Naar HOM-website

Startpagina HOM-algemeen

Nieuw op HOM-site

Naar externe links

Zoeken in HOM-site

Inloggen HOM-ledengebied

Vorige bezochte pagina

Volgende (reeds bezochte) pagina

Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Klik voor naar top van de pagina of dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

De weeskinderen 'Marievoet'


In het Historisch Documentatiecentrum van Dendermonde (Begijnhof nr. 20) bevindt zich een eikenhouten kader (SMD, inv. 87.11.4,122,5 x 91 cm.) met achter glas 38 foto's van oorlogswezen en centraal de foto van Camiel De Fraine, ovaalvormig uitgesneden in de passe-partout. De ingelijste foto werd samengesteld in 1953.

Camiel De Fraine (1873-1960) was in het Dendermondse (Sint-Gillis) erg sociaal- en maatschappelijk geëngageerd. Hij was er onder meer stichtervoorzitter van het Comité voor hulp aan weduwen en wezen van gesneuvelde soldaten en burgerlijke oorlogsslachtoffers. Hij stond ook aan de wieg van de plaatselijke afdeling van het Nationaal Werk voor Oorlogswezen en bleef zijn leven lang afgevaardigde van deze afdeling. Zijn grote inzet voor de plaatselijke oorlogswezen werd door iedereen fel gewaardeerd. Voor de oorlogswezen was hij een liefdevolle voedstervader.

Bij een recente reiniging van de fotokader werden op de achterzijde van de foto's de namen van de oorlogswezen zichtbaar. Bij 5 van de 38 foto's van de kinderen staat het bijschrift 'Marievoet (Opwijk)'. De andere afgebeelde weeskinderen blijken allen van Sint-Gillis-bij-Dendermonde te zijn. Hiervan kunnen de meesten duidelijk geïdentificeerd worden als oorlogswees (van gesneuvelde vader of van burgerslachtoffer door de oorlog).

De voornaam, geboortedatum noch de gezinsafkomst (ouders) van de Opwijkse weeskinderen 'Marievoet' staat vermeld. Wij weten ook niet of de 5 kinderen uit hetzelfde gezin waren.
Na onderzoek in onder meer de gemeentelijke akten van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters van Opwijk kunnen wij (onder voorbehoud) vermoeden, dat het gaat om kinderen uit het gezin Jan (Baptist) Marievoet-Hortensia De Rop, wonende in de Kalkestaat. Jan Marievoet, geboren 1868, was metser. Het echtpaar had negen kinderen, geboren 1899-1917, waarvan er drie jong stierven (1912 en 1918).
Vader Jan Marievoet werd op 11 januari 1918,
op weg naar Baardegem door de Duitsers in den arm geschoten (uit oorlogsdagboek Louis Lindemans). Hij overleed hieraan op 24 januari 1918.

Kan iemand ons iets meer vertellen over deze Opwijkse oorlogswezen 'Marievoet' ?

Graag een seintje naar email info@heemkringopwijk.net of naar Jan Meeussen (tel. 052-35 67 90) of Maurice Willocx (tel. 052-35 50 27).

Ingelijste foto van C. De Fraine en de oorlogswezen, samengesteld in 1953. Bewaard in het Historisch Documentatiecentrum van Dendermonde (Begijnhof nr. 20)
(SMD, inv. 87.11.4,122,5 x 91 cm.).

Foto's van links bovenaan tot rechts onderaan: nrs. 3, 7, 18, 32 en 35 zijn aangeduid (achterzijde) met 'Marievoet (Opwijk)'.

Vermelding van de familie Marievoet-De Proft in de bevolkingsregisters van de gemeente Opwijk, 1910-1920.

Het gezin woonde toen in de Kalkestraat.


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-