Naar HOM-website

Startpagina HOM-algemeen

Nieuw op HOM-site

Naar externe links

Zoeken in HOM-site

Inloggen HOM-ledengebied

Vorige bezochte pagina

Volgende (reeds bezochte) pagina

Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Klik voor naar top van de pagina of dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Kroniek Opwijk 1914 - 5


12 - 20 september 1914

Zaterdag 12 september 1914

Pieter Englebert De Schryver sneuvelt te Rotselaar (2de uitval uit de Vesting Antwerpen, 'Slag aan de Molen'). Hij werd geboren te Opwijk op 18-02-1892 als zoon van Anna Francisca De Valck (Wayenberg). Met het huwelijk van zijn moeder met Eduard De Schryver (Buggenhout) op 21-06-1895 werd het kind gewettigd. De moeder ging samen met de kinderen in 1898 bij haar echtgenoot wonen in Buggenhout (Molenstraat, Opstal). Pierre E. De Schryver was soldaat 2de Klas van het 5de linieregiment. Hij ligt begraven op de Militaire Begraafplaats Veltem-Beisem.

13 september

Op de middag trekken Duitse ruiters door Opwijk-dorp. Hun zonderlinge (donkerblauwe) uniform trekt de aandacht. Betweters vertellen dat het Russen zijn die te Baasrode ontscheept zijn!

14 september

In de namiddag verschijnen Belgische Jagers te Paard in Opwijk-dorp. Het waren vermoedelijk de laatste Belgische soldaten die men er te zien kreeg, voor enkele jaren!

Aanval van Belgische troepen van uit Buggenhout-bos op Lebbeke en Baasrode. De Duitsers incasseren klappen, met enkele doden en gekwetsten. Uit wraak steken zij drie hoven in brand en vermoorden en kwetsen enkele burgers.

15 september

Duitse troepen legeren nu bestendig op Droeshout (Bareel). Blijkbaar vrezen zij aanvallen. Burgers worden gedwongen om loopgraven te delven.

De Opwijkse burgemeester (dr. Benoit De Smedt), de pastoor van Droeshout (Eugeen Vermeylen), de burgemeester van Mazenzele (F.J. De Smedt) en de pastoor van Mazenzele (Octaaf De Smet) worden bij de Duitse hoofdman op de Bareel geconvoceerd. De burgemeester en de pastoor van Mazenzele waren al op de vlucht. De 2 Mazelse gemeenteschepenen worden dan maar tot 's anderdaags in hechtenis genomen.

De Duitsers doen een nieuwe poging om Dendermonde te heroveren. 

16 september

Duitse patrouilles in Opwijk-dorp

Grote doortocht van Duitse troepen (met kanonnen) op de grote steenwegen (Droeshout, Nijverseel).

Tweede grote aanval van Duitse troepen op Dendermonde.

17 september

Diverse (secundaire) bronnen melden dat de Mazelse Lexismolen (Lepelstraat, schuins tegenover de huidige Molenstraat) op 3 september 1914 door de Duitsers afgebrand werd. Andere bronnen vermelden 17 september voor deze feiten. Authentieke documenten die de ene of de andere datum kunnen bevestigen ontbreken vooralsnog. 

Terug doortocht van Duitse troepen door Opwijk en Droeshout naar Dendermonde waar opnieuw zwaar slag wordt geleverd, onder meer met zware artilleriebeschietingen. Ook 't stadhuis (met belfort) wordt daar door brand vernield.

De Duitsers trekken zich 's avonds grotendeels terug tot op Droeshout. Velen van hen overnachten op de verlaten hoeve van Frans De Smedt-Verbelen langs de Steenweg op Vilvoorde (op d'Hulst).

's Avonds en 's anderendaags, aankomst op wagens en karren van talrijke Duitse gekwetsten uit Dendermonde te Droeshout. De pastoor van Droeshout stelt voor deze naar het Rood Kruis (Pensionaat Lindemans) te Opwijk over te brengen. De Duitsers vertrouwen de zaak niet en verkiezen hun gekwetsten naar het veldlazaret van Wemmel te vervoeren.

De pastoor van Droeshout wordt opnieuw door de Duitsers bedreigd. Men verdenkt hem er van een draadloze telegraaf geplaatst te hebben en spionnen op de kerktoren toegelaten te hebben.

18 september

Op een zolder van een leegstaand huis in Nijverseel treft men een dode Duitse soldaat aan. Hoewel meteen alle buurtbewoners aangehouden en ondervraagd werden, bleek al snel dat de man in kwestie zichzelf een kogel door het hoofd had gejaagd. Hij werd ter plaatse in een boomgaard begraven. Eind 1915 werd hij herbegraven en kreeg hij een graf op het kerkhof van Merchtem.

De Duitsers ontruimen terug Dendermonde. 's Avonds worden zij, door een flankaanval vanuit Buggenhoutbos, teruggeslagen tot Droeshout, waar zij opnieuw loopgraven maken.

Belgische troepen doen verkenningen vanuit Dendermonde-Lebbeke tot op Nijverseel.

19 september

De pastoor van Droeshout, E. Vermeyen, wordt door de Duitsers met de dood bedreigd. Hij vlucht, in boer verkleed, langs 't hof ten Eeken naar Opstal, en verder tot in Holland.

Duitse troepen kamperen nu ook te Nijverseel.

20 september

's Morgens wordt de pastoor van Opwijk, F.A. Van der Velpen door Duitse soldaten in de pastorie aangehouden en meegenomen naar hun overste op Droeshout. Hij wordt door de Duitsers verward met de pastoor van Droeshout. Na verder onderzoek werd hij nog diezelfde vrijgelaten.

Men ziet hier ook voor 't eerst een vliegtuig in de lucht.

Guillelmus Franciscus Augustinus
Van der Velpen,
pastoor van Opwijk 1900-1929.

Zijn onderpastoors tijdens WO I:
Isidoor Walgrave (1907-1917), Jozef Willem Van Gestel (1912-1928), Jozef Jan Steven Constant Van Leeuwe (1917-1922).

Octaaf De Smet,
pastoor van Mazenzele 1905-1928.

Eugeen Vermeyen,
pastoor van Droeshout 1895-1941.


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-