook niet met herhalingen van eerdere activiteiten. De duurzame zorg voor het heemkundig erfgoed en de heemkundige werking ten bate van de gemeenschap staat steeds op de eerste plaats! Kortom: een initiatief dat waardig is voor een onafhankelijke en geëngageerde heemkundige- en erfgoedvereniging zoals de onze.
   


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-