Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Kroniek Opwijk 1914 - 3


23 augustus - 2 september 1914

Van zowat 21 augustus tot eind september 1914 lag de streek van o.m. Noordwest-Brabant, Dendermonde en Aalst tot Gent in een soort 'niemandsland'. De dorpen en steden werden nu eens bezet door Duitse troepen, dan weer ingenomen door Belgische soldaten (en burgerwachten en gendarmen). Dagelijks zag men hier patrouilles van beide legers. Vaak kwam het tot schermutselingen die ook gevaar voor burgers en hun goederen meebrachten.

Zondag 23 augustus 1914

Carolus Ludovicus Van Hil(l)eghem sneuvelt in Marchovelette (één van de forten rond Namen). Geboren te Opwijk 08-02-1883, zoon van Pierre Jean en Louise Joséphine Verheirstraeten, Doortstraat. Hij was soldaat 8e Linieregiment en was wellicht één van de niet-geïdentificeerde slachtoffers na de voltreffer in een munitiekamer. Begraafplaats niet gekend.

Te Nijverseel wordt door Belgische soldaten geschoten op vluchtende Duitse Uhlanen.  Een vrouw wordt gekwetst door een kogel in de arm.

24 augustus : 'Loperkensmaandag' of 'Vliegende Maandag'. Dagboekschrijver Opwijkenaar Louis Lindemans titelde de dag als 'la panique de la Saint-Barthélemy'.
Grote groepen burgers van onze dorpen en van diverse andere streken, overwegend mannen, vluchten in paniek westwaarts. Velen verschuilen zich in de bossen. Natuurlijk werd de paniek veroorzaakt of ten minste gevoed door de onmenselijke wreedheden van de Duitsers in reeds veroverde plaatsen, o.m. in Visé, Aarschot, Andenne, Tamines, Dinant,... Hier en daar hoorde men de schreeuw 'De vrouwen en kinderen binnen! De mannen vluchten! De Duitsers zijn hier dichtbij en ze pakken alle mannen op'. De beangstigende geruchten werden steeds fantasierijker. Maar waar was het veilig genoeg? De stroom vluchtelingen kwam al even snel tot stilstand als hij begonnen was. Veelal al in het volgende dorp...

Slag van Imde (bij Wolvertem, begin 1ste uitval uit de Vesting Antwerpen).

26 augustus

Joannes Franciscus Michiels sneuvelt in Eppegem (bij 1ste uitval Vesting Antwerpen). Geboren te Opwijk 09-07-1887, zoon van Ferdinant Benoit en Marie-Françoise Bosman, Droeshoutstraat. Hij was soldaat 2de klas, 2e Jagers te Voet. Begraven op de Militaire Begraafplaats Eppegem.

Joannes Franciscus Willems sneuvelt te Schiplaken (Hever), bij de 1ste uitval uit de Vesting Antwerpen. Geboren te Opwijk 29-12-1893, oudste zoon van Ludovicus en Philomena Moens, Droeshout. Hij was wel sinds aug. 1911 gedomicilieerd te Laken. Soldaat 2e Regiment Carabiniers. Begraven op het erepark van de Gemeentelijke Begraafplaats van Schiplaken.

31 augustus

Opwijkenaren Romain Vereertbrugghen en Ern. Abbeloos, die de gevechten in de omstreken van Grimbergen van nabij wilden volgen, worden door de Duitsers als spionnen aangehouden.

Opnieuw vluchten een aantal Opwijkenaren voor het oorlogsgeweld.

2 september 1914

Doortocht in Opwijk-Dorp van ca. 300 Duitse infanteristen, met een 12-tal kanonnen. Inval in station Opwijk (vernieling seintoestellen, openbreken brandkast,...). De stationsoverste was tot de laatste minuut in verbinding gebleven met Dendermonde en lichtte de legeroverheid aldaar in over de troepenbewegingen in de streek.

Vooral in de buurgemeenten Merchtem en Lebbeke: zware schermutselingen tussen Belgische en Duitse soldatengroepen (verkenners,...), met doden en gewonden. Burgers worden bedreigd en enkele huizen worden in brand gestoken.

De gebeurtenissen volgen elkaar steeds sneller op. De oorlogsgruwelen worden heviger en komen steeds dichterbij!

Carolus Ludovicus Van Hil(l)eghem,
gesneuveld in Marchovelette op 23 augustus 1914.

Joannes Franciscus Michiels, gesneuveld in Eppegem op 26 augustus 1914.

Joannes Franciscus Willems,
gesneuveld te Schiplaken (Hever) op 26 augustus 1914.

 

www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-