Naar HOM-website

Startpagina HOM-algemeen

Nieuw op HOM-site

Naar externe links

Zoeken in HOM-site

Inloggen HOM-ledengebied

Vorige bezochte pagina

Volgende (reeds bezochte) pagina

Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Klik voor naar top van de pagina of dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Kroniek Opwijk 1914 - 9


1 - 15 oktober 1914

Ludovicus (Lodewijk) Du Bois sneuvelt eind september of begin oktober te Lier. Geboren te Mazenzele 14-01-1891, zoon van Petrus-Carolus en Jeanne Marie Verdoodt. Hij woonde sinds juni 1913 te Asse. Soldaat bij het 2de Regiment Carabiniers. Begraven op de Belgische Militaire Begraafplaats Lier.

Donderdag 1 oktober

Na een nieuwe tegenaanval veroveren de Duitsers op 29 sept. opnieuw Dendermonde. De Belgische troepen moeten zich andermaal, en nu definitief, terugtrekken tot over de Schelde.
De Duitsers proberen kost wat kost de Scheldebrug in te nemen en over te steken, maar slagen er niet in. De Veerbrug wordt uiteindelijk tegen de avond van 1 okt. door het Belgische leger definitief opgeblazen.

2 oktober

Opnieuw grote doortocht van Duitse troepen in Mazenzele, Droeshout en Nijverseel.

De strijd verplaatst zich in de richting van Zele, Berlare en Schoonaarde waar de Duitse troepen uiteindelijk op 8 oktober over de Schelde zullen geraken.
De uittocht van een groot deel van de Belgische bevolking, o.m. vanuit Antwerpen naar Nederland, is begonnen.

4 oktober

Heel wat vluchtelingen uit Sint-Gillis en Dendermonde komen aan in Opwijk. Zij vinden onderdak in de Sint-Pauluszaal en in de gemeenteschool (Schoolstraat). Zij moeten door de gemeente onderhouden worden.

In Opwijk-dorp komen een 200-tal Duitsers aan. Zij logeren aan 't station. De officieren verblijven in de villa van not. F. Wynants (Marktstraat-Stationsstraat). In het Pensionaat Lindemans (Schoolstraat) wordt opnieuw een Duits veldlazaret opgericht met Duitse artsen en Rood-Kruis militairen. De artsen logeren op de pastorie, in het pensionaat en in woonhuizen op de Singel.

5 oktober

Leo De Roep sterft aan zijn kwetsuren in het krijgshospitaal van Antwerpen. Geboren te Opwijk 29-05-1888, oudste zoon van Joseph-Guillaume en Marie-Jeanne Carlier, Droeshout-Mazelstraat. Hij was soldaat 3de Linieregiment. Begraven op de Belgische Militaire Begraafplaats Schoonselhof te Antwerpen (Hoboken-Wilrijk).

7 oktober

Het Belgische veldleger moet zich volledig terugtrekken. Zowat alle forten rond Antwerpen zijn gevallen. Alleen Liezele en Breendonk houden het nog even vol. De beslissende aanval op de Vesting Antwerpen begint.

Ook de volgende dagen trekken aanzienlijke Duitse troepen door onze dorpen, richting Linker Schelde-oever, Waasland, Antwerpen, Gent,... Ook via de spoorlijnen.

8 oktober

Duitsers nestelen zich in Opwijk-dorp, in 't pensionaat Lindemans, in de pastorie, in de Villa Wynants, ...

De volgende dagen keren heel wat Opwijkse vluchtelingen (o.a. die van 't Eeksken) terug in 't dorp.

9 oktober

De Belgische en Engelse troepen in Antwerpen vluchten ook, over de Schelde naar het westen (via noord Vlaanderen, richting IJzer). De Scheldebrug (pontonbrug), wordt door de achteruittrekkende troepen opgeblazen. Het Duits bombardement wordt gestaakt en de eerste Duitse troepen trekken rond de middag de stad in.  

10 oktober

De vesting Antwerpen valt volledig in Duitse handen.

Bij de wanordelijke terugtrekking van de laatste vestingtroepen (Antwerpen) naar het westen (richting IJzer) zijn ong. 33.000 soldaten en officieren de grens met Nederland overgestoken om niet geïsoleerd te raken. Sommigen deden dit ongetwijfeld op eigen houtje. Al deze vluchtende soldaten werden in het neutrale Nederland krijgsgevangen genomen (geïnterneerd) voor de rest van de oorlog. Hieronder ook enkele tientallen Opwijkenaren en Mazelaars.

In de nu definitief bezette gebieden, waaronder dus ook onze dorpen, organiseren de Duitsers zich op hun eigen manier. Zij trachten de bevolking en de ganse leefwereld naar hun hand te zetten, o.m. met een stroom aan wetten en verordeningen. De eerste verscheen al op 2 september 1914 (gepubliceerd 5 sept.), met een proclamatie van de Duitse gouverneur-generaal in België, Colmar von der Goltz. De wetten en verordeningen werden onder meer via affiches ruim meegedeeld aan de bevolking. Zij waren in de drie talen opgesteld (Nederlands-Frans-Duits). Vanaf eind september werden diverse verordeningen die elke burger zowat rechtstreeks aanbelangde uitgevaardigd De bevolking wist meteen dat er hun moeilijke tijden te wachten stonden.

Verordening van 3 oktober 1914 (nr. 6, gepubliceerd 5)

Duitsch geld moet in de bezette streken van België in betaling genomen worden waarbij, tot nader order, 1 mark met ten minste 1.25 frank moet berekend worden.

Brüssel, den 3 october 1914.

De frank kon dus nog steeds als wettelijk betaalmiddel worden gebruikt, maar de Duitse mark werd gebruikt voor het gedeelte van de opeisingen dat betaald werd.

Verordening van 30 september 1914 (nr. 7, gepubliceerd 11 okt.)

De uitvoer van paarden, runderen, verkens, schapen en levensmiddelen iederen aard uit België voor alle grenzen is verboden. Bij tegenhandelingen zal inbeslagneming geschieden.

Brüssel, den 30 September 1914.

Verordening van 13 oktober 1914 (nr. 8, gepubliceerd 15 okt.)

Voortaan worden aan de censuur van de Keizerlijk duitsche Gouvernement-Generaal onderworpen:

-  alle voortbrengselen der drukpers, ...

theatervertooningen, gezongen of gesproken recitaties, evenals tentoonstellingen van kinematographische of andere lichtbeelden,...

...

Voor elk van de verordeningen zijn bij overtreding strenge straffen voorzien.


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-