Kroniek Opwijk 1914 - 9
November 1914
Met de doeltreffende onderwaterzetting van de IJzervlakte (tussen de westelijke IJzerdijk en de spoorwegberm Nieuwpoort-Diksmuide) vanaf 30 oktober komt een einde aan de Duitse opmars richting Franse Kanaalhavens. Op 10 november 1914 bezetten de Duitsers Diksmuide. De tegenover elkaar staande legers graven zich in. De loopgravenoorlog (stellingenoorlog) was een feit, tot het einde van de zomer van 1918.
Tijdens de bewegings- en vestingoorlog van 4 augustus tot eind oktober 1914 (dus ca. 3 maanden of nog geen 100 dagen) sneuvelden niet minder dan 14 dorpsgenoten (2 van Opwijk, 3 van Mazenzele, 1 van Nijverseel en 8 van Droeshout). Dit is ca. 45% van het totaal aantal soldaten van Opwijk-Mazenzele die stierven in de oorlog (die nog ca. 48 maanden zal duren).
Vanaf oktober-november 1914 komt ook in onze dorpen de organisatie voor hulp aan het toenemend aantal noodlijdenden op gang. Actoren hierin zijn onder meer de gemeentebesturen (en gemeentelijke Weldadigheidsburelen), de plaatselijke Hulp- en Voedingscomiteiten, de Sint-Vincentiusgenootschappen,...
In Opwijk is het plaatselijk Hulp- en Voedingscomiteit gevestigd in de Waag. Louis Lindemans is voorzitter van het Opwijks comiteit en is lid van het kantonale (regionale) Comiteit te Asse.
Bezetterstijd
Op 8 november beslist de bezettingsmacht tot invoer van de Duitse tijd. De standaardtijd van Greenwich wordt vervangen door de 'Centraal-Europese standaardtijd'. Openbare uurwerken, klokken in cafés en kerkhorloges,... moeten 60 minuten vooruit worden gedraaid. Voor velen was dit hét symbool van het begin van een langdurige bezetting. l’ Heure boche werd veelal door de bevolking niet aanvaard en men hield nogal hardnekkig vast aan het Belgische uur.
5 november
De pastoor van Droeshout, Eugeen Vermeylen, komt na enkele weken op de vlucht voor de Duitsers, weer thuis.
Maandag 9 november 1914
Ook in onze dorpen worden de lagere scholen heropent.
12 november
Een honderdtal Duitsers doen in Opwijk huiszoekingen naar wapens.
20 november
Opwijk krijgt een vaste Duitse bezetting: een afdeling landsturm-mannen (landwehrmannen) uit Mülheim an der Ruhr. De Duitsers logeren onder andere in de gebouwen van het Pensionaat Lindemans (Schoolstraat). Zij zorgen voor heel wat last en incidenten allerlei.
![]() |
Met deze
briefkaart, dd. 25-11-1914, schrijft een Duitse soldaat vanuit
Opwijk naar zijn vrouw in Schmiedefeld (Thüringen). Beeldzijde van de prentbriefkaart: Kerkstraat Opwijk met deel van kerkhof rond de St.-Pauluskerk. |