Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Naar bovenregel pagina: dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Rechter-
muisknop

  

  

Rijkswachtgebouw Kloosterstraat

Vóór de oorlog was in het huis op de hoek van de Kloosterstraat en de weg naar het Hof ten Hemelrijk (Spechteshof) de gendarmerie gevestigd. In 1914 woonden hier 3 rijkswachters (wachtmeesters) waarvan één met vrouw en kind.

Bij het uitbreken van de oorlog in augustus 1914 werden de meeste rijkswachters binnen eigen eenheden ter beschikking van het leger gesteld.

Van de Opwijkse gendarmen sneuvelde er één: Jules Alphonse Verwimp, ° Olen 02-11-1888, zoon van Jan Baptist en Marie Delphine Daens, wachtmeester der gendarmerie in het provoostschap van de 1e Legerafdeling, gestorven door verdrinking te Izenberge (Alveringen), wijk Nieuwe Molen, op 23-05-1918, begraven B.M.B. Hoogstade.

Met de Duitse bezetting vanaf eind 1914 logeren Duitse soldaten in de vroegere gendarmerie.

Geschiedenis van Opwijk (pag. 226):

Op 20 november 1914 krijgen we een vaste bezetting: een afdeling landsturm-mannen uit Mülheim-aan-de-Roer. Zij blijft hier tot 27 juli 1915 en wordt vervangen door mannen uit Kreveld (tot 10 april 1916). Later treft men onder de bezettende troepen allerleio gasten aan: oude Badische boeren die al eens graag helpen maaien, varkensslachters die de Duitse 'delikatessen'-recepten aan de plaatselijke slagers medeelen, jonge gereformeerden die zich doen doorgaan voor Polen of Elzassers om bij de bevolking sympathie te vinden, muzikanten die kunnen spelen op allerlei instrumenten. Dag en nacht gaan ze de wacht op in de verlaten, vreedzame dorpstraat. Ons garnizoen telt soms wel een 100-tal manschappen. Wij liggen hier immers op de grens van het Etappen-gebied en daar ontspint zich, vooral in de jaren 1916, 1917 en 1918 een zeer uitgebreide smokkelhandel, -met of zonder omkoperij van de ter bewaking opgestelde grenswachters …

Brievenkopieboek gemeente

De eerste gendarmerie van Opwijk –eigendom van een particulier (De Roy ?) en door de staat gehuurd- wordt sedert januari 1915 bezet door Duitse soldaten. (vertaling van de corpus van de brief nr. 1042 van 4 oktober 1915).

Frontblaadje De Stem uit Opwijck, 15-12-15:

Brieven van 12e en 22 October. Er loopen nog 'n 70 Duitschers in 't dorp; zij hebben weinig gezag- Zij slapen in het … de gendarmerie en 't huis er recht over (huis van Wwe Rolier-Moens).

De Stem uit Opwijck, 15-5-1917:

Het aantal d. soldaten die in Opwijck er blijven is van 300 op een dertigtal gezakt; het meerendeel zijn zieken of herstellenden. Hun overste woont in het barreelhuisje aan het Hof te Eeken en die komt zijn bureel houden in de gendarmerie. De andere zijn gelogeerd in de gendarmerie, …

De Stem uit Opwijck, 20-3-1918:

… Al de vluchtelingen van Halewijn spreken met den meesten lof over hun onthaal te Opwijck. Ziehier wat een van hen ons schrijft: ' … Er zijn maar 15 duitschers meer (in de gendarmerie). …