Antwoord op de persmededeling van het College B&S 14-08-2014
 

Geplaatst op 01-10-2014

Opwijk, 19 september 2014

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

uw persmededeling 'Reactie op publicatie Heemkring Opwijk-Mazenzele'

Wij namen kennis van uw recente persmededeling 'Reactie op publicatie Heemkring Opwijk-Mazenzele' die schepen Jan Couck voor het college van burgemeester en schepenen verspreidde - zie kopie in bijlage.

Uw persmededeling zou een reactie moeten geweest zijn op onze Open Brief  'Opening nieuwe lokalen voor het gemeentelijk Archief Opwijk. Van gemiste kans naar opportuniteit?'.

Onze Open Brief betreft één enkel gegeven en is duidelijk omschreven en gestaafd met feitelijkheden. Daarentegen, de inhoud van uw persmededeling is een mengelmoes van diverse beschuldigingen aan onze vereniging en dit zonder enige bewijsgrond.

In uw persbericht wordt de Heemkring Opwijk-Mazenzele verschillende zaken worden verweten. Men komt hierbij niet verder dan het uiten van een aantal ongegronde beschuldigingen. Beschuldigingen waarvan de Heemkring reeds vele jaren vraagt dat ze eindelijk hard worden gemaakt.

Uiteraard is de bedoeling van uw persbericht duidelijk. Door nu op deze manier te communiceren hoopt de schepen wellicht zijn eigen imago te beschermen. Alle middelen zijn daarbij goed om de zwarte piet bij de Heemkring te leggen. Wij zijn de afgelopen jaren niets anders gewoon geweest, dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

De feiten zijn duidelijk en spreken nochtans voor zich. De onverzettelijkheid van de bevoegde mandatarissen heeft ervoor gezorgd dat de gemeente Opwijk in deze moeilijke financiële tijden een aanzienlijke subsidie van de provincie heeft gemist. Ongetwijfeld vindt de bevoegde schepen het vervelend dat dit feit nog eens extra wordt benadrukt.

Voor elke objectieve waarnemer blijft het vreemd dat de gemeente weigert in te gaan op de ruimtevraag van de Heemkring, zodat op termijn het archief van de gemeente en de omvangrijke collectie van de HOM integraal ter beschikking kunnen worden gesteld van de geïnteresseerde bezoeker en dat hierdoor eventueel, op termijn, de verzamelingen kunnen worden samengevoegd.

Overigens staat de Heemkring binnen het ruime cultuurveld niet alleen met haar vraag om een geschikt lokaal. Slechts enkele weken geleden was er de dreigende verhuis van de vrije radio, om maar dat te noemen.

De Heemkring betreurt daarenboven dat schepen Jan Couck voor de tweede maal en blijkbaar erg bewust de geheimhoudingsclausule die alle deelnemers aan het bemiddelingstraject ondertekenden, met de voeten trad. Omdat de Heemkring zich wel aan dergelijke afspraken wil houden, reageren we slechts algemeen op de beschuldigingen. Wanneer de gemeente beweert dat ze nog steeds bereid is om aan een oplossing te werken, kan ze misschien eindelijk werk maken van het hard maken van de beschuldigingen, één van de lange eisen van de Heemkring waar ondanks herhaaldelijk aandringen geen enkele concrete reactie op kwam.

Wat het 'overstelpen met vragen en brieven' betreft. De Heemkring maakt inderdaad gebruik van beschikbare democratische middelen zoals openbaarheid van bestuur. Wat daarbij opvalt, is dat dit over het algemeen geen enkel probleem is. Aanvragen bij de dienst Infrastructuur, de dienst Stedenbouw-Ruimtelijke ordening, de dienst Burgerzaken,... worden erg vlot door de betrokkenen behandeld en positief beantwoord. Het is alleen bij de diensten 'Cultuur' dat er telkens opnieuw problemen zijn. Zelfs wanneer de informatieambtenaar aandringt, worden antwoorden niet, niet tijdig of onvolledig gegeven. Misschien dat de gemeente Opwijk zich daar eens over beraadt. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om de verantwoordelijkheid bij iemand anders te leggen dan de eigen fouten te willen inzien.

Teneinde een logisch vervolg te kunnen geven aan uw persmededeling vragen wij u om tegen eind oktober e.k. ons een duidelijk antwoord te geven op volgende vragen (wij volgen in deze opsomming de volgorde van de paragraven in uw persmededeling):

-

in welke 'artikels en publicaties' verkondigden wij 'halve waarheden' ?

-

welke onredelijke vragen stelden wij in het verleden aan uw gemeentebestuur?

-

op welke wijze provoceerden wij in het verleden uw gemeentebestuur?

-

op welke wijze heeft de Heemkring de afspraken binnen de bemiddelingsprocedure niet nagekomen?

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter