Naar HOM-website

Startpagina HOM-algemeen

Nieuw op HOM-site

Naar externe links

Zoeken in HOM-site

Inloggen HOM-ledengebied

Vorige bezochte pagina

Volgende (reeds bezochte) pagina

Email naar HOM

Vernieuwing van deze pagina

Klik voor naar top van de pagina of dubbelklik linkermuisknop

Sluit dit vak met klik op linker muisknop.

Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

HOM-nieuwsberichten van mei tot en met december 2007


Provincie Vlaams-Brabant erkent de vroegere jongensschool van Nijverseel als waardevol

Geplaatst op 20-12-2007

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft op 29 november 2007 een beslissing genomen over het al dan niet erkennen als 'waardevol' van 11 gebouwen in de provincie, waarvoor een beoordeling voor 'niet beschermde waardevolle gebouwen' aangevraagd werd.
Deze beslissing van de deputatie gebeurde op advies van een externe deskundige beoordelingscommissie die in vergadering bijeenkwam op 26 oktober 2007.

De deputatie besloot het (de) gebouw(en) van de vroegere jongensschool van Nijverseel als waardevol te beschouwen zoals bedoeld in artikel 2 van het provinciaal reglement inzake de toekenning van premies voor onderhoudswerken aan niet als monument beschermde waardevolle gebouwen. Als gevolg van deze beslissing bestaat de mogelijkheid voor de eigenaar (hier dus de gemeente Opwijk) om voor de werken, opgesomd onder artikel 4 van betreffend subsidiereglement, een jaarlijkse onderhoudspremie aan te vragen bij de provincie Vlaams-Brabant.

Motivatie ven het provinciebestuur voor deze erkenning van het vroegere schoolgebouw van Nijverseel:

Het aantal scholen dat in het interbellum gebouwd werd en in een dergelijke gave toestand bewaard bleef, is uiterst schaars. De scholenbouw kende pas een explosieve groei na 1958. De architecturale kwaliteit van dit gebouw is zeker voor Nijverseel zeer hoogstaand en deze waardering onderstreept het belang van de Opwijkse architect Paul Semal (1891-1975). Deze realisatie biedt een mooi voorbeeld van de wijze waarop het modernisme een geslaagde regionale toepassing kan krijgen. De toestand van het gebouw is ondanks de leegstand nog behoorlijk, maar een geschikte herbestemming dringt zich op.

Het Opwijks gemeentebestuur werd begin december jl. door het provinciebestuur op de hoogte gesteld van deze beslissing. 

Zie ook:
http://tijlv.studentenweb.org/mt/archives/2007/12/provincie_vlaam_3.html (op site 'Archeonet').

RUP Nijverseel en de Gecoro - Onze brief van 28 oktober 2007 aan de provinciegouverneur

Geplaatst op 30-11-2007

Opwijk, 28 oktober 2007

De heer Lode DE WITTE
Gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 LEUVEN

Betreft: gemeente Opwijk.
Beslissing van de gemeenteraad van 25 oktober 2007 (punt 5 van de openbare zitting).
Beslissing houdende de definitieve aanvaarding van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Nijverseel' met onteigeningsplan voor de herziening en uitbreiding van het bijzonder plan van aanleg nr. 7 'Nijverseel'.

Geachte,

Donderdag 25 oktober jl. keurde de gemeenteraad van de gemeente Opwijk het RUP 'Nijverseel' definitief goed.

Ondanks het feit dat er zo'n 167 bezwaren waren tijdens het openbaar onderzoek werd het plan quasi ongewijzigd goedgekeurd.

Wij vragen ons af of er wel voldoende rechtsgrond is voor deze beslissing van de gemeenteraad en vragen u hierbij een en ander onder meer op basis van volgende informatie te laten onderzoeken.

1.

De Heemkring Opwijk-Mazenzele formuleerde 33 duidelijk afgelijnde bezwaarpunten en opmerkingen. Slechts een 16-tal daarvan kwamen aan bod in de bespreking van het openbaar onderzoek door de Gecoro en kunnen in voorkomend geval als weerlegd beschouwd worden. 17 bezwaarschriften van onze Heemkring werden niet eens behandeld in de Gecoro.
Bovendien werden heel wat argumenten in globo behandeld, zonder dat er in detail werd ingegaan op de specificiteit van de opmerking of het bezwaar.

2.

We stellen ons ernstig vragen bij de objectiviteit en het correcte procedureverloop van de bespreking van de bezwaren bij de Gecoro. Dat doen wij onder andere op basis van de verslagen van de Gecoro en van de bepalingen in het huishoudelijk reglement – kopieën in bijlage.

Zijn hier niet volgende inbreuken gebeurd:

 

-

uit de verslagen van de Gecoro blijkt duidelijk dat het ontwerpbureau de weerlegging van de bezwaren heeft voorbereid (laatste paragraaf van punt 2. van het verslag van de Gecoro van 27 augustus 2007,…) en dat deze teksten ongewijzigd door de Gecoro werden aanvaard.
We stellen ons dan ook de vraag of het hier gaat om het advies van de Gecoro dan wel om het advies ten voordele van het gemeentebestuur opgemaakt door de ontwerper. Komt de objectiviteit van de Gecoro hier niet in het gedrang?

 

-

art. 13 van het Huishoudelijk reglement van de Gecoro (goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 mei 2002) bepaalt:
'De externe genodigden, waaronder vertegenwoordigers van de politieke fracties mogen de beraadslaging over het advies en de stemming erover niet bijwonen.'

 

-

Het verslag van de Gecoro-vergadering van 1 oktober 2007, 3de alinea na de titelkader en in begin van de tekst bij punt 3.1.2, toont aan dat de vertegenwoordigers van sommige politieke fracties en de schepen voor ruimtelijke ordening, als 'externe genodigden' (geen lid van Gecoro), aanwezig waren bij de beraadslaging en de advisering van de verschillende punten.

 

-

aan de gemeenteraad werd meegedeeld dat 12 leden van de Gecoro zich unaniem akkoord verklaren met het voorgelegde ontwerp van RUP 'Nij-verseel' (mits het ontwerp aan te passen aan de gemaakte opmerkingen).
Art. 15 van het Huishoudelijk reglement van de Gecoro bepaalt onder meer:
Het verslag vermeldt …
Bij de formulering van een advies worden uitdrukkelijk vermeld: toelichting en bespreking, eventuele stemming over het advies, het advies zelf en de weergave van eventuele minderheidsstandpunten.

In het verslag van de Gecoro-vergadering van 1 oktober 2007 is er van een stemming geen sprake en wordt het resultaat van een eventuele stemming ook niet weergegeven.
Wij menen dat hier ernstige vragen kunnen gesteld worden bij de rechtsgeldigheid van deze beslissingen en adviezen.

 

-

buiten de behandeling van het RUP 'Nijverseel', maar wellicht tekenend voor de 'werking' van de Gecoro:
Bij punt 5. Ruimtelijk uitvoeringsplan Nanove van het verslag van de vergadering van de Gecoro van 27 augustus 2007 lezen wij dat één van de Gecoro-leden, die nota bene zelf als ontwerper optreedt, de vergaderruimte niet diende te verlaten bij de bespreking van zijn eigen ontwerp. Kunnen hier geen ernstige vragen bij gesteld worden?

Art. 21 ('Deontologie') van het Huishoudelijke reglement van de Gecoro bepaalt toch:
Wie persoonlijke belangen heeft bij een besproken thema verlaat de vergadering bij de behandeling, beraadslaging en stemming van het thema.

3.

We stellen ons toch ook vragen bij de inhoudelijke correctheid van het voorliggende RUP. Uit verschillende bezwaren bleek dat er belangrijke onnauwkeurigheden waren in het ontwerp (dat in openbaar onderzoek werd gegeven). Een zone die nu reeds bebouwd is (in agrarisch gebied), werd aangeduid als zijnde niet-bebouwd (zie 4.1.1. van het verslag van de Gecoro van 1 oktober 2007 na onze opmerking in het kader van het openbaar onderzoek).

Als pluralistische vereniging ijvert de Heemkring Opwijk-Mazenzele voor een optimale besluitvorming waarbij rekening wordt gehouden met de maatschappelijke meerwaarde en niet met individuele opportuniteiten. In die zin vinden wij dat de objectiviteit in dit dossier niet is gegarandeerd en vragen dan ook onze opmerkingen te onderzoeken en op basis hiervan de passende beslissingen en maatregelen te nemen.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Jan MEEUSSEN

bestuurder

bestuurder

Kopie aan:

-

Vlaams minister Marino Keulen, bevoegd voor Binnenlands Bestuur, Kreupelenstraat 2 te 1000 Brussel

-

Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Boudewijngebouw, Boudewijnlaan 30 bus 70 te 1000 Brussel

-

Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed, Koning Albert II laan 19 bus 3 te 1210 Brussel

Archeologisch bodemonderzoek aan de Millenniumstraat - 2

Geplaatst op 30-11-2007

Tussen het Hof ten Hemelrijk, Konkelgoed en Nanovestraat wordt het sociaal woonproject 'Nanove' gerealiseerd met 50 woongelegenheden. De site is opgedeeld in 2 zones: Providentia 1, in de Nanovemeers (tussen Millenniumstraat en het park Hof ten Hemelrijk) en Povidentia 2, in de Blocksweide (tegen het baantje naar de Kloosterstraat en Konkelgoed, achter de Asbeek).

Overeenkomstig de Vlaamse regelgeving voor de bescherming van het archeologische erfgoed, werd de verplichting opgelegd onder meer om op de terreinen archeologische onderzoek uit te voeren voorafgaand aan de bouwwerken (bindend advies van de bevoegde Vlaamse overheid van 29 januari 2007). Hierbij wordt ook een (logisch) principe gehanteerd uit de Europese Conventie van Malta (La Valetta) van 1992 (over de zorg voor het archeologische erfgoed), met name: de veroorzaker betaalt.

In opdracht van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en o.l.v. projectleider Kristof Verelst startte projectbureau 'Archaeological Solutions' (Mechelen) half september 2007 het verkennend archeologisch onderzoek op de terreinen. Deze opdracht is beperkt tot het gebied van de verkavelingwegenis en de nutsvoorzieningen. Voor het archeologisch onderzoek ter plaatse van de te realiseren woongebouwen zelf dient de sociale huisvestingsmaatschappij CVBA Providentia (Asse) nog een afzonderlijke onderzoeksopdracht toe te wijzen.

De opzoekingen en onderzoeken in het wegenisgebied van de zone van Providentia 1 werden in de eerste helft van november jl. afgerond. De werken voor de wegen, rioleringen en andere nutsvoorzieningen zijn hier ondertussen gestart.

Het archeologisch onderzoek in de zone van Providentia 2 gaat nu verder, ondanks de minder goede weersomstandigheden en de moeilijkheden eigen aan het erg natte terrein langs de beek.
De tot nu toe gedane vondsten in verband met menselijke activiteit die zich situeerde rond de overgangsperiode van de late ijzertijd naar de vroeg-Romeinse periode (ca. 2000 jaar geleden) zijn veelbelovend. Vooral de recentelijk ontdekte huisplattegrond krijgt nu bijzondere aandacht.

Meer info:
http://archaeological-solutions.be/ (pagina's 'Projecten', 'Dagboeken' en 'In de pers')
en
http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/fr/archeologie.htm.

Algemeen zicht op huisplattegrond in de zone van Providentia 2.

Archeologische opgravingen te Opwijk - Millenniumstraat - 1

Persbericht van Projectbureau 'Archaeological Solutions'

Geplaatst op 20-11-2007

Nieuwsflash: uitzonderlijke vondst van een quasi intacte hondenschedel

Meer en meer ziet het ernaar uit dat we -op basis van de eerste onderzoeksresultaten- mogen spreken van een succesvolle opgravingscampagne aan de Millenniumstraat te Opwijk. Gedurende het gedetailleerd archeologisch onderzoek op kuil S002 kwamen immers goed tot zéér goed bewaarde dierlijke botresten tevoorschijn (zie ook Opgravingsdagboek; Dag 7 - 10).

Ze werden sedert hun ontdekking eind oktober voor verder advies getoond aan enkele hoog aangeschreven archeozoölogen in zowel binnen- als buitenland. Een archeozoöloog is een aan het archeologisch onderzoek verbonden expert, die de archeologische relatie tussen mens en dier tracht te reconstrueren.

Meer specifiek gaat het om de vondst van een quasi intacte hondenschedel en een goed bewaarde runderkaak. Gezien hun uiterst goede bewaringstoestand werd tijdens het terreinonderzoek besloten om deze botresten zéér voorzichtig uit te prepareren. Nadien werden ze telkens in één blok gelicht om verdere beschadiging te voorkomen.

De aanwezigheid van zulk oud en quasi intact bewaard gebleven botmateriaal komt als een complete verrassing. 'Het teruggevonden aardewerk komt immers zo fragmentarisch tevoorschijn dat we er vanuit gingen dat dit ook het geval ging zijn voor de andere vondstcategorieën zoals bijvoorbeeld bot', getuigt archeoloog Verelst.

Verelst: 'Hoewel verder laboratoriumonderzoek zal moeten zorgen voor een uiterst scherpe datering van zowel hondenschedel als runderkaak, dienen we het op dit ogenblik te stellen met een ruime datering van 100 voor Chr. tot 100 na Chr. Dit is de overgangsperiode van de late-IJzertijd naar de vroeg-Romeinse tijd. Het teruggevonden aardewerk is tot nu toe het enige aanknopingspunt, maar is te fragmentarisch bewaard gebleven om exact te kunnen dateren. Een mogelijke oplossing zou een Koolstof-14 datering (14C-datering) op de hondenschedel kunnen zijn, waardoor de datum van overlijden van de hond bepaald wordt. Op dat moment begint de radioactieve klok immers te tikken. Toch bekijken we de kansen tot het welslagen van een 14C-onderzoek eerst, vooraleer we op zoek gaan naar een sponsor'.

Een mogelijke reden waarom de hondenschedel zo intact bewaard bleef, hangt volgens de onderzoekers af van twee zéér belangrijke factoren:
(1) de schedel is ongetwijfeld vers (en dus direct na de dood van de hond) begraven geweest.
(2) Het grondwaterpeil staat ter hoogte van de Millenniumstraat van nature uit hoog tot zeer hoog, wat maakt dat bacteriële werking nooit geheel doorgang vond. We spreken dan van een zuurstofarm -of anaeroob- milieu.

Over het hoe en waarom van het deponeren (of begraven?) van een verse en quasi intacte hondenschedel in een grote kuil, bestaat op dit eigenlijke moment nog heel wat twijfel.

Voor de interpretering en het maken van parallellen is het immers van belang om meer te weten te komen over de context waarin de hondenschedel werd aangetroffen. Hiermee bedoelen we dan het type vindplaats, het spoortype en de relatie tot andere nader te ontdekken grondsporen. Deze moeilijke taak zal met ingang op 19 november 2007 weggelegd zijn voor archeologen Kristof Verelst en Maarten Bracke. Gaat het daadwerkelijk om de aanwezigheid van een huisplattegrond, waarbij de hondenschedel op rituele wijze in of in de directe omgeving van een gebouw gedeponeerd werd, of is er misschien meer aan de hand?

Meer info:

Dhr. drs. Kristof Verelst

Archeoloog, Projectleider 'Terreinen Providentia I en II, Opwijk - Millenniumstraat'

Projectbureau 'Archaeological Solutions'

Lange Nieuwstraat 42

2800 Mechelen

Gsm: 0474/44.00.10

Archaeological Solutions
Lange Nieuwstraat 42
2800 Mechelen
0496 27 79 41
015 330 990
info@Archaeological-Solutions.be
Wim.tiri@Archaeological-Solutions.be

http://Archaeological-Solutions.be

De kiezerslijst 1929-1931 van Mazenzele (mannen)

Geplaatst op 18-11-2007

De gegevens van de 'Lijst der Kiezers voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, den Senaat en den Provincie- en Gemeenteraad in 1929-1931' (mannen) van de gemeente Mazenzele werd nu door Heemkring Opwijk-Mazenzele op haar internetsite geplaatst bij de bewerkte bronnenbestanden.

De lijst geeft de gegevens van 361 kiezers, geboren tussen 1844 tot 1908, met de naam en voornamen (en voor sommigen ook die van hun echtgenote), geboorteplaats en –datum, eventuele datum van woonplaatsverandering, de woonplaats binnen de gemeente (straat of wijk) en beroep.

Surf naar www.heemkringopwijk.be/fr/bronnenbestanden.htm.

HOM laureaat 'Projectoproep 20 x 1.500 euro' - editie 2007

Geplaatst op 12-11-2007

Sinds 2001, internationaal jaar van de vrijwilliger, wordt elk jaar een projectoproep gelanceerd voor erfgoedprojecten van erfgoedverenigingen voor educatieve en sensibilisatieprojecten in de sector onroerend erfgoed. Voor vrijwilligersverenigingen kunnen maximaal 20 projecten met een subsidie van 1.500 euro bekroond worden. De Vlaamse minister Dirk Van Mechelen, ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, doet voor deze jaarlijkse projectoproep een beroep op het Agentschap Ruimtelijke ordening - Onroerend erfgoed (R-O) Vlaanderen en VCM-Contactforum voor Erfgoedverenigingen vzw.

Eén van de doelstellingen is het vergroten van het publiek en maatschappelijke draagvlak voor onroerend erfgoed (gebouwd erfgoed, landschappen, archeologie, varend, rollend, rijdend en vliegend erfgoed en heraldiek). Hierdoor dient de ganse gemeenschap, via het middenveld (vrijwilligersverenigingen), nauwer bij de erfgoedzorg betrokken te worden.

Heemkring Opwijk-Mazenzele diende voor deze projectoproep editie 2007 een dossier met haar kandidatuur in. Met dit project wil de HOM tegen het najaar 2008 een totaalbalans opmaken van de bouwevolutie in de periode tussen de 16de en de 20ste eeuw op basis van het huidige patrimonium, archiefbronnen en archeologische vondsten. Verschillende thema's zullen belicht worden: de bestemming van de gebouwen (woningen), de bouwstijlen, bouwmeesters en architecten, openbare of –privé gebouwen, toponymische bronnen, bouwmaterialen, agrarisch erfgoed. De verwerking naar het brede publiek toe zal gebeuren met diverse initiatieven: tentoonstellingen, monumentenwandelingen, publicaties op papier en op internet,… Erg belangrijk is het opstellen van een inventaris met uitgebreide beschrijving en illustratie van de vele tientallen nog bestaande waardevolle (woon)gebouwen of –complexen in Opwijk en Mazenzele. Deze informatie zal meer inzicht verschaffen over de cultuurhistorische waarden van het betrokken gebouw, onder meer om hiermee (hopelijk) rekening te houden bij de behandeling door de bevoegde instanties bij eventuele aanvragen voor afbraak, verbouwing of nieuwbouw.

De Heemkring Opwijk-Mazenzele behoort met het voorgestelde project tot de laureaten.
De projecten werden door een onafhankelijke jury geselecteerd uit de ingezonden kandidaturen. De belangrijkste criteria voor de beoordeling en de keuze van de laureaten door de onafhankelijke vakjury (en de uiteindelijke beslissing door de minister) waren de originaliteit, de haalbaarheid, kwaliteit en de uitstraling en maatschappelijke relevantie van de ingediende dossiers.

De financiële ondersteuning (1.500 euro), maar vooral de erkenning door de betrokken instanties, betekenen voor onze vrijwilligersvereniging alvast een bijzonder duwtje in de rug.

Meer info over het project: www.heemkringopwijk.be/fr/beg-2008.htm.

Bescherming van de vroegere jongensschool van Nijverseel - Persbericht 03-11-2007

Geplaatst op 05-11-2007

Deze school werd in 1937-'38 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van Opwijk op een terrein langsheen de Steenweg op Aalst dat men in 1936 gekocht had van Kamiel De Witte (van 'Odo's' op de Borcht).
De talentrijke Opwijkse architect Paul Semal tekende de plannen. Het gebouw, in zuivere modernistische stijl, is één van de meest waardevolle elementen uit ons plaatselijk bouwkundig erfgoed dat ons nog rest. Het geheel en de stijl is zeker representatief voor het oeuvre van architect Semal.

De structuur van de vroegere schoolgebouwen is zeker nog in goede staat. Maar het fundamenteel gebrek aan onderhoud (sinds decennia!), de onzekere degelijke afsluiting, lekkende daken, wegrottend buitenschrijnwerk, wilde plantengroei op de daken, gebrek aan enige verwarming,… kunnen de gebouwen op erg korte termijn serieuze en grotendeels onomkeerbare schade toebrengen.

De laatste tijd worden de gebouwen niet meer gebruikt. De lokalen staan nagenoeg volledig leeg. Eind 2006 werd de verwarming buiten dienst gesteld en werd de elektrische stroom afgesneden. Toen kwamen er ook signalen vanuit het Opwijks gemeentebestuur (via de pers) dat de vroegere school wellicht zou afgebroken worden.
Het Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel', dat erg recent door de Opwijkse gemeenteraad goedgekeurd werd, behandelt ook de plaats van de vroegere jongensschool. Helaas, de bestemmingsbepalingen hieromtrent in dit RUP geeft geen enkele waarborg voor het behoud van de architecturaal erg waardevolle gebouwen. Integendeel…!

In de laatste ministeriële beleidsnota 2004-2009 en de beleidsbrief 2006 over onroerend erfgoed wordt veel aandacht besteed aan de vernieuwde beschermingsaanpak die veel meer dan vroeger vanuit een thematische invalshoek vertrekt. Wij menen dat ook het oeuvre van architect Semal een plaats verdient binnen deze thematisch-typologische aanpak.
In dit kader vroeg Heemkring Opwijk-Mazenzele nu aan de bevoegde instanties (Vlaams minister D. Van Mechelen, Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed Vlaanderen en Agentschap R-O Vlaanderen-Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant) een evaluatie te maken van de voormalige gemeenteschool van Nijverseel en de beschermingsprocedure voor deze waardevolle gebouwen op te starten.

Meer info over de schoolgebouwen en over deze aanvraag voor bescherming:
www.heemkringopwijk.be/fr/ojn.htm.

Vroegere jongensschool van Nijverseel - brief aan gemeentebestuur

Geplaatst op 05-11-2007

Opwijk, 2 november 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: aanvraag voor de wettelijke bescherming van de vroegere jongensschool van Nijverseel.

Geachte,

Met een brief van 30 oktober jl. vragen wij aan de bevoegde instanties (bevoegd Vlaams minister D. Van Mechelen, Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed en Agentschap R-O Vlaanderen-Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant) een evaluatie te maken van de voormalige gemeenteschool van Nijverseel en de beschermingsprocedure op te starten.
In bijlage vind u een kopie van dit schrijven en de bijlagen.

Om het verder verval van de gebouwen te beperken zijn wel dringende onderhoud- en herstellingswerken nodig, onder meer een degelijke afsluiting van de gebouwen –ook langs de achtterzijde-, verwijdering van de wilde plantengroei op de daken,…, dichten van de daklekken en van de regenwaterafvoer –ook van de turnzaal-, herstelling en bescherming van het buitenschrijnwerk, minimale herstelling van de dragende structuur in de vensteropeningen van de achterzijde van het hoofdgebouw, een minimale verwarming van de gebouwen,….

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Jan MEEUSSEN

bestuurder

bestuurder

Aanvraag voor de wettelijke bescherming van de vroegere jongensschool van Nijverseel (Steenweg op Aalst)

Geplaatst op 05-11-2007

Opwijk, 30 oktober 2007

De heer Dirk VAN MECHELEN
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke ordening
Phoenixgebouw
Koning Albert II-laan 19
1210 BRUSSEL

Agentschap Ruimtelijke Ordening en
Onroerend Erfgoed Vlaanderen
t.a.v. de heer Gilbert Kolacny, administrateur-generaal
Koning Albert II-laan 19 / bus 3
1210 BRUSSEL

Agentschap R-O Vlaanderen - R-O Vlaams-Brabant, cel Onroerend Erfgoed
t.a.v. mevrouw Hilde Thibaut, celhoofd Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant
Waaistraat 1
3000 Leuven

Betreft: aanvraag voor de wettelijke bescherming van de vroegere jongensschool van Nijverseel (Steenweg op Aalst)

Geachte,

Onze vereniging, de Heemkring Opwijk-Mazenzele, is reeds vele jaren erg begaan met het erfgoed in de gemeente en probeert dan ook geregeld initiatieven te ontwikkelen die onder meer het bouwkundig patrimonium in de kijker kunnen plaatsen of er aandacht voor te vragen. Soms heeft dat geleid tot concrete resultaten (bijv. de bescherming van de Dries van Mazenzele van de Oude Pastorie van Opwijk, van de pastorie op de Singel van Opwijk,…), in andere gevallen hadden de acties niet het verhoopte succes (bijv. het oudste gedeelte van het kerkhof van Droeshout), waardoor dit historisch erfgoed voorgoed verdween.
Toch blijven wij, en ook nog enkele andere geëngageerde verenigingen en mensen, proberen om het maatschappelijk draagvlak voor het erfgoed ook in onze gemeente te vergroten met telkens nieuwe initiatieven en nieuwe aandachtspunten.

Het oeuvre van de Opwijkse architect Paul Semal

Omdat wij elk jaar deelnemen aan de Open Monumentendag met een programma dat zo goed mogelijk aansluit bij het jaarthema, betekent OMD voor onze werking telkens een aanzet voor nieuw onderzoek. In functie van OMD 2007 rond Wonen, maar vooral OMD 2008 rond '20ste eeuw' (dus met inbegrip van de modernistische bouwstijl) willen wij het oeuvre van de talentrijke Opwijkse architect Paul Semal bijzonder onder de aandacht brengen.

Wij zijn reeds begonnen met het oeuvre van deze architect stelselmatig in kaart te brengen. Het wordt daarbij steeds duidelijker dat zijn oeuvre veel meer is dan dat van een doorsnee architect, maar zich onderscheidt omwille van de vormentaal, materiaalgebruik, indeling, aanpassing aan het gebruik,…

Tegelijkertijd merken wij dat het oeuvre van architect P. Semal het afgelopen decennium zeer sterk onder druk komt te staan. Verschillende van zijn woonhuizen en andere realisaties werden ondertussen afgebroken, grondig verbouwd of kregen een ander buitenaanzicht.

In de beleidsnota en de beleidsbrief onroerend erfgoed wordt veel aandacht besteed aan de vernieuwde beschermingsaanpak die veel meer dan vroeger vanuit een thematische invalshoek vertrekt. Wij zijn er van overtuigd dat ook het oeuvre van architect Semal een plaats verdient binnen deze thematisch-typologische aanpak.

In bijlage voegen wij de pagina's van het hoofdstuk 'Over bouwmeesters (architecten) die in Opwijk en Mazenzele werkten' uit onze publicatie 'Breken en bouwen. Wonen in Opwijk en Mazenzele, 16de-21ste eeuw' uitgegeven bij Open Monumentendag 2007 'Wonen'. Hierin wordt ook een korte biografie van de architect Paul Semal en een (nog onvolledige) lijst van zijn realisaties in onze gemeente en omgeving weergegeven.

De vroegere gemeentelijke jongensschool van Nijverseel

Zonder te willen vooruitlopen op de globale evaluatie van het oeuvre van architect Semal wensen wij op dit ogenblik reeds uw bijzondere aandacht vragen voor de gebouwen van de vroegere gemeentelijke jongensschool van Nijverseel (gehucht van Opwijk), gelegen langs de Steenweg op Aalst te Opwijk (kadastrale sectie G nr. 485n), eigendom van de gemeente Opwijk.

De gebouwen (hoofdgebouw evenwijdig aan de straat, bijgebouwen, luifel en turnzaal) werden opgetrokken in 1937-'38 volgens de plannen van architect Paul Semal in zuivere modernistische stijl. Het geheel van de gebouwen en hun stijl is zeker representatief voor het oeuvre van architect Semal.

In de afgelopen jaren werden de gebouwen van deze vroegere school voor verschillende doeleinde gebruikt: het deed onder andere dienst als tekenacademie, heemkundig archief, oefenruimte voor muzikanten, permanente lokalen voor diverse verenigen, opslagruimten voor de decors,… van een toneelvereniging, opslagplaats voor noodhulp aan Roemenië, hergebruikerscentrum en –opslagplaats (OCMW),…

Ondertussen stelt blijkbaar ook de eigenaar, de gemeente Opwijk, zich stilaan vragen over de toekomst van dit gebouw.
De laatste tijd worden de gebouwen niet meer gebruikt. De lokalen staan nagenoeg volledig leeg. Eind 2006 werd de verwarming buiten dienst gesteld en werd de elektrische stroom afgesneden. Toen kwamen er ook signalen vanuit het Opwijks gemeentebestuur (via de pers) dat de gebouwen wellicht zouden afgebroken worden zie o.m. de persartikels 'Stash verliest repetitielokaal' en 'Muziekgroep Stash verliest repetitielokaal' in edities van Het Laatste Nieuws van respectievelijk 29 en 30 november 2006.

De eigenaar heeft ons inziens de afgelopen jaren dit gebouw niet altijd als een goede huisvader beheert. Structureel is er nog niets onomkeerbaars aan de hand, maar de reeds aanwezige problemen in verband met een degelijke afsluiting van het gebouw, daklekken en regenwaterafvoeren, degradatie van het houtwerk (buitenschrijnwerk), wilde plantengroei op de daken,… en gebrek aan enig onderhoud en aan enige verwarming,… kunnen de gebouwen op erg korte termijn serieuze schade toebrengen.
Zie in bijlage enkele foto's van de vroegere en van huidige situatie van de gebouwen en tevens enkele uittreksels van de originele bouwplannen.

In september 2007 organiseerde de Opwijkse kunstenaarsvereniging 'tour & taxus' in de gebouwen een kunsttentoonstelling onder de veelzeggende naam 't is tijd voor 't jongensschool van nijverseel'. Deze mensen trokken hiermee op een kunstzinnige wijze de aandacht van het publiek op de grote architecturale waarde van de gebouwen en op de onzekere toekomst ervan. In bijlage vind men enig drukwerk omtrent deze succesrijke en drukbezochte manifestatie.

Volgens het Gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse (1977) ligt het grootste gedeelte van het gebouwencomplex in 'woongebied met landelijk karakter' (50 meterzone).
Het bestaande bijzonder plan van aanleg nr. 7 'Nijverseel' (1984) voorziet hier nog een zone bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen (volledige diepte van terrein, dus ca. 95 m).
Het recentelijke RUP 'Nijverseel' (goedgekeurd door de gemeenteraad van Opwijk op 25 oktober jl.) voorziet hier nu een bestemming van woonzone voor de volledige diepte van het terrein (ca. 95 m, zoals ook voor de naastliggende percelen). Beschrijving hieromtrent in dit RUP:

8.2.3.2 Site oude jongsschool
De oude jongensschool langs de Steenweg op Aalst ligt momenteel in een zone bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen. In de huidige gebouwen, die momenteel leegstaan, zal echter een woonfunctie worden voorzien.
In het RUP wordt door de gemeente een herbestemming voorzien van de zone waar de gebouwen zich bevinden. Dit gedeelte krijgt een bestemming van woonzone, gelijkaardig aan de omliggende zone. Het type van woonfunctie (sociaal of particulier) dat hierin zal terechtkomen moet nog verder worden besproken.

Het ontwerp van RUP spreekt zich dus niet uit over het feit of de woonfuncties kunnen (moeten) gerealiseerd worden met behoud van het bestaande hoofdgebouw en eventueel bijgebouwen (vroegere turnzaal, luifel,…).

In het kader van het openbaar onderzoek dat voor het ontwerp van RUP van 14/6 tot 13/8/2007 georganiseerd werd, werden enkele bezwaarschriften en opmerkingen betref-fende deze bestemmingswijzigingen en –voorzieningen ingediend. Zij pleiten voor het behoud van de architecturale erg waardevolle gebouwen en voor de beperking in de diepte van de bebouwingszone. De diepte van de woonzone (ca. 95 m, ook voor de naastliggende percelen) maakt het immers erg aantrekkelijk voor bouwpromotors voor het verwezenlijken van een verkaveling… Het studiebureau –auteur van het RUP- (!) 'weerlegde' de bezwaarschriften. Deze 'weerlegging' werd overgenomen door de Gecoro, door het gemeentebestuur en door de gemeenteraad. Het ontwerp van RUP werd dus op dat punt op geen enkele wijze aangepast.

Ook wij zijn overtuigd van de noodzaak van een permanent gebruik en gepaste bestemming van dit gebouw. De manier waarop ook de gemeente in het verleden in veel gevallen met zijn historisch waardevol patrimonium is omgesprongen, doet ons echter vermoeden dat het zoeken van een gepaste bestemming in overeenstemming met de erfgoedwaarden van de voormalige schoolgebouwen niet meteen de eerste bekommernis is.

Daarom willen wij u vragen of het op dit ogenblik reeds mogelijk is een evaluatie te maken van de voormalige gemeenteschool van Nijverseel en de beschermingsprocedure op te starten, ook al is het ganse oeuvre van architect Semal op dit ogenblik nog niet volledig in kaart gebracht.

Uiteraard zijn wij graag bereid alle bijkomende info te bezorgen en stellen wij ons graag ter beschikking voor elke gewenste verdere hulp.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Jan MEEUSSEN

bestuurder

bestuurder

De oudste goederenbeschrijving van de kerk van Opwijk

Geplaatst op 28-10-2007

In 1950 publiceerde Jan Lindemans een opmerkelijke studie over de oudst gekende goederen, landerijen en renten die het bezit uitmaakten van de kerk van Opwijk. Het gaat in hoofdzaak om schenkingen en stichtingen die in de 14de, 15de en 16de eeuw te voordele van de kerk gedaan werden.

In zijn geheel is het een merkwaardige studie over de geschiedenis van de ontwikkeling van het kerkelijk bezit in een landelijke parochie, waarin ook erg veel aandacht geschonken wordt aan de betrokken personen (en hun familieachtergronden). De 240 besproken handelingen dateren van voor de periode van de parochieregisters (begin 17de eeuw), dus van een tijdvak waarvan de archiefgegevens erg schaars zijn. Hierdoor is deze studie ook een erg nuttige bron voor genealogie en familiekunde.

Heemkring Opwijk-Mazenzele plaatste dit werk van Jan Lindemans  over de oudste goederenbeschrijving van de kerk van Opwijk (gedetailleerde bespreking en de transcriptie) nu integraal op haar internetsite.

Surf naar www.heemkringopwijk.be/fr/bronnenbestanden.htm.

RUP Nijverseel en de Gecoro

Geplaatst op 23-10-2007

Afgelopen zomer, van 14 juni tot 13 augustus 2007, had het openbaar onderzoek plaats voor het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel' (met onteigeningsplan voor het geplande bedrijventerrein). Het plan was op de gemeenteraad van 24 mei 2007 voorlopig vastgesteld.

Er werden bij dit openbaar onderzoek in totaal niet minder dan 42 bezwaarschriften en opmerkingen ingediend, die in totaal door 170 individuele burgers werden ondertekend. Eén bezwaarschrift werd ingediend door en voor een Opwijkse vereniging en één door het bestuur van een aanpalende gemeente. De ingediende bezwaarschriften en opmerkingen behandelden in totaal 35 (of meer) punten.

Daarnaast waren er ook uitgebreide lijsten van opmerkingen en adviezen, enerzijds van de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en anderzijds van het Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed (Vlaamse gemeenschap).

Op de vergaderingen van respectievelijk 27 augustus en 1 oktober 2007 'behandelde' de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) deze bezwaarschriften en opmerkingen. Op ergens een uitzondering na werden alle door de burgers ingediende opmerkingen en bezwaarschriften van tafel geveegd.

De gemeenteraad van 25 oktober beslist over de definitieve aanvaarding van dit gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Nijverseel', met onteigeningsplan.

Ondertussen stelden wij aan de Gecoro enkele duidelijke vragen in verband met de behandeling van de bezwaarschriften en opmerkingen:

-

over het manifest niet respecteren van enkele essentiële regels van haar eigen huishoudelijk reglement

-

over het feit dat een behoorlijk aantal punten van de ingediende bezwaarschriften en opmerkingen niet binnen de Gecoro behandeld en beantwoord zijn

-

over de rol en de invloed van het studiebureau (auteur van het plan) in de behandeling en de besluitvorming (advisering) van de bezwaarschriften en opmerkingen door de Gecoro

-

...

Meer informatie, onder meer over de behandeling door de Gecoro van de bezwaarschriften en de opmerkingen op het ontwerp van RUP Nijverseel (met onder meer de verslagen van de vergaderingen en het advies naar de gemeenteraad toe) en de reactie hierop door de HOM, kan geraadpleegd worden op de pagina's www.heemkringopwijk.be/fr/RUP_Nijverseel.htm.

RUP Nijverseel - Onze brief van 20 oktober 2007 aan Gecoro Opwijk.

Geplaatst op 23-10-2007

Opwijk, 20 oktober 2007

GECORO Opwijk

p.a. Ringlaan 20

1745 OPWIJK

Mijnheer de voorzitter,
Geachte leden van GECORO Opwijk,

Betreft:  ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel'

In verband met de behandeling door de GECORO van de bij het openbaar onderzoek ingediende bezwaarschriften en opmerkingen wensen wij u volgende vragen te stellen:

Enkel al voor de door de Heemkring Opwijk-Mazenzele opmerkingen werden er van de in totaal 33 duidelijk afgelijnde bezwaarpunten, opmerkingen en vragen, door de GECORO 17 niet behandeld (uw vergadering van 1 oktober 2007 met advies).

Wat is het standpunt en het advies van de GECORO in verband met de 17 nog niet behandelde punten?

Wat was de exacte rol en de invloed van het studiebureau Plan+ ‑auteur van het plan- in de beraadslagingen en de advisering door de GECORO ?

 

Bij de GECORO-vergaderingen van respectievelijk 27 augustus en 1 oktober 2007 werden een aantal essentiële regels van het eigen huishoudelijk reglement manifest niet gerespecteerd, in elk geval: de aanwezigheid van 'externe deskundigen' bij de beraadslaging over het advies  en de stemming (Art. 13 van het Huishoudelijk reglement) en de niet vermelding in het verslag van de vergaderingen van een aantal verplichte punten van de formulering van het advies (art. 15 3de paragraaf van het Huishoudelijk reglement).

Hoe verantwoord de GECORO de niet-naleving van deze punten en hoe en met welke gegevens wordt het verslag van de vergadering van 1 oktober 2007 aangevuld en verduidelijkt?

 

Punt 4.1 van het verslag van de vergadering van 1 oktober 2007 in verband met de (vergunde) appartementsblok in de Dageraadweg, in agrarisch gebied ('zonevreemde woningen' op pag. 6 van onze opmerkingen en bezwaren van 12 augustus 2007):
blijkbaar had nog het studiebureau Plan+, noch iemand van de gemeentelijke administratie, noch iemand van het gemeentebestuur, noch iemand van de gemeenteraad deze opvallende fout in het ontwerp van RUP opgemerkt.

Kunt u ons bevestigen dat ook niemand van de GECORO deze manifeste fout opgemerkt had (in het kader van de vergaderingen van respectievelijk 20 november 2006, 1 december 2006 en 26 april 2007,…) ?

Wat is het concreet standpunt van de GECORO in verband met de verleende vergunning voor deze appartementsblok in agrarisch gebied?

Punt 4.15 van het verslag van de vergadering van 1 oktober 2007 in verband met het gebied tussen Wijngaardstraat, Nijverseelstraat en Dageraadweg:

  - op welke wijze geeft het RUP 'het betreffende gebied vorm' (punt 4.15.2)?
  -

als het gebied dan toch 'structureel aangetast' is (punt 4.15.2), waarom stelt het RUP dan geen oplossing voor (door 'onder meer de percelen langs de Wijngaardstraat om te zetten woongebied') ?

Wij hopen uw antwoorden zo spoedig mogelijk te mogen ontvangen.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Persmededeling. Welke 'Boomgaard'.

Geplaatst op 28-09-2007.

PERSMEDEDELING

Betreft: nieuwe straatnaam voor de Providentia 1 nabij de Milleniumstraat

Welke 'Boomgaard' ?

Punt nr. 8 van de agenda van de gemeenteraad van donderdag 27 september 2007 behelsde de 'Beslissing houdende het geven van twee straatnamen aan de nieuwe wegenis in de twee projectzones (Providentia) gelegen nabij de Millenniumstraat in het BPA nr. 5 – Nanove'.

Voor de straat van projectzone Providentia I (langs de zuidkant van de Asbeek) werd beslist, meerderheid tegen minderheid, de naam 'Den Bogaard' te geven, overeenkomstig het initieel voorstel van het gemeentebestuur (op advies of voorstel van haar eigen dienst 'Gemeentelijk Archief'). In de verantwoordingsnota van het gemeentebestuur in het dossier van het openbaar onderzoek (april 2007) werd voor de naam van de nieuwe straat verwezen naar de boomgaard van het Hof ten Hemelrijk.

Op de Algemene Vergadering van de gemeentelijk cultuurraad van 11 april 2007 werd het voorstel 'Bogaard', na ruime bespreking en gedachtewisseling, verworpen. Er werd vastgesteld dat de plaats geen enkele relatie had met de boomgaard van het Hof ten Hemelrijk en dat de locatie een vroegere meers (moerasveld) was. De vergadering gaf volledig eensgezind het advies de nieuwe straat de juiste toponymische naam NANOVEMEERS te geven.
Dit besluit van de Algemene Vergadering van de cultuurraad werd genomen met eenparigheid van stemmen, op één 'onthouding' na: deze van de vertegenwoordiger van de HOM, die hierbij aangaf dat het dossier binnen het HOM-bestuur nog niet besproken was en dat hij dus geen eventuele tegenstrijdigheid wou veroorzaken tussen zijn persoonlijke mening op de vergadering van de cultuurraad en het advies (voorstel) van de HOM in het kader van het openbaar onderzoek bestreffende deze nieuwe straatnaam. Ook de 'vertegenwoordiger' van het Gemeentelijk Archief (nogal raar dat ook een gemeentelijke dienst een vertegenwoordiger heeft in de cultuurraad!) was dus akkoord met het besluit over het foutieve 'Boomgaard' (voorstel aanvankelijk van het Gemeentelijk Archief) en het voorstel van de cultuurraad voor 'Nanovemeers'. Zie het verslag van deze vergadering.

Met haar brief van 26 april 2007 aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk gaf Heemkring Opwijk-Mazenzele, in het kader van het openbaar onderzoek (tot 27 april 2007), haar opmerkingen en voorstellen in verband met de naam voor de nieuwe straten in de projectzones I en II van Providentia Cvba nabij de Millenniumstraat – zie http://www.bloggen.be/heemkringopwijk/archief.php?ID=72 of http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/nieuws/fr/fr-072.htm.

Hierbij werd duidelijk gesteld:

- de voorgestelde naam 'Den Bogaard' of 'Spechtesbogaard' (alternatief in de 'verantwoordingsnota') is volledig foutief;
- de Boogaard, vermeld in de verantwoordingsnota van het gemeentebestuur (verwijzend naar de toponiem nr. 120 op blz. 33 van Jan Lindemans Toponymie van Opwijk), bevindt zich helemaal niet nabij de zone voor Providentia I, maar wel in het Verkensveld, langsheen de huidige Nanovestraat (initiële percelen B 640). Deze Bogaard behoort dus ook helemaal niet bij het Hof ten Hemelrijk (Spechteshof, toponymisch geheel Hemelrijk, initiële percelen B 557-571 en 568), maar wel bij het Oud Hof, dat gelegen was langsheen de huidige Karenveldstraat.
Trouwens, de zone voor Providentia I is een nat stuk grond, langsheen de beek, dat zeker niet geschikt is of was voor een boomgaard!
-

Voorstel van HOM:

        De nieuwe projectzone 'Providentia I' is gelegen in de toponymische entiteit Nanove (dat de initiële percelen B 371 tot 374, 573 tot 619 en C 446 tot 483 en 516 tot 558 beslaat), meer bepaalt voor het grootste gedeelte in de Nanovemeers (dat de initiële percelen B 604 tot 616 omvat).
De HOM stelde dan ook voor de nieuwe straat in de projectzone 'Providentia I'
Nanovemeers te noemen.

Het advies van de gemeentelijke cultuurraad (met gemotiveerd alternatief voorstel) en de toelichting en het eveneens duidelijk gemotiveerd voorstel van onze Heemkring (in het kader van het openbaar onderzoek) werd op de gemeenteraad van 27 september jl. door het College van burgemeester en schepenen met een ridicule motivatie van tafel geveegd.
Een groot aantal gemeenteraadsleden volgde bij de bespreking en de stemming het voorstel van het College van burgemeester en schepenen niet. Zij begrepen zeker dat het gemeentebestuur hier verkeerd bezig was. Maar de meerderheid, met het gemeentebestuur (College) op kop, zette door… Wellicht om te trachten de bevoegde schepen het gezicht van zijn eigen archiefdienst te laten redden.

De 'motivatie' van het gemeentebestuur was dat het voorstel van cultuurraad en HOM (dus 'Nanovemeers') enige verwarring zou kunnen veroorzaken bij de hulpdiensten (brandweer,…) met de reeds bestaande benaming van Nanovestraat. Men verwees naar het advies terzake van de brandweerdienst (maar dat wel niet in het dossier blijkt te zitten!). Dergelijke dooddoener om zijn eigenzinnig gelijk te halen werd in het verleden nog gebruikt door het gemeentebestuur in verband met nieuwe straatnaamgeving. In dit geval is het wel bijzonder eigenaardig dat de Opwijkse brandweercommandant, die ook aanwezig was op de Algemene Vergadering van de cultuurraad van 11 april 2007, op die vergadering ook akkoord was met het voorstel van de cultuurraad voor de naam 'Nanovemeers'.

Naar aanleiding van een zelfde motivatie van 'verwarring voor hulpverlening …' in verband met een naam voor de nieuwe straatnaam van de verkaveling in Mazenzele-dorp, schreef  Heemkring Opwijk-Mazenzele  op 3 juli 2007 aan het College van Burgemeester en Schepenen:

…   

        In verband met het besluit van de gemeenteraad (op voorstel van uw College) in verband met de naam van de nieuwe straat in Mazenzele-dorp ('Het voorstel van de heemkring tot benaming van Pastoriestraat zou enige verwarring kunnen veroorzaken bij de hulpdiensten …') wordt verwezen naar de reeds bestaande straatnaam 'Oude-pastoriedreef' te Opwijk.
Wij vinden dit een hoogst eigenaardige en eerder gehuichelde beslissing.
Ondanks het feit dat hierop reeds bij herhaling werd gewezen, nam noch het College van Burgemeester en Schepenen, noch de gemeenteraad, een initiatief om de echte quasi dubbele straatnamen weg te werken. Wij denken hier onder meer aan Heirbaan/Heerbaan, Nijverseelstraat/Nijverseelveld, Langeveldstraat/Langeveldweg, Meerweg/Merelweg, Kapelleweg/Kapellebaan, ….

        Hierbij vragen wij dan ook concreet aan uw College hoe en wanneer er een initiatief zal genomen worden om de hoger vermelde bestaande quasi dubbele straatnamen weg te elimineren. Wij hopen op een spoedig en concreet antwoord.

En dat antwoord kwam er vrij vlug: in haar brief van 23 juli lezen wij: 'De gemeente zal geen stappen ondernemen om deze bestaande straatnamen systematisch aan te passen'.

Voor deze aangehaalde straten en wijken gelden dus blijkbaar het aspect 'veiligheid' niet. Hier past het natuurlijk niet in de kraam van onze gemeentebestuurders!

Het is opvallend hoe de laatste paar maanden de Opwijkse gemeenschap opgezadeld wordt met inhoudelijk duidelijk verkeerde straatnamen: in april 2007 met de naam 'Oude Brugstraat' (voor een straat die enkel uitgeeft op de Ringlaan – zie http://www.bloggen.be/heemkringopwijk/archief.php?ID=73 en http://heemkringopwijk.net/HOM-alg/nieuws/fr/fr-073.htm) en nu met de naam 'Den Bogaard' voor een straat in een meers aan de Asbeek.

Het geven van straatnamen lijkt ons een cultuurmaterie. Onder meer het feit dat er voor nieuwe straatnamen advies gevraagd wordt aan de gemeentelijke cultuurraad ondersteund deze zienswijze. En toch is het telkens weer schepen Pol Verhaevert die de 'woordvoerder' van het schepencollege is bij de bespreking van dossiers 'nieuwe straatnamen' op de gemeenteraad. Gebeurt dit vanuit zijn bevoegdheid voor ruimtelijke ordening en stedenbouw,…?

                                    Het kernbestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele.

Open Monumentendag 2007. Een nabeschouwing.

Geplaatst op 26-09-2007 (090)

Opwijk, 23 september 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouw en heren schepenen,

Betreft:  Open Monumentendag 2007

Op zondag 9 september jl. vonden enkele honderden mensen de weg naar 't klooster voor de Opwijkse Open Monumentendag (OMD) met als algemeen thema 'Wonen'. De bezoekers waren bijzonder geïnteresseerd in de te bezoeken kloosterlokalen, in de tentoonstelling, in de monumentenwandeling in Opwijk-dorp en in de specifieke publicatie bij het OMD-thema. Op maandag 10 en dinsdag 11 september namen niet minder dan 15 schoolklassen van 4 verschillende Opwijkse scholen, samen ongeveer 270 kinderen, deel aan 'OMDjunior'. Onze schoolgaande jeugd genoot in het klooster enthousiast van een aangepast programma over 'Wonen' in Opwijk en Mazenzele.

Deze Open Monumentendagen in Opwijk gebeurden met de medewerking van het gemeentelijk Gemeenschapscentrum. Wij wensen hierbij de mensen van het gemeenschapscentrum te bedanken voor de gewaardeerde medewerking en samenwerking.

Voor de voorbereiding en uitwerking van onze activiteiten voor Open Monumentendag 2007 (9-11 september jl., thema 'Wonen') vroegen wij, onder meer in het kader van de regelgeving voor openbaarheid van bestuur, inzage in diverse gemeentelijke dossiers en documenten.

Graag willen wij hierbij de diverse betrokken diensten (Interne zaken – secretariaat, Grondgebied (Stedenbouw), Dienst Burgerzaken,...) bedanken voor hun erg vlotte medewerking en dienstverlening.

                 Wat betreft het 'Opwijks Archief' (dienst Cultuur, Mazenzele):

de raadpleging van documenten van 'Deel 3: Oud administratief archief Opwijk' ('Ruimtelijke ordening' – 'Bouwvergunningen') vormde geen enkel probleem. Wij stelden wel een weinig logische samenstelling van de archiefdossiers (en inventaris) vast: stukken van dezelfde bouwaanvraag en –vergunning zitten in twee en zelfs drie verschillende dozen,…

wij vroegen ook de raadpleging van foto-opnamen van Opwijkse en Mazelse 'monumenten' waarvan wij sterk vermoedden (en van sommige zeker waren) dat zij in de verzameling aanwezig waren.

De gemeentelijke ambtenaar voor het archief antwoordde ons dat een uitgebreide fotoverzameling inderdaad bestaat en 'boven' aanwezig is ('een ganse kast vol'), maar dat deze verzameling niet raadpleegbaar is !

Wij hebben een sterk vermoeden dat er binnen 't Opwijks Archief' mensen bezig zijn met, op kosten van de gemeenschap (met belastingsgeld) en in de lokalen van het gemeentelijk archief, een eigen archiefverzameling aan te leggen die voor de bevolking niet toegankelijk is.

Hierbij vragen wij aan uw gemeentebestuur om meer uitleg hierover.

Vermits de (heemkundige) archiefwerking tot één van onze werkvelden behoort, zullen wij deze zaak ook aankaarten in onze communicatiekanalen ('HOM-binnenkrant' in HOM-tijdschrift, elektronische HOM-nieuwsbrief, HOM-internetsite,…).

In afwachting van een (spoedig) antwoord, tekenen wij, met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Open Monumentendag: 't was druk in 't klooster.

Geplaatst op 17-09-2007

Op zondag 9 september jl. vonden enkele honderden mensen de weg naar 't klooster voor de Opwijkse Open Monumentendag (OMD) met als algemeen thema 'Wonen'. De bezoekers waren bijzonder geïnteresseerd in de te bezoeken kloosterlokalen, in de tentoonstelling, in de monumentenwandeling in Opwijk-dorp en in de specifieke publicatie bij het OMD-thema.

Niet minder dan 15 schoolklassen van 4 verschillende Opwijkse scholen, samen ongeveer 270 kinderen, namen op maandag 10 en dinsdag 11 september deel aan 'OMDjunior'. Onze schoolgaande jeugd genoot in het klooster enthousiast van een aangepast programma over 'Wonen' in Opwijk en Mazenzele.

De volledige geïllustreerde publicatie 'Breken en bouwen. Wonen in Opwijk en Mazenzele, 16de-21ste eeuw' kan ondertussen ook geraadpleegd worden op de HOM-internetpagina's www.heemkringopwijk.be/fr/omd-2007_publicatie.htm.

Open Monumentendag in Opwijk werd georganiseerd en uitgevoerd met de bijzondere medewerking van de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk en van talrijke bruikleengevers en informanten. Open Monumentendag in Opwijk kon genieten van de financiële en materiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant, van Open Monumentendag Vlaanderen en van het gemeenschapscentrum van Opwijk.

Open Monumentendag op 9 september 2007 in 't klooster te Opwijk

Geplaatst op 04-09-2007

Heemkring Opwijk-Mazenzele
Uitnodiging
Zondag 9 september 2007: Open Monumentendag
OMD-thema: 'Wonen'

In het klooster van de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk (Kloosterstraat 50 te Opwijk).

Op zondag 9 september 2007 wordt in gans Vlaanderen de 19de editie van Open Monumentendag Vlaanderen (OMD) georganiseerd. Ook dit jaar werkte de Heemkring Opwijk-Mazenzele traditiegetrouw een kwalitatief programma uit dat aansluit bij het centrale thema voor Vlaanderen 'Wonen'.

Programmapunten

bezoek aan kloosterlokalen

De zusters bouwden in 1902-1904 een nieuw 'huis' aan de rand van de toenmalige dorpskom. Het monumentale gebouw in neogotische stijl van architect A. Struyven vormde de basis voor de uitbouw van het klooster, met o.m. een nieuwe kapel (1934), een juvenaat, een noviciaat, een schitterende landschapstuin, een eigen boerderij, een scholengemeenschap...

Bezoek tussen tussen 11 en 18 uur, onder begeleiding, enkel gelijkvloers (enkele woonlokalen, hal, gang, kapel,... ).

Aantal rondleidingen in functie van de belangstelling.

dubbeltentoonstelling (fotovergrotingen en documenten)

'Wonen in een gemeenschap: het moederhuis van de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk' en

'Wonen in Opwijk en Mazenzele 16de-21ste eeuw: een bouwhistorisch overzicht'.

In lokalen van het klooster. Vrij bezoek doorlopend van 11 tot 18 uur.

geleide historische monumentenwandeling rond het thema 'Wonen' in Opwijk-dorp

We wandelen met een gids langs minder gekende binnenpaden. Je ontdekt - soms ietwat verborgen - getuigen van de woonevolutie in Opwijk-dorp vanaf de 17de eeuw.
Om 10 uur en om 15 uur. Ca. 1¼u, 2,5 km.
Bijeenkomst aan de hoofdingang van het klooster.

geïllustreerde publicatie 'Breken en bouwen. Wonen in Opwijk en Mazenzele, 16de-21ste eeuw'

Toegang tot de tentoonstelling en deelname aan de bezoeken en rondleidingen: gratis.

Maandag 10 en dinsdag 11 september: OMDjunior, met aangepast programma voor de schoolgaande jeugd.

Open Monumentendag in Opwijk wordt georganiseerd en uitgevoerd met de bijzondere medewerking van de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk en van talrijke bruikleengevers en informanten en met de financiële en materiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant, van Open Monumentendag Vlaanderen en van het gemeenschapscentrum van Opwijk.

Stuurgroep en Coördinatiecentrum
OMD Vlaanderen

Provincie
Vlaams-Brabant

Een welgemeente dank ook aan onze talrijke schenkers, bruikleengevers en informanten!

Meer info op de HOM-internetsite
www.heemkringopwijk.be/fr/omd-2007.htm
.

 

Het 'nieuwe' moederhuis (klooster) van de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk.
Gebouwd in 1902-1904 aan de 'nieuwe' baan naar Droeshout (nu Kloosterstraat) in neogotische stijl.
Architect: Alex Struyven.

© stefan.dewickere@pandora.be

 

Onze opmerkingen bij het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel'

Geplaatst op 13-08-2007

Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) is een strikt onafhankelijke en sterk maatschappelijk geëngageerde vereniging.

Anders dan veel andere heemkundige kringen is haar werking ook sterk gericht op wat er gebeurt met een aantal zaken in het heden. Wat onze huidige generatie nu aanvangt met haar heemkundige waarden, op diverse vlakken, is meestal onomkeerbaar en is bepalend voor het verleden van de toekomst. Daarom heeft onze verenigingswerking ook bijzondere belangstelling voor sommige actuele dossiers over plaatselijke ruimtelijke ordening, erfgoedbewaring en herwaardering (roerend, onroerend en archeologisch erfgoed), buurt- en andere landelijke wegen, nieuwe straatnamen, wijzigingen aan onze natuurlijke waterlopen, archiefwezen, …

In het kader van het recent openbaar onderzoek (14/6 – 13/8/2007) maakte de HOM haar opmerkingen betreffende het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel' over aan de bevoegde gemeentelijke instantie.

Wellicht in tegenstelling met de meeste andere ingediende bezwaarschriften en opmerkingen kwamen de mensen van de HOM hier niet op voor hun persoonlijke belangen, maar reageerden zij vanuit hun werkingsveld zoals hierboven beschreven.

Het ontwerp van het RUP 'Nijverseel' werd, op voorstel van het huidig gemeentebestuur, voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 mei jl., met eenparigheid van stemmen (22 ja-stemmen).

Het voorziene lokale bedrijventerrein (Rodeveld), met onteigeningsplan, is uiteraard een belangrijk onderdeel van dit RUP. En dit bedrijventerrein is helemaal geen 'witte vlek' in het ontwerp van RUP zoals bepaalde gemeentebestuurders in de pers en in hun partijpublicaties aan de bevolking trachtten te verkopen!

Maar dit ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan is nog meer dan dat: het betreft de herziening en de verruiming van het bestaande bijzonder plan van aanleg nr. 7 (1984). Het strekt zich uit van in 't Luik (grens Lebbeke) en Rodeveld tot over de Steenweg op Aalst en van de westzijde van de steenweg op Dendermonde tot aan de as Nijverseelbeek-Dageraadweg-Wijngaardstraat-Leirekensroute. Totale oppervlakte: ca. 94,2 ha.

Het RUP behandelt en voorziet in dit gebied onder meer ook:

- de problematiek van de zonevreemde woningen en van 17 (+1) zonevreemde bedrijven

- bestemmingswijzingen van percelen of van delen er van

- wijzigingen van de rooilijnen en de bouwlijnen

- wijzigingen (gedeeltelijke afschaffing) van buurtwegen

- wijzigingen aan verkeerswegen

- afschaffing van een eerder voorziene zone voor openbaar groen en voetwegen

- nogal fundamentele wijzigingen van de stedenbouwkundige voorschriften

Klik hier voor onze opmerkingen op het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Nijverseel'.

Zondag 9 september 2007: Open Monumentendag

Geplaatst op 07-08-2007.

Op zondag 9 september 2007 wordt in gans Vlaanderen de 19de editie van Open Monumentendag Vlaanderen (OMD) georganiseerd. Ook dit jaar werkt de Heemkring Opwijk-Mazenzele traditiegetrouw een kwalitatief programma uit dat aansluit bij het centrale thema voor Vlaanderen 'Wonen'.

Het klooster van de zusters van de H. Vincentius a Paulo wordt de centrale plaats waar wij ons programma vorm geven, met rondleidingen in kloosterlokalen, een foto- en documentententoonstelling rond het thema, een monumentenwandeling 'Wonen' in Opwijk-dorp en een bijzondere publicatie 'Breken en bouwen. Wonen in Opwijk en Mazenzele, 17de-21ste eeuw'.
Op maandag 10 en dinsdag 11 september is er OMDjunior, met aangepast programma voor de schoolgaande jeugd.

Open Monumentendag in Opwijk wordt georganiseerd en uitgevoerd met de bijzondere medewerking van de zusters van de H. Vincentius a Paulo van Opwijk en van talrijke bruikleengevers en informanten en met de financiële en materiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant, van Open Monumentendag Vlaanderen en van het gemeenschapscentrum van Opwijk.

Meer info op www.heemkringopwijk.be\fr\omd-2007.htm.

Kadastergegevens P.C. Popp van Mazenzele (ca. 1860)

Geplaatst op 30-07-2007

De leggergegevens van de 19de-eeuwse kadasterkaart 'P.C. Popp' van Mazenzele werden nu door Heemkring Opwijk-Mazenzele op haar internetsite geplaatst.

Deze gegevens omvatten het nummer van elk kadastraal perceel, de aard van elke eigendom, het artikelnummer (eigendommen van elke persoon), de oppervlakte per perceel en per artikel (eigenaar), de klassering van elk goed, het belastbaar inkomen per bebouwde en onbebouwde oppervlakte (per perceel en per artikel) en de namen, het beroep en de woonplaats van de respectievelijke eigenaars en de vruchtgebruikers.

Surf naar www.heemkringopwijk.be/fr/bronnenbestanden.htm.

Bouwvergunning Marktstraat 35 (37?)

Geplaatst op 25-07-2007

Opwijk, 23 juni 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouw en heren schepenen,

Betreft:  bouwvergunning Marktstraat 35 (37?)

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op 23 mei 2006 een stedenbouwkundige vergunning af te verlenen voor het verbouwen van de woning Marktstraat 35 tot een tijdelijk bankagentschap ING.

Het betreft een woning, gebouwd in 1941 voor de toenmalige bouwaannemer Antoon Luypaert-De Ridder. Het gebouw is een realisatie van de erg talentrijke Opwijkse architect Paul Semal (1891-1975).

Door het uitzonderlijk gaaf architecturaal concept (zowel de gevels als de binneninrichting), de puurheid van de modernistische bouwstijl, het erg oordeelkundig materiaalgebruik,… is (was) dit gebouw één van de meest waardevolle woongebouwen van ons erg schaars geworden bouwkundig en architecturaal erfgoed.

Door de uitvoering van de verbouwingswerken, op basis van de vergunning die het College verleende, zal dit architecturaal erg hoogstaand definitief deerlijk verminkt worden. Wij denken hier vooral aan het vervangen van het buitenschrijnwerk van de voorgevel, met vernietiging van de typische authentieke gekleurde glasramen, en aan de onomkeerbare negatieve wijzigingen aan de trappenhal op het gelijkvloers.

De bouwvergunning, in het gedeelte 'Beschikkend deel' – 'Algemene conclusie' vermeldt: 'Om bovenvermelde redenen is het ingediende project planologisch en stedenbouwkundig-architecturaal verantwoord'.

Wij betwisten dit grondig.
Immers: uit het onderzoek van het vergunningsdossier blijkt dat er helemaal geen architecturaal onderzoek door de vergunningverlenende instantie (gemeentebestuur) gebeurde. Hoe kan men dan zeggen dat het ingediende project 'architecturaal verantwoord' is?

Het College van Burgemeester en Schepenen leverde dus zomaar een bouwvergunning af zonder dat zij zich blijkbaar ook maar één vraag te stellen over de architectonische waarde van het goed!
Een dergelijke lakse houding van het gemeentebestuur ter zake is symptomatisch en getuigt naar ons inziens absoluut niet van goed en degelijk bestuur in verband met erfgoedzorg.

Onze heemkundige- en erfgoedvereniging doet hierbij opnieuw en nadrukkelijk een oproep naar het Opwijks gemeentebestuur om meer en doelbewuste aandacht te hebben voor het plaatselijk (bouwkundig) erfgoed. Wij vragen ook opnieuw en uitdrukkelijk dat er, vooraleer er een stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd wordt, meer systematisch advies zou gevraagd aan onafhankelijke bevoegde en deskundige instanties die onder meer op de hoogte zijn van de architectonische (en eventueel geschiedkundige) waarden van de betrokken panden.

Onze vereniging stelt u graag haar knowhow en haar uitgebreide specifieke documentatie ter beschikking voor alle mogelijke betrokken dossiers.

De inhoud van bovenvermelde vaststellingen en vragen (en antwoorden) zal ook behandeld worden in een artikel in de specifieke rubriek ('HOM-binnenkrant') in een eerstvolgend nummer van het HOM-tijdschrift en in de (elektronische) HOM-nieuwsbrief. De problematiek zal ook aangesneden worden in het kader van onze activiteiten bij Open Monumentendag 2007 (met thema 'Wonen').

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

 

Straatnaam voor de nieuwe verkaveling in Mazenzele-dorp - 2

Geplaatst op 23-06-2007

Opwijk, 3 juli 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de burgemeester, mevrouw en heren schepenen,

                  Betreft:    straatnaam voor de nieuwe verkaveling in Mazenzele-dorp.

             De gemeenteraad besliste op 21 juni 2007 de nieuwe straat van de verkaveling nabij Dorp in Mazenzele de naam Klokkenstraat te geven.  

Het is uiteraard de volledige bevoegdheid van de gemeenteraad om een beslissing te nemen inzake nieuwe straatnamen. Maar dit houdt natuurlijk ook in dat uitsluitend de gemeenteraad, verantwoordelijk is voor de correctheid van de nieuwe straatnaam. Het gemeentebestuur is natuurlijk ook verantwoordelijk voor het correcte verloop van de procedure, met inbegrip van het juiste onderzoek met de juiste conclusies op de bezwaarschriften, opmerkingen en voorstellen die ingediend werden in het kader van het openbaar onderzoek.

Wij stellen vast dat bij de zogenaamde 'weerlegging' van het zogenaamde 'bezwaarschrift' van Heemkring Opwijk-Mazenzele (onze opmerkingen en voorstellen vervat in onze brief van 26 april 2007) op geen enkele wijze ingegaan werd op het inhoudelijke van onze opmerkingen en ons alternatief voorstel. Ons voorstel werd zogenaamd 'weerlegd' enkel met de dooddoener 'mogelijk veroorzaken van enige verwarring bij de hulpdiensten'.
Noch onze argumenten tegen de voorgestelde naam 'Klokke(n)straat', noch onze argumenten voor ons voorstel 'Pastoriestraat' werden op enigerwijze weerlegd. En deze niet-weerlegging werd op geen enkele wijze gemotiveerd!

In verband met het besluit van de gemeenteraad (op voorstel van uw College) voor de naam van de nieuwe straat in Mazenzele-dorp ('Het voorstel van de heemkring tot benaming van Pastoriestraat zou enige verwarring kunnen veroorzaken bij de hulpdiensten …') wordt verwezen naar de reeds bestaande straatnaam 'Oude-pastoriedreef' te Opwijk.
Wij vinden dit een hoogst eigenaardige en eerder gehuichelde beslissing.
Ondanks het feit dat hierop reeds bij herhaling werd gewezen, nam noch het College van Burgemeester en Schepenen, noch de gemeenteraad, een initiatief om de echte quasi dubbele straatnamen weg te werken. Wij denken hier onder meer aan Heirbaan/Heerbaan, Nijverseelstraat/Nijverseelveld, Langeveldstraat/Langeveldweg, Meerweg/Merelweg, Kapelleweg/Kapellebaan, ….

Hierbij vragen wij dan ook concreet aan uw College hoe en wanneer er een initiatief zal genomen worden om de hoger vermelde bestaande quasi dubbele straatnamen weg te elimineren. Wij hopen op een spoedig en concreet antwoord.

De inhoud van bovenvermelde vaststellingen en vragen (en antwoorden) zal ook aangekaart worden onder meer in onze eigen communicatiemiddelen naar het publiek toe (in de 'HOM-binnenkrant' van het HOM-tijdschrift, in de elektronische HOM-nieuwsbrief, op de HOM-weblog www.bloggen.be/heemkringopwijk/,…).

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Gildeboek 1680-1855 van de Opwijkse St.-Paulusschuttersgilde

Geplaatst op 15-07-2007

Net als Mazenzele, bezat ook Opwijk zijn dorpsschuttersgilde. Het oudste gekende archiefstuk betreffende de Sint-Paulusgilde dateert van 12 oktober 1531 (vernieuwing van statuten). Het Algemeen Rijksarchief bewaart het grootste deel van de archiefstukken van de gilde, o.m. 'gildeboeken', waarin alle grote en kleine gebeurtenissen en toestanden van het rijke gildeleven, jaar na jaar, nauwgezet ingeschreven werden. Het laatste 'gildeboek' werd aangelegd in 1680 en trouw bijgehouden tot de definitieve dood van de oude Sint-Paulusgilde in 1855.

Heemkring Opwijk-Mazenzele plaatste nu een verwerking (gedetailleerde bespreking en de transcriptie van een groot deel) van het gildeboek 1680-1855 van de Opwijkse St.-Paulusschuttersgilde op haar internetsite.

Surf naar 'Bronnenbestanden'

Erfgoeddag 2007 en Gemeentelijk Heemkundig Archief

Geplaatst op 22-06-2007

Opwijk, 23 mei 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de Burgemeester, mevrouw en heren schepenen.

Betreft: Erfgoeddag 2007 en Gemeentelijk Heemkundig Archief

Voor de voorbereiding van onze activiteiten voor Erfgoeddag 2007 (22 april jl., tentoonstelling, documentenidentificatie en publicaties) vroegen wij, onder meer in het kader van de regelgeving voor openbaarheid van bestuur, inzage in diverse documenten en dossiers.

Graag willen wij de diverse betrokken diensten (gemeentesecretaris, Interne zaken – secretariaat, Dienst Financiën, Dienst Burgerzaken,…) bedanken voor hun erg vlotte medewerking en dienstverlening.

Wat betreft het 'Opwijks Archief' (dienst Cultuur, Mazenzele):

de raadpleging van documenten van 'Deel 3: Oud administratief archief Opwijk' vormde geen enkel probleem. Er is een gedetailleerde inventaris beschikbaar en alle gevraagde stukken konden snel en correct beschikbaar gesteld worden.

de raadpleging van documenten van het 'Gemeentelijk Heemkundig Archief' (Deel 2: Eigen documentatieverzameling) was erg problematisch:
 

-

op onze vragen (sinds 1 februari 2007) naar de beschikbaarheid (aanwezigheid) van 'waardepapieren' (notariële en andere akten,…) kon niet geantwoord worden of er werd een antwoord gegeven in de zin van 'er is niets aanwezig'!
 

-

van het 'Deel 2: eigen documentatieverzameling' (= heemkundig archief) was er geen enkele inventaris beschikbaar voor het publiek.
 

-

slechts na verder aandringen van onzentwege (zie ook de e-mail correspondentie van 26 februari 2007 met de gemeentesecretaris – kopie in bijlage) kwam er opeens een 'plaatsingslijst' (= 'Algemeen overzicht', dus duidelijk nog geen inventaris) beschikbaar.
 

-

op dit ogenblik is er blijkbaar nog steeds geen inventaris voor het publiek beschikbaar (in elk geval niet geplaatst op de gemeentelijke internetsite)
 

-

slechts na opnieuw met klem aandringen van onzentwege was er ineens bij ons eerstvolgend bezoek aan het archief (begin maart) wel een archiefmap (doos M5) met notariële akten beschikbaar (waar men dus tot dan toe beweerde dat er niets aanwezig was)!
Ineens kon ook een verzameling van kopieën van akten getoond worden, nadat wij zelf de details gaven van de bruikleengeving van ca. 15 jaar geleden (A. Moens).
 

-

diverse stukken die wij opvraagden, en waarvan wij op basis van onze kennis en van gegevens van bedankingsbrieven van 15-20 jaar geleden zeker wisten dat zij aanwezig dienden te zijn, werden gewoon niet terug gevonden!

Het is duidelijk dat er voor de burgers, die geen kennis hebben van de verzameling zoals sommige mensen van onze Heemkring, nog steeds geen enkel valabel ontsluitingsmiddel voor het heemkundig archief beschikbaar is.

In de jaren 1994-1995, toen het gemeentelijk (heemkundig) archief nog gerund werd op basis van een overeenkomst met onze Heemkring, was de jaarlijkse begroting voor het geheel van het archief 50.000 BEF. Nu, ca. 12-15 jaar later, is de jaarlijkse kostprijs zeker het dertigvoudige! Voor ons is dat in principe geen probleem, op voorwaarde uiteraard dat dit concreet ten gunste komt van de bevolking en van het collectief erfgoed. Helaas is dat op dit ogenblik zeker niet het geval.

Ondanks onze herhaalde vraag was er in de periode 1991 (verhuis naar Nijverseel) -1995 geen enkele personeelsinbreng vanwege de gemeente in het archief.

In 1995 verbrak het gemeentebestuur eenzijdig de overeenkomst met de Heemkring. De toegang tot het archief werd ons ontzegd op basis van een vermeende afwezigheid van inventarissen – zie de uitvoerige correspondentie hieromtrent.

Welke maatregelen gaat uw gemeentebestuur nu nemen?

Na ruim 11 jaar 'vrijwilligers'-werk en na meer dan 3 jaar 'vernieuwd' 't Opwijks Archief en ondanks de zware financiële inspanningen van de gemeente de laatste jaren,... blijkt alleszins het gemeentelijk heemkundig archief nog helemaal niet naar behoren te functioneren.
Gelijkertijd stellen wij vast dat 't Opwijks Archief' zich bezig houdt met zaken die helemaal niets met de archiefwerking te maken hebben. Hierbij denken wij onder meer aan de organisatie van rondleidingen in de Sint-Pauluskerk op de dag van de paardenprocessie (tweejaarlijks). Trouwens, als oorspronkelijke initiatiefnemer (1984) vindt de Heemkring dat zij als het ware een intellectueel recht heeft op de koppeling tussen de processie en dergelijke rondleiding en op de manier waarop (en dus door wie) de rondleiding georganiseerd wordt. Het gemeentelijke archief heeft sinds 1996-1997 deze activiteit om de twee jaar ingepikt van de Heemkring Opwijk-Mazenzele.

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Welke 'Oude brug' ?
 

Geplaatst op 29-05-2007

Opwijk, 23 mei 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de Burgemeester, mevrouw en heren schepenen.

Betreft:

agendapunt nr. 18 van de vergadering van de gemeenteraad van 26 april 2007: drie nieuwe straatnamen aan de toekomstige wegenis in de projectzone nr. 1 van het BPA nr. 4 – Gasthuis.

Het is uiteraard de volledige bevoegdheid van de gemeenteraad om een beslissing te nemen inzake nieuwe straatnamen. Maar dit houdt natuurlijk ook in dat uitsluitend de gemeenteraad, verantwoordelijk is voor de correctheid van de nieuwe straatnaam.
De naam 'Oude Brugstraat' voor de straat die enkel uitgeeft op de Ringlaan, is zeker niet correct – zie onze brief van 18 februari 2007, pag. 3-4, aan uw College van Burgemeester en Schepenen.
In concreto zijn het in feite enkel de raadsleden die het voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen (beslissing van 27 maart 2007) volgden, die verantwoordelijk zijn voor de verkeerde beslissing. Wij stellen vast dat een bepaalde groep gemeenteraadsleden alternatieven aanboden en niet akkoord stemden met het foutieve voorstel.

Tijdens de openbare zitting van de gemeenteraad van 26 april 2007 waren twee bestuurders van onze vereniging aanwezig onder het publiek. Zij waren getuigen hoe de bevoegde schepen op twee punten duidelijk de bespreking over deze nieuwe straatnaam manipuleerde door onjuiste informatie aan de gemeenteraadsleden mee te delen:

·

hij verwees, op een eerder onorthodoxe en misleidende wijze, naar de inhoud van de brief van onze Heemkring van 18 februari 2007 om het voorstel 'Oude Brugstraat' te trachten te verantwoorden;

·

hij verwees naar het advies dat 'de Cultuurraad' op 5 februari 2007 uitbracht.

Maar de Cultuurraad heeft in gans het jaar 2006 en ook in januari en februari 2007 niet vergaderd. De eerste daaropvolgende vergadering was pas op 11 april 2007.
Onder meer omdat voor de desbetreffende straatnaamgevingen niet minder dan drie openbare onderzoeken plaatsvonden (respectievelijk juli-augustus 2006, oktober-november 2006 en januari-februari 2007) en evenveel adviesaanvragen aan de Cultuurraad (telkens ruim op tijd), kan er hier o.i. geen sprake zijn van 'dringende adviezen' waarvan sprake in art. 11 b) 5de punt van het laatst aangepast Huishoudelijk reglement van de gemeentelijke culturele raad.
Dus enkel het bestuur van de Cultuurraad gaf een zogenaamd advies, en dus zeker niet de Cultuurraad als dusdanig!
Er wordt in het advies van de 'cultuurraad' verwezen naar de vergadering van 26 oktober 2006. Dit was ook slechts enkel een bestuursvergadering. En op deze vergadering waren slechts drie van de acht bestuursleden aanwezig! Konden er op deze 'bestuursvergadering' sowieso dan wel geldige beslissingen genomen worden, met minder dan de helft van de bestuursleden aanwezig?

Het bestuur van onze Heemkring stelt vast dat door de gekende houding en werkwijze van het gemeentebestuur, Opwijk nu opgezadeld zit met de duidelijk verkeerde straatnaam 'Oude Brugstraat' voor de straat die enkel uitgeeft op de Ringlaan en die geen enkele relatie heeft met de vroegere brug van de steenweg (huidige Gasthuisstraat) over de Asbeek.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Nieuwe straatnamen in de Nanovewijk (Milleniumstraat)

Geplaatst op 22-05-2007

Opwijk, 26 april 2007

College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK

Mevrouw de Burgemeester, mevrouw en heren schepenen.

Betreft:

nieuwe straatnamen voor de projectzones I en II van Providentia Cvba nabij de Millenniumstraat.

In het kader van het openbaar onderzoek (tot 27 april 2007) wensen wij hierbij onze opmerkingen en voorstellen te geven in verband met de naam voor de nieuwe straten in de projectzones I en II van Providentia Cvba nabij de Millenniumstraat.

Straat in de projectzone Providentia I

De door uw gemeentebestuur voorgestelde naam 'Den Bogaard' of 'Spechtesbogaard' is volledig foutief.

De Boogaard, vermeld in uw verantwoordingsnota (verwijzend naar de toponiem nr. 120 op blz.33 van Jan Lindemans Toponymie van Opwijk), bevindt zich helemaal niet nabij de zone voor Providentia I, maar wel in het Verkensveld, langsheen de huidige Nanovestraat (initiële percelen B 640). Deze Bogaard behoort dus ook helemaal niet bij het Hof ten Hemelrijk (Spechteshof, toponymisch geheel 'Hemelrijk', initiële percelen B 557-571 en 568), maar wel bij het Oud Hof, dat gelegen was langsheen de huidige Karenveldstraat.
Trouwens, de zone voor Providentia I is een nat stuk grond, langsheen de beek, dat zeker niet geschikt is of was voor een boomgaard!

Voorstel

De nieuwe projectzone 'Providentia I' is gelegen in de toponymische entiteit Nanove (dat de initiële percelen B 371 tot 374, 573 tot 619 en C 446 tot 483 en 516 tot 558 beslaat), meer bepaalt voor het grootste gedeelte in de Nanovemeers (dat de initiële percelen B 604 tot 616 omvat).

Wij stellen dan ook voor de nieuwe straat in de projectzone 'Providentia I' Nanovemeers te noemen. 

Straat in de projectzone Providentia II

De nieuwe projectzone 'Providentia II' (die overeenkomt met het initiële perceelnummer B 650) is redelijk centraal gelegen in de toponymische entiteit Blocksweide (initiële percelen B 649 tot 653). Het geheel van de Blocksweide was in de 16de eeuw eigendom van Jan de Block fs Adriaan. Zijn erfgenamen schonken het omstreeks 1600 aan de Jezuïeten van Aalst.

Wij sluiten ons dan ook aan bij het voorstel Blocksweide. Wij opteren voor het gebruik van 'Blocksweide' en dus niet 'Bloksweide', omdat het hier om een afleiding van een eigennaam gaat ('de Block')

*

*      *

ALGEMEEN

Wij stellen vast dat uw gemeentebestuur de laatste tijd herhaaldelijk totaal verkeerde voorstellen doet voor nieuwe straatnamen ('Rozenveld', 'Galgenveld' i.p.v. 'Foksveld', 'Brouwersstraat', 'Reinarsbrugge' of 'Oude Brugstraat' voor een straat aan de Ringlaan, 'Den Bogaard' of 'Spechtesbogaard' voor een zone in Nanove,…). Op die manier wordt de mensen, in het kader van het openbaar onderzoek, in het kader van de adviesvraag aan de Cultuurraad en in de Gemeenteraad gewoon misleid.

¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden en dat elk punt het voorwerp uitmaakt van een gemotiveerde aanvaarding of weerlegging door het gemeentebestuur en door de gemeenteraad. 

Mogen wij u vragen ons op de hoogte te stellen van de uiteindelijke beslissing betreffende deze straatnaamgeving.  

Met de meeste hoogachting,  

                                               voor het HOM-bestuur, 

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-