Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

HOM - Archief en documentatie
Aanwinsten



Geplaatst in september 2006

Naast de bijdragen door onze bestuursleden en onze vaste medewerkers, werd de HOM-archief en documentatieverzameling de laatste weken ook uitgebreid dank zij diverse schenkingen:

-

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2006 konden wij een groot aantal kopieën en foto-opnamen maken van diverse archiefstukken met betrekking tot het onderwerp. Wij bedanken hiervoor oprecht Jaak Ockeley (Asse-Terheide) en de mensen van de Heemkundige Kring De Faluintjes (Fons Dierickx en Danny Wille), Rijksarchief Brussel, Rijksarchief Leuven, Stadsarchief Aalst, Stadsarchief Dendermonde en Directie van het Kadaster van Brabant.

-

Uit de verzameling van Annie Luypaert (Duffel) konden wij een digitale kopie maken van een aantal foto's van de kleuterschool van 't Eeksken van ca. 40-50 jaar geleden.

-

André Merckx (Wieze) bezorgde ons een ontwerp voor publiciteit op een vrachtwagen van Opwijkse melkerij Meert-Nosta op calquepapier door kunstenaar-reclamemaker Raymond Van Doren (1906-1991, Brussel).

-

De familie Van Damme-Luypaert (Neerveldstraat) schonk aan de Heemkring 5 fraaie oude houten slagschaven (schrijnwerkersgereedschap).

-

Van Marthe Winderickx (Karenveldstraat) kregen wij 9 oude 'Opwijkse' foto's (viering burgemeester B. De Smedt 1914, bevrijdingsstoet 1919, bevrijdingsstoet 1944, ….

-

E.H. Jozef De Ridder (Ternat) bezorgde ons een programma van de feestavond van de Sint-Pauluszonen op 3 en 10 december 1944 (met liedjesteksten), het tekstblaadje 'De zwarte furie te Opwijk' en 26 oude 'Opwijkse' foto's.

-

Van een onbekende schenker ontvingen wij een omslag met een groot aantal uitgeknipte persartikelen over Opwijk van de laatste decennia.

-

Wij konden een groot aantal foto-opnamen maken van documenten uit het archief van de Sint-Paulusparochie te Opwijk (16de-20ste eeuw) dat bewaard wordt in het Rijksarchief te Leuven.

-

 

Wij berichtten reeds over een erg belangrijke schenking die ons werd gedaan door de fam. Freddy en Yvonne Meert-De Nil (Heerbaan) in het HOM-tijdschrift 2005-2, pag. 40-42 (aanwinsten maart 2006), met de lijst van de geschonken boeken en tijdschriften voor de HOM-bibliotheek.

Een ander deel van de schenking betreft een grote hoeveelheid erg interessant origineel archiefmateriaal van en over Mazenzele (16de eeuw en volgende). Wij kunnen hier geen opsomming geven van de zaken van de vele honderden stukken met duizenden pagina's. De (gedetailleerde) inventaris die wij hiervan opstelden beslaat niet minder dan 22 pagina's.

Het derde luik van de schenking, 'diverse archieven en algemene documentatie' bevat samengevat volgende zaken:

Documenten

-

een farde 'Genootschap H. Vincentius a Paulo te Mazenzele', met in totaal 53 documenten.

-

een farde 'Brandweer' (Vrijwillig pompierskorps Mazenzele), met reglementen, jaarverslagen, voorstelling voor eretekens, ledenlijsten, het weekblad 'De Vlaming' van 8 september 1895 met een artikel over een brand op Droeshout, een handgeschreven studie door Leo De Nil, ….

-

kopie van het artikel 'De Abdij van Affligem en het Parochiewezen in het Land van Assche tot het einde van de 13e eeuw', door Jan Verbesselt, Affligemensia nr. 2 - november 1948.

-

een farde 'Oude foto's o.a. familie Pastoor Van Ackere', met 13 foto's.

-

een uittreksel (kopie) uit heemkundige en geschiedkundige publicaties.

-

2 exemplaren van het weekblad De Galm van 17 februari 1962 (17e jaargang – nr. 7), met onder meer de heemkunde bijdrage 'Een brok Mazelse geschiedenis' door Leo De Nil.

-

leerboeken 'La Géographie par l'image et la carte', 'Nieuwe atlas ten gebruike der lagere scholen' (door G. Vandenberghe en J. B. Jacobs) en 'Wat onze kinderen van België's Geschiedenis zouden moeten weten en onthouden', door J. De Smedt, 1932.

-

3 exemplaren van het leerboek 'Méthode nouvellegraphie d'études' (Lucien Evrard, 1908).

-

3 tekeningen (groot formaat) van grafstenen in en aan de Mazelse Sint-Pieterskerk.

-

kopieën van documenten over de Zangmaatschappij 'De Eendracht' (1891/1919).

-

documenten (inschrijvingen, rekeningen, kasboek, bijdragenlijsten…) van de spaar- en rentekas 'De Eendracht' (Maxenzele, begin 20ste eeuw).

-

6 documenten betreffende de 'Niet werkdadige burgerwacht' (einde 19de-begin 20ste eeuw).

-

kaart van België, Cartographie Dossray, schaal 1/200.000.

-

'Register der aanwinsten van de openbare boekerij Sint Pieter Mazenzele'.

-

17 uittreksels uit Tijdschrift Gemeentekrediet van België.

-

notitieboek van Leo De Nil 'Mazel eertijds I'

-

notitieboek van Leo De Nil 'Mazel eertijds II – Pastoors van Mazenzele'.

-

Stadsplan van Brussel, Les Editions d'Art L.A.B., 1945.

-

map met fichekaarten 'Spreuken uit …'

-

'Mechelse Catechismus met uitleggingen …', Mechelen, 1868.

-

'Catechismus der devotie tot het H.H. Hart van Jesus', door R. J. Pierik, Soc. Jes., 'sHertogenbosch, 1870.

-

ingebonden 13de jaargang (1897-1898) van 'Bode van O.L.V. van het H. Hart'.

-

farde met nummers van maandblad 'De Studiekringer' sept. 1944 – april 1945.

-

farde met teksten van 4 toespraken bij het overlijden en de begrafenis van Leo de Nil (1985).

-

farde met kopie van een boekuittreksel over het orgel Mazenzele in de kerk O.L.Vrouw Middelares Nijverseel.

-

Voorlopige kleine kroniek van de familie Petrus De Valck-Delphina De Nil, door Frans Michiels, 1987.

-

farde met 17 nummers van het tijdschrift 't Gambietje' van de schaakclub Gambiet 1989-2002.

-

4 bladen met uitgeknipte artikelen uit 'Konkreet A', 1980.

-

diverse boeken uit de persoonlijke bibliotheek van wijlen Leo De Nil.

-

map met diverse gegevens, uittreksel uit inventaris en kopieën van enkele Mazelse stukken in Rijksarchief en bisschoppelijk archief Mechelen.

-

diverse archief- en documentatiestukken in verband met de gemeenteschool Mazenzele.

-

de Sint-Pietersschool van Mazenzele: bundel met lijst (in schrijfboek) van de giften voor de nieuwe meisjesschool 1902-1903 en lijst van ontvangsten en uitgaven, bundel huurcontract tussen pastoor Octaaf De Smet en Petrus De Mulder, 29 maart 1902, 6 rekeningen (1902-1904), een ontvangstbewijs voor 'karreelsteen' (1903), overzicht van uitgaven school en klooster, 'Contract van aanneming der gemengde bewaarschool' 22 november 1930, 'Contract van aanneming der vrije school voor lager onderwijs' 22 november 1930, een omslag met enkele exemplaren van geschiedkundige bijdragen: uittreksel uit 'Hoe zij groeide …' (1947, met handgeschreven aanvullingen door Leo De Nil), 'Ten huize van de St. Pietersschool…' (De Kring, 1984), verbeteringen en aanvullingen door Leo De Nil, 'Historiek van de Sint-Pietersschool' (bewerking door Yvonne De Nil, 1989).

-

uittreksel uit Album Dr Jan Lindemans, 1951.

-

Davidsfonds Asse – uitslagen Opstelprijskamp 1940 en 1941 (3 documenten).

-

9 documenten 'Examen lagere studieën, Schoolkanton Assche' (1931-1939).

-

Uitgeknipte persartikelen over WO I in streek van Dendermonde, lijst met gesneuvelden en oorlogsslachtoffers Mazenzele, brief van Ministerie van Landsverdediging aan Leo Lindemans 28 juni 1968 betreffende Renatus Michiels, schrijfboek 'Mazelse Doden – Gesneuvelden 14-18 – 40-45. Herdenkingen 1961-1966', brief van Gemeente Mazenzele aan de bevolking betreffende 11 novemberviering 1968.

-

luchtpamfletten en –boekjes WO II: 'Oninneembaar' door Jan Scepticus (Handboek ten gebruike onzer Belgische bondgenooten ten einde hen te helpen en hen raad te geven voor de komende bevrijding, Geallieerde Opperbevel), boekje 'Noch fahren U-Boote aus. Ein Merkheft für Freiwillige', 'Le messager de la Liberté', nr. 15, juni-juli 1944.

-

'Carte officielle des chemins de fer de la Belgique', schaal 1/400.000 en enkele details op schaal 1/120.000.

-

20 diverse oude prentkaarten.

-

Kopie van de publicatie 'De Boerenkrijg in de kantons Londerzeel en Merchtem', door Maurits Sacré, overdruk uit De Brabander, III, 177-192.

-

Kopieën van uittreksels uit: Opwijkse geslachten 'Vereertbrugghen' ('Nota's over den oorsprong van eenige Opwijcksche geslachten' door J. Lindemans), 'Inventaire des objets d'art existant dans les édifices publics de l'arrondissement de Bruxelles', 'Geschied- en aardrijkskundig woordenboek der Belgische gemeente', door A. De Deyn., 'De Sansculotten in Frankrijk, in België en in Assche en omstreken' door Jan De Smedt, 1898, met handgeschreven aantekeningen door Leo De Nil.

-

8 persartikelen (De Galm en De Nieuwe Gids) betreffende juffrouw 't Kint.

-

'Catalogus van 1/4/51 - Uitgaven over de Nalatenschappen van Juffrouw Joanna Josina t' Kint en Mgr Jan Baptist de Smet'.

-

kaarten en plannen op karton: 'Ferraris' 1771, Plan Ferraris Aalst en omgeving.
Kopieën, op karton: 'Grondinnamen bij aanleg Steenweg' einde 18de eeuw, 'Plan d'Huart' 1836, 'De streek van Mazenzele in de voorhistorische tijd', 'Mazenzele in de 11de eeuw', 'Mazenzele rond 1775', 'Mazenzele rond 1840', 'Mazenzele rond 1870'

-

'Korte inhoud van het Gemeentearchief' (handgeschreven index door Leo De Nil).

-

49 exemplaren van bidprentjes uit een 'Reeks van 6 Hoppeheiligen, getekend door Bert Van den Broeck, Opwijk, en berijmd door 'Heemschut', Asse'.

-

15 chromo's van historische schilderijen.

-

enkele recente (verenigings)documenten Mazenzele (HOM en Davidsfonds Mazenzele/Reinaert Opwijk, 1985-1987).

Voorwerpen

-

diverse oude stempels.

-

handtoestel 'Allegro – Mod. L' (inox).

-

metalen militair kledinginsigne 'Royal Engineers', 1936-'52 .

-

Duitse militaire riemgesp 1941 (Luftwaffe).

-

6 porseleinen inktpotten.

Divers archief- en documentatiemateriaal werd ons de laatste maanden ook geschonken of in bruikleen bezorgd door onder meer Erik Gyselinck (Ravensveld), familie Roger en Godelieve Clauwaert-Ringoot en Paul Wouters (Kapelleweg).

Naast de talrijke brochures, vroegere tijdschriftnummers en publicaties allerhande die hiervoor reeds vermeld werden en naast een aantal recente tijdschriftnummers (lopende abonnementen – zie verder) werd onze HOM-bibliotheek verrijkt door schenking, ruil of aankoop met onder meer volgende historische-heemkundige en genealogische werken:

-

Kapellen in Vlaanderen. Vergeten verleden, door Hans Geybels (auteur) & Bart Deseyn (foto's), Davidsfonds, Leuven, 2006.

-

Kwartierstaat van J. Frans De Ridder 1905-1973 en Henriette Goffin 1900-1981, door Karel Joseph, Wemmel, 2005 (gift Karel Joseph).

-

Bibliografie volkscultuur 1994 (XLVII), 1995 (XLVIII), 1996 (XLIX), 1997 (L), 1998 (LI), en 1999 (LII), Vlaams Centum voor Volkscultuur, verderzetting van: Jaarboek met volkskundige bibliografie 1939-1993, Koninklijke Belgische Commissie voor Volkskunde – Vlaamse Afdeling).

-

Jaarboek 1999 (14de editie) van de Heemkundige Kring Belledaal (Affligem). Dit jaarboek is samengesteld uit 5 heemkundige en geschiedkundige bijdragen van diverse auteurs.

-

Jaarboek 2006 (21ste editie) van de Heemkundige Kring Belledaal (Affligem). Dit jaar­boek is samengesteld uit 9 heemkundige en geschiedkundige bijdragen van diverse auteurs.

-

De documentatiemap bij de tentoonstelling Het front in kleur – 1914-1918 – Schilders aan het Belgische front, Gemeentekrediet-Groep Dexia, 1999.

-

Bulletin van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Bulletin de la Commission Royale des monuments en des Sites, Band XVIII (1969) – Tome XVIII (1969), Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen - Commission Royale des Monuments et des Sites, 1969 (?) .

-

32 nummers van het (hoofdzakelijk geschiedkundig) tijdschrift van het Gemeentekrediet (later Dexia), Brussel (gift fam. Meert-De Nil).

-

4 nummers van Brabant, tweemaandelijks (maandelijk) tijdschrift, Toeristische federatie van Brabant, Brussel, 1980, 1983, 1987 (gift fam. Meert-De Nil).

-

het nummer 264 –december 1989- van De Brabantse Folklore, Dienst voor geschiedkundige en folkloristische opzoekingen van de provincie Brabant, Brussel, 1989 (gift fam. Meert-De Nil).

-

Bert Van den Broeck. Een typische Brabants kunstenaar, door Andries Dhoeve, 1975 (gift fam. Meert-De Nil).

-

Opwijk, door Karine De Donder, studiewerk voor St.-Thomasinstituut Brussel, 1983-1984.

-

Dicht(er) Bij Droeshout (Frans Van Riet), Marktkring 'Hoop in de Toekomst', Opwijk, 2006.

-

'… Het was goed hier te werken…'. 160 jaar gasthuis – een historische schets, door Eddy Crick, Hedwig Vertonghen en Herman Vandenbossche, OCMW Merchtem, 2005 (gift van 2 exempl. van Eddy Crick, Merchtem).

-

25 jaar OCMW-Merchtem: een eeuwenoude geschiedenis!, OCMW Merchtem, 2002 (gift Eddy Crick, Merchtem).

-

In Hoc Signo. Een kennismaking met de christelijke en bijbelse symboliek, door Claire Baisier, Jan Klinckaert en Stefan Van Lani, , Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw, Heverlee, 2002.

-

Van reizen en verrijzen. Iconografie en tradities rond Pasen, door Claire Baisier en Jan Klinckaert, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw, Heverlee, 2003.

-

Heilige families. Families van heiligen, door Claire Baisier, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw, Heverlee, 2004.

-

In Paradisum. Natuur en tuin in de christelijke beeldentaal, door Claire Baisier en Stefan Van Lani, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw, Heverlee, 2004.

-

Lebbeke in de ellendige 19de eeuw, door Gilbert Ravyts, Jaarboek 2006 van Heemkring Lebbeke.

De laatste maanden maakten, verzamelden en bewaren wij ook een aantal e-boeken (meestal PDF). Het betreft hoofdzakelijk:

-

boeken (of kopieën) die wij slechts in bruikleen hebben.

-

boeken in ons bezit maar die wij digitaliseerden waardoor zij gemakkelijker te raadplegen zijn, o.m. door de beschikbare zoekfuncties (Geschiedenis van Opwijk, Toponymie van Opwijk, …).

-

interessante informatieve boeken van heemkundig of geschiedkundig belang die wij op Internet vinden.

Tijdschriften en informatiebladen


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-