Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Koken in oorlogstijd.

De plaatselijke Volkssoep en de Schoolmaaltijden.


De Volkssoep en de Schoolmaaltijden waren initiatieven van het Nationaal Hulp- en Voedingscomité (NHVC). In de dorpen werden gerealiseerd door de plaatselijke Hulp- en Voedingscomité's.

Enkele sprokkels in verband met de samenstelling en de verdeling van de Volkssoep en de Schoolmaaltijden in Mazenzele

-

 

Voor de Volkssoep had men bij het provinciaal comité –bij de aankomst van de Franse vluchtelingen eind juni 1917- een speciale soepketel gekocht, voor meer dan 400 fr. De soep werd uitgedeeld op het gelijkvloers van een (te) klein gebouwtje op het kerkplein. Voor de dagelijkse soep waren er soepkaarten. Men betaalde ze 0,12 fr per portie. Er werd in de soep van 1 tot 28 december 1918 38,5 kg spek verwerkt, 22 kg reuzel, 5 kg gerstmeel 178 kg ander meel en 47 kg bonen voor 5.151 rantsoenen (waarvan 1.372 voor geëvacueerden). De kostprijs bedroeg 0,194 fr per portie.

Het soepcomité zetelde in een gebouwtje, dat deels gehuurd werd van de kerkfabriek. Van 24 maart tot 20 april zijn 8.330 porties uitgedeeld tegen een lage prijs. De kokkin is juffrouw Deridder, geholpen door jonge meisjes van de geholpen families.

- Men startte met de Schoolmaaltijden in november 1916.

Een schoolmaaltijd bestond uit een snede brood met reuzel. Bakker J. Timmermans bakte het brood tegen 12 fr per 100 kg. Later werd dat vervangen door één biscuit Delacre, die om 9 ½ uur gegeven werd.

Bereiding van de Volkssoep in het gasthuis van Opwijk.

Schoolmaaltijden.

Uit Compte rendu des opérations du Comité Provincial de Secours et d’Alimentation pour le Brabant au
31 Décembre 1918, Comité Provincial de Secours et d’Alimentation pour le Brabant,
Brussel, 1919.


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-